Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 423
Copyright (C) HIX
2000-01-09
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 muffin (mind)  45 sor     (cikkei)
2 Re: daralos suti. (mind)  34 sor     (cikkei)
3 Re: Szaloncukor (mind)  47 sor     (cikkei)
4 Re:Daralos suti (mind)  22 sor     (cikkei)
5 karacsonyi csokifuggesztek (mind)  19 sor     (cikkei)

+ - muffin (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Nia!

Csak eredeti (amerikai) recept erdekel, vagy johet barmi? A kanadai
sogornomtol van egy "very healthy" muffin receptem, de bevallom oszinten
meg leforditani sem volt erom, mert olyan alkatreszek szerepelnek benne,
hogy komoly szotarazas kellene hozza. :-)  Angolul szivesen tovabbkuldom
Neked.
Kaptam egy magyar kiadasu aprosutemenyes konyvet, amiben van nehany muffin
recept, ebbol mar sutottem is. 

Zamatos almamuffin
------------------
(12 db

24 dkg liszt
masfel kiskanal sutopor
1 kiskanal fahej
negyed kiskanal reszelt szerecsendio
10 dkg barnacukor
2 db meghamozott, aprora vagdalt alma
1 simara kevert tojas
2 dl tej
5 dkg olvasztott vaj

A sutot forrora (200 fok) bemelegitjuk, a muffin formak aljat olajjal
kikenjuk. 

A lisztet a sutoporral es a fuszerekkel elkeverjuk. Kulon edenyben
elkeverjuk a tojast a tejjel, az olvasztott vajjal es a cukorral, meg az
almadarabkakkal. Ezutan belekeverjuk a fuszeres lisztet, es lazan, villaval
osszeforgatjuk a masszat, amig teljesen at nem nedvesedik. 

A tesztamasszat a formakba kanalazzuk, kb. ketharmad reszig, mert megno
sutes kozben. Kb. 30-40 perc alatt sul keszre.

Ugyanezt a tesztat szoktam (alma nelkul) aprora vagott csokival,
mazsolaval, kandirozott narancshejjal is kombinalni. Az eredeti recept
_reteslisztet_ javasolt, de bevallom oszinten, nekem jobban izlik normal
finomlisztbol.  
Eleg gyakran csinalom, mert 10 perc alatt kikeverheto, es nem kell hozza
elovenni a robotgepet. :-) 

Sok sikert,
szia,
Zita
+ - Re: daralos suti. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!
 Kedves Zita! 

"Gyerekkoromban nagy kedvencem volt a fenti kekszfeleseg, talan tobben is
ettetek mar ilyesmit. A husdaralo elejere kellett felszerelni egy sint,
amiben kulonbozo alaku lyukak vannak, es azon keresztul kellett "kidaralni""

Itt kuldom a kert receptet:

Daralos, vagy gepi keksz.

Hozzavalok: 70 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, 4 egesz tojas,  2 eges
z
                     csomag vaniliascukor, egy es fel csomag sutopor.

A margarint a cukorral habosra kavarjuk, egyenkent hozzaadjuk a tojasokat, a 
vaniliacukrot es vegul belegyurjuk a lisztet, amibe a sutoport elvegyitjuk.
A tesztat sutes elott par oraval elobb gyurjuk meg,(lehet este is). Jo kemeny
tesztat kapunk. Ha a teszta nem eleg kemeny, a kekszvago csillagos formai
nem emelkednek ki. A husdaralora felszereljuk a kekszformat es tetszes sze-
rinti formakat nyomunk ki belole. A kinyomott rudakat 8-10 cm vagjuk es koszo-
rukat, kifliket, S,  Z  formakat idomitunk, a gyengen zsirozott sutolemezre.Vil
agos
rozsaszinure sutjuk, kozepes tuznel.

En , meg a gyerekeim kicsik voltak ezt a fajta valtozatot sutottem nekik. 
Ez a recept a reszemre jol bevalt Horvath Ilona szakacskonyvbol valo.

Van meg egy-par receptem, de azokat nem probaltam ki, ha kered maganba el-
kuldom.

Jo sutkerezest kivanok.

                      Udv: Irene
+ - Re: Szaloncukor (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Szundi!

>SZALONCUKOR
>Ezt veletlenul tudom, hogy Zsoka irta.
>Vegul nem keszitettem el, mert nem ertettem a leirast. Idezem:
>
>cukrot attoltjuk egy vizzel kioblitett porcelan vagy jenai edenybe,
>
>*mi a jelentosege, hogy jenaiba vagy porcelanba tegyem?

Ennek az a lenyege, hogy egy uvegtalnak, vagy porcelan talnak
teljesen sima az oldala, tehat nem ragad bele az edenybe a massza.

> Ezt annyi reszre osztjuk, ahanyfele izu szaloncukrot akarunk csinalni.
>Az egyes reszeket az illeto izzel (feketekave, vanilia, narancs, dio,
>kakao stb,) kulon-kulon felmelegitjuk, es marvanylapra helyezett
>fakeretekbe toltjuk. Mikor nemileg megszilardult, nedvesitett kessel
>lesimitjuk es kockakra vagjuk.
>
>*Na ezt nem ertettem, az izesitest: most mivel kell a cukrot
>osszekeverni? Aromakkal?
Lehet izesiteni kulonbozo gyumolcsszorpokkel, citrom, illetve
vanilia aromaval, mentaolajjal.

>*Vagy igazi dioval, kakaoval, narancssal (?!) stb. Es azokbol mennyit
>tegyek bele?
A fondan mennyisegetol fuggoen 1-2 ek daralt dio, vagy mak, vagy
1-2 kk kakaopor, 1-2 ek kokuszreszelek.
>* Es mert fontos hogy marvanylapos fakeretekbe tegyem? speciel nincs
>ilyenem.
>*Eme ketsegek miatt nem mertem vegul elkesziteni.


Szeretnem megjegyezni, hogy ez a hazilag keszult szaloncukor
nagyanyaink receptje alapjan irodott. Termeszetesen igazad
van, miert is lenne manapsag marvanylap egy modern
konyhaban. :-)) Persze a megoldas itt is egy jenai edeny lehet.
Hiszen egy bizonyos  magassagig kell betolteni a fondant, mert
ha nincs kerete, illetve pereme az edenynek nem tudod folvagni,
szetfolyik.

Termeszetesen az 1kg-os mennyiseg nagyon sok kiserletezni,
ha megis raszanod magad a probara, mindenkeppen kisebb
mennyiseggel erdemes kezdeni. egyebkent pedig lehet,
hogy nagy csalodast jelent a mai kulonleges desszert
szaloncukrokhoz kepest. :-(  Ez is nosztalgia! :-))
Zsoka
+ - Re:Daralos suti (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Zita keresere kuldom a daralos suti receptjet.

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: daralos suti ( 10 sor )
>Idopont: Sat Jan  8 04:04:41 EST 2000 KONYHA #422
>
>Gyerekkoromban nagy kedvencem volt a fenti kekszfeleseg, talan tobben is
>ettetek mar ilyesmit. A husdaralo elejere kellett felszerelni egy sint,
>amiben kulonbozo alaku lyukak vannak, es azon keresztul kellett "kidaralni"
>a tesztat. Olyan omlos feleseg volt.  Sajnos nincs meg a receptem. :-(
>Valamelyikotok tudna segiteni?


Daralos sutemeny:
60 dkg liszt, 20 dkg zsiradek, 35 dkg porcukor, 3 egesz tojas,
1 csomag sutopor
A lisztet elkevered a sutoporral, majd elmorzsolod a zsiradekkal, hozzaadod
a 3 tojast es osszegyurod. Husdaralora rakhato forman keresztul ledaralod es
egeszen vilagosra sutod.

Zsoka
+ - karacsonyi csokifuggesztek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>2 folia kozt (folpack) nyujtottam ki 3-4 mm vastagra. Csillag, sziv,

* *Ez volt a legrosszabb otlet. Miutan ket folia koze tettem, amassza
teljesen
* *raragadt a folso foliara, nem tudtam leszedni. Szoval se nyujtani,
se format szaggatni
* * nem sikerult , mindenem csokis lett, es vegul az egesz mehetett a
szemetbe.

E szerint nem volt eleg kemeny a massza (linzertesztanal kemenyebbnek kell
lenni), mert ha az lett volna, akkor nem ragadt volna a foliara. Nekem
nagyon jol bevalt, nem ragadt sehova, es tokeletes lett.

Udv.
Aliz

Ui. Nagyon jo, hogy leirtad a velemenyedet, mert tanulunk belole, de a jo
elmenyeidet is oszd meg velunk, mert ennyi receptet nem tudunk kiprobalni,
igy legalabb azokkal kiserletezunk, amelyek valoban jok.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS