Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1027
Copyright (C) HIX
2001-12-04
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Regi baranyai svab etelek (mind)  50 sor     (cikkei)
2 pizzaszosz (mind)  10 sor     (cikkei)
3 Dr. Oetker receptek 10 (mind)  88 sor     (cikkei)
4 Kokusztej (mind)  15 sor     (cikkei)

+ - Regi baranyai svab etelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Regi baranyi svab etelek

Elnezest,pontos mennyiseget nem tudok megadni,de egy gyakorlott 
haziasszonynak nyilvan ez nem jelent problemat.
A savanyukaposztabol keszult etelt telen, a fejeskaposztabol keszultet
nyaron foztek.
Ez utobbi egy kicsit ido igenyes es sok a mosogatnivalo mert 3 labas is kell
hozza.
    Egy labos aljat teritsuk be nehany marek savanyukaposztaval / ha nagyon
savanyu 
es sos mossuk,at/szorjunk ra 1 fej aprora vagotthagymat. Erre helyezzunk
szemelyenket
egy-egy husosszalonat, 2-3 evokanal olajat vagy zsirt egy pohar vizet ontsuk
ra.
Lassu tuzon rotyogtassuk.Amig fo,keszitsunk lisztbol +elesztobol viz
hozzaadasaval a
galuskatesztanal kicsit kemenyebb tesztat.Rovid ideig elesztjuk majd
evokanalnyi
mennyisegeket tegyunk a kaposztas szalonnara,2-3 gomboc jusson egy
szemelyre. 
Fedovel lefedve kb 20 percig fozzuk, a gombocok szepen megkelnek az olajat
es a 
vizet lehet,hogy kozben potolni kell.
    Amikor a kaposzta puha ,lehet rovid idore a sutobe is tenni, hogy a
gomboc meg-
piruljon,de ez nem fontos.
    Vegetarianus a szalonna helyett egy marek szojagranulatomot tegyen a
tésztaba.
Ezt telen foztek.

Nyaron a kovetkezot:
Termeszetesen ez egy kicsit idoigenyesebb,ugyanis 3 labasra van szukseg az
elkeszi-
teshez
1.labasba a kaposztafejet finomra vagni zsir vagy olaj
,so,cukor,viz,komenymag es keves
ecet hozzaadasaval megparolni.
Masik labosban a sos vizben kockara vagott krumplit puhara fozzuk,villaval
osszetorjuk.ol-
vasztott zsirban vagy olajban pirospaprikat teszunk es ezt az osszetort
kumplira ontjuk.
A harmadik lábosba vizet forralunk es evokanallal belemerjuk a tesztat ami
ne legyen olyan
lagy mint a gluska tészta.Tehát liszt 1 tojas keves so viz. Egy-egy teszta a
gomboc olyan
féloklnyi nagysagu lesz.
Szepen mutat a tanyeron a paprikas krumpli,a tesztagombocok és a kaposzta.
a svabok mindig boven hasznalnak a zsirbol es a pirospaőprikabol is.Ma
inkabb olajat hasz-
nalunk.
+ - pizzaszosz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves konyhasok!

Az elozoekben jobbnal jobb pizzatesztakat kuldtetek.
Tudnatok kuldeni pizzaszoszt is? Olyat, ami bevalt, es finom.
Az archivumban valoszinuleg van, de nincs internet-elerhetosegem. Ha
esetleg talaltok ott, es ide bemasoljatok, nagyon megkoszonom!

Sziasztok

Szilvi
+ - Dr. Oetker receptek 10 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhasok,

itt az utolso elotti csomag.
--------------------
Udv.: Misi

ICQ: 79457784

91. Tejes-kenyer.
1 kg. buzaliszt, 2 tojas, 6 dkg. vaj, 7 1/2, dkg. cukor, 1 keshegynyi
so, keves reszelt citromhej, 1/2 liter tej, 2 csomag Dr. Oetker-fe1e
sutopor, 5 dkg. mazsola.
90 dkg. lisztbol, tojas, vaj, cukor, so, citromhej es tejbol tesztat
keszitunk, melyhez a 10 dkg. liszttel kevert suto port es a mazsolat
hozza dolgozzuk. Az egeszbol kenyeret vagy fonott kalacsot formalunk,
10 percig allni hagyjuk s azutan jo tuz mellett 1-1 1/2 oraig sut-juk.
..

92. Tejfeles-fank.
5 dkg. vajat, 6 tojas sargajaval eldorzsolunk, azutan 1/4 liter
tejfelt, 1 liter tejet, 1/2 csomag Dr. Oetker-fele su-toport es annyi
lisztet teszunk hozza, amennyit felvesz. Fankszaggatoval kiszaggatjuk
es .jo forro zsirban kisutjuk.
Igen finom es kiados teszta, kulonosen nagyobb csaladok szamara
alkalmas.

93. Tepertos-pogacsa.
l/4 kg. vagdalt tepertot, 1 egesz tojast, annyi lisztet,amennyit
felvesz, 1/4 liter tejet es 1 csomag Dr. Oetker-fele sutoport jol
kidolgozunk. Kinyujtjuk, kiszaggatjuk, tetejet a kes fokaval
megvagdaljuk es szep pirosra kisutjuk.

94. Tepertos-pogacsa (erdelyi mod szerint}.
1/4 kg., egeszen finomra vagdalt tepertot, 1 egesz tojast, 1 tojas
sargas 1/4 liter tejet, 1 dl. savanyu tejfolt, egy keves finomra tort
magyar borsot, annyi liszttel, mint amennyit felvesz, osszedolgozunk,
adunk hozza egy csomag Dr. Oetker-fele sutoport es az egeszet
pogacsatesztava gyurjuk. Ha szep sima, kinyujtjuk, fankformaval
kiszaggatjuk, tetejet kesfokaval megvagdaljuk, tojassal bekenjuk es
szep pirosra megsutjuk.

95. Tepertos-pogacsa (igen finom fajta).
1/2 kg. lisztet, 1/4 kg. aprora vagdalt tepertot, 10 dkg. libazsirt, 3
tojas sargajat, 1/4 liter tejfelt, 1/5 liter savanykas bort, cukrot es
sot izles szerint, tovabba egy csomag Dr. Oetker-fele sutoport jol
eldolgozunk, a kemeny tesztat meg egy kis tejjel atgyurjuk es a fenti
mod szerint pogacsara megsutjuk.

96. Tojasos-konyak.
1/2 liter tejben olvasszunk fel 1/4 kg. cukrot, 1-2 csomag Dr.
Oetker-fele vanillincukrot, keverjunk bele lassan 6 tojas sargajat es
amig fo, allandoan habarjuk. Ha kesz, ontsunk hozza cseppenkent
allando keveres kozben 1/4 liter finom alkoholt. Jol bezart palackban
sokaig elall, hasznalat elott felrazando. Megfelel kb. 1 liter
likornek.

97. Turos-kalacs.
20 dkg. buzaliszt, 6 dkg. cukor, 1 nagy tojas, 1 keshegynyi so es 1/2
csomag Dr. Oetker-fele sutopor.
Jol osszegyurjuk s, toltjuk a kovetkezo toltelekkel:
30 dkg. turo, 1 tojas sargaja, 8 dkg. cukor, 3 dkg. mazsola es egy
keves reszelt citromhej.
A tesztat vegul beracsozzuk es tojassal bekenve megsutjuk.

98. Turos-taska.
A tesztat ugy keszitjuk el, mint a buktat. (Lasd 12. recept).
A teszta sarkait ugy hajtjuk vissza, hogy a toltelek kisse lathato
maradjon.
To1te1ek: 3 dkg. vaj vagy zsir, 1 tojas sargaja, 8 dkg. cukor, 15 dkg.
turo, keves reszelt citromhej, 3 dkg. mazsola vagy apro szolo, 3-5
kanal tejfol, 1 tojas habja

99. Turos-beles.
30 dkg liszt, 6-8 dkg. zsir, 6 dkg. cukor, 1 tojas, 1 csomag Dr.
Oetker-fele sutopor, 1 csipet so, 1/8 liter tej.
To1te1ek: 14 dkg. vaj vagy zsir, 14 cukor, 1/2 csomag Dr. Oetker-fele
vanillincukor, 1 keshegynyi so, 4 tojas 1/2 kg. turo, 1/2 liter tejfol
teszta masszajat, ugyo mint a vajastesztat a gyurodeszkan elkeszitjuk
es egy fel oraig pihentetjuk. Ezutan 1/2 cm. vastagsagra kinyujtjuk, a
teszta visszahajtott szeleivel befodjuk, tojassal bekenjuk es lassan
megsutjuk. Sutes utan darabokra vagjuk es cukorral behintjuk.
A toltelekhez tehetunk 4 tojas feherjebol vert szilard habot.

100. Vajas-pogacsa.
Keszitsunk 40 dkg. lisztbol, 18 dkg. vajbol (fele zsir is lehet), 3
tojasbol, 2 dkg. sobol es 1 csomag Dr. Oetker-fele sutoporbol
pogacsatesztat. Sodorjuk ujjnyi vastagsagura es szaggassunk belole
pogacsat, kenjuk be tojassal es sussuk meg jo meleg sutoben.
+ - Kokusztej (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,
 
1. Imadom az igazi kokuszt es nem a szaritottat. Kinai boltban jartamban
meglattam a polcon a konzervdobozban, keletrol atszallitott kokusztejet.
Melyiket erdemes venni, es milyen finomsagot lehet belole kesziteni? Nem sok
kapcsolodo cikket talaltam a KONYHA archivumban. 
 
2. Most jutott eszembe Szaszika egyik KONYHA-s tagokkal rendezett party-ja.
Ez Magyarorszagon volt, vagy azon kivul? Jo lenne az allando listatagokkal
szemelyesen is talalkozni Magyarorszagon. Mit szoltok hozza?
 
Varom a jobb-nal jobb valaszokat.
 
 
Udv, Miklos

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS