Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 168
Copyright (C) HIX
1999-04-10
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Kamra-fazek (mind)  69 sor     (cikkei)
2 subs. (mind)  1 sor     (cikkei)
3 Re:knedli (mind)  27 sor     (cikkei)

+ - Kamra-fazek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Van itt Svédo-ban egy régi receptgyüjtemeny amit egy Kajsa Varg nevü hölgy alli
tott össze. A receptgyüjtemeny lenyege hogy: 
"ve´gy abbo´l ami van neked otthon"
Hat, en is kb igy szoktam kesziteni a "kamra-fazek" nevü kaját, vagyis kamra ta
karitas utan csinalom.

Ma igy sikerült:

1 kg marha hus
kb 15 dkg hosszukaraj + a csontja
140 gr bacon
1 csirkecomb (also-felsö)
15 db kismeretü chili-virsli
kb 10 dkg gomba (tavalyi gyüjtes lefagyasztva)
mustar es ketchup ami a müanyagflakonokban megmaradt es mar nem lehetett megenn
i csak kiöbliteni
4 kisfej hagyma felbe majd 6-ba vagva
fuszer: fuszerkeverek, kb megfelel a Vegeta-nak, kis feher bors, petrezselyemzö
ldje, metelöhagyma

A hust kb 3x6 cm darabokra vagtam, a karajcsontot kifejtettem es a leesö husoka
t is ugyanolyan darabokra vagtam. Egy jo nagy labasban megolvasztottam egy ek m
argarint es hagytam hogy egy kicsit elkezdjen pirulni, beletettem a husokat (ne
m egyszerre az összeset) es atpiritottam allando keveres mellett, ugy hogy a hu
s piritas közben ne engedjen levet. Vegül az összes hust a labasba tettem es ra
tettem
a karajcsontot es kis vizet öntöttem ala. 
A bacont kettetörtem, egy serpenyöbe tettem 1 ek olivolajat es abban atsütöttem
, kivettem egy tanyerra es utanna atsütöttem abban a zsir/olajban a hagymat es 
a gombat. Villaval kiszedtem a zsirbol es azt is a labasba tettem, majd a (kb 5
cm-s) virslik vegeit X-be bevagdostam es azokat is atsütöttem es a tanyerra tet
tem a bacon-hez.A hus-hagyma-gombat aztan hagytam alacsony hömersekleten föni 
majd ca 1 ora utan beletettem a csirkecombot 3-ba vagva es tovabb föztem/parolt
am amig majdnem kesz lett. Akkor kiöblitettem kis vizzel a mustaros es a ketchu
pos flakonokat es a husra öntöttem.
Azzal is atföztem majd 2 ek lisztet kikevertem 2 dl tejszinben es azzal besütri
tettem es a vegen belekevertem a bacont es a virsliket de azzal mar csak epp 
atföztem. Meg vagtam ra friss zöldpetrezselymet es metelöhagymat is, frissen sz
edtem a kertben, de egyebkent lehet fagyasztottat is beletenni ha nincs friss.
Fött krumplival talaltam (kinalni eppen nem kellett) es uborkaval.

Ugyanezt lehet izles es hozzavalok szerint varialni pl: zöldborso/sargarepaval 
vagy broccoli/sargarepaval vagy 
piros szinü zöldpaparika/kukorica/zöldborso 
vagy bebi kukorica/sargarepa stb
es mas hus-összetetellel is jo.

Azon kivül megcsinaltam Csavajda ur rak-gombas ragujat, nagyon finom. El is fog
yott az összes tejszin otthon, holnaptol egy hetig lehet enni kaposztalevest!

Az elesztövel kapcsolatban: nem tudom mar hogy ki irta amikor nem sikerült az e
lesztös tesztaja, es arra jöttek az ötletek-tanacsok: Ehhez csak annyit hogy ne
kem ma hirtelen el kellett mennem otthonrol es nem tudtam pontosan mikor tudok 
hazajönni. Közben elkezdtem mar dagasztani (gepben) a marcipan/kardemummas teke
rcsnek valot 1 liter tej 10 dkg elesztöböl, mert abbol nalunk csak dupla mennyi
seggel erdemes kezdeni. Ez reggel  ˝ 9-kor volt, a fiam meg aludt ugyhogy a tes
ztat a edennyel együtt beraktam a kocsi csomagtartojaba, nem mertem otthon hagy
ni a melegen. 
Mire kb egy ora mulva megint otthon voltam, a teszta szepen fel-
emelkedett a "megrazkodtatasok" ellenere, de akkor eppen nem tudtam csinalni ha
nem kicsit atkevertem es hagytam megint. Szegeny teszta megint megkelt de en me
g 
mindig nem tudtam csinalni ezert megegyszer atdagasztottam. Ennek ellenere nem 
lattam semmi különbseget, ugyanugy megkelt es megsült mint maskor. Es ugyanugy 
el is fogyott rögtön a fele. Raadasul az elesztö le volt elötte fagyasztva.

bocs hogy ilyen hosszu voltam.
udv
Agnes
+ - subs. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)


+ - Re:knedli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, Konyhasok
Szia, Teffy

Bar en magyar vagyok, de szoktam knedlit csinalni

Hozzavalok: kb. 40 dkg liszt, 2 dl tej, kicsi so , cukor, 2 dkg           
                   eleszto, fel dl olaj. 
Ezekbol a klasszikus modon kelt tesztat keszitunk.
Tehat az elesztot kicsi tejben a cukorral felfuttatjuk. Beletesszuk a 
lisztbe, hozzaadjuk a sot, es annyi tjet, hogy kalacsteszta 
kemenysegu legyen.Egy kicsit osszedolgozzuk robotgeppel es 
utana ontjuk hozza az olajat, ezzel alaposan kidolgozzuk, addig, 
mig mar nem fenylik, tehat az olajat teljesen beledolgoztuk. Utana 
ketszeresere kelesztjuk letakarva. 
Ha megkelt, ket hosszukas cipot formalunk belole.
Egy kb. 32 cm-es labast egyharmadaig toltjuk vizzel es felforraljuk.
A forro lobogo vizbe beletesszuk a ket cipot es lefedve 14 percig 
fozzuk, kozben nem emeljuk fel a fedot.
Ha letelt az ido, szurokanallal kiemeljuk es racsra tesszuk. A 
tetejet megkenjuk egy kis olajjal, hogy ne szaradjon ki.
Ha mar pihent egy kicsit, akkor szeletelhetjuk.
Ha az alja kicsit szalonnas lenne, akkor azt levagjuk.

nekem az tul maceras lenne.


Agota

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS