1. |
Hogyan kell? (mind) |
14 sor |
(cikkei) |
2. |
sajt (mind) |
21 sor |
(cikkei) |
3. |
Re: Lazac (mind) |
20 sor |
(cikkei) |
4. |
hasi zsirleszivas (mind) |
9 sor |
(cikkei) |
5. |
hazi sajt (mind) |
25 sor |
(cikkei) |
6. |
lazac Zsuzsinak (mind) |
79 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Hogyan kell? (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Udvozlet!
Van valakinek hasznalhato TIPP-je arra vonatkozoan, hogy mi modon kell KOVA'SZ-
t kesziteni???
Kerem, hogy NE csak a listara kuldjetek valaszt, mert nem vagyok tagja ennek a
forumnak.
koszi
Üdvözlettel:
Ipike
(alias Tamás)
---
http://www.mailbox.hu - Mert levelezni kell...
|
+ - | sajt (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
A multkor hallottam es mivel megitn kerrdes lett, leirom:
10 liter nem pasztörözött tej, 1,5 dl borecet (4-5 %-s)
A tejet egy eleg nagy edenyben felfozni amig habos nem lesz. Amikor habzik, (vi
gyazni kell hogy nehogy kifusson) beleonteni az ecetet, levenni a plattarol (tu
zrol) es egy favillaval lassan kevergetni (alulrol felfele), amig ossze nem all
.
Akkor egy tiszta ruhan atszurni, kicsit kinyomkodni es 2 napig 4-5 kg-s suly al
att tartani (ruhaba csonagolva) hogy kifollyon a leve.
Utanna kb 20 dkg-s darabokraa vagni es hideg sos vizben aztatni, abban lehet el
tartani a hutoben.
Attol fugg mennyi tejszint hagyunk a tejen hogy milyen zsiros lesz a sajt.
A sos vizbe, amiben azik a sajt, lehet esetleg fuszereket tenni, pl fokhagymat,
borsot komenymagot vagy novenyi fuszereket.
En meg nem csinaltam, de kostoltam mar ilyen sajtot es nagyon finom, szeletelhe
to.
udv
Agnes
|
+ - | Re: Lazac (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Lazacrecepteket szeretnek toletek kerni. Nem baj, ha bonyolult, csak
> finom legyen. :-)
Zsuzsikam,
Nem kell annak komplikaltnak lenni, hogy jo legyen! En a legegyszerubb
modon is nagyon szeretem. A szeleteket (v. file't) egy tuzallo talba
teszem; apro vaj (margarin) szeleteket teszek ra, s lefedve percek alatt a
mikroban megsutom. Se so, se mas... (ami nem rossz szempont azoknal,
akiknek nem szabad sot hasznalni,) persze Te tehetsz minden ra, amihez
kedved van. Ket nagyobb szelet rendszerint 5-6 perc alatt megvan.
Figyelni kell, hogy ne maradjon bent tovabb, mert egyreszt tul
kemeny/sza'raz lesz, masreszt kipukkad, s osszemaszatolja a mikrot.
Tartar martassal ta'lalom.
(Ha nem szereted a mikrot hasznalni, a tuzon, serpenyoben is elkeszitheto,
de ilyenkor meg kell forditani, s valoszinu, hogy konnyen szetesik.)
Martha
|
+ - | hasi zsirleszivas (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szasztok!
Van koztetek valaki, aki atesett e plasztikai muteten vagy ismer valakit, aki i
gen?Tudtok ajanlani/ellenajanlani plasztikai sebeszt?Minden informacionak orulo
k es koszonok.Kerlek maganlevelet irjatok, ne a listara, koszi.
____________________________________________________________
EGON - az ingyenes levelezorendszer http://egon.gyaloglo.hu
|
+ - | hazi sajt (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
A minap szoba kerult a sajt hazilagos kivitelezesben.: -) Ezt a kovetkezo
receptet egy regebbi konyha szamaba kuldte be valaki, akitol elnezest kerek,
mert sajnos csak a receptet masoltam le a szerzoje lemaradt. Tehat
kovetkezzen a recept:
"Hazi sajt
En altalaban 2 liter tejbol keszitem, de lehetoleg 2.8 %-sat hasznalok. A
tejet felforralom, s 2-3 evokanal citromlevet adok hozza ugy, hogy kozben
folyamatosan keverem. Ha tartos tejet hasznalunk, akkor tobb citromlere van
szukseg. Akkor jo, ha a feherje kicsapodik, s a savo zoldes szinu lesz.
Ekkor lehutom az egeszet, s amikor mar lehult, akkor egy konyharuhan
atszurom. A leszurt levet (azt hiszem ivo-nak hivjak) nem ontom ki, hanem
egy uvegben a hutoszekrenyben tartom, mert azt az etelek keszitesenel
felhasznalom. A konyharuhaban levo surujet jol kicsavarom, s egy vizzel teli
labast teszek ra, hogy jol kipreseljem - nagy muanyag szurom van, amelybol a
le kifolyik, s abba rakom bele a konyharuhaban levo turot, s arra helyezem a
vizzel toltott labast.
Ezt altalaban este keszitem es egesz ejjel rajtahagyom a labast, s masnap
reggel viszonylag kemeny sajtot (ez is turo csak kevesebb viz van benne)
kapok. Ez a sajt azert jo, mert nagyon jol lehet sutni olajban, jol
formazhato s nagyon sokfelekeppen fel lehet kesobb hasznalni. A sajtot
lezart edenyben a hutoben szoktam tartani, s nehany napig minden gond nelkul
tarolhato."
J.Zsoka
|
+ - | lazac Zsuzsinak (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Lazacrecepteket szeretnek toletek kerni. Nem baj, ha bonyolult, csak
> finom legyen. :-)
> Udv, Zsuzsi
Hello, Zsuzsi!
Sult kapros lazac rizs-agyon
1 db kozepes hagyma
3 gerezd fokhagyma zuzva
3 db kozepes paradicsom
25 dkg szeletelt gomba
3 evokanal friss kapor (vagy ket teaskanal szaritott)
3 evokanal citromle
1 mkanal so
2 keshegynyi torottbors
2 csesze fott barnarizs - vagy vadrizs, vagy egyszeruen csak rizs.
4 szelet lazac
olivaolaj-spray- vagy csak oliva kikenni a serpenyot, tepsit.
>>>>>>>>>
Olajozz ki vekonyan egy nem ragados serpenyot.
Parold benne a hagymat, paradicsomot, fokhagymat es a
gombat 5 percig, vagy amig meg nem lagyul.Tedd hozza a
citromlet es a kaprot. Vedd el a tuztol, sozd es borsozd meg.
Ha szereted, most tolthetsz hozza 1 dl tejszint - de ezzel kell forralni
1-2 percet.
Vekonyan olajozz ki egy tepsit, szord bele egyenletesen a fott
rizst. A rizs tetejere tedd ra a lazacszeleteket. Mindegyik szeletet
fedd be a zoldseges keverek-kel. Foliaval takard le a talat.
Susd 20-25 percig 175 fokra elomelegitett sutoben.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Grillezett lazac francia dresszinggel
Kicsit tobb munka a megszokottnal, de finom.
4 szelet lazac (darabonkent kb. 20 dekas)
francia pac
bearni martas
>>>>>
Francia pac:
2 evokanal olvasztott vaj vagy novenyi olaj
fel mokkaskanal so, keshegynyi tt. bors
egy evokanal citromle
aprora vagott petrezselyem
Keverd ossze a az ecetet a soval es a borssal. Ontsd hozza
az olajat. Verd villaval addig, mig surusodni kezd. Hogy surubb
legyen az anyag, tegyel bele egy jegkockat es verd egy-ket
perccel tovabb. A jegkockat vedd ki belole.
Kend be a lazac szeleteket a francia martassal, es hagyd
allni benne egy orat. Egyszer forditsd meg.
Rakd vajazott grill-racsra es kend be vajjal a szeleteket is.
Tedd egy tepsibe az egeszet es 210 fokon elomelegitett
sutoben susd 10-15 percig. Forditsd meg, hogy mind a
ket fele megsuljon.
Rakd at forro talra, sozd meg, szord meg vagott petrezselyemmel,
spricceld meg a citromlevel. A bearni szosszal talald.
Bearni szosz I.
15 dkg vaj, 2 dkg liszt, 4 tojas sargaja, 1 dl feherbor,
2 evokanal borecet, 3 dkg (1 ek. friss vagdalt, vagy egy
mokkaskanal szaritott) finomra vagott tarkonylevel, 4 szem eldorzsolt
feketebors, 1 dl tejszin, 5 dkg finomra vagott voroshagyma,
kb. 1 dl tej, mokkaskanal so, fel citrom leve.
A bort a finomra vagott voroshagymaval, a fuszerekkel
es a tarkony felevel fozd fel, majd kisebb langon a negyedere forrald be.
Szurd at. Egy evokanal vajat forrosits fel egy serpenyoben,
szord ra a ket deka lisztet es kevergetve feheredesig melegitsd. A
dj hozza 1 dl tejet es fozd mezsurusegure allando kevergetes mellett.
Ontsd bele az atszurt fuszeres bor-suritmenyt. Egyen-kent keverd bele
a 4 tojas sargajat, a tejszint es vegul a maradek vajat, kis darabkakban,
allando keveres kozben. Goz felett habverovel verve forrositsd fel.
Ha surunek talalod, akkor tejszinnel lehet higitani.
Keves soval es fel citrom levevel izesitsd a vegen.
Jo etvagyat!
Maria
|
|