Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 327
Copyright (C) HIX
1999-10-03
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Kinai tesztas csirke... (mind)  28 sor     (cikkei)
2 Tiszai halaszle (mind)  46 sor     (cikkei)
3 Sajtkeszites (mind)  12 sor     (cikkei)

+ - Kinai tesztas csirke... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !
Hozzavalok:
50 dkg csirkehus
40 dkg finommetelt
15-15 dkg paradicsom, sarga- es feherrepa
10-10 dkg gomba es zoldpaprika
8 dkg porehagyma
1 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
3-4 ek. olaj
1 dl szojaszosz
2 dl ketchup
szerecsendio
curry
orolt bors
so.
A kicsontozott csirkehust es a zoldsegeket vekony meteltre vagjuk, majd 
osszekeverjuk. Curryval, borssal, szerecsendioval, soval, vagott 
petrezselyemmel, 
zuzott fokhagymaval fuszerezzuk. Serpenyoben olajat hevitunk es jol 
atforgatjuk 
benne a hust meg a zoldsegeket. Hozzaadjuk a szojaszoszt es a ketchupot es 
meg 
nehany percig paroljuk. A kifozott tesztat hozzakeverjuk, jol atforrositjuk 
es azonnal 
talaljuk. (ollozas)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Tiszai halaszle (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: szegedi halaszle keres ( 4 sor )
>Idopont: Thu Sep 23 13:17:42 EDT 1999 KONYHA #317
>
>Hello konyhasok !
>
>Megkoszonnem, ha valaki tudna  nekem kuldeni egy IGAZI SZEGEDI HALASZLE
>receptet. Koszi
Miutan eddig senki nem irta ide a listara a szegedi halaszle receptjet,
megtalaltam egy leirast az egyik szakacskonyvemben. Remelem segitek.

TISZAI HALASZLE
500g aprohal (keszeg, karasz, torpeharcsa stb.), 1-1,20 kg-os ponty es egyeb
nagyhal, 1 nagy fej hagyma, 1 ek. enyhen csipos pirospaprika, 1 paradicsom,
so, keves cseresznyepaparika, 1 hegyes-csipos zoldpaprika.

Kulonos fontossaga van a hal elokeszitesenek: a pikkelyeitol megitsztitott
(vagy megnyuzott) halat megmossuk, fejet-farkat, lecsapjuk, eles kessel
felmetsszuk a hasurege't, ovatosan, hogy az epeholyag ki ne szakadjon,
eltavolitjuk a belsoseget; a halvert felfogjuk - majd a leveshez adjuk -, az
ikrakat, ill. a haltejet felretesszuk, besozzuk. A haltorzset (a pontyna'l
kivalt lenyeges) a gerincre merolegesen surun bevagdaljuk, "beirdaljuk",
azaz az apro Y szalkakat atvagjuk, minek kovetkezteben a halhus kevesbe lesz
szalkas, a leves viszont kocsonyasabb, surubb, finomabb lesz. A haltorzset
kb 3 cm szeles szeletekre vagjuk - ha vekonyabbak konnyen szetfonek majd! -,
megmosni mar nem szabad, 2-3 orara gyengen besozzuk, felhasznalasig
letakarva, hidegen tartjuk.

A halfe'le'ket megtisztitjuk, elokeszitjuk. Az aprohalakat, a ponty feje't
es farka't egy labasba tesszuk, hozzaadjuk a megtisztitott, egeszen finomra
megvagott hagymat, a felfogott halvert, felontjuk annyi hideg vizzel, hogy a
halakat eppen csak ellepje, kb. 1 oran at lassu forralassal fozzuk,
pepesitjuk. Suru szovesu szitan atszurjuk - nem passzirozzuk! -, felontjuk
kb. 1 l hideg vizzel, s ha forrni kezd, hozzaadjuk a pirospaprikat, a
meghamozott, darabolt paradicsomot, izles szerint cseresznyepaparikat, a
besozott halszeleteket, ikrat, ill. tejet, majd fedo alatt, lassu tuzon
10-15 percig - puhulasig - fozzuk. Kavargatni nem szabad, csak az edenyt
razogassuk!
A kesz levest lehetoleg a fozoedenyben talaljuk, nehogy osszetorjon a
halhus; tetejet megszorhatjuk karikara vagott zoldpaprikaval.
FONTOS!
- a cseresznyepaprikaval banjunk csinjan, mert
1) nem mindenki szereti az egeto-csipos izt,
2) ha nagyon csipos, elve'sz a jellegzetes haliz;
- ha a tuladagolt csipos paprikatol a pokol tuzet erezzuk a szankban, nem a
viz az orvossag, hanem nehany falat kenyerbe'l !
+ - Sajtkeszites (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok

Ket kerdesem van.
1. A normal, falusi tehentejbol hogy lehet sajtot csinalni.
(gomba, eleszto, stb.)
2. Ez lehet, hogy inkabb kemiai lesz.
Elegge szeretem a krumplicukrot. Regebben boltban lehetett
kapni kis rudacskakban. Most az eloallitasa erdekelne. A volt 
kemiatanarom annyit elmondott, hogy valami luggal kell valamit
csinalni, de aki esetleg tud segiteni, annak megkoszonnem.

Udv: McMacee

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS