Kedves Konyhasok!
Ha jol emlekszem, soha nem volt me'g teriteken az amerikai Halaadasi
vacsora a Hix Konyhan.
Minden ev utolso novemberi csutortoken tartjak a legnagyobb amerikai
unnepet, a Halaadast,ami igazi kulinaris elvezetet nyujt me'g a
kulfoldieknek is.
16 eve elek az Egyesult Allamokban es szerenyseg nelkul allithatom,hogy
mesterfokon keszitem el a hagyomanyos unnepi vacsora menujet.:)
Szeretnem megosztani ezeket a recepteket az erdeklodokkel.
A recept Texasbol szarmazik,bar magyar csaladon keresztul erkezett
hozzam, de szinte semmit nem valtoztattunk rajta.
Hozzavalok:
egy tetszes szerinti nagysagu, egesz PULYKA ( a legkisebbek is 5-6
kg-osak)
A toltelekhez:
1 zacsko 'Pepperidge Farm' toltelek - (Amerikan kivul: kb. 10 bogre
szaraz zsemle- vagy kenyerkocka)
1 zacsko voros afonya (cranberry)
1 doboz gomba (kb. 3 bogre folkockazva)
4 szal vastagszaru zeller,(aminek a szarat hasznaljuk)
1 kisfej hagyma (gyermeko:ko:l nagysagu -nehogy ez az iz dominaljon!)
1 evokanal osszetort szaritott zsa'lya (sage)
1 teaskanal szaritott kakukkfu (ez az egyetlen magyar hozzaadas, az
amerikai receptben nincs
benne, de nem rontja el:))
A toltelek kb. felet beleontom egy nagy talba.
Megmosom a voros afonyat, lecsopogtetem, kicsit megtorolgetem.
osszevagom a hagymat, megtisztitom a gombat, felvagom kb. akkorakra,mint
az afonya bogyok.
Felvagom a negyszal zellert kb. 1 cm szeles darabokra, (persze megmosas
utan).
Mindent igyekszem szarazon tartani.
Osszekeverem a fentieket es betoltom a pulyka bore ala, foleg a
combjahoz.
A toltes eleg turelemjatek,mert a toltelek szaraz es az afonya
mindenfele gurul:).
Vekony szelet szalonnakat (bacon) csusztatok a melle husahoz,es oda is
probalok felnyomkodni tolteket.
Van,aki bekeni zsalyaval a pulyka hasureget, en nem szoktam, mert akkor
az az iz dominal a toltelekben.
A pulyka minden fontja felora sutes igenyel 350 F-n. Kaphato olyan
pulyka,aminek van hoerzekelo a mellehusaban es az kipattan, amikor
kesz a hus.
Folia alatt kezdem a sutest, az elso 3 oraban ra sem nezek, utana
leveszem a foliat es kb. 10 percenkent a kisulo zsirral locsolgatom.
Kovetkeznek a koretek.
Sziasztok,
Lovas Eva
|
Bocsanat, az elobb azt kellett volna irnom,ogy dicsekves nelkul
allithatom.:)
Kovetkezzenek a koretek.
Az elso fontos es nelkulozhetetlen koret a voros afonya szosz.
Ehhez egy zacsko afonyat (kb. 6 bogre) egy darab aprora osszevagott
naranccsal,
2 evokanal kristalycukorral osszefozunk,amig suru szosz nem lesz belole.
(Kb. 15 perc fozest igenyel, kozben puffog, rotyog, kevergetni kell).
Hutve adjuk a hus melle.
(Szabad beletenni _egy kis_ fahejat es szegfuszeget, de nem _kell_).
A masik nagyon finom koret az edes krumpli pure.
Kovetkezze'k holnap, mert nem tudom fejbol a mennyisegeket.:)
udv,
Eva
|