Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 288
Copyright (C) HIX
1999-08-25
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 hianyzo szamok (mind)  7 sor     (cikkei)
2 frankfurti leves (mind)  6 sor     (cikkei)
3 Fw: Angol konyha (mind)  62 sor     (cikkei)
4 romai komeny (mind)  12 sor     (cikkei)
5 wimpi (mind)  11 sor     (cikkei)
6 Brazil konyha (mind)  95 sor     (cikkei)
7 mediterran (mind)  24 sor     (cikkei)
8 Re: gulyas & BAHARI (mind)  15 sor     (cikkei)

+ - hianyzo szamok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

egy szerverproblema miatt elveszett nehany szamom, - a 275-282 kozottieket 
legyenszives valaki elkuldeni nekem (kozottuk volt a svajci konyhas is).

Koszonettel,
Tibor
+ - frankfurti leves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Keresek igazi frankfurti leves receptet! Tudnatok segiteni?

Koszi,
Gabi
+ - Fw: Angol konyha (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

----- Original Message -----
From: juli.davis >
To: >
Sent: Wednesday, August 25, 1999 7:09 AM
Subject: Angol konyha


> Kedves Barbi es Csaba,
>
> An angol konyhan az a legjobb hogy el lehet kerulni.  Itt az egvilagon
> (majdnem) mindent lehet kapni nagyvarosi szupermarketokban, de meg a
kisebb
> varosokban is.  Talan nem minden pont olyan mint otthon, pl a zoldpaprika
> sokkal husosabb es tobb szinben kaphato (meg lilat is lattam), de
altalaban
> minden megvan.  Toportyut pl Oxford piacan talaltunk.
>
> Anglia gyarmati multja mindenfele bevandorlot jelent, tehat kinai, india
> minden helyen van es attol haza lehet vinni a kajat.  Mi oda szoktunk
elore
> telefonalni hogy ne kelljen varni.  Pizzat hazhoz hozzak, de hogy az
milyen,
> azt nem tudom.  Kinai es indiain kivul nagyon nepszeru az olasz (hol
nem?),
> thai, gorog es mexikoi.  A nagy szupermarketok sajat markajuk alatt
arulnak
> keszeteleket amit csak be kell dugni a mikrosutobe egy par percre, es
kesz.
> Ebbol szinten van kinai, indiai, olasz, stb.  Olasz tesztat frissen is
lehet
> kapni.  Nekem legjobban a Marks & Spencer markaja izlik (az a legdragabb
is,
> persze), de csinal a Tesco, Sainsbury, Waitrose, stb.
>
> Sajnos az elelmiszer itt eleg draga.
>
> Hogy visszaterjek az angol konyhara, nem minden rossz.  A nemzeti
eledeluk,
> a fish & chips (sult hal sult krumplival) nagyon jo tud lenni es aranylag
> olcso.  Ez is van mindenhol.  Jok a dzsemmek, a kekszek, mindenfele tea,
> csokolade - az edessegek altalaban jok, kiveve azok amik faggyuval
keszulnek
> (suet).  Finom a fustolt lazac.  Es ha minden kotel szakad es angol hazhoz
> hivnak meg vacsorara, borsot kell tenni mindenre.
>
> Az egyetlen ami kiszurt velem idaig az az ecet.  Ket tucat fele ecetet
arul
> minden szupermarket, de egyik se olyan mint amit mi hasznalunk salatahoz,
> uborkasalatahoz, ami tulajdonkepen sima ecetsav.  Patikaban meg lehet
> rendelni, de ott persze csak tomenyen aruljak es kapsz egy felliteres uveg
> tomeny savat, miutan jol kikerdeznek hogy mire kell, nehogy valakit
> megmergezni keszulsz vele.  Ez akkor ul a kredencben evekig es egyre tobb
> vizet adok hozza, de meg igy is felek tole.
>
> Remelem ez most eleg, de nyugodtan kerdezzetek tolem ha tudok meg
valamiben
> segiteni.
>
> Sziasztok,
>
> Juli
>
+ - romai komeny (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Inyencek! :-)

A minap emlitette Attila a romai komenyt, a gyros fuszerezesere.
Nos, ma osszefutottam "vele" :-), a Kaisers (Skala) fuszerosztalyan.
Rendkivul dekorativ fem diszdobozban arultak, de az ara is ennek megfelelo
volt :-( (500 folott). A sokat emlegetett nagycsarnokbeli fuszeresnel
milyenek az arak? Egyebkent lattam - ugyanilyen dobozban - garam masala-t
is, de hasonloan draga.
Talan lehet ilyesmit papirzacskoban vagy celofanban is kapni... 

sziasztok,
Zita
+ - wimpi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Ismet egy regi kerdesre talaltam meg a valaszt: Lazar Peter kerdezte a
jomultkoraban, hogy mi a Wimpi. Nos, megkerdeztem az egyik boglari bufeben,
azt mondta az eladolany, hogy olyan, mint a hot dog, csak tesz bele
zoldsegeket is, mint a hamburgerbe. Nem lattam, de ezek szerint nem lehet
egy nagy durranas...:-)


Ciao
Zita
+ - Brazil konyha (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Ahogy igertem, irok egy nehany *konyhas* elmenyt Braziliarol.
Elorebocsatom, hogy annyi ido alatt, amennyit mi kint toltottunk,
(10 nap) az orszagnak csak egy pici szeletkejebol kaphattunk 
izelitot, tehat beszamolom valoszinuleg igencsak hianyos es
feluletes lesz.

Braziliaban, mint minden tropusi orszagban, nagyon oda kell 
figyelni arra, hogy mit eszik-iszik az ember. 

Viz: ovatosan kell vele banni, annak ellenere, hogy a jobb 
szallodaknak sajat kis viztisztito uzeme van. A helybeliek persze
nem ertik a kulfoldiek aggalyoskodasat, es minden frissitobe
keretlenul is belepottyantjak a ketes eredetu jegkockakat is.

Italok: nyakra-fore fogyasztjak az alabbiakat:
1.) a kulonfele friss gyumolcsleveket,
2.) a kokuszle't, 
3.) a kavet. 
Az 1.) pont alatt termeszetesen a legelterjedtebb a narancs, 
ananasz es a mango. Ezeken kivul meg rengeteg, europai ember
szamara kevesbe ismert tropusi gyumolcsokbol keszult leveket
is lehet kapni, a legtobbjuk sargas szinu, es szinte mind finom.
(Szamomra egyetlen egy volt ihatatlan, de lehet, hogy csak azert,
mert ananaszlere voltam felkeszulve, de nem az volt...) A friss
gyumolcslevek keverekebol pedig fantasztikus gyumolcskoktelokat
(alkoholmentes) kevernek.
A kokuszle-ivas rendkivul elterjedt dolog Braziliaban. Allitolag egy
atlagos brazil ugyanannyi kokuszlet fogyaszt egy ev alatt, mint 
amennyi CocaColat. A kukuszle fogyasztasanak modja az, hogy
az eretlen, meg zold kokuszdio tetejet levagjak, es egy szivoszal
segitsegevel maris kiszippanthato az elteto, rendkivul vitamindus, 
es asvanyi anyagokban gazdag, attetszo szinu nedu. Szamomra
csalodas volt az ize, de hidegen biztos, hogy nagyon udito, es
rendkivul jol oltja a szomjusagot. A hires strandokon lepte-nyomon
talalhatunk olyan pavilonokat, ahol kizarolag ihato levu zold kokuszt
arulnak.
A Braziliaba latogato magyar turistanak a kave jelentheti a legnagyobb
meglepeteset, mivel ott a legtobb helyen igen vacak kavet szerviroznak.
Ennek magyarazata allitolag abban rejlik, hogy a jo minosegu kavet
mind exportaljak, es a belfoldi piacra a gyenge minoseg jut. Azert
persze jo kavet is lehet kapni, csakhat nem mindegy, hogy hova 
teved be az ember. A tejes/tejszines kave idegen az o izlesuktol,
kifejezett keres eseten sem hisznek a fuluknek. (Volt olyan esetunk 
Rioban, hogy amikor tejjel kertuk a kavet, a kiszolgalok rovid tanakodas 
utan a feketekave melle tej helyett asvanyvizet adtak.)

Gyumolcs: rendkivul sokfele egzotikus gyumolcsot fogyasztanak a 
brazilok, a piacokon a legtobbet narancsbol, bananbol, ananaszbol,
papayabol es mangobol latni. A legfinomabb bananfajta a brazilok
szerint egyebkent a kicsi meretu banan, ezt aruljak a legdragabban,
a nagyobbak kevesbe keresettek.

Szeszesitalok: a legaltalanosabb naluk a cukornadpalinka. Tort jeggel,
es citromlevel izesitve eloszeretettel fogyasztjak. Ezen kivul a so:rivas
jellemzo meg, a borfogyasztas nem annyira altalanos.

Ettermek: mindenfele etteremtipus megtalalhato Braziliaban. A gyors-
ettermek a nagyvarosokban megtalalhatoak ugyan, de a brazil elet-
stilushoz nem nagyon passzol a rohanas. Az evesnek ok is megadjak
a modjat. Legjellemzobbek azok az onkiszolgalo etkezdek, ahol kilora 
adjak a meleg eteleket is. Ilyen helyeken igen bosegesen meg lehet 
ebedelni, vagy vacsorazni szereny fizetsegert is. Csak kevessel 
dragabb, de joval szinvonalasabb helyek az u.n. Churrascaria-k, ahol
elore kialkudott fix osszegert akar egesz esten at folyamatosan ehet
az ember (na ez valo a magyar vendegnek!!!), csak az italert kell kulon
fizetni. A Churrsacariakban az etterem kozepen levo gusztusos pultokon
vannak felhalmozva a salatafelek, tengeri herkentyuk, koretek, kulonfele
rizses raguk, a roston sult husokat pedig a pincerek hozzak hatalmas
kardokra felszurva, es az asztalok kozott futkosva kinalgatjak az iny-
csiklandozo falatokat: csirke-, marha- és disznohus, kulonbozo kolbasz-
kak, valamint a zebu nevu allatnak a husa, amelynek legfinomabb resze
a pupja (az ottaniak legalabbis ezt allitottak) - kicsit zsirosabb, de rend-
kivul puha, izletes falat. A pincerek - akik a kardokra felszurt husokat 
szervirozzak - egyebkent nagyon orulnek, ha latjak, hogy valakinek izlik 
az etel, es amelyik fajta husnak a legnagyobb a sikere, azt tobbszor is
kihozzak.

Megemlitendo meg a manioka, amit sutve es fozve egyarant fogyaszta-
nak, a kulonfele rizsgombocok, rakott tesztafelek, bambuszbol keszult es
rengeteg fajta egyeb salata, amelyek zome szamunkra azonosithatatlan
alapanyagbol all ossze. Ettunk az egyuk helyen peldaul *chuchu* (nem
biztos, hogy igy kell leirni) nevu etelt, amirol kesobb sem derultek ki az
osszetevoi, de nagyon finomnak bizonyult. Ismert azonban a Feijoada
(remelem, jol irom a nevet) receptje, amely tulajdonkeppen feketebabos,
zoldseges rizs, fuszeres szaftos fott marhahuskockakkal osszekeverve 
- nagyon kiados, laktato nemzeti eledele a braziloknak.

Korulbelul ennyi, ami igy hirtelen felelevenedett bennem.

Udvozlettel,
Lazar Peter

mailto:
+ - mediterran (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Zita,

mindenekelott a gyrosra ternek ki. Barataim koreben erdeklodtem, es a
kovetkezo osszegzo megallapitasra jutottam. Vegy aranyos mennyisegu orolt
romai komenyt, borsot, rozmaringot es keveske oreganot. Ezeket keverd ossze
(oliva) olajban, majd e folyekony masszaval dorzsold be jol a
baranyhust-darabkakat. (Fontos, hogy barany legyen, esetleg, az intenzivebb
izek - es szagok - kedveloinek: juh.) Egy napot kell alljon a hutoben, majd
nyarsra szurva, faszenen (!) susd ki oket, de ugy, hogy ne szaradjanak ki
teljesen. A mai gyrost, sajnos, elektromos hevitesu szerkezeteken keszitik,
ami nem tesz jot neki. Mi tobb, en mar talalkoztam pulyka-gyros-szal is.
Brrr.

Nos, meg egy mediterran-kulonlegesseg. Szinten baranyhusbol keszul, de ez
esetben lehet borjuhust is hasznalni. Nem kell kis darabokra vagni, egeszben
hagyhato. A "pa'c" a kovetkezokbol all: fel tubus szardinia-paszta
(sardella), 10 szem apróra vagott-szettort capri-bogyo, 10-15 szem
(kimagozott) oliva-bogyo es vegul (oliva) olaj. Mindezt jol turmixold ossze,
majd az eredmennyel kend be vele a hust. Hagyd allni a hutoben egy napot,
aztan sutoben susd ki. Pompas, kulonosen mediterran salatakkal.

Udvozlet,

Attila
+ - Re: gulyas & BAHARI (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Gulyas leves receptet szeretnek kerni toletek, johet maganba is,
> ne terheljuk a csatit.
>             " Zoli "
>     ]

De igenis, terhelje'tek!!!  En is kerem!

> Temakor: Re: gorog fuszer - BAHARI ( 7 sor )

> >fuszert irt, de nem tudta, mi is az _magyarul_. Nincs otleted?
 
> Ez a masik konyha listan mar tisztazodott: szekfu"bors

Es a B*I*HARI??  :))))))))))  (Bocs; ezt nem lehetett kihagyni!)
Martha

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS