Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 315
Copyright (C) HIX
1999-09-21
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Sajtos retes, tiramisu..meg mindig (mind)  46 sor     (cikkei)
2 zoldseg+egyebek (mind)  51 sor     (cikkei)
3 Besztercei szilvas turos lepeny...Uj ! /Vica figyusz ! (mind)  23 sor     (cikkei)
4 Re:Sztrapacska... (mind)  28 sor     (cikkei)
5 Almas retes...(Uj !) (mind)  20 sor     (cikkei)

+ - Sajtos retes, tiramisu..meg mindig (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Nagy orommel olvastam a sajtos retes receptet..
Nem tudom ismeritek-e, fent a normafanal van egy retes kunyho, ahol
 fantasztikus frissen sult retest lehet kapni. Ott ettem eloszor fustolt
sajtos retest, es mindig tudni szerettem volna hogy keszul.
- tehat koszonet erte, en nem voltam meg olyan bator, hogy
intuicio alapjan nekilattam volna..

Mas.
Joideje olvasom a tiramisu "vitat", es az utobbi tejfolos verzioval
kapcsolatban
jutott eszembe egy igen kellemes recept.
Nem a klasszikus tiramisu-rol van szo, bar igazabol ezt is annak hivjak,
 annak egy erdekes variacioja.
Ime a recept:

"osztrak" pikans tiramisu
30 dkg babapiskota
4 dl tejszin
2 dl tejfol
2 citrom leve es heja
2 narancs leve es heja
10 dkg porcukor

Elkeszites: A tejszint kemeny habba verjuk, belekeverjuk a porcukrot,
majd a lereszelt citrom es narancshejat, mindketto levet, es vegul a
tejfolt.
Az igy kapott kremet retegezzuk a babapiskotaval uvegtalba.
Egy napot hutoben allni hagyjuk, talalaskor a tetejet reszelt fehercsokival
megszorhatjuk.


Elsore kisse furan hangzik, de nagyon jo, es az alapanyagok egyszeruen
beszerezhetok..:-)
Az egy nap allas utan a krem a varakozasoktol elteroen nem folyik,
nagyon jol szeletelheto.

Jo etvagyat!

Sziasztok
Kriszta

*********************************************************

*********************************************************
+ - zoldseg+egyebek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyha!

Megint egy adalek a tarolashoz. Azert irom le, mert eppen aktualis.

Rendszeresen es rengeteg petrezselyem zoldet hasznalok. Ugy szoktam
megoldani, hogy megvasarolok tobb csokornyit, ha nyilvanvaloan latszik
rajta, hogy friss szedesu. Jol megmosom, de csak a nagyon vastag sza'rait
vagom le. Osszevagom, de nem tul aprora, mert azt tapasztaltam, hogy igy
sokkal jobb felhasznalani. Keztorlo papirra kiteritem, hogy megszikkadjon,
es utana egy, vagy 2 kisebb muanyag zacskoban elteszem a melyhutobe. Amikor
ma'r majdnem kesz az e'tel, csak akkor szoktam megszorni petrezselyemmel,
teljesen olyan, mintha frissen vagott lenne, az ize is, meg a szine is.
A zeller zoldjet viszont mindig sza'ritva szoktam eltenni. Arnyekos, szellos
helyen a sza'rainal osszekotve, leveleivel lefele megsza'ritom. A zellert
nem szeretem melyhutobe tenni. (Biztos babona :)) Igaz, hogy sokkal
kevesebbet hasznalom a zellert, mint a petrezselymet. Ugyancsak sza'ritani
szoktam a viragba borult nagy kaprot is. Ezt altalaban juliusban szoktam
megsza'ritani. Viszont a zsenge, zold kaprot, amit szoszba, tokfozelekbe,
stb. lehet hasznalni ugyanugy teszem el, mint a petrezselymet.

Mas:
YOBI sajtos retese kitunoen hangzik. Ebbol is latszik, hogy a fozes mennyire
fantazia dolga. Nem fogok tudni ellenallni neki sokaig, meg kell kostolnom,
majd befogom a ferjem harmadik ke'znek, vagy "a'tmegyek polipba" :-)

NGABOR a fott baromfi hushoz kaptal mar otleteket, en is mindig ledaralom,
es jol megfuszerezve hidegen piritott kenyeren szoktuk megenni.

Hogy ne gondoljatok azt, hogy csak csupa sos etelrol beszelek mellekelem a
csalad egyik kedvenc edessege't.

Hamis marcipangolyok
20 dkg haztartasi kekszet diodaralon ledaralok (de daralt kekszet is lehet
kapni) egy me'ly talba, hozzakeverek 12 dkg grizt, 1 mandulaesszenciat, majd
leforrazom 1,5 dl tejjel (pontosan ennyivel tobb semmikeppen ne legyen), 10
dkg vaj es 44 dkg porcukor jon meg bele. Az egeszet jol osszegyurom kezzel,
kb. 1/2 oraig pihentetem, hogy a griz megduzzadjon, majd kiskanallal
szaggatva golyokat formazok es kakaoban meghempergetem. Alufoliaval, vagy
sutopapirral kibelelt dobozba teszem es nehany nap mulva fogyaszthato.
Nagyon sokaig elall a normal hutoszekrenyben. (Kulonosen, ha nem tud rola
senki :))

Meg  egy gyermekkori sutemeny:
Lili-kifli
20 dkg vajat 20 dkg liszttel kevert 1/2csomag sutoporral, 20 dkg turoval es
kicsi soval jol osszedolgozom. Ke'sha'tnyi vastagsagura nyujtom es
ha'romszogalaku darabokra vagom. Az egyes darabokat megkenem lekvarral es
folcsavarom. Ha vend'get is kinalok vele akkor me'g meleg allapotban
meghhitem vanilias cukorral. Finom apro sutemeny.

A legkozelebbig udv. mindenkinek: Jeszenszky Zsoka.
+ - Besztercei szilvas turos lepeny...Uj ! /Vica figyusz ! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok !

Hozzavalok:
30 dkg szilva
50 dkg tehenturo
30 dkg liszt
15 dkg margarin
4 tojas
25 dkg porcukor
1 dl tejfol
1-1 tasak sutopor es vaniliascukor
A lisztet a sutoporral elkeverjuk, osszegyurjuk a margarinnal, 2 tojassal, 5 
dkg 
cukorral es annyi tejfollel, hogy jol kidolgozhato legyen. Kb. 1 cm 
vastagsagura 
nyujtjuk, es kivajazott tepsiben elteritjuk. A turot attorjuk, osszekeverjuk 
a vanilias 
cukorral, a vajjal es a ket tojassargajaval. Hozzaadjuk a negyedekre vagott 
szilvakat, vegul a habba vert feherjet, es egyenletesen elosztjuk a tetejen. 
Elomelegitett sutoben kb. 25-30 percig sutjuk.
(ollozas)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Re:Sztrapacska... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Sztrapacska ( 70 sor )
> Idopont: Mon Sep 20 17:05:58 EDT 1999 KONYHA #314
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> 
> Sziasztok!
> 
> 
> Ugy latszik Csavajda Laci gondolatolvaso, hogy ma'ris kuldott egy kaposztas
> sztrapacskat Edit kerdesere,
> 
 
> LACI, neked mi a tapasztalatod a safranyrol? E'rdekes a safranyt me'g eddig
> nem hallottam, hogy sztrapacskaba lehet tenni. Gondolom erosen sargitja az
> etelt, de vajon hogyan akadalyozza meg az oxidalodasat a krumplinak.
> Mellesleg na'lam a kifozo viz mindig egy kicsit megke'ku:l. Egyebkent a
> szrapacskahoz sok szerencse is kell, mert ha a krupli tul vizes, kenytelen
> az ember tobb lisztet beletenni, de akkor meg kemeny lesz. Ha viszont
> eltalalja az ember, akkor erdemes sokat kesziteni, mert jol fagyaszthato
> melyhutoben, nekem BEVALT.
> 
Szia !
Nekem a recept szerint elkeszitve nem volt problemmam.
A safrany az szepen sargit. Azt, hogy hogy akadalyozza meg az oxidalodasat a
krumplinak, gozom sincs, de finom lett es gusztusos.
--
                      <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Almas retes...(Uj !) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali !

Hozzavalok:
2 csomag reteslap
80 dkg alma
10 dkg kristalycukor
5-5 dkg dio, zsemlemorzsa, vaj es vanilias cukor
3 dkg mazsola
orolt fahej
A megtisztitott almak maghazat eltavolitjuk, husat szeletekre vagjuk. 
Cukorral, 
durvara orolt dioval, mazsolaval, fahejjal es a morzsaval osszekeverjuk. A 
kiteritett 
reteslapot vajjal megkenjuk, az almat egyenletesen eloszlatjuk rajta. A 
tesztat 
felgongyoljuk, olvasztott vajjal megkenjuk es megsutjuk. Felszeleteljuk, es 
vanilias 
porcukorral meghintve talaljuk. (ollozas)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS