Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 126
Copyright (C) HIX
1999-02-27
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Niagaranak! (mind)  4 sor     (cikkei)
2 vegetarianus etelek (mind)  75 sor     (cikkei)
3 husgomboc (mind)  66 sor     (cikkei)
4 Gombas csirke...+ Ropogos dios... (mind)  39 sor     (cikkei)
5 Husgomboc (mind)  8 sor     (cikkei)
6 Re: husgombocok paradicsommartasban (mind)  41 sor     (cikkei)
7 Re:husgomboc (mind)  21 sor     (cikkei)

+ - Niagaranak! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kerem NIAGARAT,hogy irjon egy emailt!
Mivel a cime elveszett!
Koszi elore is!
Robi
+ - vegetarianus etelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ime nehany nagyon egyszeru zoldseges etel

Krumpli cukkinival sutve

Hozzavalok
kb. 1 kg krumpli
kb.  3-4 kozepes nagysagu cukkini
so, bors, fokhagyma, oregano
keves olaj a suteshez

A krumplit hamozzuk meg, vagjuk kockara, a cukkinit vagjuk vekony
szeletekre.
Egy- lehetoleg teflon-serpenyobe tegyunk egy keves olajat, tegyuk bele a
krumplit, es kicsit sussuk,
majd adjuk hozza a szeletekre vagott cukkinit, sozzuk meg, tegyunk ra
oreganot, meg is borsozhatjuk,
es nagyon kis tuzon az egeszet paroljuk./levet fog ereszteni a cukkini, es
ossze fog esni, de ez nem baj, mert a hozzavalok atveszik egymas izet, es ez
a cel./ A vege fele tegyunk bele fokhagymat osszezuzva. Eleg gyakran kell
kevergetni

Zoldbab sajttal

Hozzavalok

Zoldbab
reszelt sajt
tejfol
so, bors

A zoldbabot hagyjuk viszonylag hosszura, fozzuk meg, de nem egeszen
puhara./sos vizben/
Vajazzunk ki egy hosszukas jenai talat, tegyuk bele a zoldbabot, ontsuk le
kicsit sos tejfollel,
majd tegyuk ra a sajtot. Elomelegitett sutobe tegyuk be, es sussuk addig,
ameddig a sajt egy kis szint nem kap.

Hasonlokeppen lehet brokkolit is kesziteni

A brokkolit szedjuk rozsaira, es fozzuk meg sos vizben, megint ugyelve arra,
hogy ne fozzuk tul.
Tegyuk bele egy kivajazott melyebb jenaiba, tegyunk ra szerecsendiot, es
reszelt sajtot.
tegyuk be a sutobe, es megint csak addig sussuk, ameddig a sajt ra nem
olvad.

Karfiol vajasan sajttal

A karfiolt vagy egeszben, vagy rozsaira szedve fozzuk meg sos vizben, a
jenait vajazzuk ki,
tegyuk bele a karfiolt, fedjuk be tejfollel, szorjunk ra reszelt sajtot,
majd a sajtra tegyunk prezlit.
Tegyuk be a sutobe, es sussuk addig ameddig a prezli barnulni nem kezd.
Lehet sajt nelkul is
kesziteni.

Timi, ismered a patiszont?
Nekem az egyik kedvencem.

Felvagom szeletekre, ugy fog kinezni mint a pontyszelet, besozom,
bepanirozom es kisutom, tartarmartast szoktam hozza csinalni.

Aztan van meg egy nagyon egyszeru etel, en Balatonakaliban   a baratnomtol
tanultam, ugy hivjak
hogy tocsi.
Le kell reszelni a krumplit, bele kell tenni sot, lisztet/de en mar liszt
nelkul is probaltam/
es fasirozott nagysagu darabokat kell ebbol a masszabol csinalni, csak
legyen laposabb, mint egy fasirt, mert kulonben nem sul at konnyen. Elegge
ki kell nyomni a vizet is a krumplimasszabol.
Olajban kell kisutni, ehhez is tartart szoktam csinalni.

Azt hiszem ezek a legegyszerubb etelek amiket ismerek, es tenyleg nem nehez
elkesziteni oket.
Vica
+ - husgomboc (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Elsosorban NGabornak szol a receptem

Szerintem te a menzan toltott paprikat ettel, csak nem volt paprikaba toltve
a hus.
Biztos sporolnak:-)))
Mi a toltott paprikaba szoktunk gombocot is tenni, es paprikas tolteleket
is.

Ime a toltelek
Hozzavalok
50 dkg hus
1 marek rizs
1 kozepes fej voroshagyma
so,bors
2 tojas
petrezselyem

A rizst ne fozd meg, vagy ha igen akkor csak nagyon-nagyon kicsit./mi nem
szoktuk/, tedd a daralt hushoz,
a hagymat vagd aprora, fonnyaszd meg egy kis olajon, majd vedd le a tuzrol
es tedd bele az aprora vagott petrezselymet, add a hushoz, majd uss meg bele
2 tojast, tegyel bele izles szerint sot es borsot, jol keverd ossze.
Ezt meg igy nem lehet enni, mivel teljesen nyers az egesz.
Gondolom a szosz is erdekel. En nem tudom maskent ezt elkepzelni, csak ugy
mint a toltott paprikat, nem hiszem, hogy mas szosszal jo lenne, meg otletem
sincs, hogy mivel lehetne meg enni.
Megis csak eszembe jutott:peldaul fiatal tokbe lehet tolteni, kapormartassal
leontve, es a sutoben
fog megsulni./le kell takarni alufoliaval/ Ez esetben szerintem felig fozd
meg a rizst.  A tokot felbe kell vagni, es elo kell fozni, utana tedd bele a
toltelekeket, es ontsd le kapormartassal. Ezek utan tedd be a sutobe.
Ilyet mar csinaltam, nagyon jo lett.
Padlizsant is tolthetsz meg ilyen toltelekkel, de ahhoz megint
paradicsommartas menne szerintem.

Azert leirom Neked a paradicsomszoszt, hogy komplett legyen a recept, ha
esetleg el akarod kesziteni.
Hozzavalok
2 db zoldpaprika, ha ilyen tolteleket is akarsz csinalni/fejenkent 2 db/
1 evokanal liszt
1 kaveskanal pirospaprika
1 kis zeller zoldje
1 doboz paradicsompure
8 db kozepes nagysagu krumpli
husle
petrezselyem
so, bors, cukor

a lisztbol es az olajbol vilagos szinu rantast keszitunk, majd belekeverjuk
a pirospaprikat, a paradicsompuret, es huslevel felengedjuk, sozzuk,
borsozzuk, cukrozzuk, es lassan felforraljuk.
Tegyuk bele a petrezselyem szarat es a zeller zoldjet.
A paradicsommmartast leszurjuk, beletesszuk a paprikakat megtoltve a hussal,
es/vagy a husgombocokat, es lassan forraljuk, hogy puhava valjon. A
burgonyakat megtisztitjuk,megmossuk, negyfele vagjuk es sos vizben
megfozzuk, ez lesz a koret.

Me´g a toltelekre visszaterve, azt irtad, hogy a toltott kaposzta tolteleke
jobban szetesik.Valoszinuleg azert mert abba nem teszunk tojast. A rizs
helyett a toltott kaposzta toltelekebe pedig van aki gerslit
tesz, azt viszont elo kell fozni, mert sokkal kemenyebb mint a rizs.

Azt hiszem az en receptemen kivul meg szamtalan toltott paprika recept kerul
ma a postaladadba. Mindenki maaskepp csinalja!

Vica
+ - Gombas csirke...+ Ropogos dios... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho !
Gombas csirke...
Hozzavalok:
1,2 kg-os csirke
5o dkg burgonya
15 dkg gomba
3-3 dl tejfol es husleves
3-4 ek. olaj
1 csokor petrezselyem
so 
orolt bors
Egy kisebb tepsit kiolajozunk. Az aljara rakjuk a megtisztitott, fel-
karikazott nyers burgonya felet. Megsozzuk, keves olajjal es 
tejfollel meglocsoljuk. Erre rakjuk a feldarabolt csirket. Raszorjuk 
a vekony szeletekre vagott gombat, az aprora vagott 
petrezselymet, orolt borssal megszorjuk, majd meglocsoljuk olajjal
es tejfollel. Vegul a megmaradt burgonyat rateritjuk, ismet meglo-
csoljuk tejfollel es raontjuk a huslevest. Letakarva 3o-35 percig 
sutjuk.  (ollozas)
> -------------------------------------------------------------
Ropogos dios...                       
Hozzavalok:
14 dkg liszt
14 dkg vaj
14 dkg cukor
2o dkg dio
2 tojassargaja
1/2 citrom
1o dkg gyumolcslekvar
A lisztet, a vajat, a cukrot es 15 dkg daralt diot osszekeverunk.
Hozzaadjuk a tojasok sargajat, es a citromlevet. Az igy
osszeallitott anyagot sima tesztava gyurjuk, es kb. fel centime-
teresre kinyujtjuk. Pogacsaszaggatoval kiszaggatjuk. A korongok
egyik felet felvert tojassal megkenjuk, raragasztunk 1-1 fel
diobelet, majd az egeszet ujbol megkenjuk. Kozepmeleg sutoben
megsutjuk. Ezutan 1-1 korongot lekvarral osszeragasztunk es 
porcukorral meghintve kinaljuk. (ollozas)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Husgomboc (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

A husgomboc temahoz csak annyit, akarmilyen masszabol csinalja
az ember, lenyeg, hogy tobb tojas kell bele (mint mondjuk a 
fasirthoz), hogy jo kemennye osszealljon, ne essen szet fozes 
kozben.

Gabi
+ - Re: husgombocok paradicsommartasban (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello!

> Nem pont a tegnapi receptre gondoltam. Ezt van, aki rizsgombocnak is
> hivja, ranezesre hasonlit a toltott kaposzta toltelekere, de annal jobban
> ossze van allva (nem esik szet). Igy mar raismer valaki?
>   NGabor
Amire te gondolsz, az a toltott paprika nevu etel, csak eppen a 
tolteleket nem paprikaba rakjak, hanem gombockent fozik ki. En is 
imadom. Itt egy recept:

Hozzavalok:
1 kis fej hagyma
2 ek. olaj
400 g daralt serteshus
80 g elofozott rizs
1 tojas
1 gerezd fokhagyma
so, bors
1 l paradicsomle vagy 100 g paradicsompure
1 szal zellerzoldje
30 g liszt
1 kk. porcukor

A hagymat meghamozzuk, felaprozzuk, 1 kk. olajon megfonnyasztjuk, 
hagyjuk kihulni. A daralt hushoz adjuk a hagymat, a rizst, a tojast, 
az attort fokhagymat, sot, borsot, alaposan osszedolgozzuk es kisebb 
gombocokat formalunk beloluk.
A paradicsomlet vagy az 1 l hideg vizzel elkevert paradicsompuret 
keves soval es a zellerrel felforraljuk, beletesszuk a gombocokat, s 
lassu tuzon, fedo alatt puhara fozzuk (kb. 30 perc). Kozben a maradek 
olajon vilagosbarnara piritjuk a lisztet, lehuzzuk a tuzrol, 2 dl 
hideg vizzel simara elkeverjuk. A megfott gombocokat szurokanallal 
kiemeljuk, a paradicsomlebe szurjuk a rantast, es 10 percig 
forraljuk, a zellert kidobjuk. Visszatesszuk a martasba a gombocokat 
es tovabbi 5 percig szeliden osszeforraljukj. Izles szerint 
utanasozzuk es porcukorral edesitjuk.

Menzakon altalaban nem a paradicsomleben fozik a gombocokat, hanem 
csak vizben (abbol lesz a leves?)

Norbi
+ - Re:husgomboc (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Ezt van, aki rizsgombocnak is 
>hivja, ranezesre hasonlit a toltott kaposzta toltelekere, de annal jobban 
>ossze van allva (nem esik szet). Igy mar raismer valaki?

Nem csak ranezesre hasonlit, hanem teljesen azonos avval, illetve a
toltottpaprika toltelekkel. Ha toltottpaprikat csinalok, mindig teszek  a
szoszba gombocokat is, mert van, aki nem szereti a paprikat...

Rendszerint vegyes daralthust veszek, itt lehet kapni olyan csomagolasban,
hogy diszno-marha-borju egyenlo mennyisegben. Mindenkeppen ajanlatos
fele sovany (!) marhahust es fele sovany (! = comb) disznohust venni.
Felkilonkint 2 nyerstojas, 10 dekanyi rizs bo vizben FELIG fozve es jol ki-
csopogtetve, 1 fej aprora vagott hagyma kis zsiradekon meguvegesitve, 
egy gerezd fokhagyma peppe zuzva, so, bors, majoranna/kakukkfu/oregano
amelyik tetszik, de ne keverjuk...
Egy talban kezzel jol osszegyurjuk a masszat es vizezett kezzel gombocokat
formalunk es beledobjuk a lobogva forro le'be, ami lehet egyszeruen
leveskockabol,
de jobb egy paradicsomleves-szeru szoszban.

Samuka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS