Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 363
Copyright (C) HIX
1999-11-08
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Fogyos kaposztaleves (mind)  11 sor     (cikkei)
2 Padlizsankrem telire (mind)  35 sor     (cikkei)
3 Re: elveszett/hianyzo HIX KONYHA (mind)  7 sor     (cikkei)
4 Re: marha es mas (mind)  27 sor     (cikkei)
5 Karacsonyi ital (mind)  11 sor     (cikkei)
6 Fw: pulyka (mind)  119 sor     (cikkei)
7 mexikoi szakacskonyv (mind)  13 sor     (cikkei)
8 Flamand korte... (mind)  25 sor     (cikkei)
9 Re:#360, 361, 362 (mind)  89 sor     (cikkei)
10 [Fwd: Meleg fustoles] (mind)  22 sor     (cikkei)
11 Marha, kinai (mind)  13 sor     (cikkei)
12 (no subject) (mind)  8 sor     (cikkei)

+ - Fogyos kaposztaleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves konyHIX-esek!

nagyon jo volna egeszsegesen fogynom. Ehhez pedig kene a "kaposztaleves"
receptje.
Kerlek Benneteket, hogy maganba irjatok, mert nem vagyok rajta a konyHIX-en.

mailto:

Koszonom!!!

BT
+ - Padlizsankrem telire (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhatunderek!
A HIX-en megvalosult az az utopisztikus elmelet, hogy minden ember egyenlo!
Nevezetesen, senki sem kapta meg a Konyha 359. szamot.

Kasinak kuldott levelbol, illetve az o" valaszabol idezek:
>>Mondd te megkaptad a Konyha 359. szamat, en ugyanis nem kaptam meg,
>>ha meg tudnad tenni legyszives kuldjed at nekem.
>
>Az a szam nem jelent meg, a tobbi aznapi HIX-es listaval egyutt. Valami
>problema volt a listaserverrel.
>Ha valakivel *nagyon* ki akarsz tolni, kesobb hivatkozz majd erre a szamra.
>;-))))

Nem kiszuraskent, de annyi szeretnek megemliteni a meg nem jelent
359-bol, hogy orommel koszontottem a listan megjelent _profit_, aki
az igazi francia hagymaleves leirasaval megjelent kozottunk. Raadasul a
"Kaskotoi oldalt" jelentosen megerositette legalabbis a nevrokonsaggal. :-))
Most mar talan nem lesz lyukas a kas, es nem tud kiugrani a pulykakakas. ;-)

Padlizsankrem telire

2 kg padlizsan, 2 kg husos zoldpaprika, 2 kg piros szinu (zold)paprika,
esetleg paradicsompaprika, 1/2 l olaj, egy kis chili, so, a tetejere olaj

A padlizsant, meg a ketfele zoldpaprikat a sutoben megsutom (kozben egyszer
megforgatom). Utana valamennyit meghamozom, husdaralon megdaralom,
osszekeverem. Az olajba beleforgatom, es kevergetve "szarazra" parolom,
megfuszerezem a chilivel es megsozom. Akkora kis csavaros teteju uvegekbe
toltom, amennyit telen egy alkalommal elfogyasztunk, es mindegyik tetejere
1-1 ek olajat ontok. (Nem szoktam semmi mas tartositositoszert hasznalni.)
Lecsukva az uvegeket szarazgozbe teszem. Telen nagyon szep es finom, ha 1
talat kibelelek fejessalatalevellel, erre egy kis merokanalnyi kremet teszek
lehet kemenytojas karikakkal disziteni. Remek eloetel, vagy hideg vacsora
piritos kenyerrel.
Sziasztok. Jeszenszky Zsoka
+ - Re: elveszett/hianyzo HIX KONYHA (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Az utolso het szamait keresd itt:

http://www.us.hix.com/hix/friss/

majd kattints arra (1, 2, 4, vagy 7 nap) amire szukse'ged van.

Martha
+ - Re: marha es mas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sajnos nem kaptam meg a konyha #359. számát, igy nem tudom, hogy
megjelent-e benne. Amennyiben ige, elnézést kérek.

Kedves Ágnes, Zsóka és Edit!
Elnézéseteket kérem, hogy csak ilyen sokára mondok köszönetet a
steak-receptekért, de nagyon mozgalmasak jelenleg a napjaink, és nem nagyon
jut idő levelezésre. Még a steak megsütésére sem jutott idő, de majd
beszámolok róla, hogyan sikerült.
Jó néhányszor próbálkoztunk már... de sosem sikerült még úgy, ahogy azt
anyósom Finnországban csinálja. 
Gondolom az alap probléma a hússal lehet, mert Finnországban is, ahogy
nálatok is Edit Svédországban, már pácoltan árulják a húst és szinte nem
lehet elrontani. Valahogy a szine, az állaga és az ize is sokkal jobb, mint
nálunk. Arra sajnos még nem jöttem rá, hogyan tudom elkerülni, hogy ne "vén
marhát" vegyek itthon.
Szóval ez a marhahús ez az én nagy bajom, mert itthon nálunk nincs igazán
kultúrája a készítésének (nem is ismerek egyszerű, könnyű, jó recepteket!),
a férjem meg mást nem nagyon eszik meg. Még a halat szereti, de azt is jobb
itt nem venni és nagy nehezen sikerült elfogadtatnom vele a pulykát, csirkét.
Úgyhogy ha van még kedvetek egyszerű marhahúsos élet receptjeinek a
leirásához, köszönettel fogadom.
Más. Két hete vettünk egy tömör vasból készült wok-ot, de eddig még nem
találtam receptkönyvet hozzá, illetve, hogy a wokot magát, hogy kell
kezelni. Ha jól tudom, nem szabad kimosni, csak olajjal kitörölni.
Tud-e valaki egyszerű recepteket a wok-hoz: csirke, pulyka, marhahúshoz?
Köszönettel:
Zsuzsa
+ - Karacsonyi ital (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Tavaly Kanadaban jartam. Karacsony kornyeken megjelent
egy ital, ami hasonlo izu volt mint a madartej egy kis alkohollal (elnezest
kerek mindazoktol, akiket ez a leiras sert).

Meg tudna mondani valaki, hogy hogyan hivjak?
Hogyan kell elkesziteni? Tenyleg csak karacsonykor isszak?

Üdv
        Kicsi Nia
+ - Fw: pulyka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Bocs, rossz cimet irtam, igy talan jobb lesz.
----- Original Message -----
From: Steven Kaskoto >
To: >
Cc: >
Sent: Monday, November 08, 1999 10:28 AM
Subject: pulyka


> Hello Zsuu es mindenki mas aki karacsonyra pulykat akarna sutni!
>
> Regi szep idokben (igazabol nem hianyzik a vendekeskedes) mikor 15 ultek a
> karacsonyi asztalnal, testverek es a velejarok, meg a szokasos "jobaratok"
> akik gyorsan eltuntek mikor szukosse valtak az esztendok, ezt a pulyka
> receptet hasznaltam, valtoztatgattam izlesnek, hozzavalok lehetosegeihez
> alkalmazva. Mar nem hiszem, hogy valaha sutni fogok egy 6 kilos madarat,
> ketten vagyunk... lanyunk-vejunk jon, aztan negy szemelyre egy ekkora
> vadallat tulzas lenne. A regi "hagyomanyok"-bol maradt a toltott kaposzta.
> Azt meg egy het mulva is lehet melegiteni.
> Szoval, batorsag Zsuzsanna!
>
> A fagyott pulykat a hutoszekreny aljaban kell kiereszteni, lassan kell
neki
> masfel nap. Ne probald melegvizben kiolvasztani, biztos mod salmonella
> tenyeszteshez. (persze attol fugg, hogy kit hivsz meg vacsorara, de
vigyazz
> a mergezes eredete konnyen kinyomozhato hehehe.)
>
> Hozzavalok a pulykahoz.
>
> 6 kilos pulyka.            so, bors
> egy citrom leve            olvasztott vaj 10deka
>
> A szoszhoz.
>
> 2 evokanal liszt            csirke leves (stock) kb 2 deci
> kb 2 deci feher bor        so, bors
>
> A toltelekhez.
>
> 5 deka fustolt szalonna kockara vagva
> 1 kozepes hagyma finom kockara vagva
> 1 gerezd fokhagyma finomra vagva
> 1 kilo sovany disznohus daralva
> 1 1/2 deci paradicsom pure
> 2 deci hamozott mandula vagy dio aprora vagva (nem daralva)
> 1 1/2 deci erett oliva aprora vagva (ha van)
> 3 kozepes sargarepa szeletelve
> 3 banan szeletelve (hamozva)
> 3 savanykas alma, hamozva, magvazva aprora vagva
> 2 deci mazsola
> 2 1/2 deci feher kenyer kocka szaritva vagy inkabb tormelek nem morzsa
> 2 evokanal cukor
> so, bors es kis fahej izles szerint.
>
> Keszisd el a tolteleket eloszor.
> Kisutod a szalonnat egy nagyobb serpenyoben es tedd felre a tepertot.
> Dinszteld meg a hagymat es a fokhagymat mig uveges es arany szinu, add
hozza
> a daralt hust es allando keveres mellett "barnitsd" meg. (nem tudom mi a
jo
> kifelyezes ra, addig "susd" amig elvesziti a feher szinet). Onts le a
feles
> zsiradekot es add hozza a tobbi "alkatreszt" kiveve a tepertot es
kevergetes
> kozben fozzed 15 percig. Ha elvesziti a nedvesseget, lehet kis vizet
vagy...
> en allott so:rt szoktam hozza adni. Vagy bort. Majd add hozza a tepertot,
> jol elkeverve tedd felre kihulni.
>
> A pulyka.
> Ruhaval tapogasd szarazra a pulykat szedd le a folosleges bort, a nyaka
> boret meg kell tartani. Dorzsold be kivul belol soval borssal majd locsold
> meg a citrom levevel.
> Tolsd meg lazan a belsejet es vard be a nyillasokat konyhai cernaval.
> (gorbe zsakvarro tu a legjobb es vekony cerna zsineg)
Szarnyakat es a combokat a pulyka teste melle kell lazan kotozni.
> Egy alacsony suto edenybe, magas szelu tepsibe racsra (!) helyezd a
pulykat.
> Melle fent.(hanyatt fekve) Takard be duplara hajtott konyhai muszlinal
> (cheese cloth) amit az olvasztott vajjal itattal at. Egy ritka szovesu
feher
> anyag is megteszi.
> A suto legyen elomelegitve 325F ami 175celsius egy jo kozepes homerseglet.
> Susd 4 1/2 - 5 ora hosszaig, kozben gyakran onozgessed a tepsiben levo
> folyadekkal. En meg ket alkalommal sutes kozben feher borral is
> meglocsoltam. A vajas "takarot" ket es fel ora mulva le lehet venni.
> A szabaly szerint, minden kilora kell 45 perc sutesi ido. Vigyazz, nem
eleg
> hogy a hus resze meg legyen sutve jol, a tolteleknek is ell kell hogy erje
a
> kozepeben a 76-80celsius hofokot a hus pedig
> 85c. Jo ha homero van a konyhan, a leggyakorlottabb prfi szakacsok is
> hasznaljak. (ne erjen a homero vege csonthoz, az mindig melegebb)
> Tedd a pulykat talalo edenyre es tartsd melegen.
>
> A szosz.
> A tepsit a tuzhelyen kozepes langon hozd forrasba, szord bele a lisztet es
> kapard fel a tepsi aljarol a leragadt "hogyishijjakot" adj hozza annyi
> csirke-let es feherbort, hogy egy jo vastagsagu szosz legyen. Forrald fel,
> izles szerint sot es borsot adj hozza majd szurd bele egy talalo cseszebe.
>
> Ami toltelek kimaradt azt egy magas suto edenybe, mint amibe a katona
> kenyeret sutik (?) szoktam tenni es foliaval takarva megsutom, szeletelve
a
> talalo edenyre teszem a pulyka kore. (Rendszerint az az elso ami elfogy.)
>
> Melle sult burgonyat, parolt broccolit, kelbimbot es afonya jamet talalok.
> Feledes rizling, vagy mas feher jarja melle.
>
> A haz feje szokta az asztalnal szeletelni ami egy kulon "mesterseg". Van
aki
> tudja van aki "gyilkolja" a madarat.
>
> Jo etvagyat.
> Kerdesekre e-mailben szivesen valaszolok.
>
> Visit my Homepage:www.homestead.com/stevenkas
>
+ - mexikoi szakacskonyv (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Jelentem, van Magyarorszagon mexikoi
szakacskonyv.

A cime: Mexikoi szakacskonyv (nem megmondtam :-))

Megjelent a "Konyhavarazs" sorozatban.
Kiado: Uj ex Libris.

ISBN szam: 963 9031 29 1

Remelem, segitettem valamit .

Udv: Afonya
+ - Flamand korte... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok !
Hozzavalok:
4 korte
3 dl viz
20 dkg kristalycukor
1 citrom
A KREMHEZ:
12 dkg cukor
4 dkg liszt
3 tojas
3 dl tej
fel rud vanilia
4 szelet kalacs
3 cl rum
8 dkg barackiz
A korteket meghamozzuk, alulrol eltavolitjuk a maghazukat, 
citromlevel bedorzsoljuk, majd cukros-citromos szirupban 
megfozzuk. A kremhez a cukrot es a lisztet elkeverjuk a 
tojassargakkal, vanilias tejjel felontjuk es allandoan kevergetve 
felforraljuk. Az igy elkeszitett vaniliakremmel a korteket megtoltjuk. 
Mindegyik kortet 1-1 kalacsszeletbol kiszurt vagy kivagott 
talpacskara helyezzuk es leontjuk rummal izesitett baracklekvarral.
--
OLLOZAS !
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Re:#360, 361, 362 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>
> Felado : Kasko:to" Miha'ly
> E-mail :  [Hungary]
> Temakor: Tojas + magyar nevek ( 53 sor )
> Idopont: Fri Nov  5 13:07:48 EST 1999 KONYHA #360
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> Ezeket a magyar neveket nem en talaltam ki, hanem Horvath Ilona 1956-ban
> megjelent szakacskonyvebol mazsolaztam.
>

Hu, az mar muzeumi peldany lehet! (Bar ugyanezek a nevek a legujabban is
szerepelnek - en most kaptam egyet, mert a regi mar kisse hianyosra kopott, ebb
en
mar mikrohullamu keszulek is van!)

>
> >A sztrapacska - az  sztarapacska, minimum 3 kulombozo, mint a do:do:lle.
>
> Bevallom, nem tudtam ezt a mondatot megfejteni.

Lehet, hogy a tomorseg az erthetoseg rovasara ment. Azt akartam mondani, hogy a
hany
haz, annyifele nev, meg elkeszitesi mod. Mi egyebkent krumplilepenynek hivjuk, 
de
azt hiszem, ez csaladi elnevezes.

> Kifogyott a tarkonyom.:-(

A Hatvan utcan volt valamikor egy biokaja-bolt, ott nezted? A Herbariaban is
szokott lenni.



> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Pulyka ( 16 sor )
> Idopont: Sat Nov  6 21:02:46 EST 1999 KONYHA #362
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Sziasztok!!
>
> Segitsegre lenne szuksegem. Szoval adott egy kozel 6 kilos pulyka.

Biztos, hogy egeszben akarod elkesziteni? Vagy egy hadsereget varsz vacsorara?-
:)
Ambator a sult hust is lefagyaszhatod.

Sutes elott nehany napig hideg helyen kell erlelni, (ez Nalad mar megtortent),
combjabol az eros inakat harapofogoval ki kell huzni, a madarat kivul-belul
megsosni, es egy orat a soban allni hagyni. Egy fel oraig keves vizben, fedo al
att
celszeru parolni, azutan forro vajjal vagy zsirral leonteni, es sutoben, zsirja
val
locsolgatva, idonkent megforgatva ket-ketesfel orat sutogetni.

Szoktak a mellet szalonnaval megtuzdelni, vagy (ha a mellbor ala is teszel
tolteleket) vekony szalonnaszeletekkel beboritani.
Barmi toltelekkel toltheted, bor ala es a hasuregbe is lehet tenni a tolteleket
,
utana a hasan a nyilast tuzd ossze.. Legismertebb talan a gesztenyes toltelek: 
Egy
kilo gesztenyet megfozol, attorod, elkevered fel kilo daralt hussal, egy
aztatott-kifacsart zsomlyevel, ket tojassal, izles szerint soval, borssal.

A kisult pulykat hagy kicsit lehulni, majd darabold fel: combjat szarnyat vagd 
le,
a torzserol fejtsd le a hust, szeleteld fel. A hasaban levo tolteleket is
felszeletelve adjuk a hus melle.

Barmilyen szokasos koret jo hozza, de leginkabb krumplipuret es almakompotot
ajanlok melle.

Jo etvagyat hozza!

> =======================================================
> Felado :  [Canada]
> Temakor: Fw: pekingi kacsa ( 113 sor )
> Idopont: Sat Nov  6 21:03:35 EST 1999 KONYHA #362
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> > 1 1/2 deci soja szosz, uvegben lehet kapni, majdnem fekete es igen sos izu
> a
> > kinai neve "hoisin"

Elnezest, hogy kiigazitalak, a hoisinmartas egeszen mas, nem azonos a
szojamartassal, bar ez is egy erjesztett fuszerszosz, es sos is-:))


Edit (Gyor)
+ - [Fwd: Meleg fustoles] (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Mivel ugy tunik, az a bizonyos 359-es altalanosan eltunk az eterben (en
sem kaptam), megismetlem az abban feltett kerdesemet:

-------- Original Message --------
Subject: Meleg fustoles
Date: Thu, 04 Nov 1999 12:23:00 +0100
From: dr. Patonayné Takács Edit >
To: 

A NetSzakacshoz kaptam ezt a kerdest, es szegyenszemre nem tudok
erdemben segiteni. Talan van valakinek ilyen tapasztalata is:


> Végre talán választ kaphatok arra a kérdésemre, hogy a hal
> meleg füstöléséhez milyen fát a legjobb használni, lehet-e a füstöt
> "fűszerezni", hogyan, mivel? Köszönettel vennék egy ajánlást a
kapcsolatos
> irodalmi forrásra!

Elore is koszonom, ha valaki tud segiteni

Edit (Gyor)
+ - Marha, kinai (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Zsuzsa!

Vannak azert remek marhaetelek, itt van mindjart egynek a rozsdas marha,
ez oreg husbol is jo lesz: A hust szeleteld fel, es alaposan verd ki.
Pirits hagymat, mintha porkoltet csinalnal, forgasd at a forro zsiron,
mig kifeheredeik, szord meg pirospaprikaval, es engedd fel keves vizzel
vagy vorosborral. Lehet megsozni, melletenni egy zoldpaprikat, egy
paradicsomot, es fedo alatt, idonkent megkeverve, a folyadekot szukseg
szerint potolva puhara parolni. Foleg rizzsel szoktuk enni, de piritott
daraval, krumplisalataval is nagyon jo.

Kinait lustasagbol nem irok, egy csomot talalsz a
http://www.nexus.hu/mulanyao/masnep.html cimen.
+ - (no subject) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ezuton kerek elnezest mindenkitol aki valaszolt a keresemre, hogy csak
most jelentkezem, de betegseg miatt nem olvastam a konyhat 3 napig.
Persze mindenkinek koszonom a segitseget, ha kiprobaltam beszamolok az
eredmenyrol.

Koszonom 

hello

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS