1. |
muffin (mind) |
45 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: daralos suti. (mind) |
34 sor |
(cikkei) |
3. |
Re: Szaloncukor (mind) |
47 sor |
(cikkei) |
4. |
Re:Daralos suti (mind) |
22 sor |
(cikkei) |
5. |
karacsonyi csokifuggesztek (mind) |
19 sor |
(cikkei) |
|
+ - | muffin (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Nia!
Csak eredeti (amerikai) recept erdekel, vagy johet barmi? A kanadai
sogornomtol van egy "very healthy" muffin receptem, de bevallom oszinten
meg leforditani sem volt erom, mert olyan alkatreszek szerepelnek benne,
hogy komoly szotarazas kellene hozza. :-) Angolul szivesen tovabbkuldom
Neked.
Kaptam egy magyar kiadasu aprosutemenyes konyvet, amiben van nehany muffin
recept, ebbol mar sutottem is.
Zamatos almamuffin
------------------
(12 db
24 dkg liszt
masfel kiskanal sutopor
1 kiskanal fahej
negyed kiskanal reszelt szerecsendio
10 dkg barnacukor
2 db meghamozott, aprora vagdalt alma
1 simara kevert tojas
2 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
A sutot forrora (200 fok) bemelegitjuk, a muffin formak aljat olajjal
kikenjuk.
A lisztet a sutoporral es a fuszerekkel elkeverjuk. Kulon edenyben
elkeverjuk a tojast a tejjel, az olvasztott vajjal es a cukorral, meg az
almadarabkakkal. Ezutan belekeverjuk a fuszeres lisztet, es lazan, villaval
osszeforgatjuk a masszat, amig teljesen at nem nedvesedik.
A tesztamasszat a formakba kanalazzuk, kb. ketharmad reszig, mert megno
sutes kozben. Kb. 30-40 perc alatt sul keszre.
Ugyanezt a tesztat szoktam (alma nelkul) aprora vagott csokival,
mazsolaval, kandirozott narancshejjal is kombinalni. Az eredeti recept
_reteslisztet_ javasolt, de bevallom oszinten, nekem jobban izlik normal
finomlisztbol.
Eleg gyakran csinalom, mert 10 perc alatt kikeverheto, es nem kell hozza
elovenni a robotgepet. :-)
Sok sikert,
szia,
Zita
|
+ - | Re: daralos suti. (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhasok!
Kedves Zita!
"Gyerekkoromban nagy kedvencem volt a fenti kekszfeleseg, talan tobben is
ettetek mar ilyesmit. A husdaralo elejere kellett felszerelni egy sint,
amiben kulonbozo alaku lyukak vannak, es azon keresztul kellett "kidaralni""
Itt kuldom a kert receptet:
Daralos, vagy gepi keksz.
Hozzavalok: 70 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, 4 egesz tojas, 2 eges
z
csomag vaniliascukor, egy es fel csomag sutopor.
A margarint a cukorral habosra kavarjuk, egyenkent hozzaadjuk a tojasokat, a
vaniliacukrot es vegul belegyurjuk a lisztet, amibe a sutoport elvegyitjuk.
A tesztat sutes elott par oraval elobb gyurjuk meg,(lehet este is). Jo kemeny
tesztat kapunk. Ha a teszta nem eleg kemeny, a kekszvago csillagos formai
nem emelkednek ki. A husdaralora felszereljuk a kekszformat es tetszes sze-
rinti formakat nyomunk ki belole. A kinyomott rudakat 8-10 cm vagjuk es koszo-
rukat, kifliket, S, Z formakat idomitunk, a gyengen zsirozott sutolemezre.Vil
agos
rozsaszinure sutjuk, kozepes tuznel.
En , meg a gyerekeim kicsik voltak ezt a fajta valtozatot sutottem nekik.
Ez a recept a reszemre jol bevalt Horvath Ilona szakacskonyvbol valo.
Van meg egy-par receptem, de azokat nem probaltam ki, ha kered maganba el-
kuldom.
Jo sutkerezest kivanok.
Udv: Irene
|
+ - | Re: Szaloncukor (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Szundi!
>SZALONCUKOR
>Ezt veletlenul tudom, hogy Zsoka irta.
>Vegul nem keszitettem el, mert nem ertettem a leirast. Idezem:
>
>cukrot attoltjuk egy vizzel kioblitett porcelan vagy jenai edenybe,
>
>*mi a jelentosege, hogy jenaiba vagy porcelanba tegyem?
Ennek az a lenyege, hogy egy uvegtalnak, vagy porcelan talnak
teljesen sima az oldala, tehat nem ragad bele az edenybe a massza.
> Ezt annyi reszre osztjuk, ahanyfele izu szaloncukrot akarunk csinalni.
>Az egyes reszeket az illeto izzel (feketekave, vanilia, narancs, dio,
>kakao stb,) kulon-kulon felmelegitjuk, es marvanylapra helyezett
>fakeretekbe toltjuk. Mikor nemileg megszilardult, nedvesitett kessel
>lesimitjuk es kockakra vagjuk.
>
>*Na ezt nem ertettem, az izesitest: most mivel kell a cukrot
>osszekeverni? Aromakkal?
Lehet izesiteni kulonbozo gyumolcsszorpokkel, citrom, illetve
vanilia aromaval, mentaolajjal.
>*Vagy igazi dioval, kakaoval, narancssal (?!) stb. Es azokbol mennyit
>tegyek bele?
A fondan mennyisegetol fuggoen 1-2 ek daralt dio, vagy mak, vagy
1-2 kk kakaopor, 1-2 ek kokuszreszelek.
>* Es mert fontos hogy marvanylapos fakeretekbe tegyem? speciel nincs
>ilyenem.
>*Eme ketsegek miatt nem mertem vegul elkesziteni.
Szeretnem megjegyezni, hogy ez a hazilag keszult szaloncukor
nagyanyaink receptje alapjan irodott. Termeszetesen igazad
van, miert is lenne manapsag marvanylap egy modern
konyhaban. :-)) Persze a megoldas itt is egy jenai edeny lehet.
Hiszen egy bizonyos magassagig kell betolteni a fondant, mert
ha nincs kerete, illetve pereme az edenynek nem tudod folvagni,
szetfolyik.
Termeszetesen az 1kg-os mennyiseg nagyon sok kiserletezni,
ha megis raszanod magad a probara, mindenkeppen kisebb
mennyiseggel erdemes kezdeni. egyebkent pedig lehet,
hogy nagy csalodast jelent a mai kulonleges desszert
szaloncukrokhoz kepest. :-( Ez is nosztalgia! :-))
Zsoka
|
+ - | Re:Daralos suti (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Zita keresere kuldom a daralos suti receptjet.
>Felado : [Hungary]
>Temakor: daralos suti ( 10 sor )
>Idopont: Sat Jan 8 04:04:41 EST 2000 KONYHA #422
>
>Gyerekkoromban nagy kedvencem volt a fenti kekszfeleseg, talan tobben is
>ettetek mar ilyesmit. A husdaralo elejere kellett felszerelni egy sint,
>amiben kulonbozo alaku lyukak vannak, es azon keresztul kellett "kidaralni"
>a tesztat. Olyan omlos feleseg volt. Sajnos nincs meg a receptem. :-(
>Valamelyikotok tudna segiteni?
Daralos sutemeny:
60 dkg liszt, 20 dkg zsiradek, 35 dkg porcukor, 3 egesz tojas,
1 csomag sutopor
A lisztet elkevered a sutoporral, majd elmorzsolod a zsiradekkal, hozzaadod
a 3 tojast es osszegyurod. Husdaralora rakhato forman keresztul ledaralod es
egeszen vilagosra sutod.
Zsoka
|
+ - | karacsonyi csokifuggesztek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>2 folia kozt (folpack) nyujtottam ki 3-4 mm vastagra. Csillag, sziv,
* *Ez volt a legrosszabb otlet. Miutan ket folia koze tettem, amassza
teljesen
* *raragadt a folso foliara, nem tudtam leszedni. Szoval se nyujtani,
se format szaggatni
* * nem sikerult , mindenem csokis lett, es vegul az egesz mehetett a
szemetbe.
E szerint nem volt eleg kemeny a massza (linzertesztanal kemenyebbnek kell
lenni), mert ha az lett volna, akkor nem ragadt volna a foliara. Nekem
nagyon jol bevalt, nem ragadt sehova, es tokeletes lett.
Udv.
Aliz
Ui. Nagyon jo, hogy leirtad a velemenyedet, mert tanulunk belole, de a jo
elmenyeidet is oszd meg velunk, mert ennyi receptet nem tudunk kiprobalni,
igy legalabb azokkal kiserletezunk, amelyek valoban jok.
|
|