Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 735
Copyright (C) HIX
2000-12-10
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 diabetikus sutik (mind)  85 sor     (cikkei)
2 Bunda ? (mind)  7 sor     (cikkei)

+ - diabetikus sutik (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Most jutok csak hozza, hogy irjak a temarol, de remelem, meg nem
kestem el, kulonben is van meg ket het Karacsonyig.

Elorebocsajtom, hogy nem vagyok szakember, csak gyakorlo haziasszony,
(mar amennyire,) aki vagy tiz eve keszit idonkent valami finomsagot a
csaladban levo cukorbetegeknek. Igy a pontatlansagokert elnezest
kerek.

Nem konkret recepteket irok, hanem otleteket szeretnek adni. Persze ha
kezdo sutogeto a kerdezo, akkor eloszedhetek recepteket is, de
feltetelezem, hogy cukorral keszitett sutemenyekre van recept eleg.

Igazabol nem kulon receptekre van szukseg, hanem azt kell
kikiserletezni, hogy a kiszemelt receptet hogyan lehet cukor nelkul
elkesziteni. Nyilvan olyan receptet, aminek a legfobb alkotoeleme a
cukor vagy a mez, nem erdemes diabetikusan elkesziteni. De ahol a
cukornak csak edesito szerepe van, azt el lehet kesziteni diabetikus
sutinek is.

Ket fo lehetoseg van a suti edesitesere.

Az egyik a Glukonol nevu cukorpotlo, ami tulajdonkeppen olyan cukor,
amit a cukorbetegek is fogyaszthatnak, ennek az az elonye, hogy ezzel
vegul is lehet olyan sutit is csinalni, aminek a fo alkotoeleme a
cukor, viszont az a hatranya, hogy ugyanolyan szenhidrattartalma van,
mint a cukornak. Igy aztan, ha a suti egyeb alkotoelemeinek a
szenhidrattartalmat is hozzaszamoljuk, a "celszemely" alig ehet a
kulon neki keszitett finomsagbol. (Viszont gyakorlatilag a szokasos
receptek elkeszithetok Glukononnal.) A magas szenhidrattartalom miatt
en soha nem hasznalom ezt.

A masik lehetoseg a kulonbozo tablettas vagy folyekony edesitok, en
mindig a folyekonyat hasznalom, az sokkal jobban elkeveredik a tobbi
alkotoresszel. Pl. a tojasfeherjebe spriccelek belole, vagy a tejbe,
tejszinbe, elkeverem benne, es ugy adom a tobbihez. Ha cukor helyett
edesitoszert hasznalunk, akkor egy kis langyos vizet erdemes a
tesztahoz adni.

Vannak olyan receptek, amiknel a tesztaba nem is kell egyaltalan
cukor, erdemes ilyet keresni.

Pl. nem tudom, hogy hivjak, de van egy olyan alapteszta, amiben 25 dkg
lisztet es 25 dkg margarint eldolgozunk, hozzaadunk 25 dkg villaval
attort tehenturot, es ebbol lehet aztan akar edes, akar sos sutit
kesziteni. Ha sosat csinalunk, akkor a tesztaba teszunk meg 2
kaveskanal sot, pihentetes utan kinyujtjuk, megkenjuk tojassal, es
megszorjuk reszelt sajttal, vagy szezammaggal, vagy komenymaggal,
esetleg daralatlan makkal. (es persze kiszurjuk, a vegen megsutjuk :-))

Ha edeset csinalunk, akkor szinten pihentetes utan kinyujtjuk,
valamilyen kremmel megtoltjuk es mint a beiglit feltekerjuk, ugy
sutjuk, vagy kis kifliket csinalhatunk, szinten valamivel toltve.
Kremet is lehet tobbfelet, pl. olyan pudingporbol, amihez fozes kozben
kellene cukrot adni, folyekony edesitoszerrel fozunk kremet vagy
pudingot, kicsit surubbre, mint ahogy a recept szol, es azzal kenjuk
meg. Vagy dios, makos kremet fozhetunk, cukor nelkul.

Amit most leirtam, abban a tolteleket nem szamitva csak a lisztben van
szenhidrat, az _egesz_ tesztaban osszesen 175 g. Es ez eleg sok
tesztat jelent am! Amit cukraszdaban veszel diabetikus sutit, abban
relative sokkal tobb a szenhidrat, tehat a diabeteszes a hazilag
keszult sutibol sokkal tobbet ehet. (A kremben azert van meg
szenhidrat, de nem tul sok.)

Az elorelatoak nyaron tesznek el diabetikusan lekvart, mert a boltban
eszmeletlenul draga!

Persze hozza kell tennem, hogy nalunk a kaloriaertek kevesbe fontos.
Ha elhizott, tulsulyos cukorbetegnek keszited a sutit, akkor arra is
oda kell figyelni!

Meg egy tapasztalatot leirok: piskotat is lehet cukor nelkul sutni,
persze nem lesz olyan szep, mint cukorral, de azert elmegy. El kell
keverni a tojasok sargajat edesitovel es vizzel, a feherjebol az
edesitovel habot kell verni, a kettot osszekeverni, utana hozza a
szokasos sutopor es liszt, es eloall a nagyon alacsony
szenhidrattartalmu piskotateszta, amit lehet kremmel tolteni, vagy
sutes elott gyumolccsel megszorni. Azt kell tudni, hogy kisebb lesz a
teszta terfogata, tehat kisebb tepsi is eleg, mint amekkoraban a
cukorral keszult piskotat sutned.

Remelem adtam otleteket, sok sikert
 Anna
+ - Bunda ? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok.

Mi a jo bunda titka nekem a kirantott husrol es
majrol mindig a sutes utan lejon.
Lehet hogy melege van a husnak es leveszi a bundat  :-)))))))  ?

Udv.  Dr. Willy

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS