Sziasztok!
Hajni folytatasa: :o)
Gyongyi receptje
Ezert en most csak nagyon rovid recepttel jarulok hozza a
keszulo
konyvhoz: vegyel nagyon friss lazacszeleteket. Egy talra
rakjal
rengeteg friss kaprot es vastagon fedd le soval. Tedd ra a
lazacot,
majd fedd le azt is soval es nagyon sok friss kaporral. Egy
nehez
suly alatt nyomtasd a hutoszekrenyben vagy harom napig,
utana nagyon
vekony szeleteket keszits belole. Fott tojassal, vekonyra
szeletelt
paradicsommal, kaporral, kaviarral nagyon finom es NEM
HIZLAL!!!
Svedorszagban tanultam, es azon (keve's) etelek egyike,
amit hajlando
vagyok reprodukalhatoan elkesziteni
Eper charlotte
Hozzavalok:
350 g babapiskota - 300 g eper (ez lehet tobb is) - 2,5 dl
tejszin -
30 g zselatin (en itt az USA-ban ket kis tasakkal
hasznalok) - 60 g
cukor - 1 dl eper vagy malna szorp (ha egyik sincs, egy
mareknyi
epret/malnat turmixoljatok, jobb mint a szorp) - Rum vagy
mas
"illatos" likor
A piskotakat jol meglocsoljuk a rummal/likorrel, kibelelunk
vele egy
elozoleg kivajazott charlotte format (egy magas uvegtalat).
Langyos
vizben aztassuk meg a zselatint, adjuk hozza a szorpot,
esetleg a
turmixolt gyumolcsot. Felverjuk a cukorral a tejszinhabot.
Ha
langyosra hult a zselatinos keverek, hozzaadjuk a megmosott,
kicsumazott felszeletelt epreket. Konnyeden hozzaadjuk a
gyumolcs
kevereket a habhoz, az egeszet beleontjuk az elokeszitett
formaba.
Foliaval letakarva, par orara hutobe tesszuk. Talalas elott
a fomat
pillanatra forro vizbe martjuk, (en uvegtalat hasznalok es
ez a
muvelet nem szukseges) talra boritjuk. Tejszinhabbal es par
szem
felretett gyumolccsel diszitjuk.
Teszta :
3 bogre liszt (1 bogre = 225 ml, vedd 2-2.5 decisre) - 1
kaveskanal
so - 1 bogre vaj ( ezt nem kell betartani, en olyan 15-
20dkg tettem
bele, ...akartam hagyni a vajaskenyerre.. Americans
figyelem,
sonelkuli vajat hasznaljatok) - 1 tojas - 1 teaskanal vodka
( en
melegen ajanlok fel decit! A teszta retegzodese
szempontjabol nagyon
nagy szerepe van!!!) - Jeges viz - fel - es ket es fel deci
kozotti
mennyiseg - Marhahusos toltelek. (lsd, lentebb) - 1 felvert
tojas
sarga
Teszta Know-How :
Keverd ossze a lisztet es sot. Tedd bele a vajat. Ket
kessel kezdd el
vagdosni a vaj darabkakat mintha kodben lathatatlan
ellenseggel
kuzdenel. (Figyelem, maradj a talban..) A lenyeg: a vajat
ugy oszlasd
el a lisztben hogy borso nagysagu lisztes kis mocsingok
kepzodjenek.(szoval nem egy halalra kevert vaj-liszt turmix
kell).
Verd fel a tojast (az elsot) es keverd hozza a fel deci
vodkat. (a
fiuknak ajanlom, jobb ha mar az elejen felreteszik ezt a
feldecit,
biztos ami biztos...) Ha idaig eljutottal meghuzhatod a
vodkas
uveget. (mar ha eddig nem tetted meg). A tojasos vodkas
kevereket
toltsd bele a lisztbe. Keverd.. Fokozatosan toltsd hozza a
jeges
vizet es keverd a masszat. Gyurd. Csinalj egy rugalmas
tesztat.
Gondolj arra hogy kb.3mm-resre kell kinyujtanod. Csinald
meg a
szokasos labdat, fedd le, hutobe vele egy orara. ( a teszta
keszitese
kb. tiz percet igenyel!!!) Megjegyzes: Az egesz keszitesi
ciklusban a
hideg - kulcsszo. A vaj lehet kemeny. A viz ezert kell hogy
jeges
legyen. A lenyeg hogy olyan tesztad legyen amiben a sutes
kozben
olvad szet a vaj es ekozben talalkozik a vodkaval. Sorry
nem vagyok
kemikus de ha jol sikerul olyan reteges-fele tesztad lesz.
Byte,
Krisztina
|