Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 208
Copyright (C) HIX
1999-05-20
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 koszi (mind)  2 sor     (cikkei)
2 Re: csike gomboc? (mind)  3 sor     (cikkei)
3 Re: zabpehely cookies - angolul :( (mind)  7 sor     (cikkei)
4 Janos, Afonya (mind)  22 sor     (cikkei)
5 Zsemle heja (mind)  9 sor     (cikkei)
6 Zsemle hejak (mind)  41 sor     (cikkei)
7 Sziasztok! (mind)  23 sor     (cikkei)
8 Re: *** HIX KONYHA *** #201 (mind)  1 sor     (cikkei)
9 RERE: elo"fo"zo"tt krumpli (mind)  15 sor     (cikkei)
10 Cracked wheat es allspice (mind)  15 sor     (cikkei)

+ - koszi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Koszonom mindenkinek a valaszokat, orultem nekik!
Szundi
+ - Re: csike gomboc? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Akos, az hogy keszul?

Martha
+ - Re: zabpehely cookies - angolul :( (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nehany a sok kozul:

http://www.eskimo.com/~jefffree/recipes/cookoatm.htm
http://www.cbt.net/dedwards/oatmeal_cookies.htm
http://www.eskimo.com/~jefffree/recipes/cookoat8.htm

Martha
+ - Janos, Afonya (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Cukkini, padlizsan nagyon vekonyra szeletelve lisztben megforgatva, olajban
kisutve. 
Cukkini kevesbe vekonyra szeletelve rantva, 
Cukkini kockara vagva, mondjuk leveskockaval puhara fozve, jenaiba kiszedve,
ra besamell, sok reszelt sajt, szerecsendio, az egesz pirosra sutve.
Koretnek vagy salataval foetel. 
Padlizsanbol a gorog szakacskonyveket ha bongeszed, vagy padlizsankrem:
sutoben egeszben megsutod (altalaban kidurran es utana nemsokkal jo).
Kikaparod a hajabol, turmixgepben fokhagymaval, sok olajjal, borssal, soval.
Jol behutve kivalo kenyerre kenheto, sokaig elall. 
Kinai kel kell minden zoldseges kinai kajahoz (bocs a hulye viccert), vagy
nagy kockara vagod, voroshagymat szinten nagykockara, kicsit olajon
megpiritod, szojaszosszal (+egy kis vizzel) meg egy kicsit puhitasz rajta,
onallo fogasnak, rizzsel.
Ugyanigy padlizsan is lehet kinai. 
Afonya: szerintem ha annyi csontot fozol benne, hogy attol kocsonyas, akkor
elegge tomeny, enyves ize lesz. En a magam reszerol magat a kocsonyat is
ezert utalom, kolonosen, ha sertesbol van (ahogy azt illik). Szerintem a
kinai szakacsot MSG-t hasznalnak. Ez valami muanyag, mondhatni vegyszer. Por
alaku, ha fozol vele, akkor olyan lesz, mint az olaj, ha tul sok kinait
eszelm, ami ezzel keszul, akkor masnap allatira faj a fejem . En akiket
lattam kinai szakacsokat, igaz, Pesten, azok kemenyitot hasznaltak.
+ - Zsemle heja (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Mariann es konyhasok!

Ugyan nem megy a turogomboc melle, de ha kibir meg 
egy-ket napot (esetleg fagyasztva?), akkor szinten turos
toltelekkel megpakolva, kis cukros-vanilias tejjel leontve
sutoben megsutve igen finom.

LOGOFF Suhy.

+ - Zsemle hejak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Mariann kerdezte:
>Hogyan hasznositod a 12 kivajt belu zsemle hejat?

A zsemlekbol ugy vajom ki a belet, hogy majd meg lehessen tolteni, mert
toltott zsemleket szoktam beloluk csinalni. Lehet a hagyomanyos edessegkent
ismert toltott zsemlet kesziteni - a toltelek: mazsolas turo - vagy
fu:sto:lt hussal toltott zsomlet. Csak az utobbinak irom le a receptjet,
mert a masikat szerintem mindenki ismeri (ha megsem ismeritek akkor majd azt
is leirom.)

A receptet atszamitottam normal mereture, mert nem biztos, hogy Ti is 12
zsomlebol akarjatok elkesziteni.

Fustolt hussal toltott zsemle

Hozzavalok:
4 db zsemle, 20 dkg turo, 2 dkg vaj, 2 dl tej, 2 tojas, 1 kis fej
voroshagyma, 10 dkg fott fustolt tarja vagy sonka, izles szerint so.

A zsemlek tetejerol egy lapot levagunk es a belsejuket kiszedjuk (ezt rakom
a turogombocba:-)))) )
Az attort turot simara keverjuk a tojasok sargajaval es a puha vajjal.
Ezutanhozzaadjuk a nagyon aprora vagott hagymat es a hust, ekkor izles
szerint meg sozhatjuk (VIGYAZZ!! a fustolt hus is sos ) vegul hozzakeverjuk
a tojasfeherjebol felvert habot. A kivajt zsemleket egy pillanatra tejbe
martjuk es megtoltjuk a turokremmel. Tetejere boritjuk a tejbe martott
lapot - "kalapot" - es tuzallo talra vagy tepsibe allitjuk. Forro sutoben
kb. 200 fokon 15-20 perc alatt ropogosra sutjuk es melegen talaljuk.

A csaladom imadja a turot es ezert nalunk nem baj, ha egyik nap turogomboc
van a masik nap pedig toltott zsemle. A turogombocokat egyebkent kitunoen
lehet melyhuteni meg fozes elott. A toltott mazsolas zsemlet edessegnek
szoktam csinalni vagy egy laktato leves utan masodiknak kinalni. Mig a
fustolt husos egy egyszeru vacsoranak is kivalo, de ezt is lehet leves utan
masodiknak adni. A kibelezett zsomlet 2-3 napig eltarthatjuk zacskoban vagy
konyharuhaban, mert nem baj ha megszikkad (ugyis tejbe fogjuk aztatni) csak
ne szaradjon ki, mert akkor mar csak zsemlemorzsat csinalhatunk belole.

Udv: Magnes
+ - Sziasztok! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Eloszor is koszonom a sok krumpli-tippet.

Janosnak: a cukkini es a padlizsán a kedvenceim koze tartozik. Padlizsanbol
ket dolgot imad a csalad: 
1. vinete-krem: harom-negy darab padlizsant sutoben megsutsz (jol
megszurkalva), amikor kesz, kikaparod a belet egy turmixgepbe. Hozzaadsz
reszelt voroshagymat, kis etolajat, kis citromlevet, sot, feketeborsot -
mindet izles szerint - es osszemixeled. Befottes uvegbe ontod es hutoben
tarolod. Kenyerre kenve nem lehet abbahagyni... csak utana nem tanacsos
színhazba menni :-))))
2. Pikans padlizsan (tobbnyire koretnek hushoz): Egy-két padlizsant
meghamozol es kb. ujjnyi vastag karikakra vagod. Olajban (fritozben) kisutod
oket, majd lecsepegteted, leitatod - ez nagyon fontos, mert kulonben az
egesz olajban fog uszni. Egy masik talba ketchupot teszel, belenyomsz
fokhagymat ízles szerint, esetleg mas fuszert is (pl. feketebors, kis chili
stb). Raontod a ketchupos szoszt a padlizsanra es kicsit allni hagyod, hogy
osszeerjen az egesz.
A cukkinit mi tolteni es rantani szoktuk, de a provance-i porkolt is isteni.
Ha megtalalom a receptjet, feltetlen megirom (nem tudom fejbol).

Udv,

Noemi
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #201 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>
+ - RERE: elo"fo"zo"tt krumpli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Agnes irja:
>Forrasban levö sos vizben 3 percig atfözöm, hideg vizzel leöblitem, 
>jol lecsepegtetem es gyorsan  be a melyhutöbe.

Igaz, igaz: vizben blansolni ketfelekeppen lehet. Vagy ahogy en irtam -
hideg vizben indulni es forrasig menni, vagy ahogy Agnes irja - forro
vizben indulni es par percig, gyakorlatilag ujrafelforrasig, fozni.

Az elobbi modszer akkor jo, ha utana azonnal sutobe vagy forro olajba
kerul, az utobbi akkor, ha (mely)hutobe, tarolasra megy. Krumplin kivul
pld erdemes letisztitott leveszoldseget, karfiolt, brokkolit stb. igy
lefagyasztani. 
Ha blansolas nelkul fagysztjuk, felolvadaskor olyan lesz mint a nedves rongy...

Samuka
+ - Cracked wheat es allspice (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>veletlenul raakadtam egy angol nyelvu Falafel receptre, az all benne
>hogy "cracked wheat". Ez mifele, talan az, amit nemetul "Schrot"-nak
>hivnak, a buza hejastol megorolve?

Valoszinuleg az, de erthetetlen, hogy mit keres ez a Falafel receptben!!!!
A Falafel ugyanis megfott es durvara daralt CSICSERI BORSObol keszul
(chick peas) es fuszereken,  tojason kivul semmi mas nincs benne.

>Es mi az az "allspice"?

Magyarul SZEKFUBORSnak hivjak. Vilagosbarna, a borsnal nagyobb szemu
es jellegzetesen szekfuszeg szaga van. Jamaikai borsnak is nevezik...
Huslevesben - szerintem - nelkulozhetetlen.

Samuka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS