Regi baranyi svab etelek
Elnezest,pontos mennyiseget nem tudok megadni,de egy gyakorlott
haziasszonynak nyilvan ez nem jelent problemat.
A savanyukaposztabol keszult etelt telen, a fejeskaposztabol keszultet
nyaron foztek.
Ez utobbi egy kicsit ido igenyes es sok a mosogatnivalo mert 3 labas is kell
hozza.
Egy labos aljat teritsuk be nehany marek savanyukaposztaval / ha nagyon
savanyu
es sos mossuk,at/szorjunk ra 1 fej aprora vagotthagymat. Erre helyezzunk
szemelyenket
egy-egy husosszalonat, 2-3 evokanal olajat vagy zsirt egy pohar vizet ontsuk
ra.
Lassu tuzon rotyogtassuk.Amig fo,keszitsunk lisztbol +elesztobol viz
hozzaadasaval a
galuskatesztanal kicsit kemenyebb tesztat.Rovid ideig elesztjuk majd
evokanalnyi
mennyisegeket tegyunk a kaposztas szalonnara,2-3 gomboc jusson egy
szemelyre.
Fedovel lefedve kb 20 percig fozzuk, a gombocok szepen megkelnek az olajat
es a
vizet lehet,hogy kozben potolni kell.
Amikor a kaposzta puha ,lehet rovid idore a sutobe is tenni, hogy a
gomboc meg-
piruljon,de ez nem fontos.
Vegetarianus a szalonna helyett egy marek szojagranulatomot tegyen a
tésztaba.
Ezt telen foztek.
Nyaron a kovetkezot:
Termeszetesen ez egy kicsit idoigenyesebb,ugyanis 3 labasra van szukseg az
elkeszi-
teshez
1.labasba a kaposztafejet finomra vagni zsir vagy olaj
,so,cukor,viz,komenymag es keves
ecet hozzaadasaval megparolni.
Masik labosban a sos vizben kockara vagott krumplit puhara fozzuk,villaval
osszetorjuk.ol-
vasztott zsirban vagy olajban pirospaprikat teszunk es ezt az osszetort
kumplira ontjuk.
A harmadik lábosba vizet forralunk es evokanallal belemerjuk a tesztat ami
ne legyen olyan
lagy mint a gluska tészta.Tehát liszt 1 tojas keves so viz. Egy-egy teszta a
gomboc olyan
féloklnyi nagysagu lesz.
Szepen mutat a tanyeron a paprikas krumpli,a tesztagombocok és a kaposzta.
a svabok mindig boven hasznalnak a zsirbol es a pirospaőprikabol is.Ma
inkabb olajat hasz-
nalunk.
|
Sziasztok konyhasok,
itt az utolso elotti csomag.
--------------------
Udv.: Misi
ICQ: 79457784
91. Tejes-kenyer.
1 kg. buzaliszt, 2 tojas, 6 dkg. vaj, 7 1/2, dkg. cukor, 1 keshegynyi
so, keves reszelt citromhej, 1/2 liter tej, 2 csomag Dr. Oetker-fe1e
sutopor, 5 dkg. mazsola.
90 dkg. lisztbol, tojas, vaj, cukor, so, citromhej es tejbol tesztat
keszitunk, melyhez a 10 dkg. liszttel kevert suto port es a mazsolat
hozza dolgozzuk. Az egeszbol kenyeret vagy fonott kalacsot formalunk,
10 percig allni hagyjuk s azutan jo tuz mellett 1-1 1/2 oraig sut-juk.
..
92. Tejfeles-fank.
5 dkg. vajat, 6 tojas sargajaval eldorzsolunk, azutan 1/4 liter
tejfelt, 1 liter tejet, 1/2 csomag Dr. Oetker-fele su-toport es annyi
lisztet teszunk hozza, amennyit felvesz. Fankszaggatoval kiszaggatjuk
es .jo forro zsirban kisutjuk.
Igen finom es kiados teszta, kulonosen nagyobb csaladok szamara
alkalmas.
93. Tepertos-pogacsa.
l/4 kg. vagdalt tepertot, 1 egesz tojast, annyi lisztet,amennyit
felvesz, 1/4 liter tejet es 1 csomag Dr. Oetker-fele sutoport jol
kidolgozunk. Kinyujtjuk, kiszaggatjuk, tetejet a kes fokaval
megvagdaljuk es szep pirosra kisutjuk.
94. Tepertos-pogacsa (erdelyi mod szerint}.
1/4 kg., egeszen finomra vagdalt tepertot, 1 egesz tojast, 1 tojas
sargas 1/4 liter tejet, 1 dl. savanyu tejfolt, egy keves finomra tort
magyar borsot, annyi liszttel, mint amennyit felvesz, osszedolgozunk,
adunk hozza egy csomag Dr. Oetker-fele sutoport es az egeszet
pogacsatesztava gyurjuk. Ha szep sima, kinyujtjuk, fankformaval
kiszaggatjuk, tetejet kesfokaval megvagdaljuk, tojassal bekenjuk es
szep pirosra megsutjuk.
95. Tepertos-pogacsa (igen finom fajta).
1/2 kg. lisztet, 1/4 kg. aprora vagdalt tepertot, 10 dkg. libazsirt, 3
tojas sargajat, 1/4 liter tejfelt, 1/5 liter savanykas bort, cukrot es
sot izles szerint, tovabba egy csomag Dr. Oetker-fele sutoport jol
eldolgozunk, a kemeny tesztat meg egy kis tejjel atgyurjuk es a fenti
mod szerint pogacsara megsutjuk.
96. Tojasos-konyak.
1/2 liter tejben olvasszunk fel 1/4 kg. cukrot, 1-2 csomag Dr.
Oetker-fele vanillincukrot, keverjunk bele lassan 6 tojas sargajat es
amig fo, allandoan habarjuk. Ha kesz, ontsunk hozza cseppenkent
allando keveres kozben 1/4 liter finom alkoholt. Jol bezart palackban
sokaig elall, hasznalat elott felrazando. Megfelel kb. 1 liter
likornek.
97. Turos-kalacs.
20 dkg. buzaliszt, 6 dkg. cukor, 1 nagy tojas, 1 keshegynyi so es 1/2
csomag Dr. Oetker-fele sutopor.
Jol osszegyurjuk s, toltjuk a kovetkezo toltelekkel:
30 dkg. turo, 1 tojas sargaja, 8 dkg. cukor, 3 dkg. mazsola es egy
keves reszelt citromhej.
A tesztat vegul beracsozzuk es tojassal bekenve megsutjuk.
98. Turos-taska.
A tesztat ugy keszitjuk el, mint a buktat. (Lasd 12. recept).
A teszta sarkait ugy hajtjuk vissza, hogy a toltelek kisse lathato
maradjon.
To1te1ek: 3 dkg. vaj vagy zsir, 1 tojas sargaja, 8 dkg. cukor, 15 dkg.
turo, keves reszelt citromhej, 3 dkg. mazsola vagy apro szolo, 3-5
kanal tejfol, 1 tojas habja
99. Turos-beles.
30 dkg liszt, 6-8 dkg. zsir, 6 dkg. cukor, 1 tojas, 1 csomag Dr.
Oetker-fele sutopor, 1 csipet so, 1/8 liter tej.
To1te1ek: 14 dkg. vaj vagy zsir, 14 cukor, 1/2 csomag Dr. Oetker-fele
vanillincukor, 1 keshegynyi so, 4 tojas 1/2 kg. turo, 1/2 liter tejfol
teszta masszajat, ugyo mint a vajastesztat a gyurodeszkan elkeszitjuk
es egy fel oraig pihentetjuk. Ezutan 1/2 cm. vastagsagra kinyujtjuk, a
teszta visszahajtott szeleivel befodjuk, tojassal bekenjuk es lassan
megsutjuk. Sutes utan darabokra vagjuk es cukorral behintjuk.
A toltelekhez tehetunk 4 tojas feherjebol vert szilard habot.
100. Vajas-pogacsa.
Keszitsunk 40 dkg. lisztbol, 18 dkg. vajbol (fele zsir is lehet), 3
tojasbol, 2 dkg. sobol es 1 csomag Dr. Oetker-fele sutoporbol
pogacsatesztat. Sodorjuk ujjnyi vastagsagura es szaggassunk belole
pogacsat, kenjuk be tojassal es sussuk meg jo meleg sutoben.
|