"HIX KONYHA" > 2002.10.05. 02:31:01-kor írta:
Szia!
> >De van-e valami amitol kulonlegesen jo lesz?
> >A gimnaziumi menzan ez volt a legjob kaja,
> >igaz ott nem hazi tarhonyaval, hanem un.
> >uttorogomboccal volt.
>
> Marpedig ez egy nagyon fontos kulonbseg.
> Szerintem csak az uttorogomboc adja meg
> az igazi tarhonyaizt, ez a hazi tarhonyanak
> nevezett ossze-vissza meretu reszelt teszta
> az nem az igazi.
De az igazi hazi tarhonya a legeslegjobb, csak azt tenyleg te magad tudod ottho
n elkesziteni, hogy tenyleg azt edd amit szeretnel. Itt most leirom,hogy azt ho
gyan kell csinalni.
Oriasi kulonbseg van a ketto kozott, bar az uzletekben kaphato ugymond kezi tar
honya sem kozeliti meg azt a regi igazit, amikor meg otthon keszitettek a csala
dok nagy fateknokben az egesz evre valo tarhonyat. Gyerekkoromban tobbszor resz
ese lehettem ennek a - szamomra - nagy esemenynek nagymamamnal. Azzal kezdodo
tt, hogy korbejarta az osszes szomszedot, es folvasarolta a friss falusi tojast
, legalabb szaz darabnak kellett osszejonnie. Volt egy segitsege, egy Jugoszlav
iabol szarmazo neni. Arra a napra elore megfoztunk, mert a tarhonya keszites eg
esz napos program volt, mast nem lehetett csinalni. Koran reggel aztan felhozta
k a pincebol a nagy fateknoket, beleszitaltak a helyi malombol hozott lisztet.
Talakba feltortek a tojasokat, es kezdodhetett a munka neheze. Keves tojast csu
rgattak a tekno hosszaban a lisztre, majd a ket tenyerunk kozott dorzsolgetve k
ezdtuk beledolgozni a tojast a lisztbe. Mindig tobb es tobb tojast adva hozza r
eszletekben. De sokszor kellett vegig topogni a tekno egyik vegetol a masikig,
aztan vissza, , amig a liszt fel nem vette a tojast, es kello kemenysegu nem le
tt. Akkor nagymama hozta a kulonbozo surusegure szovott drot rostakat. Volt nag
yobb luku, kisebb es apro luku rosta. Most a kemeny tesztat eloszor a nagy luku
rostan kellett atdorzsolni, ezt porkoltek melle foztuk koretnek. Egy masik ada
got a kozepes luku rostan kellett atdorzsolni, ebbol piritott tarhonya lett ran
tott, vagy sult husok melle. A legaprobb rostan atdorzsolt tarhonyat levesnek k
eszitettuk. Amikor elkeszult a tarhonya akkor hofeher abroszokra kiteregettuk a
napon es allandoan kevergetve, forgatva kokemenyre szaritottuk. Utana nagy vas
zon zacskokba szedtuk es szaraz helyen taroltuk. Nos ma az uzletekben kaphato s
zabalyos, es szabalytalan tarhonyak nem igy keszulnek, es az izuk meg sem kozel
iti azt az igazit.
Udv
Eva
--
|