Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 438
Copyright (C) HIX
2000-01-24
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 retes liszt, (mind)  27 sor     (cikkei)
2 sajtos pulykamell (mind)  40 sor     (cikkei)
3 Party Grill (mind)  21 sor     (cikkei)
4 burek (mind)  25 sor     (cikkei)
5 Csulok pekne modra (mind)  26 sor     (cikkei)

+ - retes liszt, (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Konyhasok!
Szia Zita!

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: retesliszt ( 14 sor )
>Idopont: Wed Jan 19 08:03:21 EST 2000 KONYHA #433
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>Zsoka tegnapi felveteserol (szemcses a retesliszt) eszembe jutott, hogy mar
>regen meg akartam Toletek kerdezni: a retesliszt tkp. finomabb, vagy
>durvabb orlesu kellene hogy legyen, mint a finomliszt? Szegyen gyalazat, de
>kozel 15 eves haziasszonyi tenykedesem soran meg nem sikerult erre fenyt
>deritenem. :-))

Bocs, hogy csak most valaszolok, de a lenyeg ami lenyeg, most itt vagyok. Az
"osok", nagymamaink, dedanyaink meg ugy mondtak a lisztre, hogy nullas liszt
(ez volt a mai finomliszt), illetve grizes lisztnek neveztek a mai
reteslisztet. En szemely szerint csak szubjektiv okokbol ;-) hasznalok
szinte mindenbe reteslisztet. Csak olyankor hasznalok finomlisztet, ha pl. a
husfelet lisztbe kell forgatni. Tapasztalatom szerint a reteslisztbol
keszult rantas sokkal kevesbe csomosodik. :-)) A suteshez is sokkal jobban
szeretem alkalmazni a reteslisztet. Pl. az omlos tesztaknal is, a
palacsintanal is, nalam jobban bevalt a retesliszt. Azt mondhatnam valaszul
a miertre, amit a noi logika szokott idonkent valaszolni a miertre, CSAK!
Tenyleg nem tudok semmi tudomanyos magyarazatot, en igy szoktam meg. :-)))))

Mondd Zita mi lett a daralos sutemenyeddel. Elkeszitetted?
J.Zsoka
+ - sajtos pulykamell (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Konyha !

Kedves Misi!
Ugy latszik senki sem akar Veled kiallni csulokre "pekne modra". :-)) En
soha nem foztem ilyent, meg akkor sem, amikor meg sertest is ettunk, igy
aztan receptem sincs ra.

Topy!
A het vegen en is felcsaptam a "kebel baratok" koze. Nagyon finom, de
egyszeruen elkeszitheto sajtos pulykamellet sutottem.

Sajtos pulykamell

1 kg pulykamell file
20 dkg fustolt sajt
2 dl tejszin
2 tojassargaja
1 csokor petrezselyem
2 ek olaj
2 dkg liszt
kb 2 dl tej
so, torott bors, curry, fokhagyma granulatum,
szerecsendio, orolt koriander, orolt gyomber

Kb 1,5 cm vastagra szeleteltem a hust, es elozo este megsoztam, illetve a
felsorolt fuszerekkel megszortam. Mondhatom, hogy izles szerint, de nagyon
ovatosan kell, mert eleg markans izek, ha tul sok kerul a husira. Masnap
lisztbe forgattam (Zitanak: finomlisztbe ;-),) majd egy serpenyoben mindket
oldalat rovid ideig sutottem. Ezutan sorbaraktam egy romai edenybe, (persze
jenai is jo), majd keszitettem egy besameles martast a 2 dkg liszttel es a
tejjel. A tejszinnel elkevertem a tojassargakat, es a lereszelt fustolt
sajtot (fustolt trappistat hasznaltam) megfuszereztem egy kis
szerecsendioval es egy kis orolt korianderrel. A tuzrol levett besamelhez
ontottem jol elkeverve, majd kislangon felfoztem folyton keverve a sajt
megolvadt, de teljesen sima allaga lett. Amikor a langot elzartam alatta,
belekevertem az osszevagott petrezselymet, es egy rovid ideig forro sutoben
sutottem lefedve, majd levettem a tetot, hogy a tetejere is szorjak egy kis
reszelt sajtot es megpiritsam. Nagyon finom volt. Rizi-bizivel ettuk :-).

J.Zsoka
+ - Party Grill (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Szoktatok-e szabadban, kerti suton huseteleket kesziteni? Kinek van valami
finom etelreceptje? Cserebe elmondom en mit sutok party grillen.

Rablohus

Hozzavalok: 2 szelet tarja, hagyma, szalonna, fokhagymakrem, majoranna,
bors, fuszer izles szerint.
A tarjat kikloffolom, kb 3x3 centis darabokra vagom, fokhagymakremmel,
majorannaval es grill fuszerkeverekkel megszorom, szalonna es
hagymaszeletekkel felvaltva nyarsra fuzom.
A tuzhoz kb. 2 marek faszenet hasznalok. Ezt egy kis rakas faval begyujtom,
es amikor a lang kialszik a rostelyre teszem a nyarsakat.
Hasonlo fuszerezessel keszitem az egesz tarjaszeleteket is. Koretnek fott
kukoricat, brokkolit szoktam csinalni. persze mindez izles kerdese.
Kinek van olyan party grill receptje amit egy napos hetvegen a kertben el
lehet kesziteni?

Udvozlettel, Zsolt

+ - burek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Keresem a jugoszlav gyartmanyu:-)
ott nep eledelnek szamito,burek elkeszitesi
receptjet(teszta,toltelek,otthoni elkeszitesi
modjat)a turos es a husos toltesu erdekelne
Jugoban a pekek csinaltak,es ott reggeli helyett
volt nepszeru.Nalunk is csinalta egy ket ceg,
de csak a volt BNV-ken talalkoztam vele.
Pesten csinal most ilyet valaki?
Minden megoldas erdekel:-)

Udv

Jani
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Mikor legutobb Szegeden jartam meg vagy 5 helyen
volt burek, ami szerintem autentikus (delvidekiek
csinaljak). De ha nem akarsz ezert Szegedre menni,
akkor nekem sincsen jobb otletem. Pesten kaphato "burekas"
neven egy hasonlo sutemeny de az nem ugyanaz, hanem
inkabb valami gorog valtozata az egyebkent torok eredetu
etelnek. Szoval szerintem tegyel Szegedre egy burek-expediciot.

Udv: Afonya
+ - Csulok pekne modra (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Misi!
Nem titkolozom tovabb! Kulonben csak 5 napja leptem bele a konyhasok
soraba, igy nem erheti szo a haz elejet.
Csulok pekne modra / a la Pelle Jozsefne/

Hozzavalok: 2 csulok, 3 fej voroshagyma, 1kg burgonya, 8 dkg zsir, 1
evokanal paradicsompure, 1 kaveskanal liszt, so.
A megtisztitott / leporzsolt es jol megmosott/ csulkoket keves vizben

/ lehetoleg kuktaban / megparoljuk, majd zsirral bekenjuk, megsozzuk
es a sutoben pirosra sutjuk.
A burgonyat megtisztitjuk, megmossuk, hosszaban negyedekre vagjuk, es
a megtisztitott, kockakra vagott voroshagymaval egyutt tepsibe
rakjuk, megsozzuk, meglocsoljuk 2-4 evokanal olvasztott zsirral, es a
sutoben tobbszor razogatva, megforgatva megsutjuk.
A megsult, kisse kihult csulkot vagodeszkara tesszuk, es a csontot
kibontva felszeleteljuk. A maradek zsirban megpiritjuk a lisztet, a
paradicsompuret, felontjuk masfel dl vizzel es felforraljuk. A
felszeletelt hust talra rakjuk, raontjuk a pecsenyelet, es a hagymas
sult burgonyaval koritjuk.
Ecetes savanyusag illik hozza.

Egy kicsit maceras, de megeri, ha meg nem szol bele az eped. Az
enyem, sajnos mar visszabeszel.
Jo etvagyat hozza!
Csiri

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS