Sziasztok !
Segitsegeteket szeretnem kerni. Tavaly karacsonykor vasaroltam
magamnak, anyukamnak is a TESCO-ban egy keramia talat. Az alja
nincsen bevonva: ez kopasz cserep, az oldala es a belseje mazas.
Kerdesem a kovetkezo: hogyan lehet hasznalni, mit kell vele tenni,
mert eddig meg nem mertem kiprobalni.
Hasonlo lehet mint a Pataky ( romai ) tal: gondolom be kell aztatni,
de akinek van hasonlo edenye, es megtalalta a dobozban a hasznalati
leirast megkoszonnem, ha megirna.
Amennyiben van hozza recept is, nagyon halas lennek.
Koszonom
Mariann
|
Sziasztok!
Gabor kerte:
> Tudja-e valaki hogyan, és miből lehet
> Bajor burgonya-gombócot készíteni?
> Amit a Bajorok a sülthúsok mellé szolgálnak
> fel, finom szafttal, olyan félig fővetlen szerüség
Szoval en asszem csak 1szer keszitettem (SvabO-ban a nokkedli divik ;-)
), de itt van 3 recept, kiserletezhetsz:
Nyers krumpligomboc
----------------------------
50 dkg krumpli
1 dl tej
20 g vaj
40 g griz
1 tojas
so, szerecsendio
A meghamozott krumplit egy hideg vizzel teli talba reszeljuk (a durva
reszelon). Azutan kivesszuk, ratesszuk egy konyharuhara es jol
kinyomkodjuk ugy, hogy a vizet felfogjuk. A vizet kicsit allni hagyjuk
hogy a kemenyito leulepedjen, azutan ovatosan leontjuk es a kemenyitot
hozzaadjuk a krumplihoz.
Felfozzuk a tejet a vajjal. A grizet beleszorjuk, es kavargatva fozzuk,
ameddig gombocca osszeall. Ekkor belekeverjuk a tojast, es az egeszet
hozzaadjuk a krumplihoz. Fuszerezzuk es jol osszekutyuljuk.
Gombocokat formazunk, sos, remego vizben kb. 20-30 percig lassan
huzatjuk.
Fele-fele krumpligomboc
----------------------------
50 dkg nyers krumpli
50 dkg hideg fott krumpli
1,5 dl tej
2 tojas
so, szerecsendio
A nyers krumplit elokeszitjuk mint feljebb.
A fott krumplit egy krumplipresen atnyomjuk, hozzaadjuk a nyers
krumplihoz es osszekutyuljuk a tojasokkal, tejjel es a fuszerrel.
Gombocokat formazunk, sos, remego vizben kb. 20-30 percig lassan
huzatjuk.
Fottkrumpli-gomboc
----------------------------
75 dkg hideg fott krumpli
25 g vaj
150 g liszt
3 tojas
so, szerecsendio
A fott krumplit a vajjal egyutt egy krumplipresen atnyomjuk. Hozzaadjuk
a lisztet, tojasokat es fuszert es alaposan osszekutyuljuk. Gombocokat
formazunk, sos, remego vizben kb. 20-30 percig lassan huzatjuk.
Fuszeres olajak:
Meg hozzatennem, hogy a fuszer teljesen szaraz legyen es az olaj be kell
lepje teljesen! Nalam 1szer nem igy volt es a kilatszo vege bizony
szepen megrohadt (fu" volt).
Udv
Emilia, Stuttgart
|