1. |
re: fondu++ (mind) |
31 sor |
(cikkei) |
2. |
re: fondu++ (mind) |
22 sor |
(cikkei) |
3. |
Tandoori csirke (mind) |
8 sor |
(cikkei) |
4. |
re: fondu++ (mind) |
8 sor |
(cikkei) |
|
+ - | re: fondu++ (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Rezso!
Fondubol - bar Mo-on gondolom foleg a sajtfondu terjedt el - nagyon sok
fele letezik. A szoszos talkak a fondue bourguignon (azaz a burgundia
fonduhoz) vannak kitalalva. Ehhez egyaltalan nem kell sajt, hanem a
fonduedenyben olajat melegitenek, es abban aprora vagott huskockakat,
-golyokat sutogetnek, amit utana kulonfele szoszba martanak. Bekukkantottam
egy francia gourmet forumra, ott azt irjak az okosok, hogy nem akarmilyen
olajban sutik, hanem szolomagolajban. (mi mar csinaltunk egyszeru
napraforgoolajban is, ugy is finom volt). Viszont a hust es a szoszt
illetoen szarnyalhat a fantaziad (bar eredetileg a burgundiai fondut nem
zsiros marhahusibol (pl. belszin keszitik, kulonosen finom a charolais-i
marha). De e forum szerint akar lehet csirke, pulyka, kacsa, barany (pl.
daralva husgombolkent). Szoszbol pedig en annak idejen keszitettem
porehagymas, spenotos, talan vmi remoulad felet is, ezen a forumon
megemlitettek meg a majonez-ketchup mixet, a whisky-s szoszt illetve
akarmilyen szoszt 3 fele borssal is, ez utobbi ketto allitolag kulonosen
kiemeli a hus izet. A gourmet-k adnak olyan otletet is, hogy ha nem akarod
nagyon zsirosra a husit, akkor olaj helyett bort onts az edenybe ;-)
Ha a fonduedenyed teflonos, akkor nem alkalmas sajtfondu keszitesere, mert
a melegites soran odaragadt sajtot nem lehet lekaparni a teflonbevonat
serulese nelkul. Sajtfonduhoz az agyag, vagy ontottvas edeny alkalmas.
Egyeb fonduk: fondu chinoise (kinai fondu) - amikor is zoldseglevesben
fozik a nagyon vekonyra szeletelt husfalatkakat.
fondu chocolat (csoki fondu) - olvasztott csokiba martogatnak kenyeret,
vagy talan piskotat (na ezt mar en sem tudom, ilyet meg nem ettem).
Udv
Tunde
|
+ - | re: fondu++ (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>Elolvastam viszont sok-sok fondu receptet, de egyikben sincs utalas arra,
>hogy az olvadt sajton kivul valami masba is kene martogatni a kenyeret.
Kedves Rezso,
a sajtban megmartott kenyeret nem is kell semmi masba martogatni! :-) Azok
a kis talak nem a sajtfonduhoz valok, hanem a husfonduhoz.
A nagy talban olajat rotyogtatsz, es abba martogatod az elore felkockazott
(esetleg bepacolt) finom husokat. Legjobb a marha belszin, de mi ugyanugy
szeretjuk a csirkemellet, pulykamellet, netan sertes szuzpecsenyet. Amikor
mar atsultek, akkor johet a martogatas a kis talkakban elhelyezett finom
szoszokba. Barmilyen szosz lehet, ami az izlesednek megfelel.
Joghurt-gorgonzola-fokhagyma (ez a kedvencem nagyon sokfele kajahoz),
Cumberland martas (ribizlizsele osszeforralva vorosborral, narancshejjal,
pici eros mustarral es cayenne-borssal), kulonfele mustarok, ketchupok stb.
Szoktam meg fottojasos-snidlinges szoszt is csinalni, meg keszen veszek
Heinz markaju egzotikus szoszt es Remia v. Univer barbecue-szoszt. A
kenyeret itt nem martogatva, hanem naturalis mivoltaban :-) esszuk hozza.
Foleg bagettet.
sziasztok,
Zita
|
+ - | Tandoori csirke (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Olyan tandoori csirke receptet keresek, ami ízhatásában némileg hasonlít arra,
amit a Knorr által forgalmazott "egységdobozos porokból" lehetett előállít
ani. Sajnos már nem gyártják, a neten talált receptek pedig mind eltértek egymá
stól.
Köszönöm: Krisztina
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: catv-d5de9b79.bp07catv.broadband.hu)
|
+ - | re: fondu++ (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Valoszinuleg a francia "fondue bourgignonne", vagy az egyes kinai
éttermekben szokasos fondue-hoz szuksegesek ezek a kis talak. Itt a sajt
helyett forro olaj van a talban, a husok apro kockakra vannak vagva és egy
hosszo ket vagy harom agas villa vegere tuzve, mindenki megsuti az olajban
hus darabjait. Ezeket a megsult falatokat lehet aztan a kulonbozo szoszokba
martogatni.
Jo etvagyat.
bpesti.
|
|