Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 188
Copyright (C) HIX
1999-04-30
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: muanyag dobozok (mind)  59 sor     (cikkei)
2 hazi martini (mind)  30 sor     (cikkei)
3 Fantasztikus csirke (mind)  19 sor     (cikkei)
4 huspuhito es egyebek Emilianak (mind)  29 sor     (cikkei)
5 fuszert keresek + MSG (mind)  20 sor     (cikkei)
6 Re: Tupperware (mind)  12 sor     (cikkei)
7 Banan edes turobundaban sutve... (mind)  21 sor     (cikkei)
8 Mindenfele (mind)  77 sor     (cikkei)
9 Borsos szelet (mind)  33 sor     (cikkei)

+ - Re: muanyag dobozok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Kedves Vica es Gabi :-)

> >Ha mar ilyen csodaedenyekrol van szo, mit gondoltok a Tupperware-rol?
>
> Nekem egy un. frissentarto dobozom van, ramtukmaltak :), de tenyleg
> jo. Eloszor nem akartam elhinni, hogy mi kulonbseg van a muanyag
> dobozok kozott, de tenyleg lehet benne valami, hogy ez jobb, mint
> egy mezei. Hogy mitol, nem tudom,

Azt mondjak, hogy ezt a muanyagot az amerikai urhajosoknak kiserleteztek ki.
Valahogy mas a szerkezete, mint a mezeie :-)

> de teny, hogy a zoldseg (pl. a petrezselyem),

> egy het utan is olyan benne, mint amikor beletettem
> frissen.

Pontosan igy van.

> Szoval en szeretem.

Hasonlo a helyzet nalam is.

> Van egy kenyertarto dobozuk is, amiben allitolag napokig teljesen
> friss marad a kenyer, nem kell semmibe becsomagolni pluszban, eleg
> a doboz. Engem ez erdekelne, van e valakinek tapasztalata?

Nekem regota van ilyen kenyertarto dobzom. Valoban nem kell bele semmi sem
- csak beleteszed magaban a kenyeret vagy a peksutit. Es igen friss marad a ken
yer
napokig, de nem hetekig. En azt vettem eszre, ha tul sokaig bent van a kenyer -
mondjuk
egy hetnel tovabb - akkor peneszesedni kezd. Mitobb, ha a morzsakat nem szorod 
ki,
azok is... Amikor eladjak, akkor allitjak, hogy nem peneszesedhet benne semmi, 
de
arra
mar nem emlekszem, hogy idopontot mondanak-e hozza...

Nagyon jo a kelesztojuk - bar en masfajtakat nem ismerek, csak ezt, igy hasonli
tani

nem tudok. Mi remek kenyeralapokat csinaltunk, amit aztan gaztuzhely sutojeben 
meg
is sutottunk. Sajnos tulsagosan finomak lettek, mindig nagyon hamar elfogytak.
Valami vegas konyvbol vettem ki a recepteket anno, es barnaliszttel meg mindenf
el
mas lisztttel keszitettem. Ha valakit erdekelnek ezek a kenyer-receptek, szives
en
elokeresem
oket.

Jo fozocsket, sutest mindenkinek:  Ida *** szereTETTel

Csapo Ida - KIKELET 21 Szellemi Muhely - http://www.lezlisoft.com/kikelet
internet-market. diaktabor: http://www.lezlisoft.com/tabor/jelentkezes.shtml
- Internet-szerelem - tanulasmodszertan - grafologia - stresszkezeles
- ujsagiras - virtualis kepeslap - mailto:
+ - hazi martini (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhabaratok!

Az alabbiakban egy hazilag elkeszitheto martini receptet kuldok
nektek.

Hozzavalok:
 4 kg. cukor
 2 cs. mazsola
22 sz. szegfuszeg
20 cm. fahej
 6 db. kozepes citrom (kb. 60 dkg.) felkarikazva
 1 kg. rizs
 8 l.  viz
 2 db. mazsolaszem nagysagu eleszto

Egy 10 l-es uvegbe beleontjuk a vizet, majd hozzaadjuk a felsorolt
kellekeket, es meleg helyen (pl. ablak alatt) 25 napig erleljuk. A
18 nap utan adjunk hozza meg 1 kanal mezet is. 
A 25 nap utan uvegekbe szurjuk, vigyazva, hogy az aljara rakodott
uledeket minel kevesbbe kavarjuk fe. Telejs letisztulasig sotet
helyen taroljuk. Gyonyoruszep aranysarga szine lesz - es finom.

Lajos

-- 
************************* Toldy Lajos *************************
* mailto: * http://www.nexus.hu/papoman/ *
* web_emil levelezolista:       *
* Az Internet elerese/hasznalata e-maillel, freeware prog-ok  *
** websurf:  http://www.alladvantage.com/go.asp?refid=BBD836 **
+ - Fantasztikus csirke (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok !

Ha szeretnetek finomat enni akkor most figyeljetek.

Ber ber (igy rovid maganhangzoval)csirke
Csirke combokat veszunk (also,felso comb)
Odateszunk olajat s bele aprora vagott hagymat megdisztelunk,
 majd felontjuk 4 dl feher borral s belehelyezzuk a csirkecombokat.
Lefedjuk.Ha majdnem kesz akkor kivesszuk az edenybol. Ebbe a lebe 
teszunk aprora vagott fokhagymat, friss petrezselyemzoldet, valamint 
2 dl tejfolbe reszelunk 4 db -elozoleg megfozott- tojast, s ezt is 
beletesszuk a huslebe, majd visszahelyezzuk a husokat s keszre fozzuk.
Mexikoi zoldsegkevereket megparoljuk - ez az egyik koret -, ill. 
fozunk krumplit (kockara vagva). Talalas, krumpli, zoldseg, a hus s 
erre a husra kerul a szaft, ill erre meg reszelunk sajtot.
S maris fogyaszthato.
Borzasztoan finom.
Sziasztok
Adrien
+ - huspuhito es egyebek Emilianak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Emilia,

Nagyon jok az 'ertekezeseid', mindig tanul beloluk az ember (felesege). :-)

Meg nem vettem huspuhitot, de a fuszerek kozott lattam sok helyen. Valami
feher por alaku bigyo. Egyre kivancsibb vagyok, mi lehet benne :-))

>A vorosrez azert jo - sok mindenre a legjobb - mert irto hamar
>felforrosodik, a rez az egyik legjobb hovezeto. 
Ezt epp tegnap "tanultam" :-) (kikerdeztem a nagyobbik lanyom fizikaleckejet)
Na, ha majd egyszer sok penzem lesz.....

>az osztrak Tafelspitz (ha
>jol magyaritom, szegybol keszul)

Vica, itt Tied a palya! :-))  A Tafelspitz az nem a marhafarto?? 

--szodabikarbona sutiben
>a sutopor kb. bikarbona +sav. A bikarbona
>nem mukodik savas hozzavalok nelkul.

Egy angol muffin receptbol vettem, lehet, hogy egy sort kihagytam a
hozzavalokbol?? :-O


Jo fozest a hetvegere,

szia
Zita
+ - fuszert keresek + MSG (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Kb. ket evvel ezelott vettem  Majgomboc fuszerkevereket (Kotanyi), azota
sehol sem talalok ilyet. Nem lattatok valamerre?? Sajnos nem volt rajta a
zacskon az osszetetele, igy meg imitalni sem tudom :-). 
Nagyon izlett nekunk, van egy - ha jol emlekszem Kudlik Juliatol szarmazo -
csirkemajas paszkagomboc (vagy paszkas csirkemajgomboc :-)) ) receptem, ha
valakit erdekel, szivesen begepelem. Huslevesben nagyon finom. 

--MSG
Na vegre sikerult beszereznem ilyet (legalabbis remelem, hogy az). Feher,
hosszukas alaku kristalyokbol all, az van rairva, hogy WEIJING (lehet, hogy
ez csak a markanev?? ) Minden egyeb informacio kinai irasjelekkel van
rairva, igy sajnos nem tudom idezni. 
Nyugtassatok meg, hogy nem ciankalit adott a kinai kereskedo :-)))



Ciao
Zita
+ - Re: Tupperware (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Vicanak:
" mert Martha most vezetett ra, hogy mire jo a leszedheto kupak az
oldalan.
Koszi Martha."

Igyekszunk, kerem... igyekszunk...  :))

Egyebkent nekem ma'r tobb, mint 30 eve van Tupperware edenyem.  A sotarto
valoban zsenialis, foleg nyari hose'gben, mikor a paras levego miatt a so 
osszeallna.  Picnic-re pedig kulonosen jo, mert nem torik el!

Martha
+ - Banan edes turobundaban sutve... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !
Hozzavalok:
4 banan
15 dkg turo
2 dl tej
3 tojas
12 dkg liszt
1 csom. vanilias cukor
8 dkg porcukor
olaj.
A megtisztitott banant hosszaban es keresztben felbevagjuk,
igy 4 bananszeletet kapunk. (Ki is hinne el.) Furamod, de igy szol
a recept.   :)
A turot attorjuk, keverotalba tesszuk, hozzaadjuk a tejet, a 
tojassargakat es annyi lisztet, hogy palacsintasurusegu legyen.
Belekeverjuk a vaniliascukrot is, vegul a kemeny habba vert 
tojasfeherjet. A bananszeleteket porcukorba martjuk, majd a 
turos keverekbe es forro olajban vilagossargara sutjuk.
(ollozas)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Mindenfele (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Mindenkinek!

Remelem a "furcsa" levelemet tavaszi es dolgozatirasi faradtsagnak 
tudtatok be. 
Igy meg nem jartam, de nem tudom, hogy van - e sorlimit a Konyhaban, 
ezert ket kulon levelet akartam irni. A masodikra mar nem kerult sor, 
viszont nem toroltem ki a maradekot es az eredmenyt lattatok.

Az AMC edenyeknel  elfelejtettem megemliteni a fedot, bocs. Gozolohatast 
lehet elerni, de csak divatbol ne vegyetek ilyet -  annyi temerdek 
penzert!!!  A kukta is teljesen klassz, ha minimalis vizzel hasznaljuk es 
csak a kello ideig fozzuk az eteleket. Az egyszeru fem levesszurorol nem 
is beszelve, amit barmilyen edenyben alkalmazhatunk. Az edenybe keves 
viz, a zoldsegek a szuroben es mar csak egy jol passzolo fedo kell ra. 
Nem kell a viznek nagyon forrnia, mert a gozoles a lenyeg.

OK, nem vagyok elegge "korszeru" talan, de semmifele edenyt nem veszek 
meg csak azert, mert ez a divat. Amelyik jo arra viszont nem sajnalom a 
penzt pl teflon wok es a legujabb szerzemenyem a szendvicsalju, 
gozlyukkal ellatott jenai fedos, rozsdamentes edeny. Szuper! 

Zitanak!

>En csovenkent szoktam a 2 percet szamitani, de 3-nal tobbet egyszerre meg
>nem csinaltam (6 perc). 
Azt sejtettem, hogy nem nagy mennyisegrol lehet szo. Nalunk a minimum 6 
cso, ha mindenki 
csak egyet kap./2 felnott + 4 gyerek/ Maradok a kuktanal, mert igy 
egyszerre fo meg a 12 cso.
 
>kiveve talan a belszint, de az bizony ve'res marad es en inkabb ragom, mint
>folyjon belole a ver :-))
En is es szerintem meg jo sokan.

>>A szodabikarbona
>Na, ez szamomra uj dolog. Be kell vele szorni a hust sutes elott?? Lehet,
>hogy az un. huspuhito "fuszerekben" ez van?
Lehetseges, nem tudom. Sultnel eddig meg nem hasznaltam, de 
marhaporkoltnel es mindenfele porkoltszeru marhahusos etelnel/tobb 
receptem is van/ kivaloan mukodik es valoban puhit.
 
>Nem erzodik utana az ize a huson?
Nem, fuszerezestol fuggetlenul sem. Arra viszont ugyelni kell, hogy 
mielott az etelhez keverjuk 
vegyuk le a laprol az edenyt, mert nagyon felhabzik es kifuthat. /Nalam 
villanytuzhelyrol es rozsdamentes vastag alju edenyekrol van szo./ Szoval 
kicsit kevergeted mielott ujbol visszateszed foni es persze ettol is csak 
akkor lesz puha, ha mar foztuk a hust egy darabig. 
Az a "mar ennem" allapotrol van szo, vagyis az utolso kb 5 percrol.

>Sutemenyt mar probaltam ezzel sutni, de ugy dontottem, maradok a
>sutopornal. En nagyon ereztem rajta a szodabikarbona izt :-(
Csak szodabikarbonaval nem is lehet finom sutit sutni, mert ezeken 
valoban erzodik az ize a husetelekkel ellentetben. A sutoporhoz szoktak 
meg szodabikarbonat is ajanlani
bizonyos recepteknel.
Ne is kerdezd, hogy miert - nem tudom -  hiszen mindketto hasonlo kemiai 
anyagokbol all.

Afonya!

Koszi - koszi! Benned mindig lehet bizni, de nem bannam, ha leirnad a 
buggyantott tojas altalad ismert elkeszitesi modjat. Miutan beszeltel 
rola eszembe jutott, hogy egyfajtat en is ismerek, ami 
lehet mas es ugyanaz is, mint a tied. Maganban is irhatod.

Mas:

Milkshake otthon, konnyen es gyorsan.

A kezi mixer poharat felig toltjuk izles szerinti izu fagyival, szorunk 
bele egy pici vaniliascukrot
es feltoltjuk kb 2/3 -ig tejjel. Alaposan atmixeljuk, hogy a fagyi 
teljesen elkeveredjen a tejjel es kisse habos legyen. Nagyon finom es nem 
kell a McDonald´s - hoz menni erte.

Na, mar eleg volt belolem, udv:  Edit
+ - Borsos szelet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok

Itt a tegnap igert receptem

Hozzavalok
----------------
6 steak  /lehet vesepecsenye is pld./
kb 1 dkg vaj
1 fokhagymagerezd osszenyomva
1 db hagyma aprora vagva
kb 3 evokanal liszt
kb fel dl szaraz sherry vagy konyak
2,5 dl marhahusle
2 evokanal zold bors /bors, es nem borso/
1,5 dl tejszin
petrezselyemzold a talalashoz

A vajat melegitsuk fel, tegyuk bele a fokhagymat, az aproravagott
hagymat, es dinszteljuk uvegesre.
A steakeket ebben a hagymas vajban nagy langnal mindket oldalukon 2-2
percig sussuk hirtelen ki, majd vegyuk ki a serpenyobol es tegyuk egy
elomelegitett jenaiba.
A serpenyot vegyuk le a tuzrol, es a hagymas zsiradekhoz adjuk hozza a
lisztet.
Ismet tegyuk fel a tuzhelyre, es csinaljunk egy rantast az egeszbol.
Majd ontsuk fel a sherry-vel/konyakkal, es a huslevessel, 5 percig
fozzuk.
Keverjuk bele a tejszint, es a zold borsokat, a zold borsokat ovatosan
nyomkodjuk ossze kicsit egy kanallal. A  husszeleteket 7-12 percig
paroljuk ebben a  szoszban.
Koretkent lehet krokettet hozza adni

Vica

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS