Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 762
Copyright (C) HIX
2001-01-15
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 angolna (mind)  55 sor     (cikkei)
2 Re: gersli - Ernonek (mind)  5 sor     (cikkei)
3 Re: likor. (mind)  33 sor     (cikkei)
4 Re: *** HIX KONYHA *** #761 (mind)  11 sor     (cikkei)
5 szecsuani marha (mind)  7 sor     (cikkei)

+ - angolna (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hat ha mas nem reagal, akkor nehany dolog az angolnarol.

Itt leginkabb fustolve eszik ami ugyan zsiros, de NAGYON finom.
Az ize? Hat leginkabb az angolnahoz hasonlit, de ha arra vagytok kivancsiak, ni
ncs olyan jellegzetes hal-ize mint pl a tengeri halaknak.

es akkor 1-2 recept:
Fott angolna (4 szem)
Az angolnat megtisztitani, megnyuzni, leobliteni es szarazra torulni es 3-4 cm-
s darabokra vagni.
1 l vizet, 3-4 tk sot, 5-6 feherbors szemet, 2 szegfubors szemet, 1 kozepes (2 
kisebb) voroshagymat, kb 10 cm porehagymat, 1 kisebb sargarepat es 1-2 szal kap
rot 5-10 percig osszefozni.
A forro pacot a felddarabolt halra onteni es 6-10 percig letakarva lassan fozni
. 
Lehet melegen is szervirozni, de altalaban hidegen szoktak. Ilyen esetben a leh
eto leggyorsabban le kell huteni a halat, fott krumplival, zolborsoval es sparg
aval, vagy zoldsalataval es pl tejszines tormamartassal vagy remuladdal lehet f
eladni.

Egeszben sult angolna (4 szem)
ca 1 - 1 1/4 kg -s angolna, 2 tk so
A halat megtisztitani, megnyuzni, leobliteni es szarazra torulni es kivul-belul
 a soval beddorzsolni.
Egy mely talat amibol szervirozni is lehet, kivajazni. Az egesz halat belefekte
tni a hataval felfele.
1 tojast felverni es azzal a halat bekenni majdd ca 2 ek prezlivel beszorni. Fi
nomabb lesz ha a preezlit osszekeverjuk 1 ek reszelt sajttal (esetleg fustolt s
ajttal) A tetjere vajdarabokat tenni.
225 fokon (eleg meleg, 300 fok a legmelegebb) 20-40 percig sutni (attol fugg, m
milyen vastag a hal, az angolnat eleg ca 30 percig)
A sutes alatt meg kell locsolgatni azzal ami a hal mellett/alatt kifolyik (vaja
s-halas le). A sutes vegefele keves hallekockat vizben feloldva alaonteni, vala
mint ca 2 dl tejszint, e azzal mar nem kell locsolni a halat hanem hagyni szep 
pirosra megsulni. A szost lehet meg izesiteni (esetleg sozni is ha szukseges) b
orssal es aprora vagott zolpetrezselyemmel.
Fott krumplival citromkarikakkal es zoldsalataval vagy fott vegyes zoldseggel t
alalni.

A szoszt a halle/tejszin helyett lehet csinalni gomba- vagy paradicsomszosznak.

A fustolt angolnahoz finom a "skansk" krumpli: (4 szem)
8-10 krumpli, 1 nagyobb voroshagyma, 2 ek vaj/margarin, 1 - 1˝ tk so, 1-2 keshe
gynyi orolt feketebors, 3 ˝ - 4 ddl tej, 1 - 1˝ tk sojaszosz (keszen kaphato), 
2 ek aprora vagott zoldpetrezselyem

A krumplit meghamozni es kockara vagni. A vajon/margarinon megpiritani, azalatt
 a hagymat aprora vagni es a krumplihoz adni es azzal tovabb sutni, megfuszerez
ni, raonteni a tej egy reszet es puhara parolni. Ha szukseges hozza kell adni a
 tobbi tejet is (vagy amennyi felvesz).
Az edenyt razogatni hogy ne ragadjon/egjen oda. Amikor kesz hozzaadni a szojat 
es azzal is par percig parolni. Vegul raszorni a zoldpetrezselymet.

jo kaja'kat az etvagyatokhoz
Agnes
+ - Re: gersli - Ernonek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sokan ugy is ismerik, hogy gerstli.
Ugy hiszem, a buris nevre is valaszol.  Talan igy mar jobban ismered.
Angolul barley.

Martha
+ - Re: likor. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!
 Szia Laci!   [Hungary]                               
                  

" Csokilikor, vagy tejszines kremlikor receptet keresnek. Kerem aki tud
segitsen. Baratnom nagyon szereti.
Szeretnem meglepni sajat keszitesu itokaval"


CSOKI- FLIPP
 Hozzavalok:
1/2 liter rum, 1/2 liter tej, 10 dkg. finom kakao, 10 dkg. etcsoki (lereszelni)
, 30 dkg.cukor, 5 cs. vaniliascukor

Elkeszites:
Rum nelkul az egeszbol kakaot fozni, ( feltartos tejbol) melegen beleonteni a r
umot, es kihuteni, majd osszerazni.

MANDULA-FLIPP
1/2 l vizbol, 1/2 kg cukorbol szirupot fozunk, ezt hagyjuk kihulni, ezalatt 2 t
ojas-
sargajat 5 evokanal porcukorral jo simara kikeverunk. 2 dl 96 szazalekos alkoho
l-
ba, vagy 1/2 l  alma-vodkaba , egy kis uveg mandula aromat adunk.
1 tubus suritett tejjel felhigitjuk a kikevert tojast,es , amikor ez mind megva
n, az
egeszet osszekeverjuk es ruhan keresztul uvegbe szurjuk.

Jo meglepetest kivanok!!

                 Udvozlettel:

                                      Irene
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #761 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

At 02:30 AM 1/14/01 +0100, Erno wrote:
>Azt szeretnem megkerdezni, hogy mi a "gersli".
>Addig eljutottam, hogy "arpagyongy"-nek is hivjak,
>de nem lettem okosabb tole.

Marpedig ezen a neven talalhato... Az a'rpa gabonafajta,
a buza, rozs, zab csaladjaban. A kulso hejat ledorzsolik,
igy lesz "gyongy", de igy is barnas szinu marad.
Angolul BARLEY, franciaul ORGE.

Samuka
+ - szecsuani marha (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Tudja valaki hogyan kell elkesziteni a szecsuani marhat?
Ha igen irja mar meg legyen kedves (maganba is mert nem vagyok listan).
koszi elore is.

Garfy

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS