Szervusztok!
> Vendeg erkezik hozzank Irorszagbol es nagy megdobbenesemre vegetarianus.
Miert vagy ugy megdobbenve? Sokan nem esznek hust a vilagnak
ebben a szegleteben sem. Ha nem vallasi megfontolasbol tekint el a ven-
degetek a husevestol, akkor lehet, hogy eszik tojast, halat is. Akkor pedig
nyert ugyed van.
Ha ez segit:
Reggelire lehet adni
A.,
Reszelt sargarepat durvara tort dioval osszekeverve.
Tegyel bele buzacsirat is, ha van es egy keves margarinnal keverd ki. Erre
-vagy mas zsiradekra - azert van szukseg, hogy a repaban levo karotin
ne tavozzon dolgavegezetlenul a szervezetbol. Ugyanis csak zsirban oldodik.
B.,
Tormareszelon reszelj le egy 5 dekanyi zellert, ontsd nyakon egy mokkaska-
nal citromlevel, egy kaveskanal olajjal, izesitsd soval, keves borssal es hagyd
pihenni. Aztan tolts hozza egy deciliternyi fott kukoricat, egy kis doboz/uveg
szeletelt csiperkegomba-konzervet leve nelkul. Szord meg keves frissen vagott
kaporral. Keverd ossze es ha kell meg sozd meg egy kisse.
C.,
Vagj ossze egy almat kockara, spricceld le citormlevel, adj hozza egy gerez-
dekre szedett, majd felapritott narancsot, grapfruitot es egy evokanal mezet.
Hagyd egy kicsit allni es mar kesz is.
D.,
Vagj fel ket centi vastagra kifliket, egyik feluket piritsd meg felhevitett ser
pe-
nyoben. Ezt az oldalukat kend meg vajjal, azt egy kis csemege paprikakremmel,
tegyel rajuk egy-egy szelet sajtot - tobbfele jobb -, arra egy darabka paradics
o-
mot, paprikat, ha van mar, akkor meretre szabott zucchinidarabkakat. Szurd at
kozepen egy-egy fa fogpiszkaloval, tedd talra es mar kesz is.
Ha nincs idom, nem piszmogok a piritassal, anelkul is finom.
Reggeli tojaskrem:
Fozz kemenyre 4 db tojast. Reszeld le (nem art, ha meghamozod elotte:-))
Tegyel hozza egy evokanal mustart, egy evokanal paradicsomot.
Egy evokanal margarinon dinsztelj meg ket evokanal nagyon!!!! finomra
vagatt lila- vagy voroshagymat, tegyel bele ujhagymaszarat is es egy
csokor petrezselyemzoldjet szinten apritott allapotban. Kihules utan
keverd ki a tojasreszelekkel habosra.
Piritott - vagy sima - kenyerre kenve, reszelt sajttal megszorva, teaval
eleg rendes reggeli, vagy uzsonnaetek.
Ha meg ebedet akarsz belole, akkor fozz szemelyenkent ket tojast + kettot
kemenyre. A szemelyenkentieket ovatosan vagd felbe, poccintsd ki a
sargajukat egy talkaba, a fe'l, lyukas feherjeket pedig rakoskasd csinosan
egy kiolajozott/margarinozott tuzallo talba.
A + ket tojast reszeld bele a sargak melle a talkaba, tord ossze villaval, ke-
verj hozza torottborsot keshegynyit, mustart egy mokkaskanalnyit, curryt
fel mokkaskanalnyit, egy kaveskanal paprika- es paradicsomkremet. Aki sze-
reti csiposet is tehet bele.
Futtass meg uvegesre ket evokanal finomra vagott hagymat egy evokanal
zsiradekon es dolgozd ossze a tojaskremmel. Tegyel hozza egy-ket evo-
kanal tejfolt (vagy tejszint), ha tul szaraznak talalod kifinomult izlesedhez,
ne tetovazz, tegyel bele meg egy kanalnyi zsiradekot. Keverd habosra
es toltsd bele a tuzallotalban arvalkodo feherjekbe. Ha flancolni akarsz
es turelmed is van, akkor tedd nyomozsakba es a csillagcsovek kozul a
legnagyobbikkal nyomd cakkosan, csucsosan a helyukre.
Szord meg reszelt fustolt vagy fustoletlen sajttal, Locsold meg tejfollel
es 180 fokos sutoben 20 percig forrositsd at.
Zold salata kovesse es remekul kiegesziti egy jo pinceben erlelt
Chardonnay.
De megkinalhatod az idegent paloclevessel is:
Egy marek szojakockat forrazz le elozo este Vegetas vizzel.
Keverj hozza egy evokanal paradicsompasztat, egy kaveskanal
paprikakremet, egy mokkaskanal szaritott kaprot (vagy kaveska-
nal apritott frisset, ket gerezd szetzuzott fokhagymat, egy db
baberlevelet. Letakarva hagyd reggelig duzzadni.
Fozes kezdeten vagj aprora fe'l fej voroshagymat es egy evo-
kanal margarinon/olajon piritsd vilagos sargara. Szord le egy
evokanal liszttel, keverd el, aztan vedd le a tuzrol es keverj
bele egy kaveskanal pirospaprikat, keshegynyi torott borsot.
Sozd meg, fokozatosan engedd fel vizzel, allandoan kevergetve,
hogy csomos ne legyen es add hozza a levetol leszurt
szojakockakat. Tedd vissza a tuzre es forrald fel. Egy marek
zoldbabot tisztits meg a szalkaitol (legjobb izo a zoldszinu, de a
sarga is jo), vagd kb 2 cm-es darabokra, tedd a levesbe.
Tisztits meg harom krumplit, vagd egyforma kockakra, add a
fazekban levokhoz es fozd keszre a levest.
Ha izleseddel nem ellenkezik, tehetsz meg bele friss vagott
kaprot.
Tejfollel elkevert tojassargara merd ra a forro levest es igy
add asztalra.
Rizs egy kicsit furcsan:
2 csesze tisztiott rizst onts fol 4 csesze vizzel. Szorj bele egy
cseszenyi zoldborso't, egy nagy fej nagyobb kockakra vagott
voroshagymat. Mokkakanal sot szorj bele, vagy valamilyen
etelizesitot.
Tedd fel foni. Idonkent keverd meg.
Egy jo nagy serpenyoben forrosits zsiradekot, dobj bele ket
gerezd fokhagymat, egy szal lereszelt sargarepat, egy szal
vekony csikokra szeletelt zellerszarat (halvanyito zeller a leg-
jobb hozza - mar lehet nalunk is kapni). Kevergesd egy kis
ideig, aztan a fokhagymakat vedd ki belole es a megfott borso's-
hagymas rizst ontsd hozza. Alaposan keverd ossze, tegyel
hozza 5 deka tisztitott mazsolat es ha van egy-ket aprora va-
gott aszalt sargabarack is nagyot lendit az izen.
Locsold meg egy-ket evokanal szojamartassal. Osszefozes
kozben kostolgasd, hogy megfelel-e az izlesednek. Ez egy
sos foetel!
Ha kesz, vedd el a tuztol.
Egy nagy atmeroju serpenyoben suss meg ket tojasbol
nagyon vekony rantottat, tedd deszkara, vagd aprora es
keverd el a kesz rizzsel.
Talalhatod is. En zold salatat adok melle, de nem cukros-
ecetes ontettel, hanem borecetes- sos- borsos- olajos ontet-
tel ontom nyakon a talalas elott.
Vagy cikoriat, ami szinten jol kiegesziti a fenti izeket.
A cikoria kesernyes izet az ecet elveszi.
><><><><>
> Felado : [Hungary]
> Na akkor rogton jon egy kerdes: mi a lime magyarul?
Magyar neve nincs, de kezenfekvo a zoldcitrom elnevezes.
Van lime a nagy bevasarlo kozpontok zoldsegespolcain. Haragoszold
az istenadta. Es hiaba hagyod otthon pihenni, nem sargul meg. Ez egy
ilyen tipusu citrusfele. A caribi sultek izesitesere hasznaltak, de ma mar
mindenfele hushoz lehet marinad-alapanyagkent adni.
A kerti rostonsultek pacat is jo iranyban befolyasolja.
Hogy ne csak predikaljak:
(Az alabbi marinad baranynak is jot tesz, de olyankor szoktam beletenni
meg rozimarigot is. Az kifejezetten elonyos hatast gyakorol ra.)
Remelhetoleg husvet tajan mar hodolhatunk a teraszon/balkonon/
udvaron roston sutesi szenvedelyunknek.
Karib izesitesu csirke magyaritva
A citrusfelek leve - a termohelyukon - fontos alkoteleme a kulonbozo
husfelek marinadjainak.
(Szoval, batran helyettesitheted a lime-ot meztelabas citrommal.)
(1 csesze= 2,5 dl)
1 kg-nyi csirkekhus felszeletelve
1 dl zoldcitrom leve
1/4 csesze paradicsompure
4 evokanal olaj
fel mokkaskanal orolt bors,
fel mokkaskanal so
2 evokananl dijoni mustar (ez csipos!)
1 evokanal sza'ritott bazsalikom (vagy 5 friss osszetepett levelke)
1 evokanal finomra vagott friss petrezselyem
Keverd ossze a citromlevet, paradicsompuret, olajat, borsot, sot,
mustart, bazsalikomot es a petrezselymet.
A husszeleteket tedd egy zarhato edenybe, ontsd le a paradicsomos
keverekkel es lefedve tedd be a hutobe. Legalabb ket orat hagyd allni
ebben a marinadban. A hosszab ido nem art meg, sot!
Forrositsd fel a grill racsat. A husszeleteket vedd ki a marinadbol,
csopogtesd le (en papirtorolkozovel meg is torolgetm) es kb 25-30
percig susd idonkent megforditva. Hogy gusztusosan kockas legyen
a husok felulete, sutes kozben sikban elforditom a szeleteket 45 °-ban
ketszer mind a ket oldalukon.
Ha az idojaras mostoha, sutheto a konyhai grillben is.
Salataval talald. Hozza Traminit kinalj es puha kenyeret.
Te jo eg!
Bocs a hosszusagert!
Maria
|