Udv mindenkinek!
Hala Horvath Zsuzsanak, fellebbent szamomra a fatyol a grog
mibenleterol... :-)
Beleegyezese nelkul (ugyanis anonim erkezett) masolom be a levelet,
de remelem nem csak en nem tudtam, mi is az a grog...
Szia!
Csak a grog-ra tudok valaszolni, de az nagyon egyszeru: rum, forro viz,
cukor,szegfuszeg, fahej, citromle.
Aranyokat azert nem irok, mert attol fugg, hogy milyen erosre, edesre es
fuszeresre szeretned kesziteni. Nem erdemes tul jo minosegu rumot hasznalni,
hiszen ugyis felvizezed.
Mi ugy szoktuk csinalni, hogy a vizet a fuszerekkel felforralod, majd
leszurod, hogy a fuszerek ne maradjanak benne. Egy porcelancseszebe
kockacukrot teszel, raontod a rumot, es megygyujtod, mert az izet a
karamellizalodott cukor adja meg. Utana raontod a vizet.
Vigyazz: 1,a vizet ne hagyd nagyon kihulni, mert megreped a csesze,
2, kozvetlenul az osszeontes utan ugy sem tudod inni, mert
nagyon forro, ezert egyutt hagyd hulni egy kicsit, addig, mig a csesze lehul
annyira, hogy nem egeti meg a szadat, vagy ontsd at masikba.
Ha az elkesziteset kicsit macerasnak tartod, gondolj arra, gyakorlat teszi a
mester.
En mar 2 perc alatt elo tudom allitani, haztartasi baleset nelkul. Bar a
rumot nem szeretem ez nagyon finom. Jo kotyvasztast!
U.i. ha megtudsz valamit a punch-rol, legyszi oszd meg velem is, mert
erdekelne. Kosz.
Nos, a punch-rol az alabbiakat sikerult kideritenem, a "Klasszikus Koktelok" c.
konyv segitsegevel:
PLANTER'S PUNCH
A puncs a collinsok mellett a ma kevert italok masik ose. A puncs a mult szazad
ban
olyan nepszeru es annyifele volt, mint ma a koktelok. Napjainkban mar csak a
Planter's Punch jatszik szerepet, s nehez elhinni, hogy eredetet Indiaban kell
keresni.
A puncs allitolag a szanszkrit nyelvbol szarmazik, jelentese "ot", annak az otf
ele
alkotoresznek megfeleloen, melybol keszul: citrom, cukor, arak, viz, tea. Tehat
a
puncs nem mas, mint egy klasszikus gyarmati ital, mely megkerulte a Foldet es
Nyugat-Indiaban az ultetvenyescsaladoknal teljesen leegyszerusodott: egy resz
savanyu, ket resz edes, harom resz eros, negy resz gyenge.
A Rum Punchbol, melyet egyes videkeken meg ma is e szerint az alapszabaly
szerint es egyeni izles alapjan keszitenek limebol, cukorbol, vizbol es rumbol,
olyan ital fejlodott ki, melyet a nyugat-indiai szigeteken minden egyes csalad
a
sajat tradicioi szerint kever ossze.
2 barkanal cukor vagy gyumolcsszirup izles szerint fel lime leve
4 cl rum vagy izles szerint tobbfele rum
5 cl gyumolcsle izles szerint Shakerben sok tort jeggel razzuk ossze,
ontsuk longdrinkes poharba,
tegyunk hozza jeget,
keverjuk meg es diszitsuk gyumolcsokkel.
Szivoszallal es kulon kancsoban vizzel talaljuk.
Szinten ugyanebbol a konyvbol "importaltam" meg ket receptet, egy
pezsgokoktelt - gondolva a kozelgo unnepekre -, meg egy raadast.
FRENCH' 75
Mint ahogy oly sok mas ma is kedvelt ital, ez a klasszikus is a parizsi Harry's
New York barbol szarmazik. A viragzo huszas evekben az I. vilaghaboru gyoztes
veteranjai gyakran talalkoztak itt. Nem csoda hat, hogy egy akkoriban hires fra
ncia
agyu nevet egy pezsgos koktel dicsoiti.
A klasszikusan egyszeru recept termeszetesen szamtalan valtozatot ihletett.
Letezik a gin helyett Calvadosszal vagy brandyvel keszulo French 68 es a vodkav
al
kevert French 76, bar ez utobbi koktelok nevenek eredete ismeretlen.
Schumann muncheni barjaban a koktelt konnyebb valtozat-
ban kinaljak.
Harry's New York Bar, Parizs
(1925)
cukor
1 citrom leve
5 cl gin
Shakerben jegkockakkal razzuk ossze, szurjuk pezsgospoharba, es ontsuk fel
jol lehutott pezsgovel.
Schumann's, Munchen
2 ontet cukorszirup (grenadine)
1 cl citromle
3 cl gin
pezsgo
GIN FIZZ
A fizz, mindenekelott a Gin Fizz a bartortenelem legsikeresebb italainak egyike
.
Csak a tropusi jellegu italok divatbajottevel csokkent a jelentosege. A jo fizz
titka
a sok, dio nagysagu jeg, es az, hogy percekig kell a shakerben razni, melyet a
kez
melege ellen celszeru konyharuhaba csavarni, vagy meg jobb, ha elektromos
turmixgepben keszul. Jeghideg, habos ital az eredmeny.
A Gin Fizznek is szamos rokona letezik, kozuluk a tojasfeherjevel dusitott valt
ozatok
lettek igazan nepszeruek. Az egyszerubb variaciokat a leirt modszerek szerint k
ell
elkesziteni.
Brandy Fizz brandyvel
Rum Fizz rummal
Whisky Fizz kanadai whiskyvel
A tojasos fizzeket legjobb elektromos turmixgepben keverni:
Silver Fizz az alaprecept szerint 1 tojasfeherjevel
Golden Fizz az alaprecept szerint 1 tojassargajaval
Royal Fizz az alaprecept szerint 1 egesz tojassal
Alaprecept
2-3 barkanal cukorszirup
1 kozepes citrom leve
5 cl gin
Shakerben sok tort jeggel razzuk
2 percig, szurjuk kozepes
tumblerpoharba, es spricceljuk
fel szodavizzel.
Szivoszallal talaljuk.
Ezek utan csak kellemes unnepeket lehet kivanni!
KELLEMES UNNEPEKET!
--
Gomi
>>>>>>>>>> E-mail:
>>>>>>>>>> Ha sürgős: (csak 70 karaktert a subjectbe!)
>>>>>>>>>> http://www.angelfire.com/me/gomolla
|