Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1721
Copyright (C) HIX
2004-03-09
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re: zselatinlap es panasz (mind)  39 sor     (cikkei)
2 Re: donut (mind)  7 sor     (cikkei)
3 re: re: bojt + orvosok (mind)  9 sor     (cikkei)
4 beszamolo (mind)  62 sor     (cikkei)
5 re: Zselatinlap (mind)  8 sor     (cikkei)

+ - re: zselatinlap es panasz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Peter,

szinte hihetetlen, hogy ma pont errol (is) szerettem volna irni :-),
pontosabban az elozo napok irasaira "tukorkepkent" arrol, hogy mi hianyzik
_itthon_. Nalam is szinte elso helyen all a zselatinlap. Eleg kitarto
piackutatast vegeztem, es sajnos arra az eredmenyre jutottam, hogy jelenleg
sehol nem lehet kapni. :-(( Meg a hires Azsia boltban sem! Amig meg nem
szunt a BILLA, ott volt, de azota sehol sincs. Eleg sok turos- joghurtos
tortafelet, edesseget keszitek, es ezekhez bizony ez a lapzselatin
hasznalata a legegyszerubb es leggyorsabb. Mivel munka miatt idonkent
jarunk ki Becsbe, onnan szoktam hozni. Filleres dolog, es szamomra
erthetetlen, miert nem forgalmazzak az ugyanolyan hipermarketlancok itthoni
filialei... :-OO 

Valoszinuleg tul optimista voltam, mikor azt gondoltam, hogy ha majd
csatlakozunk az EU-hoz, es ha majd jonnek a nagy europai uzletlancok, akkor
itthon is bovul majd a valasztek elelmiszertermekekbol is. Sajnos nem ez
tortent. Megszunt egy csomo jolbevalt es kedvelt magyar termek (vagy ha
nem, akkor atalakitottak "meg kremesebbre, meg jobbra", de borzalmasak
lettek), es jott helyettuk joval kevesebb fele "egyenaru" - raadasul joval
dragabban, mint Ausztriaban, No-ban. Tenyleg nem akarok politikat
belekeverni, de egy felmondat erejeig azert muszaj megjegyeznem, hogy neha
az az erzesem, hogy "ide a gyarmatokra ez is jo lesz" felkialtassal hoznak
be gyengebb minosegu arukat jo dragan. :-(  Regebben Becsben inkabb muszaki
cuccokat, ruhafeleket vettunk,  ujabban mar elelmiszerekkel megrakodva
jovok haza. Tudom, hogy kint meg mas dragabb (lakhatas, egyebek), de
szamomra akkor is erthetetlen, hogy _ugyanannak_ az uzletlancnak a kinti
uzleteben _ugyanaz_ a termek hogyhogy a felebe kerul (kb. haromszoros kinti
fizetesek mellett)?? Pedig meg nem is a Hofernel vagy a Lidl-ben vasarolok,
hanem a belvarosban. 

>Ugyan ez vonatkozik az Oetker fele ampullas mandulaaromara is, amiben 3 
>uvegcse volt egy papir csomagolasban.

A multkor ilyen vaniliaaromat a Kaisersben vettem, de sajnos nem figyeltem,
hogy mandula is volt-e. 

udv,
Zita
+ - Re: donut (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ugyan ebbe a cipőbe járok, a sütőt nem a tv shop-ban vásároltam és ni
ncs hozzá receptem. Ha valaki küldött, vagy a webhelyet megírta, légyszi küldd 
meg.

                   Előre is köszi.    Jani

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: 179.41-182-adsl-pool.axelero.hu)
+ - re: re: bojt + orvosok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Szoval, ledobbentem, mert megtudtam, hogy a jelenlegi
> dobozos/flakonos etelek-italok tobbsege karos anyagokat
> tartalmaznak, 

Eszti, meg jobban "ledobbennel", ha megtudnad, hogy ugyanaz a sportorvos 
karabban ugyanigy dicserte a "jelenlegi" termekeket, es a korabbiakat 
szapulta, mert akkor meg az o szolgalatukban allt...
Bizony, en igy gondolom.
Gyuri
+ - beszamolo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok Konyhások!

Biztosan van, aki emlékszik rám, a félévenként jelentkező tengerészre.
Két hete _kukkolom_ a listát,és bizony én is mondom, szeretem a
beszámolókat.
Nem akarok kimaradni, de tőlem most mást kaptok.

Szörnyülködjünk egy kixcsit:
Most jöttem haza az RMS Andromeda nevű hajóról, ahol hat főnyi személyzet
volt, és mindenki más nációhoz tartozott (szeptemberben az érkezésemkor):
német parancsnok, magyar tiszt (én), lengyel szakács, litván gépész, egy
zöldfoki-szigeteki és egy ghánai matróz.
Hát akkor tessék főzni mindenki kedvére!
Ezt nyilván csak "nemzetközi" konyhával lehet megoldani, de a szakács
személyéből adódóan inkább lengyeles-németes koszt volt.
Én mindevő, sőt mindentszerető vagyok, nekem nehéz rosszat főzni, ha az étel
amúgy jól van elkészítve.
Szóval jól készítették el azt a vacsorát is, ami állt sült kolbászból,
sárgarépa főzelékből és cérnametéltből, meg is ettem, de étteremben biztosan
nem kérném.
Sokáig azt mondtam, hogy a lengyelek nem tudnak rántott húst készíteni, mert
alig két milliméternyi olajban sütik a panírozott szeleteket, lassú tűzön,
hogy szívja meg magát sok olajjal...
Mára rájöttem, hogy ezt ők így szerethetik, mert mindegyik polyák szakács
így készítette. A legutóbbi azzal tetézte, hogy sült hagymával is
meglocsolta, amihez bőven jutott olaj...
- Staszu, legközelebb hagyma nélkül kérem - próbáltam kicselezni a
szakácsot. meg is kaptam: hagyma nélkül, sima olajjal öntötte nyakon, hogy
jó tocsogóós legyen...
Azt se igazán értettem, hogy a bigoshoz (székelykáposzta) miért jár uborka
vagy cékla savanyúság, és a rántott húshoz miért csak párolt zöldbab vagy
kelbimbó, mindenféle saláta, vagy savanyú nélkül?
Izlandból jöttünk február végén, amikor a követklező ebédet kaptuk: rántott
szelet fekete kásával, másnap pulykamell párizsiasan makarónival.
Ez után azért rákérdeztem, hogy miféle ízlésnek felel meg a párosítás?
- Elfogyott a krumpli és a rizs is... - mondtza Staszu szomorúan.

Én efféléket ettem az elmúlt hat hónapban, de azért azt is el kell mondani,
hogy valóban finom ételekben is bőven volt részem: eintopf (német parancsnok
alatt szombaton mást tilos tálalni délben), barszcz, azaz céklaleves, flaki,
azaz pacalleves, ezek persze tipikus lengyel kaják, és Staszu igazán művésze
volt ezeknek.

A honlapomon most nincs új recept, csak három fotó: Staszu, a szakács,
ahogyan a palacsintát tálalta, és a karácsonyi terített asztal fotója (ha a
képen hagyod a kurzort, akkor elolvashatod a menüt).

Ígéretet kaptam a szakácstól, hogy március végén, ha hazamegy, küld
recepteket, azokból majd közzéteszek...

Jaj, kérdés:
ki tudja, hogy mi az a kása? Már amit a lengyelek adnak, van nekik fehér, és
fekete, és valamilyen növényi magnak gondolom, de képtelen voltam rájönni,
hogy micsoda. Az eddigi életem során abban a tévhitben éltem, hogy a kása az
egy étel elkészítési mód (rizskása, kukorica kása, zabkása, stb.) A
lengyel - angol - magyar fordítás nem hozott semmi eredményt, mert a
lengyel-angol se működött már...

Üdv mindenkinek:
István
(a Wawelt elhagyom a jövőben)
www.szekelyistvan.hu
+ - re: Zselatinlap (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

En  is  kerestem  a  zselatinlapokat,  no  meg  a  Dr.Oetker
aromaampullakat.  Igaz,  en Szombthelyen, de itt sem talalom
mar  egyiket  sem.  Nekem  is  jol  jonne, ha valaki tud egy
helyet, ahol kapni ezeket, irja meg.

Koszi.

Agi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS