1. |
Almas fank (mind) |
23 sor |
(cikkei) |
2. |
Praktika. (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
3. |
"borso betyar modra" (mind) |
50 sor |
(cikkei) |
4. |
Sajttal gongyolt sertesszelet... (mind) |
23 sor |
(cikkei) |
5. |
koretek (mind) |
46 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Almas fank (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyhasok!
Kaptam egy igazan konnyu receptet, amit egybol ki is probaltam.
Zita, ugy emlekszem Te ugyis kertel almas recepteket.
Almas fank
1 kg alma
2 tojas
keves fahej
25 dkg liszt
1 sutopor
Az almat lereszeltem, osszekevertem a tojassal, majd a liszttel
es sutoporral.
Kanallal kis fankocskakat szaggattam a forro olajba, igy kell
kisutni. Tul forro azert ne legyen az olaj, mert akkor egybol
barnara sul es a kozepe nyers marad.
Nagyon hamar megvan az egesz, majdnem olyan hamar, ahogy el
is fogy. :)
Gabi
|
+ - | Praktika. (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Olvasoi praktikak. (oll. DV.)
Tegyunk szodabikarbonat a hutoszekrenybe nyitott zacskoban: sokaig
szagtalanit. Rovarcsipes, csalankiutes eseten szodabikarbonat keverjunk
ossze keves vizzel, ezzel borogassuk a fajo, viszketo testreszt.(Jovore) Ha
leegtunk a napon, a furdovizbe szort mareknyi szodabikarbona enyhiti a
fajdalmat. Szinte minden haztartasban van burgonyahamozo. Probalta-e mar
valaki arra hasznalni, hogy sutemenyt vagy szendvicset diszitsen vele? Ezzel
a remek kis szerszammal gusztusos forgacsokat keszithetunk csokoladebol vagy
marcipanmasszabol a tortak vagy sutemenyek tetejere. A szendvicsekre sajtot
forgacsolhatunk. A salatakat sargarepabol, karalabebol szeletelt ?diszekkel"
tehetjuk gusztusosabba es unnepibbe.
Rumcajsz.
http://free.netlap.hu/csanki/
|
+ - | "borso betyar modra" (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hello Konyhasok!
Egy recept, hatha masnak is izlik:
"borso betyar modra"
Hozzavalok:
- kb. 30 dkg voros hagyma (2 nagy fej)
- kb. 25 dkg feles borso (feher gyongy babbal is jo)
- kb. 20 dkg lecsokolbasz, vagy hasonlo nem erosen fuszerezett
kolbasz
- 1 kozepes paprika
- 1 kozepes paradicsom (zold paradicsom is jo!)
- daralt pritamin paprika (tetszes szerint)
- csipetnyi oregano (csapott mokkas kanalnyi)
- izles szerinti curry (csapott mokkas kanalnyi)
- izles szerinti majoranna (ketto csapott mokkas kanalnyi)
- chili paprika izles szerint (legalabb egy kozepes paprika, vagy
fel mokkas kanalnyi por)
- esetleg lehet bele tenni egy-ket gerezd fokhagymat is
Elkeszites:
Hagymat apro kockara vagom, majd keves zsiradekon kozepes tuzon
folyama-
tos keveres kozben dinsztelem - piritom. Amikor a hagyma nagyjabol
megdinsz-
telodik (kezd finoman sargulni), akkor hozza teszem az elozetesen
aprora vagott
zold paradicsomot es a szinten aprora vagott paprikat, amikor ez is
egy kicsit megrottyan, akkor adom hozza a felkarikazott lecsokolbaszt
és az aprora vagott
chili paprikat. Mindezeket folytonos keveres mellett finoman lesutom
(a folyama-
tos keveres azert kell, hogy ne egjen oda - vizet eddig nem szabad
hozzatenni).
Amikor idaig jutottam, akkor teszem bele a fuszereket es a hazilag
keszitett pri-
tamin paprikat (a majorannat és az oreganot meg elotte a tenyeremben
eldor-
zsolom), majd rovid rottyantas utan teszem bele az elozetesen
megtisztitott es megmosott feles (sarga vagy zold) borsot, vagy babot.
Szukseg szerinti vizmeny-nyiseggel keszre fozom.
(En keves kenyerrel fogyasztom es boros teat iszom melleje)
A fenti mennyiseg etvagytol fuggoen egy-ket szemely adagja.
Jo etvagyat:
>Az igazsag ketelu fegyver<
|
+ - | Sajttal gongyolt sertesszelet... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szasztok !
Hozzavalok:
50 dkg sertescomb
12 dkg juhsajt
15 dkg sonka
2 tojas
8 dkg liszt
1 dl tej
orolt bors
so
olaj.
4 egyforma nagysagu husszeletet vagunk es meghintjuk soval, borssal. A juhsajto
t
lereszeljuk es a husszeletek feluleten egyenletesen elteritjuk. Erre tesszuk az
apro
kockara vagott sonkat. A szeleteket osszegongyoljuk, ha szukseges hustuvel
megtuzzuk. A tojasokat osszekeverjuk a liszttel, keves soval es annyi tejjel, h
ogy
suru tesztat kapjunk, majd belemartjuk a toltott husszeleteket es forro olajban
megsutjuk. Hasabburgonyaval es fejes salataval kinaljuk. /ollozas/
--
Jo etvagyat. :-) <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
|
+ - | koretek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyhasok!
Motto:
Annak, hogy ne tapadjanak ossze a rizsszemek fozes kozben, az a titka, hogy
egyenkent kell megfozni oket.
Amiota persze Misi megirta tudom, hogy miert nem sikerul mindig egyforman
jol a rizs, nincs mindig itthon Vilmos Korte palinka. ;-)
Ket ujabb koret:
Szalvetagomboc (kb 1 ora alatt keszul el)
=============
Hozzavalok: 6 zsemle, 2 csomo petrezselyemzold, 2 dl tej, 2 tojas, 1
csipetnyi orolt bors, 2 ek zsemlemorzsa, 2 dkg vaj
Elkeszites:
1) A zsemleket kockakra vagom, a petrezselymet finomra metelem.
2) A zsemlekockakat meglocsolom forro tejjel, alaposan osszekeverem a
tojasokkal, soval, borssal, petrezselyemmel izesitem, majd osszegyurom a
zsemlemorzsaval.
3) Vajjal vekonyan megkent tiszta szalvetara teszem, henger alakura
formazom, szorosan felcsavarom, es zsineggel osszekotozom. Sos vizben
harminc percig fozom. Talalas elott kibontom a szalvetabol, es ujjnyi vastag
karikakra szeletelem
Nagyon jo vadashoz, de barmilyen martasos husok melle is jo koret. En jobban
szeretem ezt kesziteni, (annak ellenere, hogy eleg idoigenyes), mint a
zsemlegombocot.
Hercegno burgonya (3/4 ora alatt elkeszul, de csak unnepkor szoktam
kesziteni)
===============
1 kg burgonya, 12 dkg vaj, 4 tojassargaja, 1 kis reszelt szerecsendio, so.
A burgonyat meghamozva kockakra va'gom, es sos vizben megfozom. Leszu:rom,
es nehany percig fedo nelkul a tuzon hagyom, hogy a viz teljesen
elparologjon. Ezutan a'ttorom. Hozzakeverem a lagy vajat, a tojassargajat,
es a szerecsendioval soval fuszerezem.
Kivajazok egy sutolapot es arra egyenletes kis karikakat nyomok a
fuszerezett keplekeny masszabol. Elozoleg egy megfelelo meretu, (es az egyik
sarkat levagott) nylonzacskoba toltom a burgonyamasszat.
Kb 180 C fokos sutoben aranysargara sutom.
Nagyon jo koret, mert gyonyoru is. Kulonbozo halbol, sza'rnyas-, marhahusbol
keszult martasos etelek melle adom koretnek. A vendegek mindig ela'julnak
tole. ;-))
Sziasztok : Jeszenszky Zsoka
|
|