Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 633
Copyright (C) HIX
2000-08-24
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re: Tejberizs, rizskoch (mind)  42 sor     (cikkei)
2 Taborozo etelek (mind)  11 sor     (cikkei)

+ - re: Tejberizs, rizskoch (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Rizsfelfujt (rizskoch; rice pudding)

20dkg rizs; kb.8dl tej; 2csomag vaniliascukor;
10dkg kristalycukor (kb 4 evokanal);
3 tojas; 3-5dkg vaj;
1-2 marek mazsola; 1 egeszseges heju citrom

Mindig egy nagy teflon serpenyoben kezdem amiben van eleg hely a rizsnek ha
megdagadt.
Beleontom a tejet es lobogasig melegitem. - Ne hasznalj tul eros langot.
Ekkor belekeverem az egyik csomag vaniliascukrot majd a rizst.
Kozepes langra teszem, idonkent megkeverem. Fedot teszek ra, ami jol
lezarja. Amikor erzed a fakanallal
hogy kezd "leragadni", vedd lejjebb a hot es varj amig elkezd szilardulni.
En mindig meg is szoktam keverni, nem lesz semmi baja. Ha mar puha a rizs,
kapcsold le alatta a hot es hagyd fedovel letakarva olyan 15-20 percig. Kesz
a tejberizs.
(ha a rizs kemeny lenne, mikor az allaga mar szilard, onts meg hozza egy kis
meleg tejet, mert azt meg felveszi)
Vard amig legalabb langyosra hul.
A vajat keverd el a cukorral majd a harom tojas sargajaval ('habosra').
A mazsolat aztasd be langyos vizbe vagy tejbe, ha megpuhult (kb 5perc) -
nyomogasd ki belole az extra nedvesseget.
Keverd ossze a rizst, a tojasos-cukros-vajas kremet es a mazsolat.
Reszeld bele a citrom hejat. En meg a fele citrom levet is bele szoktam
tenni, nagyon jot tesz az izenek.
Verj habot a harom tojas feherjebol es ovatosan (ne torjon a hab) - keverd
hozza az eddigiekhez.
Margarinnal kikent zsemlemorzsaval megszort tepsibe ontsd bele az egesz
masszat, es elomelegitett sutoben susd olyan 200C (400F)-os homersekleten
amig a teteje pirulni nem kezd. (olyan 20-30 perc)
Amig forro, hintsd meg a masodik tasak vaniliascukorral.
A suto merete akkora legyen hogy az egesz olyan 3-5cm vastag lesz; en hoallo
uvegtepsiben (mond meg valakinek valamit a 'Jenai suto' megnevezes?) szoktam
csinalni.
Melegen, hidegen egyarant jo. (en hidegen lehutve szeretem a legjobban).
Adhattok hozza lekvart; leonthetitek malnaszorppel; juharsziruppal etc... de
magaban is kituno.
Egyszeru, olcso es roppant finom.

Udv
Tibor
+ - Taborozo etelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Tudnatok egy par otletet adni milyen eteleket lehet kempingezes idejen
fozni? Nyilt tuz vagy kis teljesitmenyu gazfozo all rendelkezesre; minel
kevesebb edeny (1); kis adagok; korlatolt hutoteljesitmenyu hutotaska
(jeggel)/szoval nagyon konnyen romlando hust nem vihetek/.
Nekem eddig 'paprikas krumpli fustolt kolbasszal'; 'suru gulyas' es 'barmi
nyarson' jutott eszembe..

Elore is kosz.
Tibor

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS