Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 998
Copyright (C) HIX
2001-11-03
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 konyvtaram (mind)  44 sor     (cikkei)
2 hahaha (mind)  33 sor     (cikkei)
3 Dr. Oetker recepte 5 (mind)  105 sor     (cikkei)

+ - konyvtaram (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Igaz még mindig nem értem teljesen miért jó  "nekünk" Hix konyhásoknak a
könyvtárunk összeállitása, de nem akarok kilógni sorból.
Ime:

* Palacsinták könyve 222 recept (Ifjusági Lap- és Könyvkiadó Budapest 1986)
* Matuska - Kardos: Italok A-tól Z-ig (Mezögazdasági Kiadó Budapest 1975)
* Romváry Vilmos:Főszerek könyve (Mezőgazdasági Kiadó Budapest 1979)
* Dr.Oetker:Mikrohullámu szakácskönyv (GRAFO Könyvkiadóés Terjesztö Kft
Bp.1994)
* Fülep Zsófia: Csodás Indiai Konyha (CO-NEXUS Print-trR Kft. Bp.1990)
* Fözzünk Zepterrel (Zepter Holding AG Zug Schweiz)
* J.D.Pamplona Roger:Uj életforma(Élet és Egészség Kiadó Bp.1998)
* Horváth Ilona:Szakácskönyv (Kossuth Könyvkiadó 1986)
* Piros Christa: Exkluziv finomságok (Metrum Bp.1993)
* Flavours of Cyprus  (A FOOD GUIDE FOR VISITORS)
* Hellman's valódi majonéz 26 izgalmas recept
* RAMA ünnepi sütemények
* Pelle Józsefné Főzési tanácsadó (Minerva Bp.1979)
 * Schiller Livia-Schiller György: Mindenki szakácskönyve (Madách könyvkiadó
   Bratislava 1971)
* Virágh Ursula :Samsung Mikrohullámon
* Konyhavarázs:Olasz szakácskönyv (Uj Ex Libris Bp.)
* Bajtala István Marczinek László Petö Mária: Római tál (Mezögazdasági Kiadó
   Bp.1987)
* Ursula Calis: Mikrohullámu 1 x 1 (Alexandra1993)
* Charlotte Cortinovis és Josiane Syren: Sós és édes torták és lepények
   Delta 2000 Kiadó Bp.)
* Dr.Oetker: Gyümölcsös mesék
* Pelle Józsefné:Befözés, házi tartósitás(Minerva Bp.1981)
* Unger Károly: A mindig változatos tehénturó (Szikra 1987)
* Egészségesen finomat tejtermékekböl
* Csörgö Anikó:Fözzetek velünk -gyermekszakácskönyv (Officina Nova)
* 33 Cukkini recept
* Knorr:Belevaló husvéti izek
* Zepter receptek
* Csiga receptek

és még "Az én szakácskönyvem" saját receptjeimmel,valamint édesanyám,
barátnö, szomszéd
receptjeikkel tele.

-----Csak azt tudnám mi legyen ma vacsorára????------


+ - hahaha (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Könyvtárkészités közben az egyikböl az alábbi recept pottyant ki:

MAGYAROS RAKOTT SZATYOR

Matyómintás óriásszatyrunkat pakoljuk meg alaposan zöldséggel,
gyümölccsel.
krumplival, husokkal, és üssünk mindezek tetekére tiz tojást.Cipeljük fel
az
egészet lift nélküli, negyedik emeleti lakásunkba. Rakjuk le a teli
szatyrot
a konyhaasztalra, jó csipös megjegyzésekkel füszerezve, ugymint:
- Én csak loholok, cipekedek, mig te a tévé elött heverészel, nyavajás,
ahelyett, hogy segitenél !
Miután a férjet és magunkat is kellöen fölaprikáztuk, vágjunk két vagy
három, gondosan megmosott, szép kerek tányért - a földhöz. Sózzuk meg az
egész nyersanyagot jó pár csepp könnyel, majd csapjuk rá az egészre az
ajtót, és hagyjuk ott, ugy ahogy van !

MOKÁNY TOKÁNY FÉRFIMÓDRA

A recept a ház urának specialitása.
Elöször számba vesszük a vendégváró tokány kellékeit: a hust, szalonnát,
hagymát, zöldpaprikát,satöbbit, vágódeszkát, a vörös és fehér bort,
fözörumot, söröket.
Ezekután szájba vesszük sorra az üvegszájakat, ellenörizendö az italok
minöségét. A tokányhoz való konyhaeszközöket késöbb rétegesen lerakjuk a
konyhaköre, a vágódeszkát kivágjuk  az ablakon, hogy az idöközben
megérkezett cimborákkal jól elférjünk az asztalnál. Miután az összes
szalonnát, hagymát, paprikát és minden egyéb ehetöt felfaltunk az
italokhoz,
együttesen elvonulunk a kocsmába, utántöltésért. Fontos, hogy elötte
meghagyjuk az asszonynak:
fözzön valami finom ebédet, mire visszajövünk !
+ - Dr. Oetker recepte 5 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhasok!
Ime a folytatas.
Udv.: Misi

41. Gomboc szalvetaban.
1/4 kg. dara, 1 tojas, 3 zsemlye, 1 keshegynyi so, 1 teaskanal Dr.
Oetker-fele sutopor.
A darat 1 merokanal forro sos vizzel leontjuk, jol elkeverjuk, nehogy
ossze- alljon. A kockara vagdalt fott tojast zsirban piritott
zsemlyekockaval keverjuk, kisse megfozzuk es 1/2 oraig allni hagyjuk.
Ezutan belekeverve a sutoport, gombocot formalunk es azt forro vizben
aztatott szalvetaban kifozzuk.
A kesz gombocokat forro vajjal leontjuk es kompottal gyolcsizzel stb.

42 Cyumolcskalacs.
20 dkg. cukor, 3 tojas, 20 dkg. liszt, 1 csomag Dr. Oetker-fele
sutopor, 1 . keshegynyi so, 1 kg. ribizli, alma, afonya, cseresznye
vagy mas gyumolcs.
A cukrot s a tojast habossa keverjuk, hozzaontjuk aprodonkent a
sutoporral kevert lisztet es egy keshegynyi sot. A suru tesztat
kizsirozott tortasutobe tesszuk, raszorjuk a fenti gyumolcsok egyiket
es 1-1/2 oran keresztul sutjuk.

43. Gyumolcskalacs (finomabb).
10 dkg. vaj vagy zsir, 20 dkg. cukor, 2 tojas, 1 dl  tej, 20 dkg.
liszt, 1 csomag Dr. Oetker-fele sutopor, 1 citrom heja, 1 keshegynyi
so.
A vajat cukorral habossa keverjuk, hozzaadjuk a tojast, sot, a
sutoporral kevert lisztet s vegul a finomra reszelt citrom hejat.
A lisztet tepsibe ontjuk es tetszes szerinti gyumolccsel beszorva
megsutjuk..

44. Gyumolcslepeny.
40 dkg. liszt, 1 csomag Dr. Oetker fele sutopor, 10 dkg. vaj, 2 tojas,
1/8 liter tej vagy tejfel, izles szerinti so, (esetleg 12 dkg. cukor)
es gyumolcs.
A gyurodeszkan elkeszitjuk a tesztat, tetszesszerinti vastagsagra
kinyujtjuk es bezsirozott tepsibe tesszuk. Burkolatnak hasznalhatunk
magnelkuli cukrozott szilvat, almaszeleteket vagy barmely gyu molcsot.
Kihult allapotban feldaraboljuk.

45. Gyumolcsizes piskotatekercs.
25 dkg. porcukor, 15 dkg. vaj, 4 tojas, 20 dkg. nullas liszt, 1/2 dl.
tej, hat csepp citromolaj, 2/3 csomag Dr. Oetker-fele sutopor. A vajat
cukorral, tojassal, tejjel jol elkeverjuk, hozzaadjuk a
citromcsoppeket es a liszttel kevert sutoport. Veszunk egy darab feher
papirt, valamivel nagyobbat a tepsinel, vajjal bekenjuk, mint a
vajaskenyeret, a tepsire tesszuk es a tesztat ebbe ontjuk bele, majd
meleg sutoben 10-12 percig vilagosbarnara megsutjuk. Miutan kivettuk,
egy masik - porcukorral meghintett - papirlapra tesszuk, lekvarral
bekenjuk s mint a retest behengeritjuk. A tesztat azutan ujjnyi
vastagsagu szeletekre vagjuk.

46. Gyumolcsretes.
A tesztat ugy allitjuk elo, mint az almasretesnel es a kovetkezo
toltelekkel toltjuk:
15 dkg. aprora vagdalt aszaltszilvat, 15 dkg. vagdalt fuget es 10 dkg.
vagdalt aszalt almat vizben puhitunk, avagy megfozunk es 12 dkg.
cukorsziruppal keverunk. Izles szerint tehetunk hozza reszelt
csokoladet, kakaot, durvan vagdalt diot, mogyorot, mandulat es a fuge
helyett aszalt kortet.

47. Habgaluska (madartej).
1/2 liter tej, 2 tojas, 5 dkg. cukor, 1/2 csomag Dr. Oetker-fele
vanillin' cukor, 1 dkg. Dr.
Oetker-fele vanillin-puddingpor vagy finom kemenyitoliszt.
A tojasfeherjebol habot keszitunk, hozzaadjuk a cukrot s tovabb
verjuk, mig kemeny nem lesz. A tejet felfozzuk, a habmasszabol
kanallal galuskat szaggatunk es a forro tejbe rakjuk, hol az par
masodnerc alatt megszilardul s akkor kivesszuk.
Keves hideg tejet folytonos keveres kozben a tojas sargajaval,
vanillincukorral es a puddingporral vagy a rizsliszttel felfozunk, mig
a krem suru nem lesz. A galuskakat uvegtalba tesszuk es a kremmel
leontve hidegen talaljuk.

48. Hab- vagy kremtolcser.
2 tojas sargaja, 10 dkg. porcukor, 8 dkg. liszt, 1dl. liter viz, egy
keshegynyi Dr. Oetker-fele sutopor.
A masszabol a sutobadogra ontunk egy keveset s a szelein mar barnara
sult lapocskakat gyorsan levesszuk s mig meleg, tolcseralakura
tormaljuk.
A kesz tolcsereket vanilia- vagy csokolade-kremmel (Dr. Oetker-fele
"Dibona") vagy a kovetkezo toltelekkel tolt-hetjuk:
2 tojas feherje, 2 kanal eros fekete kave, 12 dkg. cukor, meleg para
folott suru habba verve.

49. Hollandus. (E1oete1).
28 dkg. liszt, keves tej es tejfel, 1 keshegynyi so, .1/2 csomag Dr.
Oetker-fele sutopor, 6 dkg. vaj vagy zsir, 1 kolbasz, 1 tojas.
A lisztet keves tejjel vagy tejfollel, 1 keshegynyi soval tesztava
gyurjuk, vegul hozzadolgozunk egy keves sutopor-ral kevert lisztet. A
tesztat vekonyra ki-nyujtva, zsirral bekenjuk, osszegongyoljuk s most
ujabban 10 cm. szeles sa-vokra nyujtjuk es azokat ismet 8 cm.
darabokra vagjuk, tojassal bekenjuk. Minden egyes kockaba egy darab
kolbaszt csavarunk es az egyes darabokat a teszta osszeragasztott
oldalaval lefele kizsirozott tepsibe tesszuk es 1/2 oran at sutjuk.

50. Homoktorta.
7 dkg. vaj, 3 tojas, 16 dkg. cukor, citromheja, 25 dkg. liszt,
1/10-1/8 liter tej, 1 csomag Dr. Oetker-fele sutopor.
A vajat elkeverjuk, a tojas sargajat, cukrot, a citrom levet es hejat
bozzaadjuk, vegul a tejet es a liszt egy reszet. A liszt tobbi resze a
sutoporral lesz keverve es a kemenyre vert habbal oszszevegyitve. A
masszat jol bezsirozott es lisztezett tortasutoben egyenletes jo meleg
mellett megsutjuk. Lassan kihulni hagyjuk es cukorral beszorjuk.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS