Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1754
Copyright (C) HIX
2004-04-16
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: rozmaring (mind)  14 sor     (cikkei)
2 re: Mi az a ragu? (mind)  10 sor     (cikkei)
3 re: Mi az a ragu? (mind)  44 sor     (cikkei)
4 re: Mi az a ragu (mind)  2 sor     (cikkei)

+ - Re: rozmaring (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

huh...:) en nagyon sok mindenbe hasznalom, hiszen nem csak finom fuszer, de nag
yon jo hatassal van a szervezetre is. Olive vagy egyeb nemes olajokban aztatva 
(fokhagymaval es egyeb a rozmaringgal harmonizalo fuszerekkel egyutt pl. basil 
vagy oregano) csirket kenhetsz vele sutes elott, vagy mediterran salatat izesit
hetsz/onthetsz le vele.
A rozmaringot sosem hagynam ki az olasz etelekbol (az olasz eteleknel megintcsa
k megemlitenem az oreganot es a basilt... a harom fuszer izharmoniaja mennyei).
 Paradicsomos szoszok, pizza alapok stb stb...
remelem hasznos voltam.
udv. Noemi

ui.:a rozmaringos, fokhagymaval spekelt sult csirket tenyleg probald ki:)

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: cache3-popl.server.ntli.net)
+ - re: Mi az a ragu? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali

> hogy szerintetek mit nevezunk ragunak?
> Mindazt a kevereket,amiben zoldseg van,vagy ennek a kevereknek az
> elkeszitesi modjat?

Egyaltalan nem csak azt, tudtommal a vendeglatoiparban pl a palacsintak
tolteleket is ragunak nevezik.

Zuard
+ - re: Mi az a ragu? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Eva,

hat ez egy jo kerdes. :-) En minden olyan kevereket annak nevezek, amit
husra vagy tesztara teszek. Nemcsak zoldsegbol allhat, lehet benne husfele
is. Biztosan ismered a 'Budapest modra' elkeszitett belszint, vagy mas
husfelet: ez a ragu libamajbol, gombabol, zoldborsobol es (talan) szalonnas
alapbol all. 
Tesztakra pedig talan a legismertebb a milanoi v. bolognai ragu - amit az
olaszok sugo-nak neveznek. Ebben is van hus - daralt. 
Persze az elkeszitesi mod is viszonylag hasonlo, hiszen a legtobbet hagyma
v. fokhagyma dinsztelessel kezdjuk, aztan mennek bele a kfele hozzavalok,
majd opcionalisan :-) lehet suriteni tejszinnel/tejfollel +
liszttel/kemenyitovel, vagy csak egyszeruen besurusodik a hagymatol is. Ez
utobbi foleg a magyaros, paprikas ragukra ervenyes, pl. bakonyi (gombas)
ragu. 

A tesztara keszitett raguk nalunk is minden alkalommal kulonbozoek -
varietas delectat :-) - jol el lehet hasznalni a hutoben talalt
maradvanyokat. :-) 
Nem emlekszem, bekuldtem-e erre a listara egy sajat krealmanyomat... Ez is
ugy keletkezett, hogy gyorsan kellett valamit az asztalra varazsolni. 

Spaghetti "Viva la fantasia"  

Keves olajon megpiritottam 2 szelet bacont aprora vagva, majd rakerult kb.
30 dkg daralt pulykamell. Jol atforgattam, lepiritottam. Fuszereztem soval,
keves borssal, olasz fuszerkeverekkel. Radobtam meg 3-4 level friss
bazsalikomot is. Aztan felkarikaztam egy kb. jo arasznyi hosszusagu
porehagyma zold reszet (a feher resze mar elfogyott salataba), es egyutt
paroltam egy picit a hussal. Aztan ket paradicsomot negyedeltem, kiszedtem
a magjat es csikokra vagtam, 1-2 percre ez is bekoltozott a raguba. Gyorsan
felontottem kb. 2-3 dl tejszinnel, osszeforraltam. Kicsit hignak tunt,
ezert kb. 5 dkg reszelt sajttal besuritettem. Hamarabb kesz lett, mint
ahogy megfott a spagetti. :-) Nagyon jol mutatott a zold-feher-piros
szinosszeallitas, es az ize sem volt utolso... 


Nagyon szeretjuk a tarkonyos ragulevest, es a multkor kiprobaltam ugyanezt
suru ragukent is elkesziteni. Hirtelensult csirkemell file szeletekre
tettem, es rizzsel talaltam. Nagyon finom volt. 


sziasztok,
Zita
+ - re: Mi az a ragu (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

En mindig azt gondoltam, hogy az apro kockara vagott hustol ragu, es ezt a ragu
levessel lattam bizonyitottnak.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS