Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 382
Copyright (C) HIX
1999-11-27
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Bogyok (mind)  16 sor     (cikkei)
2 Re: meg mindig bogyok, hozza tyukok... (mind)  44 sor     (cikkei)
3 palacsinta es egyebek (mind)  51 sor     (cikkei)
4 hideg edessegek (mind)  41 sor     (cikkei)
5 birka paprikas (mind)  94 sor     (cikkei)

+ - Bogyok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]

a selyemhernyok inkabb az eperfa leveleit szeretik
Eperfa, szederfa = to:k ugyanaz. Es a csaladi korben valoban feketen
bolontgat.

A blackcurrant pedig termeszetesen fekete ribizli (Ribes nigrum).
Koszonom mindenkinek.  Pedig nem is vagyok szoke.

Sajnos nem ismerem sem az angol, sem a latin nevet, de tuti,
hogy van ilyen, pl. az en kertemben is itt csucsul harom bokor.:)
Viszonzasul : a feher ribizli termeszetesen whitecurrant angolul.  Lehet
hogy latinul Ribes Album??  Nem mintha a mi kertunkben lenne, de mit lehet
vele csinalni?  Csak ugy nyersen enni mint a ribizlit?

Juli
+ - Re: meg mindig bogyok, hozza tyukok... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Sailor:
> a selyemhernyok inkabb az eperfa leveleit szeretik (abbol is a
> feher eperet, ami latinul Morus alba nevre hallgat, ellentetben
> a fekete eperfaval, ami Morus nigra). Utananezve azonban a
> dolgoknak, elbizonytalanodtam. Igaz, hogy en a nevezett gyumolcsot

En is eperfa neven ismertem odahaza Erdelyben, a gyumolcsot faepernek
neveztek.

> gyumolcs. Levelebol gyogyteat keszitenek (a levebol meg szorpot).

Nemcsak szorpot, hanem talan a legfinomabb gyumolcsbort, epp mert kisse
fanyar! Es persze zselet vagy befottet - azt lehet pirosbol is,
feketebol is.


Misinek ketfe'le is megy:

> Remelem masok is jo tanacsokkal, vagy tapasztalatokkal fognak
> hozzaszolni a
> temahoz, esetleg kerdesekkel teszik a temat sokoldalubba!

Hamarjaban annyit szeretnek hozzatenni, hogy mi soxor nem zsiradekkal
hanem jo izes zoldseglevel keszitjuk, foleg ha olyasvalaki van koztunk,
akinek nem jo a sok zsiradek. Ehhez sima zoldseglevest keszitunk, minel
tobb zoldseggel es leszurjuk. Elonye meg, hogy masnap kituno leveskent
lehet elfogyasztani akarmilyen belefozott betettel.

A hus melle mindig keszitek par zolsegfelet is, nagyon jo pl. gomba,
cukkiniszeletek, porehagyma karikara vagva.


> Nem ide tartozik ugyan, de tudna e valaki nekem olyan magyar szot
> mondani a
> tyukon kivul ami "ty" betuvel kezdodik? (Nem kezdodhet tyukkal!)

Most tenyleg elokerestem az ozonviz elotti Kriterion heyesirasi szotart:
az igen nepes tyuk... es ...tyuk-csaladon kivul az egy arva tyu"
felkialtason kivul nincs semmi benne!

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - palacsinta es egyebek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!
Szundi irta:
>-Hogy keszul a Palacsinta? Azt ne irjatok, hogy szodaval, mert nincs
>szodank.
8-10 palacsintahoz szukseges az alabbi mennyiseg:
20 dkg liszt (sokan finomlisztet hasznalnak, en reteslisztet szoktam)
2 tojas
4 dl (dus szensav tartalmu asvanyviz) szodaviz,
de lehet 2 dl tej+2dl szodaviz
1 ek olaj
1 csipet so
Ha ezeket osszekevered csomomentesre, utana 1/2 orat pihentetni kell, hogy a
liszt megduzzadjon, ekkor eleri a tokeletes suruseget a teszta.
NE tegyel bele a tesztaba cukrot, mert leeg a palacsintad. Az elso
palacsintanal kiprobalod, tenyleg jo-e a surusege. Nos elofordul, hogy az
elso elszakad, akkor sussel meg egy probat, mert lehet, hogy nem kell
higitani az anyagot, ha megis kell, akkor ovatosan kanalankent tegyel hozza
tejet, mert a tul hig teszta meg rosszabb!
Es meg ennyi:
Nagyon jo beigli receptet irt le Pista Ba' nehany szammal ezelott!

Istvan irta:
> Temakor: szarvasgomba
>hogy "tud -e annyit?" szubjektiv, ennyi az ara mert ennyit adnak erte.
>De azt azert tubni kell, hogy a szarvasgombakat az etel izesitesere
>hasznaljak, tehet keves kell belole, pl. 1 kg 30 fore 4 szarvasgomba
>fogasos ebedre elegendo, vagy sok.
Koszonet a reszletes tajekoztatasert. Nyilvanvalo ezek szerint, hogy semmi
esetre sem szabad sza'ritott szarvasgombaert penzt kiadni. Viszont, ha megis
kivancsi vagyok akkor a korabban leirt belvarosi etteremben fogom egyszer
megkostolni.

Misi irta:
>Nem ide tartozik ugyan, de tudna e valaki nekem olyan magyar szot mondani a
>tyukon kivul ami "ty" betuvel kezdodik? (Nem kezdodhet tyukkal!)
Bizonyara megnyugtato lesz a valaszom, ha eddig emiatt lett volna almatlan
ejszakad. :-)) Ez az egyetlen magyar szo ami TY-vel kezdodik, ezt Fabian Pal
nyelvesztol tudom.
Viszon tetezve a szokesegem az alabbi szoveget eloszor teljesen
fe'lreolvastam:
>>Bocsánat, lehet, hogy én vagyok nagyon szoke, de milyen állat van szorben
a
>>baromfiudvarban? (Kivéve a rókát, akit agyonütnek lapáttal?)
>A gazda baranybor bekecsben eteteskor :)
>
>Topy
Nos, a baranybort eloszor _banyabornek_ olvastam! :-D Igy ketszeresen
nevettem
rajta. Ennyit a szokekrol kurz und gut!

Szervusztok a legkozelebbig! Jeszenszky Zsoka
+ - hideg edessegek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok! Szia Besse! Ugye jol sejtem, hogy debreceni vagy? Na jo, hat a
biogal.hu-bol gondolom.:-))
A csaladi kedvencek kozul a hamis marcipant, mar korabban megirtam ide a
listara, most 2 dios csemeget kuldok, ami szinten popularis itthon.

Hideg dios tekercs:
30-30-30 dkg daralt dio, daralt haztartasi keksz es porcukor, 2 ek rum
(elhagyhato), 1 dl feketekave. +15 dkg vaj, kb fel citrom leve, 30 dkg
porcukor a toltelekhez. (Ebben a receptben nem lehet kristalycukrot
hasznalni, es omlos kekszet sem, csak a legfapadosabbat!)
A diot, kekszet es a porcukrot osszekeverem egy talban, hozzaadom a rumot,
es a feketekavet ovatosan adadolva, mert ahogyan a cukor oldodik egyre
lagyabb lesz a massza. A diotol szep fenyesse valik. Ezutan Al foliat teszek
a deszkara, es meghintem porcukorral, majd a 3 adagra osztott cipokat
egyenkent kinyujtom es megtoltom a vajkremmel. Felcsavarom, mint egy
beiglit, es vegul becsomagolom az Al foliaba. Melyhutobe teszem
felhasznalasig, eves elott fel nappal kiveszem a normal hutoterbe.
Rettenetesen edes, ezert mindenki csak nagyon keveset tud enni belole.
:-)))))

Dios edesseg (Itt a tuzhely is kell!)
2 es fel marek lisztet (csak igy poriasan :-), meg soha sem mertem
maskeppen) 40 dkg cukorral es 2,5 dl tejjel 5 percig fozok. Egy 25 dkg-os
margarint 5 dkg kakaoval goz folott addig melegitem, amig fel nem olvad,
ezutan belekeverek 35 dkg daralt kekszet, 10 dkg kozepesre vagott diot, 10
dkg mazsolat, es vegul hozzaadom a cukorral es tejjel osszefozott lisztet.
Az egeszet jol elkeverem, ha kihult, akkor porcukorba, vagy daralt
mogyoroba, esetleg daralt mandulaba forgatom es minyonos papirra rakom.

Csokolademajonez
4 szelet fozocsokoladet 2 ek vizben takarek langon felolvasztok, ha
megolvadt leveszem a tuzrol es belekeverek 4 tojas kikevert sargajat, 4 ek
cukrot es a tojasok felvert kemeny habjat. Kompotos talba teszem, a tetejet
diszithetem cukrozott gyumolccsel, de tokeletesen jo barmilyen kompot
maradek is. ;-)

Most gyorsan kimegyek a konyhaba, mert be kell kapnom a frissen sult
libatoportyubol 2-3 falatot, hogy ennyi tomeny edesseg ne ulje meg a
gyomrom. Nem szeretem az edesseget enni, csak kesziteni! :-D.

Jo munkat, finom ebedeket kivanok : J. Zsoka
+ - birka paprikas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nem tartom valoszinuleg, hogy Zsoka, Emilia vagy Misi a kozeljovoben szaz
szemelyre birka paprikast tervezne fozni, de gondolom egy kis feludulest
jelent ez a kis iras, elterelve a figyelmet a kifogyahatlan "berry" temarol.
Unalom-uzo foglalatossag a fiokok takaritasa es meglepo dolgokat talal az
ember elfelejtett zugokban. Husz evvel ezelott a vancouveri magyar folyoirat
"Tarogato" kozolt egy karcolat sorozatot tolem, "Miska Bacsi megmagyarazza."
cimmel. Azok kozul talaltam egy nehanyat, koztuk az igazi birka paprikas
leirasat. (valosagos elmenyre alapozva) Szoval itt van. Nehany mas temaju, -
nem ennivalorol szolo, - a Homapage magyar oldalan talalhato.

                                                                *****
Miska Bacsi megmagyarazza...
Majd en megmagyarazom neked Ocsem, mert latom a kepeden, hogy azt se tudod
mirol van szo. Mar en csak visszakernem az iskolapenzt a Te helyedbe'... Nem
ketlem en, hogy van asszony aki tud fozni, csak-csak osszekotyvasz ami a
csaladnak kell, de az igazi fozeshez ember kell. Az mar tul komoly dolog,
hogy asszony nepre lehessen bizni. Ezt meg a jo Edesapamtol tudom, - az
Isten nyugosztalja szegenyt. O biz, nem csak hogy hires boller volt, de nem
volt lakodalom meg nagy vacsora a harom faluba, hogy ne O fozte volna a
birka paprikast. Az jarta annak idejen, birka meg borju. Fele fele. Marmint
a tehetosebbnel.
Kis gyerek voltam, oszt ott teblaboltam korulotte. Nem szolt ram sose,
gondolom O is igy leste el a tudomanyat Nagyapamtol, hat hagyta, aztan mikor
mar jo fovibe' volt a paprikas, a szaga mar ott uszott az udvar felett mint
egy kiteritett nagy suba, vastagon, hivogaton... Belemartott egy darab
kenyeret a levibe, nekem adta. Oszt mikor mar megettem, hippogva mert igen
eros volt, megkerdezte.
"Na Miska, eleg sos-e."
Csak a fejemmel integettem, mert nem jott ki hang a torkomon.O meg jot
nevetett.
- Na igyal Ocsem, Isten-Isten... - segit tisztan latni.
Egy kicsit elfutottam... Ilyen az ember, ossze-vissza ropkod a gondolat,
mint a kaposzta lepke, azt hiszem a korral jar. Annyi a mondando, osztan
sokszor baj lesz a sorrenddel.
Az igazi birka paprikast, bogracsba' kell fozni, akacfa tuz folott, szabad
eg alatt, ugy biz a. Szabad eg alatt, hogy lassa a Jo Isten, hogy nem
kovetsz-e el valami bunt ellene... Marmint a paprikas ellen. Legyen friss a
hus, darabold ossze, de ne aprora am. Akkora legyen mint egy ember falat...
mint egy gyufas skatulya. Bosegesen a bordabol is, - az a hus a legizesebb,
azt hiszem azt meg te is tudod. Labszar csont is, darabolva, abba' van a
velo, - azt majd kesobb kidobod.
Az Edesapam egy bucka homokra tette a bogracsot, oszt mikor eljott az ido...
Ahhoz kell am erteni igazan... Mikor kezdeni a fozest, hogy ippeg kesz
legyen mikor a vendegseg leul az asztalhoz... Ne alljon az ehesekre varva,
de a vendeg se varjon a paprikasra, mert olyankor a nagy varakozasba'
mindenki a poharat babujgatja... Ritkan akad annak jo vege....Lattam mar
olyat, meg hogy megsurgettek a talalast  oszt csak csamcsogtak az isten
adtak a ragos huson... Bizonygattak, hogy milyen izes, nehogy megbatsak a
vendeglatot. Masnap aztan nagy volt a pletyka templom elott, meg a
Nagytiszteletes Szabo Dani Bacsi is panaszkodott a gyomrara.
Mondom, Edasapam a buckara tette a bogracsot. Jo kezre esve ott alt harom
vajling. Egyikbe a karikara vagott makoi hagyma, a masikba a birka hus a
harmadikba meg a borju. Ket kancso voros, a karcosbol, so, szegedi edes
nemes, apropa vagott fokhagyma meg haragos zold paprika, jo csipos magostul,
meg bors. Bors is fontos nem az ereje hanem az ize okabol. Aztan ugy
tenyerrel, korbe-korbe kikente zsirral a bogracsot, a hagymat meg szepen
bele tapogatta. A fenekere ment egy sor birka hus, megszorta az
edes-nemessel, soval, borssal, fokhagyma meg nehany karika hagyma ment ra
meg az eros paprika. Csak modjaval, mert ugye van am olyan asszony nep is az
asztal kurul aki finnyas, oszt nem eszi a csiposet. Mikor az megvan ra egy
sor borju, paprika, so meg a tobbi. Igy kell lerakni mig aztan minden
elfogyott a vajlnigokbol.
Kozben a tuz mar nagyjaba lobogott, futje se volt... Akkor jott a segitseg
es ketten raemeltek a bogracsot az akasztora a lobolgo tuz fole. Igen nehez
az am, szaz emberre is eleg... Aztan ha igazabul nagy volt a vendegseg, ket
bogracs is rotyogott.
Ahogy a tuz fole tettek, egyszeribe kezdett sisteregni a hagyma a zsirba...
Mire a tuz ala hagyott, megpuhult a hagyma a hus meg kezdte ereszteni a
levit.
A torveny az, hogy nem szabad keverni... Edesapam megfogta a bogracs ket
oldalat, oszt rantott egyet rajta, ugy oldalvast. A hus meg minden fordult a
bogracsba egy fertalyt, meg egy rantas, igy ment az tan minden ot percben...
aztan csak a tuzre kellett vigyazni hogy lassan adja a meleget, ne erjen
langja a bogracs fenekere.
Mikor aztan felgyutt a le a tetejere, Edesapam raontotte a kancso voroset, -
de elobb meg huzott belole egyet, biztonsag kedveert, hogy jo fajta e.
Ovatosnak kell am lenni... Ne legyen a bor edeskes elrontaja a paprikast. A
nagy feleloseg persze a szakacson vagyon.
Mire a vendegseg asztalhoz ult, megszolalt a cigany banda, hogy "Utcara
nyillik a kocsma ajto..." Jottek a feher kotenyes legenyek... Sorba alltak,
hogy Edasapam telemeritse a talakat a forro paprikassal... Szegenyek, csak a
szagan eltek mig mindenki ki nem lett szolgalva, csak akkor kerult rajuk a
sor... Ha maradt.
Edesapam meg poharral a kezibe, korbe jarta az asztalokat... Begyujtotte a
sok dicseretet... Koccintott it is ott is, toltogettek a poharat...
Masnap aztan finom homokkal surolta a bogracsot fenyesre... Igencsak
fogdosta szegeny a fejit... Panaszkodott am, hogy tul hangos a templomba
hivo harangszo, tenni kene valamit az ugybe'.
Gondolom, tett is a Presbiterium... Hiszen masnapra a harangok is
csendesebben szoltak, - egeszen a legkozelebbi lakomaig.
Na igyal Ocsem, Isten-Isten... Segit tisztan latni.
                                                            *****

***Visit my Homepage: www.homestead.com/stevenkas***

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS