1. |
KONYHAtoltelek... *** #551 (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
2. |
Edes utazasok 3 (mind) |
42 sor |
(cikkei) |
3. |
re: Edes utazasok (mind) |
8 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: Curry (mind) |
40 sor |
(cikkei) |
5. |
tejszinhab (mind) |
15 sor |
(cikkei) |
|
+ - | KONYHAtoltelek... *** #551 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok,
Atsutott sparga
ha mar idenye van.
1,5 kg Sparga, 250gr sonka, 2 tojas, 40 gr parmezan, kispohar tejfel, so,
snittling (snidling, nem tudom, hogy magyarabb :o) -na jo, zold
vagohagyma..).
A tojasokat a tejfellel a sajttal, soval es az aprora vagott snidliggel
osszekeverjuk es 1 ora hosszat allni hagyjuk. A spargat megtisztitjuk es kb.
12 percig sos vizben fozzuk. A sonkat csikokra vagjuk. A spargat tuzallo
talba tesszuk, a sonkat elrendezzuk rajta es a tojasos kevereket raontjuk.
Eloremelegitett sutoben kb. 225 fokon kb 15 percig sutjuk.
Udv
Ildiko
|
+ - | Edes utazasok 3 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok, ismet feltuntem!
Nem kaptam visszajelzest, hogy beerkezett a level. Ha ketszer kuldtem el,
akkor csinaljatok meg ketszer. :o)
Tehat a recept megegyszer:
MANHATTANI TUROTORTA
Hozzavalok
75 dkg natur kremsajt
50 dkg Ricotta turo
1 1/2 csesze cukor
4 egesz tojas
keves liszt
izles szerint szaritott gyumolcs vagy mazsola
1 csesze aprora vagott vagy daralt mogyoro
1 csesze tort vagy daralt keksz
1/2 csesze barnacukor
csipetnyi szerecsendio
Az elkeszites modja:
Keverjuk ossze a daralt mogyorot, a kekszet, a barnacukrot es a
szerecsendiot. Vajazzunk ki egy 24 cm atmeroju tortaformat, es szorjuk a
kevereket az aljara es az oldalara. Ez lesz majd a turotorta kerge. Ha
akarunk, a tetejere is hagyhatunk belole. Keverjuk lagyra a kremsajtot, a
cukrot es a Ricotta turot. Mikor mar eleg kremes, adjuk hozza a tojasokat,
es habverovel verjuk fel alaposan. Izesithetjuk a kevereket szaritott
gyumolccsel vagy mazsolaval, de szorhatjuk ezeket a sutemeny tetejere is.
Ontsuk a tolteleket a formaba es lassu tuzon sussuk kb. 40 percig!
Nyalcsorgatasul a kovetkezo 6 recept:
Nemet tejfolos almatorta
Kinai gyomberszirupos kalacs
Holland dios aszaltszilvas lepeny
Tatliszi, azaz torok joghurtos-citromos kuglof
Mexikoi vanilias csokoladetorta l
Favagok tortaja (Ausztralia)
Tucsi
|
+ - | re: Edes utazasok (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Tucsi! Orulok, hogy lekozlod a recepteket, ugyanis a
Spektrum TV honlapjarol nem tudtam oket kinyomtatni.
Van valakinek bejaratott eper lekvar keszitesi modja?
Monika
|
+ - | Re: Curry (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Hogy meg bonyolultabb legyen a helyzet, ket noveny is van
amit currynek hivnak:
Az egyik: Helichrysum angustifolium
Ezustos vekony levelei vannak, 20-30 cm magas novenyke,
kulsore hasonlit a rozmaringhoz. Az ize egy kicsit emlekeztet
a curry-re.
Del-Indiaban (pl. Keralaban) hasznaljak, frissen belekeverve
az etelbe a fozes vege elott. En is nagyon meglepodtem, hogy amikor
lattam egy ilyet a TESCOban.
A masik: Murraya koenigii
Ez egy kis fa, a levelei hasonlitanak a baberlevelhez.
Ezt szoktak hasznalni a curry fuszerkeverekben osszetevokent,
de nem mindig. A curry fuszerkevereknek nincs egyseges receptje,
egyes tajakon raknak bele ilyen novenyt is, mashol nem. Hasznalatos
meg a Garam Masala nevu - szinten teljesen tajjellegu osszetetelu -
fuszerkeverekben is.
Erdemes meg megjegyezni azt is, hogy a "curry" szo onmagaban
Indiaban a paprikas csirkehez hasonlo allagu etelek osszefoglalo
neve. Az izesites barmi lehet, akkor is curry, ha nincs benne se
curry noveny, se curry fuszerkeverek.
Pl. mikor meghivtunk vacsorara egy indiait, akkor a paprikas
csirkerol megkerdezte, hogy: Ebben a curryben milyen fuszer van?
Masreszt a Calcuttaban felta'lalt csirke curry-t nem lehetett
megkulonbozteni a magyar csirkeporkolttol.
Gyula
--
Gyula Y. Katona
Dept. of Comp. and Inf. Sci., Technical Univ. of Budapest
|
+ - | tejszinhab (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Szeretnek kollektiv a bolcsessegetekhez fordulni tejszinhab felverese
ugyeben. Immaron egymas utan harmadszor nem sikerult kemeny habot
felvernem a tejszinbol. Eloszor azt gondoltam azert, mert
ultrapasztorozott, azutan azt gondoltam, hogy nem a legdragabb _friss_
tejszint vettem meg, de most 6 dl friss, jo minosegunek kikialtott
tejszin sem lett jo. Folyos maradt, persze megettuk, de en nagyon
elegedetlen voltam vele! :-(
No es persze geppel vertem eloszor, kezzel probaltam a masodik
alkalommal, most ujra geppel vertem volna habba, no de....:-(
Tudtok valami jo megoldast?
Zsoka
|
|