Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 2176
Copyright (C) HIX
2006-11-28
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Amerikai Halaadasi vacsora (mind)  52 sor     (cikkei)
2 Amerikai Halaadasi vacsora 2. (mind)  18 sor     (cikkei)

+ - Amerikai Halaadasi vacsora (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!
Ha jol emlekszem, soha nem volt me'g teriteken az amerikai Halaadasi
vacsora a Hix Konyhan.
Minden ev utolso novemberi csutortoken tartjak a legnagyobb amerikai
unnepet, a Halaadast,ami igazi kulinaris elvezetet nyujt me'g a
kulfoldieknek is.
16 eve elek az Egyesult Allamokban es szerenyseg nelkul allithatom,hogy
mesterfokon keszitem el a hagyomanyos unnepi vacsora menujet.:)
Szeretnem megosztani ezeket a recepteket az erdeklodokkel.
A recept Texasbol szarmazik,bar magyar csaladon keresztul erkezett
hozzam, de szinte semmit nem valtoztattunk rajta.

Hozzavalok:
egy tetszes szerinti nagysagu, egesz PULYKA ( a legkisebbek is 5-6
kg-osak)
A toltelekhez:
1 zacsko 'Pepperidge Farm' toltelek - (Amerikan kivul: kb. 10 bogre
szaraz zsemle- vagy kenyerkocka)
1 zacsko voros afonya (cranberry)
1 doboz gomba (kb. 3 bogre folkockazva)
4 szal vastagszaru zeller,(aminek a szarat hasznaljuk)
1 kisfej hagyma (gyermeko:ko:l nagysagu -nehogy ez az iz dominaljon!)
1 evokanal osszetort  szaritott zsa'lya (sage)
1 teaskanal szaritott kakukkfu (ez az egyetlen magyar hozzaadas, az
amerikai receptben nincs
benne, de nem rontja el:))

A toltelek kb. felet beleontom egy nagy talba.
Megmosom a voros afonyat, lecsopogtetem, kicsit megtorolgetem.
osszevagom a hagymat, megtisztitom a gombat, felvagom kb. akkorakra,mint
az afonya bogyok.
Felvagom a negyszal zellert kb. 1 cm szeles darabokra, (persze megmosas
utan).
Mindent igyekszem szarazon tartani.
Osszekeverem a fentieket es betoltom a pulyka bore ala, foleg a
combjahoz.
A toltes eleg turelemjatek,mert  a toltelek szaraz es az afonya
mindenfele gurul:).

Vekony szelet szalonnakat (bacon) csusztatok a melle husahoz,es oda is
probalok felnyomkodni tolteket.
Van,aki bekeni zsalyaval a pulyka hasureget, en nem szoktam, mert akkor
az az iz dominal a toltelekben.
A pulyka minden fontja felora sutes igenyel 350 F-n. Kaphato olyan
pulyka,aminek van hoerzekelo a mellehusaban es az kipattan, amikor
kesz a hus.
Folia alatt kezdem a sutest, az elso 3 oraban ra sem nezek, utana
leveszem a foliat es kb. 10 percenkent a kisulo zsirral locsolgatom.

Kovetkeznek a koretek.
Sziasztok,
Lovas Eva
+ - Amerikai Halaadasi vacsora 2. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Bocsanat, az elobb azt kellett volna irnom,ogy dicsekves nelkul
allithatom.:)

Kovetkezzenek a koretek.

Az elso fontos es nelkulozhetetlen koret a voros afonya szosz.
Ehhez egy zacsko afonyat (kb. 6 bogre) egy darab aprora osszevagott
naranccsal,
2 evokanal kristalycukorral osszefozunk,amig suru szosz nem lesz belole.
(Kb. 15 perc fozest igenyel, kozben puffog, rotyog, kevergetni kell).
Hutve adjuk a hus melle.
(Szabad beletenni _egy kis_ fahejat es szegfuszeget, de nem _kell_).

A masik nagyon finom koret az edes krumpli pure.
Kovetkezze'k holnap, mert nem tudom fejbol a mennyisegeket.:)

udv,
Eva

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS