1. |
Niagaranak! (mind) |
4 sor |
(cikkei) |
2. |
vegetarianus etelek (mind) |
75 sor |
(cikkei) |
3. |
husgomboc (mind) |
66 sor |
(cikkei) |
4. |
Gombas csirke...+ Ropogos dios... (mind) |
39 sor |
(cikkei) |
5. |
Husgomboc (mind) |
8 sor |
(cikkei) |
6. |
Re: husgombocok paradicsommartasban (mind) |
41 sor |
(cikkei) |
7. |
Re:husgomboc (mind) |
21 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Niagaranak! (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kerem NIAGARAT,hogy irjon egy emailt!
Mivel a cime elveszett!
Koszi elore is!
Robi
|
+ - | vegetarianus etelek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Ime nehany nagyon egyszeru zoldseges etel
Krumpli cukkinival sutve
Hozzavalok
kb. 1 kg krumpli
kb. 3-4 kozepes nagysagu cukkini
so, bors, fokhagyma, oregano
keves olaj a suteshez
A krumplit hamozzuk meg, vagjuk kockara, a cukkinit vagjuk vekony
szeletekre.
Egy- lehetoleg teflon-serpenyobe tegyunk egy keves olajat, tegyuk bele a
krumplit, es kicsit sussuk,
majd adjuk hozza a szeletekre vagott cukkinit, sozzuk meg, tegyunk ra
oreganot, meg is borsozhatjuk,
es nagyon kis tuzon az egeszet paroljuk./levet fog ereszteni a cukkini, es
ossze fog esni, de ez nem baj, mert a hozzavalok atveszik egymas izet, es ez
a cel./ A vege fele tegyunk bele fokhagymat osszezuzva. Eleg gyakran kell
kevergetni
Zoldbab sajttal
Hozzavalok
Zoldbab
reszelt sajt
tejfol
so, bors
A zoldbabot hagyjuk viszonylag hosszura, fozzuk meg, de nem egeszen
puhara./sos vizben/
Vajazzunk ki egy hosszukas jenai talat, tegyuk bele a zoldbabot, ontsuk le
kicsit sos tejfollel,
majd tegyuk ra a sajtot. Elomelegitett sutobe tegyuk be, es sussuk addig,
ameddig a sajt egy kis szint nem kap.
Hasonlokeppen lehet brokkolit is kesziteni
A brokkolit szedjuk rozsaira, es fozzuk meg sos vizben, megint ugyelve arra,
hogy ne fozzuk tul.
Tegyuk bele egy kivajazott melyebb jenaiba, tegyunk ra szerecsendiot, es
reszelt sajtot.
tegyuk be a sutobe, es megint csak addig sussuk, ameddig a sajt ra nem
olvad.
Karfiol vajasan sajttal
A karfiolt vagy egeszben, vagy rozsaira szedve fozzuk meg sos vizben, a
jenait vajazzuk ki,
tegyuk bele a karfiolt, fedjuk be tejfollel, szorjunk ra reszelt sajtot,
majd a sajtra tegyunk prezlit.
Tegyuk be a sutobe, es sussuk addig ameddig a prezli barnulni nem kezd.
Lehet sajt nelkul is
kesziteni.
Timi, ismered a patiszont?
Nekem az egyik kedvencem.
Felvagom szeletekre, ugy fog kinezni mint a pontyszelet, besozom,
bepanirozom es kisutom, tartarmartast szoktam hozza csinalni.
Aztan van meg egy nagyon egyszeru etel, en Balatonakaliban a baratnomtol
tanultam, ugy hivjak
hogy tocsi.
Le kell reszelni a krumplit, bele kell tenni sot, lisztet/de en mar liszt
nelkul is probaltam/
es fasirozott nagysagu darabokat kell ebbol a masszabol csinalni, csak
legyen laposabb, mint egy fasirt, mert kulonben nem sul at konnyen. Elegge
ki kell nyomni a vizet is a krumplimasszabol.
Olajban kell kisutni, ehhez is tartart szoktam csinalni.
Azt hiszem ezek a legegyszerubb etelek amiket ismerek, es tenyleg nem nehez
elkesziteni oket.
Vica
|
+ - | husgomboc (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Elsosorban NGabornak szol a receptem
Szerintem te a menzan toltott paprikat ettel, csak nem volt paprikaba toltve
a hus.
Biztos sporolnak:-)))
Mi a toltott paprikaba szoktunk gombocot is tenni, es paprikas tolteleket
is.
Ime a toltelek
Hozzavalok
50 dkg hus
1 marek rizs
1 kozepes fej voroshagyma
so,bors
2 tojas
petrezselyem
A rizst ne fozd meg, vagy ha igen akkor csak nagyon-nagyon kicsit./mi nem
szoktuk/, tedd a daralt hushoz,
a hagymat vagd aprora, fonnyaszd meg egy kis olajon, majd vedd le a tuzrol
es tedd bele az aprora vagott petrezselymet, add a hushoz, majd uss meg bele
2 tojast, tegyel bele izles szerint sot es borsot, jol keverd ossze.
Ezt meg igy nem lehet enni, mivel teljesen nyers az egesz.
Gondolom a szosz is erdekel. En nem tudom maskent ezt elkepzelni, csak ugy
mint a toltott paprikat, nem hiszem, hogy mas szosszal jo lenne, meg otletem
sincs, hogy mivel lehetne meg enni.
Megis csak eszembe jutott:peldaul fiatal tokbe lehet tolteni, kapormartassal
leontve, es a sutoben
fog megsulni./le kell takarni alufoliaval/ Ez esetben szerintem felig fozd
meg a rizst. A tokot felbe kell vagni, es elo kell fozni, utana tedd bele a
toltelekeket, es ontsd le kapormartassal. Ezek utan tedd be a sutobe.
Ilyet mar csinaltam, nagyon jo lett.
Padlizsant is tolthetsz meg ilyen toltelekkel, de ahhoz megint
paradicsommartas menne szerintem.
Azert leirom Neked a paradicsomszoszt, hogy komplett legyen a recept, ha
esetleg el akarod kesziteni.
Hozzavalok
2 db zoldpaprika, ha ilyen tolteleket is akarsz csinalni/fejenkent 2 db/
1 evokanal liszt
1 kaveskanal pirospaprika
1 kis zeller zoldje
1 doboz paradicsompure
8 db kozepes nagysagu krumpli
husle
petrezselyem
so, bors, cukor
a lisztbol es az olajbol vilagos szinu rantast keszitunk, majd belekeverjuk
a pirospaprikat, a paradicsompuret, es huslevel felengedjuk, sozzuk,
borsozzuk, cukrozzuk, es lassan felforraljuk.
Tegyuk bele a petrezselyem szarat es a zeller zoldjet.
A paradicsommmartast leszurjuk, beletesszuk a paprikakat megtoltve a hussal,
es/vagy a husgombocokat, es lassan forraljuk, hogy puhava valjon. A
burgonyakat megtisztitjuk,megmossuk, negyfele vagjuk es sos vizben
megfozzuk, ez lesz a koret.
Me´g a toltelekre visszaterve, azt irtad, hogy a toltott kaposzta tolteleke
jobban szetesik.Valoszinuleg azert mert abba nem teszunk tojast. A rizs
helyett a toltott kaposzta toltelekebe pedig van aki gerslit
tesz, azt viszont elo kell fozni, mert sokkal kemenyebb mint a rizs.
Azt hiszem az en receptemen kivul meg szamtalan toltott paprika recept kerul
ma a postaladadba. Mindenki maaskepp csinalja!
Vica
|
+ - | Gombas csirke...+ Ropogos dios... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Haliho !
Gombas csirke...
Hozzavalok:
1,2 kg-os csirke
5o dkg burgonya
15 dkg gomba
3-3 dl tejfol es husleves
3-4 ek. olaj
1 csokor petrezselyem
so
orolt bors
Egy kisebb tepsit kiolajozunk. Az aljara rakjuk a megtisztitott, fel-
karikazott nyers burgonya felet. Megsozzuk, keves olajjal es
tejfollel meglocsoljuk. Erre rakjuk a feldarabolt csirket. Raszorjuk
a vekony szeletekre vagott gombat, az aprora vagott
petrezselymet, orolt borssal megszorjuk, majd meglocsoljuk olajjal
es tejfollel. Vegul a megmaradt burgonyat rateritjuk, ismet meglo-
csoljuk tejfollel es raontjuk a huslevest. Letakarva 3o-35 percig
sutjuk. (ollozas)
> -------------------------------------------------------------
Ropogos dios...
Hozzavalok:
14 dkg liszt
14 dkg vaj
14 dkg cukor
2o dkg dio
2 tojassargaja
1/2 citrom
1o dkg gyumolcslekvar
A lisztet, a vajat, a cukrot es 15 dkg daralt diot osszekeverunk.
Hozzaadjuk a tojasok sargajat, es a citromlevet. Az igy
osszeallitott anyagot sima tesztava gyurjuk, es kb. fel centime-
teresre kinyujtjuk. Pogacsaszaggatoval kiszaggatjuk. A korongok
egyik felet felvert tojassal megkenjuk, raragasztunk 1-1 fel
diobelet, majd az egeszet ujbol megkenjuk. Kozepmeleg sutoben
megsutjuk. Ezutan 1-1 korongot lekvarral osszeragasztunk es
porcukorral meghintve kinaljuk. (ollozas)
--
Jo etvagyat. :-) <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
|
+ - | Husgomboc (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyhasok!
A husgomboc temahoz csak annyit, akarmilyen masszabol csinalja
az ember, lenyeg, hogy tobb tojas kell bele (mint mondjuk a
fasirthoz), hogy jo kemennye osszealljon, ne essen szet fozes
kozben.
Gabi
|
+ - | Re: husgombocok paradicsommartasban (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hello!
> Nem pont a tegnapi receptre gondoltam. Ezt van, aki rizsgombocnak is
> hivja, ranezesre hasonlit a toltott kaposzta toltelekere, de annal jobban
> ossze van allva (nem esik szet). Igy mar raismer valaki?
> NGabor
Amire te gondolsz, az a toltott paprika nevu etel, csak eppen a
tolteleket nem paprikaba rakjak, hanem gombockent fozik ki. En is
imadom. Itt egy recept:
Hozzavalok:
1 kis fej hagyma
2 ek. olaj
400 g daralt serteshus
80 g elofozott rizs
1 tojas
1 gerezd fokhagyma
so, bors
1 l paradicsomle vagy 100 g paradicsompure
1 szal zellerzoldje
30 g liszt
1 kk. porcukor
A hagymat meghamozzuk, felaprozzuk, 1 kk. olajon megfonnyasztjuk,
hagyjuk kihulni. A daralt hushoz adjuk a hagymat, a rizst, a tojast,
az attort fokhagymat, sot, borsot, alaposan osszedolgozzuk es kisebb
gombocokat formalunk beloluk.
A paradicsomlet vagy az 1 l hideg vizzel elkevert paradicsompuret
keves soval es a zellerrel felforraljuk, beletesszuk a gombocokat, s
lassu tuzon, fedo alatt puhara fozzuk (kb. 30 perc). Kozben a maradek
olajon vilagosbarnara piritjuk a lisztet, lehuzzuk a tuzrol, 2 dl
hideg vizzel simara elkeverjuk. A megfott gombocokat szurokanallal
kiemeljuk, a paradicsomlebe szurjuk a rantast, es 10 percig
forraljuk, a zellert kidobjuk. Visszatesszuk a martasba a gombocokat
es tovabbi 5 percig szeliden osszeforraljukj. Izles szerint
utanasozzuk es porcukorral edesitjuk.
Menzakon altalaban nem a paradicsomleben fozik a gombocokat, hanem
csak vizben (abbol lesz a leves?)
Norbi
|
+ - | Re:husgomboc (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>Ezt van, aki rizsgombocnak is
>hivja, ranezesre hasonlit a toltott kaposzta toltelekere, de annal jobban
>ossze van allva (nem esik szet). Igy mar raismer valaki?
Nem csak ranezesre hasonlit, hanem teljesen azonos avval, illetve a
toltottpaprika toltelekkel. Ha toltottpaprikat csinalok, mindig teszek a
szoszba gombocokat is, mert van, aki nem szereti a paprikat...
Rendszerint vegyes daralthust veszek, itt lehet kapni olyan csomagolasban,
hogy diszno-marha-borju egyenlo mennyisegben. Mindenkeppen ajanlatos
fele sovany (!) marhahust es fele sovany (! = comb) disznohust venni.
Felkilonkint 2 nyerstojas, 10 dekanyi rizs bo vizben FELIG fozve es jol ki-
csopogtetve, 1 fej aprora vagott hagyma kis zsiradekon meguvegesitve,
egy gerezd fokhagyma peppe zuzva, so, bors, majoranna/kakukkfu/oregano
amelyik tetszik, de ne keverjuk...
Egy talban kezzel jol osszegyurjuk a masszat es vizezett kezzel gombocokat
formalunk es beledobjuk a lobogva forro le'be, ami lehet egyszeruen
leveskockabol,
de jobb egy paradicsomleves-szeru szoszban.
Samuka
|
|