Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 268
Copyright (C) HIX
1999-08-03
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 fenyomag (mind)  36 sor     (cikkei)
2 tortilla (mind)  25 sor     (cikkei)
3 Hortobagyi husos palacsinta (mind)  69 sor     (cikkei)
4 Re: *** HIX KONYHA *** #260 (mind)  9 sor     (cikkei)
5 Korozott (mind)  14 sor     (cikkei)
6 Gofri recept (mind)  13 sor     (cikkei)

+ - fenyomag (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Krisztina,

az olaszok a fenyomagot altalaban piritva teszik a tejszines alapu
szoszokba, pl. tejszin+fokhagyma+gorgonzola sajt (esetleg marvanysajt is
megteszi). Ezen kivul a PESTO elengedhetetlen kelleke a fenyomag. Egy pesto
receptet beirok ide, egyebkent videkrol videkre valtozik, hogy mibol
mennyit tesznek bele, sot egyes helyeken kifejezetten ellenzik az
olivaolajat benne, mashol meg elengedhetetlen alkotoreszkent szerepel. 

Pesto alla genovese
-------------------

30 frissen szedett bazsalikomlevel
10 dkg reszelt pecorino sajt (ha jol tudom, ez szarazabb fele juhsajt)
10 dkg reszelt parmezan
3-5 gerezd fokhagyma (izles szerint)
1 dl olivaolaj (legjobb a hidegen sajtolt)
5 dkg fenyomag
keves so

Eloszor a bazsalikomot es a fokhagymat turmixoljuk ossze, majd beletesszuk
a fenyomagokat, aztan aprankent a sajtokat is. Az olajat ekkor vekony
sugarban ontjuk (kozben megy a mixer) - ugy, mint ha majonezt csinalnank,
hogy szepen elegyedjen az olaj a masszaval. 
Egy igazi olasz persze mindezt mozsarban csinalja, de azt a torturat nem
kivanom senkinek :-)) 
A vegeredmeny egy suru, kremes szosz, amit pl. gnocchira, vagy egyeb kifott
tesztara tehetunk. Akinek suru, keves tejszinnel higithatja. 

(A Cora-ban lattam keszen is pestot, egy kb. 1 dl-es uvegecske kozel 400 ft
volt)

Jo etvagyat!

szia
Zita
+ - tortilla (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok,

valamikor _jo regen_ keresett valaki tortilla receptet. Most szembe jott
velem egy :-), nem tunik tul bonyolultnak, idezem:

Hozzavalok:

22 dkg kukoricaliszt
kb. 2 dl viz
3 evokanal kukoricaolaj
keves so

Osszekeverjuk a lisztet, csipetnyi sot, a vizet es addig dagasztjuk, amig
konnyen gyurhato tesztat kapunk. Ha tobb vizet kivan, meg ontunk hozza. 12
reszre osztjuk es gombocokka formaljuk. Keves lisztbe forgatjuk a
gombocokat es folpack foliaba csomagoljuk. Kb. 15 cm atmeroju koroket
nyujtunk beloluk, majd levesszuk a foliat. Kiolajozott tepsiben megsutjuk a
lepenyeket es felhasznalasig meleg helyen taroljuk oket. 


Ehhez valo finom toltelekre van valakinek receptje?? 


sziasztok,
Zita
+ - Hortobagyi husos palacsinta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Konyha!

Hajni folytatva:

Hortobagyi husos palacsinta

A hortobagyi husos palacsinta az eloetelek kategoriajaba =

tartozott a
polgari konyhan, de amiota mi is olyan hasonultunk a nyugati
kulturahoz, mar foetel-szamba is mehet. Vacsorara =

kulonosen. Kell
hozza:60 dkg borjuhus ket evokanal zsiradek, ket fej =

finomra vagott
voroshagyma, mokkaskanal so, egy kaveskanalnyi pirospaprika,
keshegynyi torottbors, ket doboz (4 dl) tejfol. 12 db kesz =

sos
palacsinta. Vagd kockara a borjuhust, lehetoleg combjat. =

Forrositsd
meg a zsiradekot es a finomra vagott hagymat parold benne =

uvegesre.
Tedd ra a huskockat, keverd meg es ha megfeheredett a hus, =

szord le a
pirospaprikaval, keshegynyi borssal, sozd meg - ha =

szeretitek egy
gerezd jol szetzuzott fokhagymat is tehetsz bele - es =

letakarva, kis
homersekleten parold puhara a hust a sajat leveben. Ha a =

hus mar
puha, szurokanallal szedd ki es vagd aprora. Robottal sokkal
konnyebb. A porkoltlevebol vedd el a felet, a masikba tedd =

bele az
apritott hust es kevergetve, fel dl tejfol tarsasagaban =

fozd suru
kremme. Toltsd meg vele a palacsintakat ugy, hogy a =

toltelekre hajtsd
fel a ket oldalat, majd alulrol felfele tekerd fel lazan. =

Rakd
tuzallotalba a palacsintakat. A sutot gyujtsd be 180 =B0C-ra. =

A maradek
tajfolbe keverd bele a lisztet es kevergetes mellett ontsd a
megmaradt porkoltlebe. Forrald ki jol, ha kell izesesitsd =

soval,
borssal, majd szurd at. Egy-ket kanal martassal ontsd le a
palacsintakat, told be a sutobe es 15-20 perc alatt =

forrositsd fel.
Talalaskor a palacsintakat ontsd nyakon a tanyerokon a =

forron tartott
martassal.

Byte,
Krisztina
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #260 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Szeretnék még egy kérdéssel hozzátok fordulni!
Azt szeretnem megkerdezni hogyan lehet mikroban befozni es hogy milyen edeny
kell hozza?
Hány watton mennyi ido alatt?
Ha valaki tudna eg-ket receptet nagyon megkoszonnem!
Sziasztok, elore is koszonok mindent!
Zita
+ - Korozott (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Leirom, hogy keszitem en a korozottet:

fele mennyiseg tehenturo
fele juhturo
keves vaj (ill. margarin)
Ezt kikeverem egeszen "habosra", aztan fuszerezem:
aprora vagott hagyma, pirospaprika, komeny.
A soval ovatosan kell banni, mert a juhturo nem
mindig egyforman sos.

Igy nem annyira szaraz, sokkal jobban kenheto,
mintha csak tehenturoval keszulne.

Gabi
+ - Gofri recept (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Segitsegeteket kernem a subjectben:
Vettunk egy gofri sutot, de a hozza adott receptek nem igazan
felelnek meg az "utcan" megszokotthoz.
Tudna valaki kuldeni maganba (nem vagyok listatag) valami
hasonlot, vagy "magyar szajnak" valot?
Elore is koszi.
-- 

Attila

Powered by Redhat 5.2  2.2.10

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS