Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 263
Copyright (C) HIX
1999-07-28
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Steak+husveti kalacs+husveti pie+karfiol lengyelesen (mind)  159 sor     (cikkei)
2 recukkini (mind)  8 sor     (cikkei)

+ - Steak+husveti kalacs+husveti pie+karfiol lengyelesen (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Tegnap visszajott a levelem a sorlimit miatt. :o( Nem volt 
olyan hosszu, csak a freemail csunyan osszetorte a soraim. 
Remelem, most jo lesz.
Szoval Hajni receptjei folytatasban:


Steak

Hozzavalok ket szemelyre:

fel kilo (esetunkben 3 szelet) vastag (min 2-3 cm) marhahus 
- par deka szalonna (nem sliced bacon, szalonna) 
- negyed fej hagyma (lila, ha van) 
- keves vaj (margarin elmegy) 
- fuszerek (lasd alabb) 
- 6 db kozepes krumpli 
- 1000 negyzet inch (nem birtam ellenallni) alufolia 
- suto 
- turelem

Szoval vegyunk fel kilo marhahust, vastag szeletekben.
Tegyunk ala alufoliat (majd be akarjuk burkolni). Vajazzuk 
meg (se tul vastagon, se tul vekonyan). Tegyunk ra 
kozepesre vagott hagymat (agglegeny nem aprozza agyon =96 
ahhoz lusta). Ebben a pillanatban inditsuk be a sutot, 
allitsuk 550 F-re (nadon meleg a gyengebbek kedveert). 
Tegyunk mindenfele fuszert a husra. Alapelv: mindent ami 
van. Esetleg eper
lekvar kerulendo. Onbizalomhianyban szenvedok szamara: mi 
tettunk ra
sot, paprikat, borsot, mustart, taco seasoning mixet (kb. 
olyan mint
a vegeta), szojaszoszt. Hagyjuk allni fel percig, 
tudniillik fel kell
szeletelni a szalonnat. Boritsuk be szep egyenletesen 
szalonnaval.
Sliced bacon intuiciom szerint nem az igazi, nekunk 
sikerult igazi
kuruc zsirszalonnat vennunk. Csomagoljuk be az alufoliaba.
Tegyuk be a sutobe (fem alkatreszeket keruljuk -- 
kiprobaltuk, nagyon meleg). A hat krumplit tegyuk be 
szinten alufoliaba (csak ugy magaba), es tegyuk be a sutobe 
a hus melle. Kb. 10 perc mulva vegyunk vissza a melegbol 
(esetunkben 400 F-re). Menjunk el setalni, ha mukodik a 
tuzjelzo (ugyanis a szagoktol, hangoktol marha ehesek 
leszunk). A kutyat elozo nap adjuk kolcson. Kb. 30-40 perc 
utan kesz a krumpli. 

Vegyuk ki, fejenkent egyet-egyet egyunk meg soval es 
vajjal, kulonben nem fogjuk kibirni a sutes veget. Tovabbra 
is vigyazzunk a kezunkre, mert meleg minden (ezt is 
kiprobaltuk). A hust mi 90 percig sutottuk,
es kicsit megegett az alja (amitol nagyon finom lett).
Szerintem ugy  70-80 perc alatt lesz kesz. Vegyuk ki, 
csomagoljuk ki a negy
megmaradt (megmaradt?) krumplit (erdemes benne hagyni a 
foliaban, mert igy pont a megfelelo hofokra hul ki). Ha 
esetleg van, adjunk hozza valami massziv zoldsegsalatat, 
mert nagyon megterhelo a hus.

Elvezzuk. A hus nem olyan lesz, mint az igazi amerikai, 
kicsit szaraz
az allaga, de NAGYON FINOM! Amerikaiaknak csak akkor 
mutassuk
meg/szamoljunk be rola, ha tudjuk, hogy nem masznak falra 
tole (red
meat? are you crazy? You damned killer etc.). A foliaban 
osszegyult let (i.e. zsirt) erdemes esetleg eltenni, 
gondolom kenyerre nagyon finom lesz.


Tojassal sult foszlos husveti kalacs:

-500 g liszt 
- 30 g eleszto 
- 3.5 dl tej 
- 2 tojassarga 
- 50 g (por)cukor 
- 80 g vaj 
- so 
- 6 kemeny tojas

A megfuttatott elesztot osszedolgozzuk a liszttel, tejjel,
tojassargakkal, cukorral, vegul az olvasztott vajjal. 
Ketszeresere
kelesztjuk, majd 3 reszre osztjuk a tesztat, amikbol 
hengereket formazunk. Ezeket kell ugyesen egy kivajazott, 
kerek tortaformaba beletenni. A hengerek vegei a forma 
belseje fele mutassanak. (Mivel meg akkor is keleszteni 
kell, az eltunteti az esetleges szepseghibakat.) S most jon 
a 6 tojas az ujrakelesztett tesztaba: a beolajozott s a 
keskenyebbik vegen egy picit kiszurt fott tojasokat a 
tesztaba nyomkodjuk. Mar csak a tesztat kell megkenni egy 
tojassargaval ( a tojasokat nem!!), s be az elomelegitett 
sutobe 40-45 percig. (380F ill. 190-200C) Formaban kell 
hagyni kihulesig.


Genovai husveti pie:

-300 g liszt 
- 0.5 dl olaj 
- so

Keves langyos viz hozzaadasaval lagy, rugalmas tesztat 
gyurunk, majd fel orat hutoben pihentetjuk.

- 1 kg parolt spenot 
- 300 g turo (tehen) 
- 100 g reszelt sajt 
- 10 tojas 
- 50 g vaj, 
- hagyma, petrezselyem, so

A vaj felen megfonnyasztjuk a hagymat, arra jon az aprora 
vagott spenot. 4-5 percig egyutt fodogeljenek, majd hagyjuk 
kihulni oket. Hozzaadjuk a turot, sajtot es 2 egesz tojast. 
Kesz a toltelek. A tesztat egy nagyobb s egy kisebb reszre 
osztjuk. A nagyobbal kibelelunk egy kerek format, amit 
elozoleg kivajaztunk. Erre jon a toltelek. A toltelek 
szelebe 8 melyedest nyomkodjunk egy evokanal hataval, s a 
melyedesekbe ussuk bele a 8 tojast. Erre hintsuk az
osszevagott petrezselymet, s fedjuk be a maradek tesztaval. 

A tetejere ne felejtsetek rakni egy kis tesztabol keszitett 
levelet, fonatot, vagy ami eszetekbe jut. 180C-on (360F) 40-
45 perc alatt kesz van. Fontos: az also tesztaval a forma 
szelet is ki kell belelni. A teszta tetejet kenjetek meg 
tojassargaval.


Karfiol lengyelesen

1 szep fej karfiol 
1 ek. ecet 
2 kemeny tojas 
6 dkg margarin 
3 ek. zsemlemorzsa 
1 csokor petrezselyem 
so, orolt bors, csipet szerecsendio

A karfiolt megmossuk, rozsaira szedjuk es leoblitjuk ecetes 
vizzel, hogy ne barnuljon meg. Sos vizet forralunk, majd 
beletesszuk a karfiolt es lassu tuzon fozzuk, de nem tul 
puhara, nehogy szetessen.

Kozben felhevitett margarinban aranysargara piritjuk a 
zsemlemorzsat, megmossuk es aprora vagjuk a petrezselymet. 
A tojasokat megtisztitjuk, kockara vagjuk, megszorjuk 
borssal, csipet szerecsendioval es osszekeverjuk. A megfott 
karfiolt leszurjuk, elomelegitett talon gulat rakunk belole 
- mintha egesz fej lenne - megszorjuk az apritott tojassal, 
morzsaval, petrezselyemmel es izles szerint olvasztott 
vajjal vagy tejfollel talaljuk. Konnyu es finom.

Byte,
Krisztina
+ - recukkini (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves NOemi,
EZT A RECEPTET ELEG GYAKRAN ELKESZITEM.
Adalekkent
fuszer oregano is kell bele
a toltelelek daralthussal meg jobb
es mikroban is jol elkeszitheto
A tobbi ugyanaz. Ha kivanod pontosan leirom a hozzavalokat.
Andrea

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS