Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1226
Copyright (C) HIX
2002-07-27
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: bogracsos receptek (mind)  5 sor     (cikkei)
2 joghurt (mind)  8 sor     (cikkei)
3 Feketeszeder szorp (mind)  16 sor     (cikkei)
4 RE: mit fozzek bele? (mind)  12 sor     (cikkei)
5 jegkrem (mind)  14 sor     (cikkei)
6 Re: bogracsos receptek (mind)  10 sor     (cikkei)
7 mit fozzek bele? (mind)  17 sor     (cikkei)
8 RE: bogracsos receptek (mind)  37 sor     (cikkei)

+ - Re: bogracsos receptek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>ui.: tudjatok mi az az o:ho:m?

Szerintem a slambuc lanykori neve.

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: biolpc09.unifr.ch)
+ - joghurt (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Meg tudna nekem mondani valaki, hogy hol tudnek joghurtkulturat beszerezni? Sze
retnek otthon kesziteni, de ha egy mod van ra, az eredeti kulturaval.

Koszi

Szilvi
+ - Feketeszeder szorp (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

Egy igen kulonos miertre keresem a valaszt. Edesanyam 
feketeszederbol kesztett szorpot, megfozte a szedret, 
atpasszirozta, tett bele szalicilt es uvegekbe tolotve 
melegen dunsztolta. Eleg jol megtoltotte az uvegeket, hogy 
ne romoljon meg. Hazahoztuk a szorpot es a kamraszekrenybe 
tettuk, nem tuzo napra, de nem is huvos a hely. Tegnap 
szetdurrant az uveg, bekekitve az egesz szekrenyt es a 
konyhat. Meg tudja magyarazni vki, hogy mi tortent? 
Gyanakszom, hogy megforrt a szorp, de ez fozes utan hogyan 
lehetseges?

Elore is kosyzi a valaszokert.

Kupla
+ - RE: mit fozzek bele? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia,

Gyanitom, hogy a nagy kontinensen elsz es ott nincs igazi 
ponty es efele. Lazacbol eleg furcsa lehet a halaszle, bar 
nem irtad pontosan mit keszitesz. En itthon a halaszlebe 
nem teszek tesztat, viszont azt hiszem a bajai halaszlebe 
hosszumetetltet tesznek, igazi kalocsai pirospaprikaval, 
hogy szepen lefrocsogtesd a felsoruhazatod. :-)
Szoval en burgonyat fozok a halaszlebe es ha megfott, akkor 
atpasszirozom es ettol besurusodik.

K
+ - jegkrem (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Evekkel ezelott leirt es melyhutott (soha nem hasznalt) jegkremrecept:

Keverj ki
2 egesz tojast,
2 pupozott kaveskanal liszttel,
2 pupozott kaveskanal kakaoval és
1 csesze porcukorral.
1/2 liter tejbe allando keveres kozben ontsd bele a kikevert masszat, es
lassu tuzon addig kevergesd, amig besurusodik. Amikor kihult, ontsd
jegkockakeszito dobozba. A melyhutoben fagyaszd jegge. Tejszinhabbal kinald!

Ha esetleg valaki kiprobalja, irja meg az eredmenyt. Sot, magam is kedvet
kaptam hozza:)
Katalin
+ - Re: bogracsos receptek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> ui.: tudjatok mi az az o:ho:m?

"o:ho:m" az azt jelenti: "igen"

Gyuri

ui.: bogracsos receptem nincs

Dr. Agoston Gyorgy  finger: 
BME, Muszaki Mechanikai Tanszek   (36) 1 4631231
+ - mit fozzek bele? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Martha irta:

>A halaszle kockak NAGYON finomak!  En lazaccal keszitettem, de sehol sem
>tala'ltam valaszt arra a kerdesre, hogy mifele tesztat kellene beletennem.
>>Igy egyszeruen kocsonyanak hasznaltam fel, de azert e'gek a
>kivancsisagtol.

"Bele" ne fozz semmit!
De "hozzá" kulon sos vizben gyufatesztat szoktak fozni es a 
kesz tesztat kozvetlenul a fogyasztas elott szoktak beletenni.
A gyufa az alakjara utal. Nem mindenki eszi tesztaval, az nem
kotelezo
alkatresze. Altalaban a vendeglatasban teszta nelkul adjak, de egyes
videkeken divat a teszta. En is szeretem, jo kontrasztot ad a 
tartalmas suru level.

Udv, Peter.
+ - RE: bogracsos receptek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv Konyhasok!

CilaPower irta:
>van egy jo kollegam aki a hajdusagbol szarmazik o kerdezte tolem
>hogy nem tudok
> e valami jo bogracsos receptet?
>ui.: tudjatok mi az az o:ho:m?

Debreceni leven, tudom.

Az   o:ho:m,  masneven  slambuc  (igy  mar  ismeros,  nem?)  az  egyik
legelterjedtebb  alfoldi pasztoretel. Fo alkotoelemei: lebbencsteszta,
krumpli,  szalonna,  zsir es so. A huncut nadragos emberek gazdagitjak
meg    fuszerpaprikaval,    paradicsommal,   zoldpaprikaval,hagymaval,
borssal,  sot  olykor  meg nemi kolbasszal is, de az eredeti receptben
csak  a  fentebb  emlitett  alkatreszek  vannak.  (Vagyis,  ami      a
pasztoroknal  mindig  akadt  a  zsak aljaban es romlando sem volt.) Az
igazi slambuc izet nem a fuszerek adjak, hanem a levenek elfovese utan
go:mbo:cce  osszeallt  es  igy,  immar  kavaras  nelkul forgatott etel
pirosra  porkolodott reszei, nomeg a fust. A hagyomany szerint 32-szer
kell  a slambucot megforgatni, de tapasztalatom szerint a kozel 3 oras
procedurat   senki   sem   tudja  kivarni  es  max  15  forditas  utan
nekiesunk...  :)  Nagyon  finom  masnap reggelire egy serpenyoben ujra
megpiritva  es  a  tetejen  egy kis tejfollel, esetleg reszelt sajttal
talalva.

Ja:  hivjak  o:regtesztanak,  vagy o:reglebbencsnek is, de akkor nincs
megpiritva.

Receptet  nem  merek  irni, mert meg sosem csinaltam ketszer ugyanugy,
csak annyit jegyzek meg, hogy 2 dologgal lehet elrontani:
- tul sok krumpli (nem all ossze)
- tul sok viz (a hosszu fozesi ido miatt a tesztabol csiriz lesz)

-- 
Udvozlettel:
   KASI                          mailto:

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS