Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 756
Copyright (C) HIX
2001-01-07
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 konyha: heti_30 (mind)  111 sor     (cikkei)
2 Re.:Mosogatogepek (mind)  27 sor     (cikkei)
3 Tonkolybuza (mind)  6 sor     (cikkei)

+ - konyha: heti_30 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Galambocskaim! 

Mar  eleg regen jelentkeztem, most megprobalok potolni egy  kicsit. :-)

HETI ETREND
Receptek

Tojasos paradicsom 
Nyolc kozepes, kemeny paradicsomnak a szarral ellentetes oldalarol egy-egy 
vekony lapot levagunk, belsejet kikaparjuk, csak vekony husreteg maradjon.. 
A belsejet soval, őrult borssal, szurokfűvel meghintjuk, es borsonyi 
vajdarabot meg apro kockakra vagott főtt fustolt hust rakunk az ureg aljara. 
Mindegyikbe 1-1 apro tojast utunk ugy, hogy a sargajuk egeszben maradjon. 
Az igy megtoltott paradicsomokat kivajazott tűzallo talra vagy zomancozott 
tepsibe ultetjuk. Forro sutőben addig sutjuk, amig a tojasok feherje meg nem 
alvadt, de a sargajuk lagy maradjon.
Kulon talkaban 10 deka reszelt sajtot kinalunk hozza. Koret: petrezselymes 
rizs.

Lacipecsenye 
Nyolc sertestarja-szeletet kiverunk, őrolt borssal, pirospaprikaval meg 
fokhagymaolajjal bedorzsoljuk. Talba fektetve, folpackkal legmentesen 
lezarjuk, egy napra a hűtőszekrenybe tesszuk. (Igy nem lesz "illatos" a tobbi 
elelmiszer.) Masnap kiolajozott tepsibe egymas melle fektetjuk a 
husszeleteket, sűrűn beboritjuk hagymakarikakkal, nagyon keves vizzel 
meglocsoljuk. Jo forro sutőbe toljuk, előszor egyik felen sutjuk meg, majd 
amikor a hagyma a tetejen mar megfonnyadt, mindegyiket megforditjuk, es a 
masik felen megpiritjuk. A hagyma egy resze barnara sul, de akad, amelyik 
csak megparolodik. Kaposztasalata es puha friss kenyer illik hozza.

Erdőszeli csirke 
Karikakra vagunk ket nagy csomo ujhagymat vagy ket fej voroshagymat, 
harom evőkanal olajon megfonnyasztjuk. Beleteszunk egy nagy (legalabb 
1,60 kg-os) csirket, de a szokottnal kisebb darabokra vagjuk, a mellet peldaul 
negybe daraboljuk. Kevergetve elenk tűzon addig sutjuk, amig a csirke meg a 
hagyma szepen meg nem pirul, ezalatt a hus joforman mar meg is puhult. 
Ekkor hozzaontunk egy csomag meg fagyott mirelit hasabburgonyat, es 
kevergetve tovabb puhitjuk, soval, bazsalikommal fűszerezzuk. Belerakunk 
4-5 baberlevelet, 25 deka megtisztitott gombat, a kozepeseket csak felbe, a 
nagyobbakat negyret vagjuk, a kicsik egeszben maradhatnak. Ezzel meg ot 
percig paroljuk, vegul 1-2 deci testes voros borral ontjuk fel. Nehany percig 
kevergetve forraljuk, hogy sűrű leve legyen, es azonnal talaljuk. Kitűnő 
hozza a forro fokhagymas kenyer.

Fokhagymas kenyer 
Legjobb hozza a hosszu, vekony francia kenyer, de vekonyabb zsurkenyer is 
megteszi. 10 deka vajat simara keverunk 3-4 gerezd pepesre tort 
fokhagymaval meg soval, vagy fokhagymasoval. A kenyeret hosszaban 
kettevagjuk, es a vajjal megkenve, eredeti formajara osszeillesztjuk.
Legmentesen alufoliaba csomagoljuk, forro sutőben megsutjuk. A kenyer 
belul magaba szivja a fokhagymas vajat, zamatossa, puhava valik tőle, a 
kulseje viszont ropogosra sul. A foliabol kibontva, harom centis darabokra 
vagva, forron talaljuk.

Sos ropogos 
55 deka finomlisztet osszegyurunk 15 deka zsirral vagy 20 deka margarinnal 
(a zsirral jobb!), ket deka, egy keves tejben megfuttatott elesztővel meg annyi
 
soval, hogy a nyers tesztat megkostolva, jo sos legyen. Legalabb egy oraig 
hűvos helyen pihentetjuk, majd ujjnyi vastag teglalappa nyujtjuk. 
Derelyemetelővel vagy kessel kisujjnyi szeles csikokat vagunk belőle, 
akkorakat, hogy egy kozepes nagysagu tepsiben, keresztben vegig erjen. Egy 
nyers tojassal megkenjuk, komenymaggal meghintjuk, es a forro sutőben 
szep pirosra sutjuk. A tepsiben hagyjuk kihűlni. majd ferden 3-4 centis 
darabokra vagjuk. Olcso, finom, jol csomagolhato es sokaig frissen eltarthato 
sos sutemeny.

Malnalepeny 
40 deka finomlisztet osszegyurunk 20 deka margarinnal, 13 deka porcukorral, 
ket tojassargaval, csipetnyi soval, egy keves reszelt citromhejjal meg 
citromlevel. Ha nem all ossze, 1-2 evőkanal tejfolt is beledolgozunk, hogy 
rugalmas tesztat kapjunk, es legalabb egy orara, de meg jobb, ha egy 
ejszakara behűtjuk. Ezutan kinyujtjuk, kibelelunk vele egy kozepes nagysagu 
tepsit, es villaval megszurkaljuk. Nagyon vilagosra sutjuk, majd malnaizzel 
megkenjuk. Kemeny habba verunk ot tojasfeherjet, beleverunk 20 deka 
kristalycukrot, es egy fel citrom levet beleontve, gőz folott, habverővel verve
 
sűrűse főzzuk. A gőzről leveve, beleverunk 20 deka malnat es a tesztara 
simitjuk. Meg 20 deka malnaval megszorjuk a tetejet, es a forro sutőbe 
visszatolva a tepsit, most mar nagyon kis langon inkabb szaritjuk, mint 
sutjuk, de megpiritani sem szabad.
Hidegen, vizbe martogatott kessel kockakra vagjuk, igy nem torik a sutemeny 
tetejen a hab.

Joghurtos őszibarackkrem 
Az előirasnak megfelelően elkeszitunk egy vanilia izű Aranka pudingport 
(ezt csak hidegen ossze kell keverni!). 10 percig allni hagyjuk, majd negy 
deci joghurtot, egy csomag vanilias cukrot meg 60 deka megtisztitott, 'kis 
kockakra vagott őszibarackot keverunk bele. Mely uvegtanyerokba vagy 
talpas poharakba toltjuk, es behűtjuk. Talalas előtt a tetejet őszibarack 
szeletekkel diszitjuk. (Ha edesebben szeretjuk, meg egy keves porcukor is 
kerulhet a krembe.)

E HETI SALATANK
Kaliforniai gyumolcssalata 
Ezt a gyumolcssalatat egesz evben keszitik Kaliforniaban, a martas hozza 
ugyanaz, de a gyumolcsot kedvuk szerint valtogatjak. Egykilonyi vegyes 
gyumolcsot megtisztitanak, ha kell, feldaraboljak, es osszekeverve, behűtik. 
A martashoz 20 deka kremsajtot annyi tejjel kevernek simara, hogy konnyű, 
tejfol sűrűsegű legyen, es 2-3 evőkanal porcukorral, egy citrom levevel 
izesitik, ezt is jegbe hűtik. Kozvetlenul talalas előtt ontik az uvegtanyerokba
 
vagy talpas poharakba toltott gyumolcsre, es megszorjak piritott, durvara 
vagott mandulaval vagy dioval.


-- 
                              Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - Re.:Mosogatogepek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Norbi!

A tipushoz nem tudok hozzászolni. Decemberben kaptam egy Whirpool
mosogatogepet, leirom neked az eddigi tapasztalataimat.
>
> A geppel kapcsolatos tapasztalatok is erdekelnenek, pl. hogy elotte
> mennyire kell lekapargatni a mosogatnivalot, mennyire szedi le a
> raszaradt etelmaradekot, mennyire zajos stb.
>
> Norbi
>
-- Nem szabad beletenni "nem rozsdamentes" evoeszkozt, kest, mert mire
kiszeded rozsdafoltos lesz .
--Ne rakj bele fábol keszult dolgokat, fakanal, vagodeszka, fanyelu kes,
mert a fa magaba szivja a mosogato vegyszeres vizet és megdagad, az nem tesz
jot a fának és neked sem.
--Az edenyrol annyira kell csak lekaparni az etelmaradekot, hogy ha
megdontod nem pottyan le rola meg egy macskanak valo napi kajamennyiseg.
--Mivel nekem  csak  ketnaponként jon ossze annyi edeny, hogy bekapcsoljam,
nagyon szepen leszedi a szennyezodeseket.
--Nem zajosabb mukodes kozben mint az automata mosogep.
---Ha valamit sikerult leégetni, akkor bizony dorzsike kell, kezi sikalas,
az meghaladja a mosogatogep mosogatasi kepesseget.

Udv.

Ilse
+ - Tonkolybuza (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ma reggel a radioban volt egy riport a tonkolybuzarol. A riportalanyok
termeszetesen a nagyon elonyos szinben festettek le, egeszsegesebb barmi
masnal etc. A riportban az is elhangzott, hogy van egy boltjuk, ahol ebbol
keszult kenyeret lehet kapni. Tudja valaki, hol talalhato?

- Gergely

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS