Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 464
Copyright (C) HIX
2000-02-19
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 tojasfeherje (mind)  170 sor     (cikkei)
2 : konyha:viva Italia_2 (mind)  188 sor     (cikkei)
3 tojassargaja (mind)  19 sor     (cikkei)
4 so a'gyon sult csirke (mind)  18 sor     (cikkei)
5 tojasfeherje (mind)  18 sor     (cikkei)
6 bojtorjan (mind)  10 sor     (cikkei)
7 viva Italia + fuszernovenyek + pasztinak (mind)  46 sor     (cikkei)
8 Beszamolo (mind)  85 sor     (cikkei)
9 Beszamolo 2 (mind)  72 sor     (cikkei)
10 bodzaviragos palacsinta (mind)  21 sor     (cikkei)

+ - tojasfeherje (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho!

Zita kerdezte, de talan mast is erdekel a tojasfeherje 
felhasznalas.
Begepelek nehany receptet, en meg egyiket sem probaltam. 
Eddig meg
sosem gyult ossze annyi feherjem, hogy erdemes legyen 
nekikezdeni, de ez
valoszinuleg azert van, mert mivel csak ketten vagyunk 
leginkabb csak
fele mennyisegekbol csinalom a sutiket. En alltalaban ugy 
csinalom,
hogy egy vagy max. 2 feherje marad, akkor azt hutobe 
teszem, es minel
hamarabb csinalok valamit, amibe "el lehet sutni". :o) 
Peldaul a
piskotaszeru dolgokba 1-2 plusz feherje sosem art, 
rantottaban fel sem
tunik, vagy olyan dolgokba teszem, ahol tejfollel kell 
egesz tojast
elkeverni, mondjuk rakott valami tetejere, vagy quiche-re.

Az itt kovetkezokre azt irja, hogy friss tojasfeherjebol 
lehet igazan
jokat csinalni, igy talan erdemesebb a sargakat eltenni 
kesobbre, nem?
Ha sikerult valamelyik, irjatok meg!
Osszesen a sorlimit miatt harom levelben lesznek a receptek.

Habkarika

elkeszitesi ido: fel ora + 3 ora szaritas
1 darab 54 kcal/224 kJ

30 darabhoz:
4 tojasfeherje
1 csipet so
150 + 50 g porcukor
50 g etkezesi kemenyito

piros etelfestek vagy ceklale
szines cukorgyongyok
1 ek kristalycukor
100 g tortabevono csokolade

A szobahomersekletu friss tojasokat kettevalasztjuk, 
ugyelve arra, hogy
sargaja ne keruljon bele. Teljesen zsirmentes keverotalba 
csusztatjuk,
kemeny habba verjuk soval, aprankent beleszitaljuk a 150 g 
porcukrot es
kozepes fordulaton meg tovabbi 2-3 percig verjuk. 
Abbahagyni egy
pillanatra sem szabad, mert akkor elfolyosodik.
Akkor jo, ha a kessel megvagott habban a vagas nyoma 
megmarad. A
kiemelt habverot nem szabad a tal szelehez utogetni, mert 
osszerombolja a
habot, a maradekot fakanalhoz utogetve szedjuk le.

Osszekeverjuk a maradek 50 g porcukrot az etkezesi 
kemenyitovel, majd
kanalnyi adagokban beleszitaljuk a masszaba. Kezi 
habverovel vagy
lyukas fakanallal lazan osszedolgozzuk. A massza felet 8 mm 
atmeroju
csorbetettel ellatott habzsakba szedjuk, szeliden 
megtekerve kicsit
osszenyomjuk es egy kicsit kinyomunk belole, 
vagyis "legtelenitunk".

Sutopapirral kibelelunk 2 sutolapot. A feher masszabol 
legalabb ketszer
korbekanyarodva magas, 3-4 cm atmeroju karikat kerekitunk, 
megszorjuk
cukorgyonggyel.

A maradek habmasszat megfestjuk nehany csepp etelfestekkel 
vagy
ceklalevel. A feherrel azonos karikakat formalunk belole es 
megszorjuk
kristalycukorral.

100 C-ra elomelegitett sutoben 3 oran at szaritjuk, 
szikkasztjuk. (Jol
hasznosithato a suto maradek melege, ha mar elotte 
sutittunk benne.) A
legkevereses suto a legjobb, de ha a mienk nem ilyen, az 
sem baj,
fakanallal resnyire kitamasztjuk az ajtajat vagy fel 
orankent
kiszelloztetjuk, hogy a goz eltavozhasson.

A csokoladet aprora vagjuk, meleg vizfurdoben 
megolvasztjuk. Felig
megmartjuk benne a habkarikak egy reszet, racsra rakosgatva 
hagyjuk
megszaradni.Fedetlen dobozban, selyempapirral vagy 
tullernyovel
letakarva taroljuk.

Becsujhelyi habor taller

Elkeszitesi ido: masfel ora + 2 ora szaritas
1 darab: 114 kcal/479 kJ

40 darabhoz:

Az omlos tesztahoz:
30 dkg finomliszt
15 dkg margarin/vaj
5 dkg porcukor
3 tojassargaja

A toltelekhez es a disziteshez
3 tojasfeherje
1/2 mk citromle
28 dkg kristalycukor
10 dkg tortabevono etcsokolade
10 dkg sargabaracklekvar

A lisztet eldolgozzuk a fagyos margarinnal a porcukorral, 1 
csipet
soval,  es a tojassargakkal. Gyors mozdulatokkal 
osszegyurjuk, cipot
formalunk belole, foliaba csomagoljuk es a hutoben fel orat
pihentetjuk.

Sutopapirral kibelelunk 2 sutolapot. A sutot 180 fokra 
elomelegitjuk. A
tesztat liszttel meghintett sutopapirlapok kozott 3 mm 
vastagsagura
kinyujtjuk, es 4 cm atmeroju pogacsaszaggatoval kiszurjuk. 
10-12 perc
alatt aranysargara sutjuk, a tepsiben hagyjuk kihulni, a 
sutot 100 C-ra
mersekeljuk, kiszelloztetjuk.

A tojasfeherjeket habustbe ontjuk, citromlevel felkemenyre 
verjuk,
meleg vizfurdobe allitjuk majd aprankent hozzaadva a 
kristalycukrot kemeny
habba verjuk. Kiemeljuk a melegvizbol, hagyjuk kihulni. 8-
10 mm
atmeroju csillagcsoros habzsakba tesszuk es habkarikakat 
nyomunk a kihult
tesztakorongok felere. A suto ajtajat resnyire 
kitamasztjuk, a
habkarikakat 1 oran at 100 C-on szaritjuk, majd tovabbi 1 
oran
keresztul a kikapcsolt sutoben szikkadni hagyjuk, hogy 
uresek, ropogosak
legyenek.

A habkarikak kozepebe pottyintunk egy keves csokoladet, 
hagyjuk
megdermedni. Az ures tesztakorongokat megkenjuk lekvarral es
osszereragasztjuk a habosakkal.

Teszta nelkuli valtozat:

A habkarikakat zsiradekkal vekonyan megkent sutopapirra 
nyomjuk,
megszaritjuk, szikkasztjuk, majd megtoltjuk az olvasztiott
csokoladeval.
Hagyjuk megdermedni es csak azutan valasztjuk el a 
sutopapirtol.

Byte,
Krisztina
+ - : konyha:viva Italia_2 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv Mindenkinek!

Itt van a folytatas. Rajta, sajat szajiz szerint lehet fozocskezni, sutogetni, 
kiserletezni!

Calabriai pizza

Elkeszitesi ido kb. 1,1/4 ora

Hozzavalok, kb. 8 darabhoz:
50 dkg liszt
1 csomag eleszto (5 dkg) 
1 teaskanal cukor
4-5 evokanal olaj
75 dkg leveles spenot
2 evokanal vaj vagy margarin 
fekete bors
2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg nagyobb szemu csiperkegomba
10 dkg gouda sajt
1 uveg (850 g) hamozott paradicsom
7 dkg vekonyra szeletelt husos fustolt szalonna
edesnemes pirospaprika, so
zsir es liszt a tepsi elokeszitesehez

Elkeszites:
A lisztet csipetnyi soval talba szitaljuk. 1/4 liter langyos vizben feloldjuk a
 cukrot, majd hozzaadjuk az elesztot, es simara keverjuk. Meleg helyen felfutta
tjuk, majd hozzaadjuk a liszthez. Mikozben kezi keverogeppel sima tesztava dolg
ozzuk, evokanalankent hozzaadjuk az olajat. A tesztat letakarva, meleg helyen k
b. 20 percig kelesztjuk.
Ez alatt, a megmosott es alaposan lecsepegtetett spenotot forro zsiradekban rov
id ideig paroljuk, majd soval, borssal izesitjuk. A keletkezett nedvesseget lec
sepegtetjuk, esetleg kisse kinyomkodjuk. A hagymat megtisztitjuk, es vekony kar
ikakra vagjuk, vagy lereszeljuk. A meghamozott fokhagymat apro kockakra vagjuk,
 a megtisztitott, leoblitett gombat vekonyra szeleteljuk. A sajtot vekony, de s
zeles csikokra vagjuk. A tesztat kezzel meg egyszer atgyurjuk, es zsirral kiken
t, liszttel meghintett serpenyoben kinyujtjuk.
A paradicsomot szitan lecsepegtetjuk, nagyobb darabokra apritjuk, es egyenletes
en elosztjuk a tesztan. Ratesszuk a spenotot, a hagymakarikakat, a fokhagymat, 
a gombat, a szalonnat es a sajtot. Megszorjuk soval, borssal es keves paprikava
l. ujabb 15 percig kelesztjuk, majd elomelegitett sutoben (villanytuzhelynel 20
0 fokon, gaztuzhelynel 3-as fokozaton) kb. 30 percig sutjuk.

Olasz sertescsulok
Megmosunk, besozunk ket nagy, kicsontozott mellso sertescsulkot. A kukta fazek 
aljaba masfel deci vizet ontunk, beletesszuk a betetet, rafektetjuk a csulkoket
, es az edenyt lezarva, a jelzestol szamitva 30 percig paroljuk. Ekkor a felig 
puha hust kivesszuk, felszeleteljuk. Ket evokanal olajon megpiritunk egy kis fe
j reszelt voroshagymat, hozzaadunk ket gerezd fokhagymat meg egy szal karikara 
vagott sargarepat, petrezselyemzoldet, es par percig egyutt piritjuk. Beletessz
uk a husszeleteket es atsutjuk. Alaontunk egy deci szaraz feher bort, levebe ke
verunk egy doboznyi paradicsompuret, es ket baberlevellel, keshegynyi kakukkfuv
el, bazsalikommal, torott borssal fuszerezzuk. Fedo alatt, lassu tuzon megparol
juk, ha a levet elfone, azzal a folyadekkal potoljuk, ami a kukta fazek aljan m
aradt. Talalas elott a pecsenye levet atszurjuk, es ugy ontjuk a husra. Fott sp
agettivel koritjuk.

GRILLCSIRKE OLASZOSAN
2 db kicsi csirke, 1 teaskanal paradicsompure, 2 teaskanal olaj, 1 evokanal res
zelt voroshagyma, 1-1 mokkaskanal torott fekete bors, rozmaring, kakukkfu, bazs
alikom, 1 szal friss zellerzold, 10 dkg reszelt parmezan (jellegu) sajt, izles 
szerint so.
A paradicsompuret, a finomra vagott zellerzoldet, a voroshagymat es a tobbi fus
zert osszekeverem az olajjal, meg; sozom, majd a megtisztitott es atoblitett cs
irke hasat belulrol bekenem vele. A csirket nyarsra huzom, kivulrol is megsozom
, majd pirosra sutom. Ezutan feldarabolom, raszorom a reszelt sajtot. Addig gri
llezem a talcan, amig a sajt ra nem olvad, egybefuggo reteget nem alkot. Sok sa
lataval es szalmaburgonyaval kinalom.

Olasz csirke
Feldarabolunk egy nagyobb vagy ket kicsi csirket, mintha rantott csirket akarna
nk kesziteni, es soval, orolt borssal bedorzsoljuk. Bo, forro olajban megsutjuk
, lecsepegtetjuk, vegul tuzallo talra egymas melle fektetjuk. Egy masik edenybe
n keves olajon megparolunk 25 deka felszeletelt gombat, a husra hintjuk, es tet
ejere 30 deka felszeletelt paradicsomot fektetunk. Az egeszet meghintjuk 20 dek
a, laskara vagott, fott fustolt hussal, es befedjuk nagyon vekony sajtszeletek-
kel. A sutoben megsutjuk, de piritani nem szabad. Parolt rizs illik hozza.
Tejfolos lepeny (7640 J/ 1820 kal): Habosra keverjuk hat tojas sargajat hat evo
kanal porcukorral, hozzaadunk hat evokanal tejfolt, vegul felvaltva a tojasok k
emeny habba vert feherjet meg hat evokanal reteslisztet. Alaposan kizsirozott, 
kilisztezett kisebb tepsibe vagy nagy tuzallo talba ontve megsutjuk, majd meleg
en kockakra vagva, malnaszorp vagy forro, rumos barackiz tarsasagaban kinaljuk.

Csirkecomb olaszosan  Hozzavalok: 

4 kis csirkecomb, 
1 tojas, 
10 dkg sonka, 
1 evokanal tejfol, 
1 kis doboz paradicsompure, 
4 evokanal reszelt sajt, 
4 evokanal olaj, 
2 evokanal liszt, 
1 evokanal zsemlemorzsa, 
1 teaskanal rozmaring, 
1 teaskanal kakukkfu, 
izles szerint torott bors, cukor es so.  
A csirkecombok boret ovatosan fellazitjuk. A toltelekhez a tojast habosra felve
rjuk, majd osszekeverjuk a daralt sonkaval, a tejfollel, 1 evokanal reszelt saj
ttal, 1 teaskanal paradicsompurevel es 1 evokanal zsemlemorzsaval. Megsozzuk, m
egborsozzuk, a kakukkfu es a rozmaring felet belekeverjuk. Fakanal segitsegevel
 a comb bore ala toltjuk a masszat, majd a combokat tepsibe tesszuk. Serpenyobe
n felhevitjuk az olajat, raszorjuk a lisztet, es habzasig keverjuk. Ezutan raon
tunk 4 dl vizet, es tovabb kevergetve surure fozzuk. Hozzaadjuk a megmaradt par
adicsompuret es a fuszereket. Jol kiforraljuk. A martast raontjuk a csirkecombo
kra, keves reszelt sajtot szorunk a tetejere, es alufoliaval befedjuk. Elomeleg
itett forro sutoben 50 percig paroljuk kozepes langon, majd a foliat leveve, me
gpiritjuk. A megmaradt reszelt sajtot is raszorjuk, es a sutobe visszateve, epp
en csak raolvasztjuk. 

OLASZ. "GNOCCI"
2 kg burgonyat hejaban megfo-zunk, meghamozunk osszetorunk, osszegyurjuk 20-30 
dkg, retesliszttel, 1 evokanal buzadaraval, 1 evokanal zsirral, 1 tojassal es k
eves soval. Tobb cipora osztjuk es ujjnyi vastag rudakat sodrunk be-lole. Ezuta
n egy centis darabokra vagjuk, akar a mi krumplinudlinkat, de nem sodorjuk ki, 
ha-nem a tesztadarabokat homoruan fektetett villa fogazatahoz nyomva huvelykujj
unkkal "leporgetjuk", amitol kulso reszuk recesse valik es-; kagylo alakuak les
znek. Sos vizben kifozzuk, leszurjuk es fuszeres paradicsommartassal, reszelt s
ajttal beszorva talaljuk.
A fuszeres paradicsommartast zoldsegkremmel, rozmaringgal, egy keves fokhagymav
al es reszelt voroshagymaval, csipetnyi cukorral izesitjuk.

Olasz piritos 
Nyolc szelet zsurkenyeret vagy fel-szeletelve vasarolt kenyeret vekonyan megvaj
azunk, es sutolemezre egymas melle fektetve, mindegyik-re egy gepsonkaszeletet 
boritunk. Kicsumazunk, vekonyan felszeletelunk 3-4 husos zoldpaprikat, es ket d
eka vajon, megsozva, sajat leveben puhara paroljuk. Kihutjuk, kozekeverunk leve
 nelkul egy fiola kapribogyot (a gyogynovenyboltokban
kaphato), es a sonkaszeletekre te-ritjuk. Erre 1-1 vekony sajtszeletet fektetun
k, majd az egeszet beboritjuk egy, a tetejen megvajazott kenyerszelettel. A sut
oben vagy grillben addig sutjuk, amig a kenyer kivul ropogos piros nem lett.

Vegyes, vagy olasz salata.

Megfozunk puhara 12 deka szaraz babot ugyan-annyi lencset, 3-4 burgonyat es les
zurve, megtisztitva kihulni hagyjuk. Egy borizu nagy almat meghamozunk s apro k
ockara vagjuk. Tejben kiaztatott heringet; angolnat, ket-harom sardiniat darabo
kra vagunk, vagy - szinten a kihult burgonyat is es egy kis fej hagymat finomra
 osszeapritunk. Ha minden egyutt van egy mely talba megsozzuk, ecet es olajjal 
leontve jol elvegyitjuk s salatastalba magasan felrakva, hering es sardinia far
kokkal, voros repa, zold paprika, vagy kaposztaval tetszes szerint diszitjuk. H
a pikansabban akarjuk, akkor meg 3 tojas megfott sargajat mustarral s olajjal e
lkeverve is hozza ontunk a salatahoz.

Pillangotesztas partisalata

Hozzavalok 10 szemelvre:
50 dkg paprikas szalami vagy izles szerint langolt kolbasz 
40 dkg pillango alaku teszta (olaszul farfallini; vagy mas szarazteszta)
45 dkg mirelit zoldborso 
8 csemegeuborka
2 kis doboz ananaszkonzerv 
4 tojassargaja
30 dkg gouda vagy ementali sajt
1 fej fodros szelu vagy mas salata
4 teaskanal mustar 
2,5 dl olaj, so bors

Elkeszites: 
A tesztat a szokasos modon, forrasban levo, sos vizben kb. 15 percig "al dente"
, vagyis csak olyan puhara fozzuk, hogy harapni lehessen. Hideg vizzel leoblitj
uk, majd lecsopogtetjuk.
A mirelit zoldborsot forrasban levo, sos vizben kb. 2 percig fozzuk, majd lecso
pogtetjuk.
A szalami vagy a kolbasz hejat lehuzzuk, majd vekonyan felszeleteljuk. A lecsop
ogtetett csemegeuborkat vekonyan felkarikazzuk.
Az ananaszt lecsopogtetjuk, a levet felfogjuk. Ha szukseges, kisebb darabokra v
agjuk.
A tojassargajat es a mustart habosra verjuk, s cseppenkent hozzakeverjuk az ola
jat. Soval, borssal, ananasz- es uborkalevel izesitjuk, vegul belereszeljuk a s
ajtot.
A salatat megtisztitjuk, megmossuk es lecsopogtetjuk, majd leveleit nagyobb dar
abokra tepkedjuk.
A kihult tesztat, a lecsopogtetett zoldborsot, a feldarabolt szalamit vagy kolb
aszt es az ananaszt talba halmozzuk, majd leontjuk az izesitett majonezzel es o
sszevegyitjuk. Lefedve, huvos helyen legalabb 30 percig erleljuk. Talalas elolt
 meg egyszer megfuszerezzuk.

Nem tudom, talan eleg lesz ennyi? :-)))


-- 
                              Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - tojassargaja (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok!

>Felado :  [International]
>Temakor: tojasfeherje ( 30 sor )
>Hogy a rengeteg sargajat mire lehet felhasznalni? Kremeknek pl. de varok
>otleteket!
>Agni


Eppen 2 hete sutottem forgacsfankot, amihez ird es mond 5 tojassarga kell,
a feherjebol, jobb otlet hijan, sult galambot (habcsokot) sutottem,
meglehetosen
sok lett belole.  Majdnem 10 napig eltartott.

Kedves Maria!
Nagyon koszonom a  bodzailag hatalmas receptgyujtemenyt. Nagyon sok
jo otletet kaptunk mindnyajan.

Zsoka
+ - so a'gyon sult csirke (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Mar tobbszor meg akartam kerdezni toletek, hogy sutottetek-e
1,5-2 kg-nyi so'n csirket. Kb. 15 evvel ezelott egy kolleganom
kiprobalta es azt allitotta, hogy nagyon finom volt, de en meg
eddig nem keszitettem. (Ennek nagyreszt az az oka, hogy nem
tudom mit lehet utana tenni a felhasznalt soval, eleg nagy mennyiseg.)

A kolleganom anno azt mondta, hogy egy tepsibe beleszorta a sot,
es a konyhakesz csirket ratette, majd a sutoben kb 1 oranyit sutotte,
ha jol emekszem. Azt allitotta, hogy semmit nem kellett tennie, nem
kellett megforditani a csirket, megis nagyon szepen zamatosra
megsult.  Arra nem emlekszem, hogy hogyan sozta meg belul?
Az egesz azert jutott eszembe, mert az egyik csaladtagom
erre akar ravenni, hogy probaljuk ki. Persze miert is ne, de megis
orulnek, ha valaki tapasztalatot tudna adni hozza. :-)))))

Sziasztok: Zsoka
+ - tojasfeherje (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Hogy a rengeteg sargajat mire lehet felhasznalni? Kremeknek pl. de varok
>otleteket!

Burgonyas aiolinak

1 kg megtisztitott, karikara vagott burgonyat sos vizben puhara fozzunk.
Leszurjuk es azon forron osszekeverjuk a hideg aioli martassal. Melegen
kinaljuk.

Aioli martas

Hozzavalok: 4 gerezd fokhagyma, 2 tojassargaja, 1/2 citrom leve, 1
mokkaskanal mustar, 2 dl olaj, so, torott bors.
Az osszetort fokhagymat, simara keverjuk a tojassargakkal. Vekony sugarban,
( kozben keverve) hozzaontjuk az olajat, majd soval, borssal, mustarral es
citromlevel izesitjuk.

Gyula
+ - bojtorjan (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Meg kellene probalni latin nevet megtudni, ugy konnyebben
>azonosithato

Hogy ne legyen olyan egyszeru haromfele is van belole

Bojtorjan, nagylapu latinul Arctium lappa ( Lappa major) 
Bojtorjan, kislapu latinul Arctium minus
Bojtorjan, pokhalos lapu latinul Arctium tomentosum

Gyula
+ - viva Italia + fuszernovenyek + pasztinak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Szaszika, koszi az olasz recepteket, nalam _legeslegelso_ helyen all az
olasz konyha. :-))

Ezeket az eteleket ki is probaltad mar? 
Lenne egy javaslatom: irjuk oda a recept ala, ha csak hallottuk, olvastuk,
stb. a receptet. Eddig is sokan megtettek ezt, szerintem kovetendo
hagyomany. :-) 
En mar nagyon szkeptikus vagyok.  Neha egy-egy ujsagbeli, tv-s recept
tragikus eredmenyt tud otthon produkalni. :-(((( 


Zsoka irta:
>Ezen kivul szoktam latni a Fehervari uti (XI. ker.) piacon is
>fuszernovenyeket Ez is veletlenul itt van a szomszedsagomban. :-))

En is ott vasarolok. :-)))))
Nyaron, osz elejen lehet kapni vagott bazsalikomot is. Ha a villamosmegallo
felol mesz fel a lepcson az emeletre, rogton szemben arulja egy neni.
Snidlinget pedig egy oreg bacsinal veszek mindig, a savanyusagosok mogott
(csak csutortok-pentek-szombaton van ott).  Nyar vegen altalaban egyszer
felvasarolom az egesz snindling keszletet :-), otthon olloval felvagdosom
fe'l - egy cm-es darabkakra es lefagyasztom. Igy egesz telen van mit tenni
a salatakba, tojaskrembe, stb. 
2-3 evvel ezelott ugyanigy fagyasztottam le bazsalikomot is. Kivalo volt a
paradicsomszoszba. Azota se kapok olyan fajta bazsalikomot, vastag, husos
levele volt, feltenyernyi nagysaguak. Olaszorszagban lattam csak ilyet. 


Mas tema:

Egy masik listan szoba kerult a pasztinak. Valaki meg egy kepet is kuldott
nekem rola. Hat kiderult, hogy valoszinuleg ilyet soztak ram - feherrepa
helyett. :-((( A multkor - mar nem emlekszem, hogy a Kaisers-ben, vagy a
Plusban - nagy betukkel ki volt irva, hogy "akcios feherrepa". Kicsit mas
volt az alakja, de gondoltam, biztos import.... Mert hogy az itthoninak mar
megint kezd csillagaszati ara lenni, ez meg 200/kg korul volt. Lehet, hogy
azert irtak feherrepanak, mert pasztinak-kent senki se vett volna??? 
Azt mondjak az angliaiak, hogy ott elegge elterjedt, szinte krumpli helyett
is hasznaljak. De ezek szerint huslevesbe nem az igazi.... Legalabbis nem
helyettesitheti a petrezselyemgyokeret alias feherrepat. :-) 


sziasztok,
Zita
+ - Beszamolo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Talan ugy tunt, hogy elvesztem valahol a konyha es az iroasztalom
kozotti par meteren, lehet hogy tobben mar arra gondoltak, talan
a szuletesnapi bulink utan beleesven a bio hulladekos kukaba
"riszajkelezve" lettem.
Ezuton oltom ki minden oromgyertya langjat egy orkan erossegu
legaramlattal, (a gaztuzhelyek langjat kerem ujra begyujtani, mert
meg az elrontott ebed is jobb, mint az el nem keszult...) csak egy
autogyar bremai uzemeben kellett toltenem par prozai napot.
Estenkent pedig a nap koronazasakent, ... na nem!! ...  finomakat ettem.
A  "... na nem!! ..."  persze fozest jelent! :-)
A mult szombati bulinkra viszont foztem. A nejem es az en szuletesem
napja kozott nyolc nap van, igy osszevonva unneplunk.
A kovetkezoket keszitettem:
     - Portugal porkolt
     - Sertescomb "szarkafeszek" modra
     - Csulok "pek" modra.

A portugal porkolt receptjet Edittol kaptam, remelem elnezi nekem,
hogy elozetes beleegyezese nelkul kozlom itt, de e kituno etel csak
johiret noveli a svedorszagi konyhatundernek.

Portugal porkolt:
>Ezt akkor fozd, ha legalabb hatan esznek belole, mert igy a finom.
>1 kg sovanyabb marhahust vekony csikokra vagsz es hirtelen atsutod
>egy keves olajban. A tuzrol leveve hozzateszel egy jo nagy fejnyi,
>vekony szeletekre vagott voroshagymat, keves oroltborsot, majorannat,
>sot, egy marhahusleves kockat es nemi vizet.
>Tovabb parolod es fokozatosan vorosbort adagolsz a viz helyett,
>termeszetesen fedovel dolgozol. Idonkent megkostolod  es potolod
>a fuszermennyiseget. Amikor a hus mar felpuha/egy kiskanalnyi
>szodabikarbonattal gyorsithato a folyamat/ hozzaadsz egy pici fej
>karfiolt, rozsaira szedve, 2 db sargarepat karikazva, 1 db feherrepat
> szinten karikazva, 1 db paradicsomot es csak fozod es fozod.
>A szomszedok mar garantaltan berugnak az illatatol, mire elkeszul.
>Szoval mindennek jo puhanak kell lennie es nem gyorsan fozheto kaja.
>A kuktat felejtsd el ennel a kajanal, mert gyorsabb az igaz, de az izek
>nem ugyanazok. Az elismeres miatt viszont erdemes foglalkozni vele,
>akar elozo ejszaka is. Kozben akar gepezni is lehet, mert szepen
>fodogel magaban. Ha picit hig a leve, de mar minden puha, akkor
>keves lisztet gyorsan belekeversz egy habverovel es szepen felfozod
>allando keveres mellett. Soha ne ontsd le a levet!!!
>
>Koretkent egeszben fott krumpli illik hozza es a kovetkezo salata:
>1 kisebb fej jeghegysalata - negyedelve es vekony szeletekre vagva,
>egy fel kigyouborka - szinten negyedelve es szeletelve,
>1 pici fej lilahagyma               "                                  "
>3 db nyers paradicsom         "                                  "

A kovetkezo etel sajat kreacio, jo par hete keszitettem eloszor es
izlett a nejemnek is. Volt lefagyasztva otthoni parasztkolbasz, ami
a felengedes utan nem igazan izlett, ezt akartam hasznositani.
Sertescomb "szarkafeszek" modra:
Hozzavalok:
1 kg szep sertescomb,                          1 szal parasztkolbasz,
4 fej gomba,                                            2 ek mustar,
1 db tojas,                                               1 kk
voroshagymakrem,
szukseg szerint zsemlemorzsa,           2 ek olaj, vagy zsiradek,
1 dl szaraz feherbor,                              grillfuszer, so, bors.

A kolbaszrol lehuzzuk a hejat es egy talba tordeljuk a hust.
A megtisztitott gombat geppel aprora daraboljuk es a
kolbaszhushoz adjuk a mustarral es a hagymakremmel egyutt.
Rautjuk a tojast es az egeszet kulonos gonddal osszegyurjuk.
Fuszerezni nem kell, hiszen a kolbaszhus fuszerezese dominal.
Ha tul lagy lenne, akkor adjunk hozza egy kis zsemlemorzsat.
A combot szalirannyal keresztben vekony szeletekre vagjuk,
jol kiklopfoljuk, majd mindket felet sozzuk es borsozzuk.
Ha tul kicsi a comb akkor vaghatjuk ferden is, hogy eleg nagy
szeleteket kapjunk, de semmifelekeppen se szaliranyban.
A husszeleteket megkenjuk a toltelekkel es felgongyolve
hustuvel rogzitjuk. Szep vastag rollnikat fogunk kapni.
A serpenyoben felforrositott olajban, vagy zsirban a
tekercseket korben hirtelen megpiritjuk, majd romai talba helyezzuk.
Gyengen megszorjuk grillfuszerrel, utana raontjuk a serpenyoben
maradt levet es a bort.
Ezutan sutoben 200 C°-on keszre sutjuk.
Parszor sajat levevel locsoltam.
Legkozelebb ha kesz van, minden tekercsre egy szelet sajtot fogok
tenni, es par percig a fedo nelkul raolvasztva talalom.

Folytatas kovetkezik.
Mindenkinek jo etvagyat kivan: Misi
+ - Beszamolo 2 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Eloszor is koszontom korunkben Szaszikat a kotekedo hentest!
>Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
Ehhez csak annyit tudnek hozzatenni: ... vagy pedig a mase!

Tehat a folytatas.
Csulok "pek" modra:
Ez ugyanugy keszul mint a "pekne" modra, azzal a kulonbseggel,
hogy en fustolt csulokbol csinaltam.
A fagyaszto csulkos fiokjabol a legszebb darabot vettem ki, amelyik
sertetlen hosszu borkabatba bujva lapult a hatso sarokban.
Azon tarsai akik csak zakot viseltek, hasonlo jo szolgalatot fognak
tenni egy bablevesben, am most e csodalatos illatu es izu huskoltemeny
szepsegidealjara volt szuksegem, ami talalaskor ugy mutat a tal
kozepen, mint a legszebb modell a divatbemutato csucspontjat jelento
menyasszonyi ruhaban.
A megerdemelt banasmodban reszesult. Ahogy felengedett es egyre
jobban erezte magat az uj, fenytol ragyogo kornyezetben, kellemes
ket oras furdot kapott egy rozsdamentes kadban.
Ezutan meg ennel is fenyesebb fazekba kerult amiben mar fortyogott
a viz, vidaman jatszadozva a benne ugrandozo hat-het fokhagyma
gerezddel.
Nem tul magas hofokon fozve, az uvegfedon at szemet es lelket
gyonyorkodteto latvanyt nyujt a leben lassan puhulo formas labdarab.
Errol persze eszembe juthatna egy divatbemutato is, de nekem az
jut eszembe, hogy ideje lesz nekilatni a krumplipucolasnak. :-)
A megtisztitott krumplit szeletelovel 3-4 mm vastagsagura daraboltam,
es a csulok fozolevebol elvett fokhagymas fustolt vizben felkeszre
foztem.
A megfott csulkot egy darabig hulni hagytam, majd ket kezemben
konyharuhaval kozeledtem fele, megprovalva leplezni egyre
erosodo szivdobogasomat. Bal kezzel letakartam a konyharuhaval,
de hozzaerven a borehez, mindkettonk testen gyenge remegest
ereztem atfutni. Jobb kezemben a konyharuhaval megfogtam a
csontok szelesebbik veget, egyet csavarva rajtuk, hirtelen
hatarozott mozdulattal kihuztam oket helyukrol. Elobb a vekonyat,
majd utana vastagabb tarsat.
Mostanaban olvastam valahol, hogy igy kell csinalni es valoban
egyben maradt a szep formas csulok.
Eles kessel felszeleteltem es formajat megtartva egy teflonos
tepsi kozepere helyeztem. Korbe teritettem az elofozott
krumplikarikakkal, egy fej nagyon vekony karikakra vagott
hagymaval szortam meg a hust es a krumplit is es a tepsit a
kozepso racsra tettem. Mikozben betoltam a sutot, mintha
vidam csevegest hallottam volna a tepsi felol.
Jo felora elteltevel viszont a tanyerok felol lehet hasonlo hangokat
hallani, ha azonnal talaljuk.
Savanyitott kisdinnyet adtam volna hozza, ha lett volna. :-(

A "lanyok"nak mindig szoktam bolet csinalni a kovetkezo modon.
Mivel a boles tal terfogata neha nem eleg nagy, az utobbi idoben
egy 5 l-es uborkasuvegben szoktam kesziteni, amit aztan a
megfelelo edenyben talalok, ami fogytaval ujratoltheto.
Telen konzerv gyumolcsoket hasznalok, nyaron viszont csak friss
gyumolcsot teszek bele.
Mandarin, oszibarack, vegyes gyumolcskoktel es korte befottet a
levevel egyutt beleontom az uvegbe, persze elotte aprora darabolva
a gyumolcsoket.
Ezutan ket uveg edes, vagy feledes feherbort ontok hozza, amit
egy dl sotet rum kovet, (Captain Morgan) ez ad egy kulonleges
zamatot.Egy pici mandula vagy oszibaracklikor biztos nem ront
rajta, de tobb rovidet nem teszek bele, mert attol nem lesz jobb.
Ezeket higitom egy fel uveg asvanyvizzel, majd szervirozas elott
egy uveg pezsgo kerul meg bele.
A pezsgo kivetelevel az egeszet elozo este kutyulom ossze es
hidegre teve hagyom az egeszet osszeerni.
A bolehoz csak olyan bort es pezsgot hasznaljunk amit tisztan
is hajlandok lennenk meginni. Rossz alapanyagbol a vegtermek
sem lesz szuper!

Mindenkinek jo etvagyat kivan: Misi
+ - bodzaviragos palacsinta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Es a bodzaviragoss palacsintat se felejtsuk el. Igazi juharsziruppal
onmagaban, toltetlenul is fennseges. De turoval toltotten is prima. Udv,
Peter.

Kedves Peter!

Meg tudnad adni a bodzaviragos palacsinta receptjet? Nagyon szeretem a
bodzaszorp izet, de sajna masfele etelt meg nem keszitettem bodzabol, es a
palacsintad felkeltette az erdeklodesemet!

Elore is koszi, Szilvi

Mas. Olvastam a velemenycseret a fuszerekrol, hadd tegyek hozza en is
valamit:
Nekem is van egy konyvem, az a cime, hogy Fuveskonyv. A Familia Konyvtar
sorozatban jelent meg, Lesley Bremness a szerkesztoje. Korulbelul 10 eve
vettem, de nem elkepzelhetetlen, hogy meg mindig kaphato. Sok fuszernoveny
van benne, leirassal, fenykeppel es mindenfele felhasznalassal egyutt. Benne
van az is, hogy melyiket hogyan erdemes termeszteni, szoval igazi profi
konyv amatoroknek is. En remekul tudom hasznalni!!
Sziasztok, Szilvi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS