Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 324
Copyright (C) HIX
1999-09-30
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Keselezes es ratatouille (mind)  43 sor     (cikkei)
2 virsli es baromfi pep (mind)  15 sor     (cikkei)
3 Dinkel (mind)  12 sor     (cikkei)
4 tejszin (mind)  10 sor     (cikkei)
5 Koszonetnyilvanitas (mind)  5 sor     (cikkei)
6 A virsli fozese (mind)  18 sor     (cikkei)
7 koretek (mind)  21 sor     (cikkei)
8 Dinkel (mind)  14 sor     (cikkei)
9 Korhelyleves es palacsintateszta (mind)  13 sor     (cikkei)
10 koretek (mind)  69 sor     (cikkei)
11 Sonkas ropogos karfiol... (mind)  18 sor     (cikkei)
12 Parizsi burgonygomboc... (mind)  18 sor     (cikkei)
13 Re: virsli (mind)  8 sor     (cikkei)

+ - Keselezes es ratatouille (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ma delutan hallgattam a radiot mikor valaki tanacsot kert keselesitesrol.
Azt mondta a bemondo hogy fel kell hivni a segitsegvonalat, amit azonnal meg
is tettem, gondolvan ha megadom a cimemet akkor kuldenek egy leirast.  De a
BBC-nel nem igy megy, eros skot kiejtessel lediktalta nekem a kovetkezot, es
ha nem jo, akkor szidhatjuk a skotokat:

"A fenoacelt a bal kezben tartjuk, a kest majdnem laposan az acelra
helyezzuk, felkor formaban lefele meno mozdulattal huzzuk a kest eloszor a
fenoacel elulso reszen aztan a hatso reszen gyors, egyenletes mozdulatokkal.
Ne helyezzuk a penget az acelra eles szogben es ne huzzuk keresztbe rajta."

Nos, feltetelezve hogy lehet kapni fenoacelt Mo-n es hogy senki nem vagja le
az ujjait fenes kozben, mehetunk!

Es most egy recept:

Ratatouille
Hozzavalok:
4 evokanal oliva olaj
2 kozepes hagyma szeletelve
1-2 gerezd fokhagyma osszezuzva
2 zoldpaprika szeletelve
2 kozepes padlizsan, szeletelve
25 dg zucchini szeletelve
40 dg paradicsom* (vagy konzervparadicsom)
So es frissen orolt bors
1 teaskanal friss vagott petrezselyem vagy fele annyi szaritva
1 teaskanal friss vagott bazsalikom vagy fele annyi szaritva
A padlizsant felszeleteljuk, lesozzuk es a szuroben allni hagyjuk legalabb
felorat.  Akkor kicsavarjuk es megszaritjuk keztorlo papirban.

Felhevitjuk az olajat, hozzaadjuk a hagymat es a fokhagymat.  Lassu tuzok
kb.5 percig sutjuk ameddig a hagyma atlatszo lesz.  Hozzaadjuk a tobbi
hozzavalot es kb 45 percig fozzuk idonkent megkeverve.  Szaraz husetelhez
talaljuk.  Nagyon jol lehet fagyasztani.

*En le szoktam huzni a bort a paradicsomrol, megpedig ugy hogy forro vizbe
teszem egy par percre, attol meglazul a bor es konnyen lehuzhato.  Ha csak
egy-ket szemrol van szo, akkor villara szurom es a gazlangban megforgatom.

Joetvagyat!

Juli
+ - virsli es baromfi pep (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sajnos igazad volt a baromfival kapcsolatban. A baromfi pep gyakorlatilag a
fel nem hasznalhato anyagokbol keszult pep. Tehat bor, porc, csont, fej.
Amiota az egyik baratom meselte, hogy hogy kiserleteztek ki az uj
fuszerezest a szeme lattara, azota nem eszem ilyet. (A bort es porcot
megfoztek, ledaraltak, megfuszereztek belbe toltottek. Pont ugy nezett ki,
mint a virsli.)

Manapsag mar sok felvagottban 50-69 szazalek szoja van. Azert 69%, mert
70-tol minosul szojatermeknek. Az egyik altalam ismert baromfivirsli
peldaul 69% szoja es 30 szazalek csirkehuspepbol all. 

En nagyon szeretem a virslit, de csak sertest eszem, Annak a boret az ipar,
a fejet meg fejhusnak hasznaljak :o)))

Tucsi
+ - Dinkel (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok

>Ja, esetleg tudja valaki a nemetet ertok kozul, hogy mondjak magyarul
a
>"Dinkel"-nek? Esetleg svab buza neven ismeretes? (Itt ugy is hivjak).

A Dinkel az to:nko:lybuza magyarul, a ferjem, aki osztrak, azt mondta
ez az o:sbuza, itt Ausztriaban igy is hivjak, a Dinkel mellett,
Urweizen.


Vica
+ - tejszin (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Konyhasok

Le lehet szerintetek fagyasztani a tejszint?
Nem akarom kesobb felverni, hanem fozeshez, hig allapotban
felhasznalni.

Valaszt lsz. maganba, mert megromlik. /a tejszin/

udv
Vica
+ - Koszonetnyilvanitas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Koszonom mindenkinek aki segitsegemre
volt a hianyzo KONYHA szamok megszerzeseben.
Kerem tobbet most mar ne kuldjetek.

          Gombos Attila
+ - A virsli fozese (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Topy és Mások!

"Ha azt akarjuk, hogy a virsli (biztosan) ne pukkadjon ki, akkor ne vízben, 
hanem gözben fözzük. Erre vannak megfelelö fözöedenyek, de bármely nagyobb 
fazékkal megoldhato a kérdés oly módon, hogy a fazekat kb fele részben 
töltjük 
meg vízzel s ha ez forr, a fazék száján keresztbe teszünk egy vagy több 
fözökanalat. Ráakasztjuk a virslit, úgy, hogy csak a gözben legyen, de a 
vízbe 
ne érjen. 4-5 perc alatt teljesen megfö a virsli."

Forrás: Magyar Elek  Az ínyesmester szakácskönyve  (Minerva Budapest, 1986)
Az elsö kiadás idöpontja: 1932
Nem egyszerü szakácskönyv, "ízes" olvasmány! Aki hozzá tud jutni, olvasson 
bele, 
nem fogja megbánni. 
                   Sziasztok
                            Misi
+ - koretek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Tucsi receptjehez hasonlo krumplit en is szoktam kesziteni, az alabbi
kiegeszitessel:
Az ostermeloknel, hetvegi kertbol arulo neniknel altalaban lehet kapni apro
krumplit, olyan ket- haromdionyi nagysaguak, raadasul joval olcsobb. 
Jol megmosom a krumplikat, felbe vagom, a vagott felet sozom, es aprora
vagott rozmaringgal fuszerezem. A tepsibe a _vagott felevel lefele_
helyezem, de ugy, hogy mindegyik ala egy pici darab bacon szalonnat teszek
(e hijan tokeletesen megfelel a normal szalonna is). A tetejukre pedig
fogvajoval ratuzok szinten egy-egy darab bacont. Ugy nez ki a tepsi, mint
egy kilapitott su:ni :-))). 
40-50 perc alatt jo puhara sul, es a vagott fele is megpirul. Mi hejastul
esszuk, szuksegtelen lehamozni. 
Csak a mennyisegre kell odafigyelni :-), mert sokkal tobbet eszik belole az
ember - meg koretkent is - mint egy normal krumplikoretbol. A mi negyfos
csaladunknak a multkor kb. masfel kilobol csinaltam es alig maradt par szem
:-)))) 

Jo etvagyat,
Zita
+ - Dinkel (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Emilia,

A Dinkel to:nko:lybuzat jelent, itt Mo-on altalaban a vegetarianusok es az
egeszseges taplalkozas hivei hasznaljak,  foleg a Natura boltokban, ill.
ilyen jellegu helyeken kaphato. A multkor volt a tv-ben az egyik reggeli
musorban, hogy milyen taplalo, es kar, hogy szinte feledesbe merult, mert
eleink hasznaltak ezt.  Allitolag sokkal ellenallobb fajta, mint a
hetkoznapi buza, nincs is annyi kartevoje, tehat erdemes lenne nagyobb
teruleteken is termeszteni. 

Talan mas meg tobb informaciot tud... :-)

szia,
Zita
+ - Korhelyleves es palacsintateszta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udvozlok mindenkit!

En mar vagy 3-4 eve nem olvasom a HIX-et idohiany miatt.  Most
hallottam, hogy kozben letrejott a konyha-magazin is.  Kezdo csaladapa
leven ket recept keresem lenne, s orulnek, ha az itthoni email cimemre
tudnatok irni.  A cimbol lathatoan az egyik a korhelyleves lenne, a
masik pedig egy jo palacsintateszta recept.
En itt Floridaban a Horvath Ilona fele szakacskonyvbol fozok, ami
altalaban nagyon jo, de pl. a palacsintam altalaban tul vastagra
sikerul, a korhelyleves receptje meg valahogy nem tetszik.
Elore is koszonok minden segitseget.
Gabor Cserep

+ - koretek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv Mindenkinek!

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Koret ( 19 sor )
>Ismet felbukkantam. A kovetkezo otletem lenne, foglakozzunk egy kicsit a
>koretekkel. Kinek milyen otlete van? Es rogton egy pelda.

Jo otletnek tartom, hogy a koretekkel is erdemes foglalkozni. Szeretnem
megirni azt a koretet, amit mi szivesen eszunk sult burgonya helyett is, a
valtozatossag kedveert. (Tehat olyan etelekhez illik, amikhez sult krumplit
lehetne adni.)

RO:STI
1 kg burgonya, 2 nagy fej hagyma, so, bors, 1 ek. olaj
A burgonyat elozo este hejaban megfozzuk, es meg melegen meghamozzuk. Masnap
ka'posztareszelon lereszeljuk, igyekezve, hogy szep sza'lka's legyen, ezert
lenyeges, hogy teljesen kihult krumpli legyen. A hagymat megtisztitjuk,
megmossuk, nem tul apro kockakra vagjuk es az olajon uvegesre piritjuk.
Hozzaadjuk a reszelt burgonyat, izles szerint sozzuk, erosen borsozzuk es
nagyon ovatosan osszekeverjuk, hogy ne torjon ossze a krumpli. A masszat
egyk kb 22-24 cm atmeroju lehetoleg teflonserpenyobe szedjuk, jol
osszenyomkodjuk, hogy 2-3 cm magas legyen. Nagyon eros tuzon eloszor
aranybarnara piritjuk az egyik oldalat, majd egy fedo segitsegevel
megforditva a masikat is.
Talra csusztatva azonnal talaljuk.

Es meg egy koret:

SAJTOS ZUCCHINI-RAKOTTAS
8 db uborka nagysagu, zsenge zucchini, 4-5 dl tej, liszt, olaj, 150 g
trappista sajt, 500 g paradicsom, kb 50 g vaj, so
A zucchinit megmossuk, nem kell hamozni! Megtoroljuk, hosszanti iranyban
felszeleteljuk, 1/2 orara enyhen sos tejben erleljuk, majd alaposan
lecsorgatjuk, lisztbe forgatjuk, forro, bo olajban kisutjuk es itatospapirra
(vagy tobb reteg papirzsebkendore) szedjuk. Mikozben a zucchini sul, a
paradicsomot megmossuk, par pillanatra forro vizbe dogjuk, meghamozzuk,
magjat eltavolitjuk, feldaraboljuk es egy labaskaban, mersekelt tuzon fedo
nelkul kisse elfozzuk a leve't. A sajtot vekony csikokra vagjuk.
Kivajazunk egy tuzallo talat, amiben majd talalni lehet, belerakunk egy sor
zucchinit, rasimitunk egy keves paradicsomot, megszorjuk a sajtcsikokkal,
nehany mogyoronyi vajjal, majd ismet a zucchini kovetkezik stb., a tetejere
boven jusson a sajtbol! Elomelegitett sutoben, mersekelt tuznel csak addig
sutjuk, mig a sajt kisse megpirul (kb 15 perc). Azonnal talaljuk. Egybesult,
rostonsult husok melle jol illik.

Mas:
Emilia, Stuttgartbol kerdezi:

>Ja, esetleg tudja valaki a nemetet ertok kozul, hogy mondjak magyarul a
>"Dinkel"-nek? Esetleg svab buza neven ismeretes? (Itt ugy is hivjak).

Igen en tudom, hogy a magyar neve a "to:nko:ly buza" Ezzel persze nem megy
sokra a mai ember, de en annakidejen, amikor eloszor talalkoztam ezzel az
elnevezessel megneztem, hogy ez egy o"si magyar nemesitetlen buzat
jelentett, ami sokkal kisebb kalasz fejet novesztett, de sokkal tobb teljes
erteku tapanyag volt benne, sajnos manapsag mar nem igen termesztik. :((

Kedves Zita!
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: almaspite fortelyok ( 11 sor )
>vekony szeletkekre vagom fel). Mit lehet tenni, hogy felvagaskor ne
>csusszon szet, ill. ne folyjon ki belole a toltelek??

Mara ennyi, sziasztok: Jeszenszky Zsoka

En mindig szoktam az almara szo'rni egy kis buzacsirat,  ugyanis, a
buzacsira felszivja az alma kieresztett nedveit, es ra'adasul nagyon jo ize
van. Persze nem szabad tul sokat raszorni. Hat nem tudom masnak milyen egyeb
megoldasa van, de nekem bevalt.
+ - Sonkas ropogos karfiol... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok !
Hozzavalok:
1 kg karfiol
15 dkg fustolt sonka
3 tojas
10 dkg liszt
so
olaj a suteshez.
A megtisztitott karfiolt rozsaira szedjuk es sos vizben roppanosra fozzuk. 
Leszurjuk 
es jol lecsepegtetjuk. A fustolt sonkat megdaraljuk es a tojassargakkal 
simara 
keverjuk. Vegul lazan beleforgatjuk a kemeny habba vert feherjet. A 
karfiolrozsakat 
a lisztben meghempergetjuk, majd a sonkas tojasba martjuk. Forro olajban 
aranysargara sutjuk. Talalaskor tartarmartast kinalunk hozza.
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Parizsi burgonygomboc... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !
Hozzavalok:
60 dkg burgonya
5-5 dkg vaj es fustolt sajt
3 tojas
10 dkg liszt
1 dl tej
so, olaj a suteshez.
A meghamozott burgonyat sos vizben puhara fozzuk, leszurjuk, jol 
lecsepegtetjuk 
es attorjuk. Amikor kisse kihult, hozzaadjuk a vajat, 1 tojast, a reszelt 
fustolt sajtot, a 
lisztet es vegul a tejet. Jol osszegyurjuk. Vizes kezzel dionyi gombocokat 
formazunk belole, mindegyiket felvert tojasba martjuk, es nem tul forro 
olajban 
megsutjuk. Gyorsan elkeszitheto, kivalo sorfalat. (ollozas)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Re: virsli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

"Mikroban is lehet melegiteni a virslit, de nekem a ket vege mindig
kidurran :-) es rancos lesz a bore, igy maradok a gozolesnel."

Zita:  ugyanez tortenhet a krumplival, ezert kell lukakat szurkalni rajta.
Lehet, hogy ez a virslire is alkalmazhato.  Az is lehet, hogy alacsonyabb
fokon (pl. 5-os a tizes skalan, azaz 50%-os beallitassal) is jobb.

Martha

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS