Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 185
Copyright (C) HIX
1999-04-27
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Uditos suti... (mind)  31 sor     (cikkei)
2 msg (mind)  5 sor     (cikkei)
3 vorosrez edeny + ugynoki jutalek (mind)  24 sor     (cikkei)
4 valasz es kerdesek Editnek (mind)  29 sor     (cikkei)
5 BOGRÁCS (mind)  8 sor     (cikkei)
6 Re: teflonos wok (mind)  5 sor     (cikkei)
7 Paradicsom (mind)  12 sor     (cikkei)
8 Krumpli, edenyek (mind)  151 sor     (cikkei)
9 buggyantas (mind)  17 sor     (cikkei)

+ - Uditos suti... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !
Hozzavalok (4 szemelyre) :
A TESZTAHOZ
6 tojas
5 ek. liszt
2 ek. kakaopor
6 ek. kristalycukor
1 dl olaj
1/2 csomag sutopor
MAZ
2 csomag vanilias pudingpor
7,5 dl szensavas udito (narancs, cola)
2 ek. kristalycukor
KREM
30 dkg margarin
50 dkg turo
30 dkg porcukor
1 citrom heja
A tojassargakat kikeverjuk cukorral, majd hozzaadjuk a teszta
tobbi hozzavaloit-tojasfeherje kivetelevel-, jol kikeverjuk, es
csak ekkor forgatjuk bele ovatosan a kemenyre vert habot.
Vajazott, lisztezett tepsibe ontjuk, es 180 fokon megsutjuk.
Ha megsult kivesszuk, es hagyjuk kihulni. A kremhez a mar-
garint a porcukorral es a citromhejjel habosra keverjuk, majd
hozzaadjuk a turot es osszedolgozzuk. Rakenjuk a kihult
tortalapra. A mazhoz a pudingport elkeverjuk az uditovel es a
cukorral. Lassan fozzuk, amig besurusodik. Lehuzzuk a tuzrol,
hagyjuk kicsit hulni, majd a kremre ontjuk es egyenletesen 
elsimitjuk. Ha megdermedt, szeleteljuk. (ollozas)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - msg (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Agi!
Bocs hogy ilyen marhasagot irtam, hogy az msg uzenetet jelent.
Tudod, sokat arenaztam (IRC), ahol az msg mindennapos szohasznalat 
volt, es azt jelentette, hogy ugy beszelgetunk valakivel, hogy csak o 
lassa, vagyis uzenunk neki.
+ - vorosrez edeny + ugynoki jutalek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Emilia


>un. sauteuse vorosrezbol hirtelen sutesre es szosz
>redukciora,

A kedvenc konyhas musoromom a RAI UNO-n csupa ilyenben foznek. Ez miert
jobb, mint a tobbi edeny? Eddig azt hittem, csupan olasz specialitas. Ez
az, ami kivulrol ugy nez ki, mintha apro kalapacsutesekkel egyengettek
volna ki?? :-) 

MLM cuccok - jutalek
>a biztositonal. Ott 1-5% kozott mozog
A nagyobb erteku aruknal biztosan degressziv a jutalek, de azt konkretan
tudom, hogy pl. az Amway-nel ugy 30% korul volt. Volt olyan ismerosom, aki
csak azert lepett be, hogy _maganak_ ennyivel olcsobban megvegye a
tisztitoszereket.
Igy egyebkent mar en is kezdem erteni, miert olyan draga az az edeny :-)))))) 
Nekem sajna mar maga az ertekesitesi modszer antipatikus (beszelj lyukat az
osszes ismerosod es rokonod hasaba...), igy nem nagyon vasarolok ilyen
termekeket, legfeljebb olyantol, aki nem akar beszervezni :-) 

ciao
Zita
+ - valasz es kerdesek Editnek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Edit

>Valoban a mikroban fozod a csemegekukoricat? A 2 perc egy csore
>vonatkozik, vagy tobbre?
En csovenkent szoktam a 2 percet szamitani, de 3-nal tobbet egyszerre meg
nem csinaltam (6 perc). A zold zsenge burok rajtahagyasa ugyanazt a celt
szolgalja, mint a Martha altal javasolt cseszenyi viz, azaz hogy ne
szaradjanak ki a kukoricaszemek. 

--marhahus
>A marhahust viszont nem lehet par perc alatt ehetove sutni
kiveve talan a belszint, de az bizony ve'res marad es en inkabb ragom, mint
folyjon belole a ver :-))

>A szodabikarbona
>viszont csodakat
>muvelhet es gyorsan puhit.
Na, ez szamomra uj dolog. Be kell vele szorni a hust sutes elott?? Lehet,
hogy az un. huspuhito "fuszerekben" ez van? 
Nem erzodik utana az ize a huson? (vagy ilyenkor jol be kell fuszerezni,
hogy azok elnyomjak a szodabikarbona izet? :-)) 

Sutemenyt mar probaltam ezzel sutni, de ugy dontottem, maradok a
sutopornal. En nagyon ereztem rajta a szodabikarbona izt :-(

Kivancsian varom a valaszod,

szia
Zita
+ - BOGRÁCS (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hi!

Olyan recepteket szeretnek a porkolt es gulyason kivul amit bogracsban el
lehet kesziteni (az alap anyag adott marha+sertes vegyesen + burgonya,
persze barmi + lehet meg).

udv:
Scavok
+ - Re: teflonos wok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Valoban ajanlatos a teflonnal "belelt" wok, s ez minden alakban
megtalalhato: hegyes, lapos alju; tuzhelyre valo pont ugy, mint az
elektromos.  Sokkal gyorsabb a mosogatas is!  :))

Martha
+ - Paradicsom (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok !

 Szertnem megkerdezni, hogy nagyon sok helyen, ha paradicsomot
hasznalnak
 az etelbe
 akkor miert azzal kezdik, hogy kivagjak a magjat?
 Tiz esetbol 8-nal lattam ezt. Foleg kulfoldi kajaknal.

 Ha akadna valasz, azt maganba kernem !

 Koszonom : Nagy Tamas   ( a kukac elott egyes szam
 van!!!  )
+ - Krumpli, edenyek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Ma en is nehany elmeleti temahoz szeretnek hozzaszolni.

>>csinalhatjak azokat a toltott krumplikat?? A multkor talaltam
regebbi nemet
>divatlapokban egesz jo recepteket finom ontetekre, direkt hejaban
sult
>krumplihoz. Csak meg azt nem tudtam eldonteni, milyen krumpi jo erre
a
>celra. Szerintem meg gyorsan most kell csinalni, mert a "hamlos"
>ujkrumplinak nagyon vekony a heja.


Szerintem olyan krumplibol kene csinalni, ami nem lisztes.
Itt ugy hivjak, hogy fest kochende, Zita biztos tudja, hogy mirol
beszelek. A magyar megfelelojet nem tudom, lenyeg, hogy ez a nem
lisztes. Annyifele krumpli van, hogy az valami eszmeletlen.
Itt nalunk mindenutt ki van irva, hogy mehlige,/lisztes/ vagy fest
kochende.
Meg a piacon is inkabb ez van kiirva, nem a krumpli neve, mert az
ugysem mond senkinek semmit sem.
Altalaban azt lehetne elmondani, hogy a mehlige jo a tesztakba,
purehez, vagyis olyan kajakba, ahol a krumplinak nem kell egeszben
megmaradnia.
Itt a krumplisalataba is a lisztest hasznaljak, de azert mert itt
krumplisalatan teljesen mast ertenek, mint Magyarorszagon. A
krumplisalata itt egy trutyiszeru valami, olajosan es eceteesen-de
azert nagyon finom.

>> Aki pedig krumplit vizben foz, az mas galadsagokra is kepes.
:-)))))
>Szivembol szoltal! :-) Tudod, hany ember nez ram ertetlenul, mikor
>hasonlokat mondok?? Szerintem azert, mert csak _ugy_ ettek meg petr.
>krumplit.
>De be kell vallanom, mikor ujkrumplit parolok keves olajon, vagy
odaeg az
>alja, vagy kevergetem, akkor meg tort krumpli jellege lesz. Valami
>vilagmegvalto otlet???? :-)


Na, itt szereintem raterhetunk a speci edenyekre, meg arra, hogy a
kemeny fajtat kell hasznalni erre a celra.
Nekem osszesen 3 sorozat rozsdamentes acelbol keszult edenyem van,
mindegyik szendvics alju, megsem sikerul a fenti krumpli, de akarcsak
a hus parolasa sem mindegyikben.
Sajnos se AMC-m, se Zepterem nincs, bar most a Zaloghazban arveresre
kerult egy sorozat, kikialtasi ara 500 schilling volt, adtam is a
senzalnak megbizast 1500-ert, de persze nem en szereztem meg.-sajnos.
Nyilvan masok tobbet kinaltak erte.
Majdnem minden honapban elarvereznek egy sorozatot, en nem tudom, hogy
kerul oda, mert mindig bontatlan eredeti csomagolasban van. Egyik
keruleti birosagtol jon mindig.
A nyaron 3600 shillingert kelt el egy sorozat. Jo ar, ha meggondoljuk,
hogy az AMC
ugynok  9000-ert arulja. Azert figyelni fogom tovabbra is.

Na de vissztaterve a fenti temahoz, en azt vettem eszre, hogy az a jo
edeny, ami nem csak hogy szendvicsalju, hanem az oldala is jo vastag.
Az aljat meg ugy szoktam letesztelni, hogy megkopogtatom alul, es ha
erzem, hogy jo nagy tavolsag lehet az alja es a serpenyo/labas belso
alja kozott, akkor esetleg megveszem.
Tovabba, az oldalanak is vastagnak kell lennie.
Leegyszerusitve, legyen jo nehez.
A 3 sorozatbol egy amelyik ennek a kriteriumnak megfelel, hat a
petrezselymes krumpli
abban nem szokott leegni, es a hust is lehet orakig parolni benne. Es
tenyleg mas ize
lesz, mint egy kozonseges zomancosban. Olyanom nincs is, ki lettek
mind dobva.
A leegett kajat egy zomancosbol csak sokkal nehezebben lehetett
eltavolitani, es ossze is karcolodnak.
Ugyhogy en rozsdamenteshivo vagyok.
Most biztos sokan el fognak itelni, de en sokkal szivesebben fozok
gyonyoru, csillogo edenyekben, mint lepusztultakban.

Az AMC ugyeben, engem inkabb az erdekelne, hogy min alapul az, hogy
allitolag abban nem vesziti el a zoldseg peldaul a vitamintartalmat.
Magyarul mi ennek a fizikaja? Mennyiben sokkal jobb, mint az altalam
emlitettek?
Meg soha nem voltam bemutaton, mert en sem szeretem ha allandoan
valamit ram akarnak tukmalni, es biztos, hogy most nem vennem
meg.-9000-ert.
Egyebkent mar legalabb 20 eves marka.
Lehet, hogy a tobbiek is tudjak mar azt amit az AMC?
20 ev utan elkepzelheto, nem?

Ha mar ilyen csodaedenyekrol van szo, mit gondoltok a Tupperware-rol?
Nekem csak egy ugynevezett gyors kelesztom van/nem vettem eszre a
hatast/
meg 1-2 dobozom, es nyujtofam, egy muanyag lappal. Az nagyon jo, mert
nem foglal el helyet, es konnyebb tisztan tartani. De ha lattam volna
mas cegtol, olcsobban, akkor azt is megvettem volna.

Az anyukamnak van egy olyan edenye, amit soha nem kell elmosni, csak
ki kell torolni
egy papirral/el sem szabad mosni/
Valami ontottvas edeny, csak egy kanalnyi zsiradekot kell beletenni.
Persze ez is jo draga volt, 10ezer Ft felett volt.

>--HUSOK
>>kb. 90 C fokon - ahogy mondtak - mert igy jobb lesz az ize. A
belseje
>igy is rozsaszin maradt, de _nem ve'res_. Van erre valami magyar
kifejezes?
>Az a "kozepesre kerem" varians, mint a belszinnel-szerintem



>Vica!
>Remelem sikerult valodi fustolt sonkat szerezned husvetra.
> Mondtam, Budapest citybol.
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
Afonyanak
-----------------

>>viszont jo szolgaltot tesznek olyan edenyek, amelyekbol nem nagyon
>jon ki a goz. Esetleg valakinek van tapasztalata  az ilyen "amerikai
>konyhas" lakasokrol?
>
Igen, ehhez kell az edenynek jol zarnia, nalam ez is csak a
legnehezebb tipusunal jott be. Szagelszivo sz-t se er, mar bocs a
kifejezesert.
Amerikai konyhas lakasokert meg vagyok orulve, kepeslapban.
Borzalmas latvany, egy-egy fozes utan. Mar ahogy mi fozunk.
Csalad nelkul szuper lehet.
A sogoromeknak van ilyen, nem Amerikaban, hanem Liebochban/olyan mint
Godollo Pest mellett/, minden edeny ki van fuggesztve lathato helyre.
"Nagyon praktikus"
Gyerek allandoan mindent le akart szerelni, es meg ki sem lehetett
zarni, az egy legter miatt.
Egy-egy vendeglatas utan meg ugy nezett ki minden, mintha haboru
pusztitott volna.
En ha megfoztem, szeretem becsukni a konyhat , es a kajat a nappaliban
elfogyasztani, es ha a vendegek elmentek, akkor befejezni a konyha
rendberakasat, meg az edenyek bepakolasat a mosogatogepbe, a maradek
kaja kidobasat.
Most mindezt egy amerikai konyhaban mindig vegig kell nezni.
Persze ha szendvicskeszitesrol van szo, vagy fonduerol, netan a
racletterol, akkor elmegy.
Volt olyan lakasunk, ahol hasonlo konyha volt, tobbet nem kene.
Meg a rendes konyhamban sincs szuper rend, pedig gyonyoru olasz
konyhabutor van benne, alom az egesz/ igy vettuk, mar benne volt/,
sokkal jobban nezne az is ki, ha nem lenne mindig egy csomo minden
elol.
Na de ahol hasznaljak, ott nem surun nez ki ugy mint a butorboltokban,
meg a kepeslapokban.

Udv
Vica
+ - buggyantas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
A multkor egyebkent lattam a 3Sat egyik inyenc musoraban egy fozesi
eljarast, "pochieren"-nek neveztek. A koros-korul hirtelen atsutott
szuzpecsenyet fuszerezett husleves szerusegbe tettek es abban "foztek", de
csak kb. 90 C fokon - ahogy mondtak - mert igy jobb lesz az ize. A belseje
igy is rozsaszin maradt, de _nem ve'res_. Van erre valami magyar kifejezes?

Ciao
Zita
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Magyarul posirozasnak nevezik, igy a buggyantott tojas elokelo
neve "posirozott tojas." Ugyanakkor ha valamilyen etelt hosszabb ideig
100 fok alatt foznek, annak abalas a neve. Talan az a kulonbseg az
abalas es a posirozas kozott, hogy elobbi esetben az etel a folyadekba
merul, mig utobbiban a felszinen marad (csak talalgatok)?

Udv: Afonya

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS