1. |
Re: Maj, kicsit megkesve... (mind) |
25 sor |
(cikkei) |
2. |
heti-19 (mind) |
127 sor |
(cikkei) |
3. |
Fuge (mind) |
77 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Re: Maj, kicsit megkesve... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>=======================================================
>Felado : [Hungary]
>2.
>Parom imadja a piritott sertesmajat. Mivel nem olyan regen elunk
>egyutt, meg csak most szantam ra magam, hogy elkeszitem neki. Kicsit
>felek, hogy kemeny marad (attol,hogy a vegen kell megsozni).
>Kerdezgettem, erdeklodtem es kaptam egy olyan tanacsot, hogy fozes
>(sutes) elott 1 - 1,5 orara be kell aztatni tejbe, es igy tuti puha
>marad.
Mindig mindenki azon problemazik, hogy csak kemeny ne legyen a maj. Amig
meg ettem majat (jo neheny eve volt), en mindig ugy szerettem, ha kemeny,
mint a cipotalp :) A csaladnak mindig kiszedtem meg puhan, a magamet meg
kemenyitettem par percet.
Topy
> ==============================================
_/"""\_ | Jozsef BAKSAY
(_ o o _) |----------------------------------
| _ | | >
\/ \/ | >
\^/ | http://www.extra.hu/topy
| http://www.geocities.com/topybear
> ==============================================
|
+ - | heti-19 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
19. Heti etrend
VASARNAP: Gombaleves (karajcsonttal), toltott sertesborda burgonya-purevel es
,paradicsomsalataval, norman torta
HETFO: Paradicsomleves, kolbaszos palacsinta kovaszos uborkaval, szolo
KEDD: Erdelyi zoldborsoleves, lekvaros derelye
SZERDA: Sajtleves, kelkaposzta-fozelek fasirttal, mezescsok
CSUTORTOK: Sargaborsopure leves, rantott tonhal burgonyasalataval, kekszbomba
PENTEK: Almaleves, karfiolos muszaka, csokoladekrem
SZOMBAT: Tavaszi zoldsegleves (levesporbol), rakott burgonya torok salataval,
noi szeszely
Receptek
Erdelyi zoldborsoleves
Felforralunk egy negyed liter tejet csipet reszelt szerecsendioval, soval, meg
ket
deka vajjal vagy margarinnal, es aprankent, allandoan keverve beleszorunk 12 de
ka
lisztet. Tovabb keverve addig hagyjuk a tuzon, mig az edeny falatol el nem vali
k,
majd kihutjuk. Egyenkent beledolgozunk ket tojast, es ha kell, utanasozzuk. Egy
fazekba ontjuk egy felkilos konzerv borso levet, vizzel masfel liternyire
kiegeszitjuk, beledobunk ket leveskockat (helyette etelizesito port is tehetunk
bele)
es ot percig forraljuk. A tesztamasszabol ket megvizezett kiskanal segitsegevel
hosszu galuskakat szaggatunk a levesbe, es fedo alatt, lassu tuzon 10 percig
forraljuk. Ekkor ontjuk bele a zoldborsot, egy csokor finomra vagott
zoldpetrezselyemmel izesitjuk, es egyszer felforralva talaljuk.
Kolbaszos palacsinta
10 deka lisztbol egy tojassal, egy fel deci tejjel meg szodavizzel palacsintate
sztat
keverunk, es legalabb egy oraig allni hagyjuk, majd nyolc palacsintat sutunk be
lole.
30 deka cserkeszkolbaszt akkora darabokra vagunk, amekkora a palacsinta atmeroj
e.
Minden palacsintat megkenunk vekonyan mustarral, belegongyolunk 1-1
kolbaszdara-bot, es tuzallo talra teve, leontjuk ket deci tejfol meg egy tojass
arga
keverekevel. A forro sutoben szep rozsaszinure sutjuk. (Sutes elott meghinthetj
uk a
tetejet reszelt sajttal is.)
Karfiolos muszaka
Uvegesre piritunk ket fej aprora vagott voroshagymat, hozzaadunk 25 deka daralt
serteshust, es egy par percig egyutt piritjuk. Felengedjuk egy csesze (masfel d
eci)
vizzel, es etelizesito porral sozzuk. Fedo alatt, kis langon puhara paroljuk. K
ozben
sos vizben 15 percig fozunk egy rozsaira szedett kb. egykilos karfiolt, majd le
vet
lecsurgatjuk. A karfiol fozovizevel martas surusegure higitunk egy kis doboznyi
paradicsompuret, es ket gerezd tort fokhagymaval, keshegynyi torott borssal meg
torott baberlevellel izesitve, par percig forraljuk. Egy evokanal olajjal kiken
unk egy
mely tuzallo talat, aljara teritjuk a karfiol felet. Erre simitjuk a parolt dar
alt hust,
majd befedjuk a maradek karfiollal. Az egeszet leontjuk a paradicsommartassal,
es a
sutoben megsutjuk. Vigyazzunk, nehogy a teteje megpiruljon!
Toltott sertesborda
Egeszben megsutunk a megszokott modon 80 deka kicsontozott rovidkarajt, es nyol
c
szeletre vagjuk. Negyet egymas melle egy tuzallo talra fektetunk, megkenjuk a
kremmel, es befedjuk ;a masik negy szelet hussal. (A kremhez simara keverunk eg
y
kis doboznyi majkremet egy kiskanal mustarral, ket, villaval osszetort kemeny
tojassal, egy csokor osszevagdalt petrezselyemzolddel. keshegynyi majorannaval
meg torott borssal, es lazitaskent egy kanal tejfollel.) Ket deka lisztbol ket
deka
vajjal, meg negy deci tejjel besamelt fozunk. a tuzrol leveve belereszelunk ot
deka
sajtot, es a lerakott husra onteve, a sutoben megsutjuk. Jo elore elkeszitheto,
csak a
vegso sutes maradjon taladas elottre.
Norman torta
Osszegyurunk 25 deka finomlisztet 13 deka margarinnal, csipet soval meg annyi
vizzel, hogy rugalmas tesztat kapjunk, es egy oraig pihentetjuk. Ekkor nagy ker
ek
lappa nyujtjuk, es ugy belelunk ki vele egy nagy tortaformat, hogy pereme is le
gyen.
A forro sutoben vilagossargara sutjuk. Ezutan korkorosen kirakjuk hat megtiszti
tott
cikkekre vagott almaval, meglocsoljuk egy fel citrom levevel, meghintjuk harom
evokanal porcukorral, amelybe mokkaskanal :tort fahajat kevertunk, ralocsolunk
masfel deci, keves vizzel higitott barackizt meg ot deka olvasztott vajat. A ba
rackizt
izesithetjuk keves rummal is. A sutobe visszatoljuk, teljesen megsutjuk. Ha kih
ult, a
tortakarimat lehuzzuk rola, de a tortalappal egyutt csusztatjuk talra. Tetejet
bevonjuk
ket deci habba vert tejszinnel, amelyet egy kiskanal porcukorral izesitettunk.
E HETI SALATANK
Torok salata
Osszekeverunk 25 deka felbevagott majd vekonyra szelt paradicsomot 20 deka
meghamozott, vekony felholdakra vagott uborkaval, ket nagy fej fel karikakra va
gott
lila hagymaval meg ket csokor, szaraval egyutt aprora vagott zoldpetrezselyemme
l,
megsozzuk, es meglocsoljuk keves borecettel, meg olivaolajjal. Meghintjuk keves
majorannaval vagy az eredeti recept szerint: szurokfuvel, es nehany orara behut
juk,
hogy az izek jol osszeerjenek.
F. N. A.
Juszt sem usszatok meg, kaptok egy viccet is! :-)
- Sikerult a kis felesegednek az elso ebed elkeszitese?
- Ne is kerdezd! Meg a szakacskonyv is odaegett.
--
Üdv.: Szászika*(2+2)
A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
http://www.extra.hu/szaszika
|
+ - | Fuge (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Csiri!
Egy ideig nem tudtalak olvasni benneteket, igy kisse keson valaszolok fuges
kerdesedre, mert latom meg senki nem reagalt ra, legalabbis a csatin.
Lehet, hogy maganban kaptal valaszokat, es ha mar ismered receptjeimet,
elnezest.
Fuge cukorban
Teljesen eretlen zold fugebol is keszithetjuk. Citrommal izesitett vizet
forralunk, a fuget belerakjuk, es 2-3 perc forralas utan egy talba szedjuk,
hosszaban kettevagjuk. 50dk fugehez 50 dk cukrot, 1-2 szelet citromot, egy
darabka vaniliat 3 dl vizzel 10 peercig fozunk, es a fugere forrazzuk. Ezt
harom napon at megismeteljuk. (nem nagyon problemas es megeri,
tapasztalatbol tudom) Az utolso napon a szirupot felforraljuk, majd a fuget
belerakva, 3-4 percig fozzuk. Vegul uvegekbe toltjuk, a szirupot forron
raontjuk, es egy evokanal rum meg egy keves tartositoszer kerul a tetejere.
Az uveget lezarjuk es szarazgozben hagyjuk kihulni. Gyumolcskenyerhez,
fugeszalamihoz, tesztak diszitesere szeletelve hasznaljuk.
Fugedszem
Szep erett fugeket gyengen sozott vizben puhara fozunk, ha megpuhult, hideg
vizzel leontjuk a szitara tett fugeket. Ha a viz mind lecsurgott rola
fellaskazzuk a fugeket: egy kg gyumolcsre 80 dk cukor es egy kicsi
borospohar rum jon; a cukrot apro gyongyig fozzuk, a habjat leszedjuk es
akkor a fugeket belevetjuk es folytonos kavaras kozott tiz percig fozzuk,
keves szalicilt is lehet bele tenni. Meg forron uvegekbe rakjuk es 24 ora
mulva a tetejere porcukrot teszunk, lekotjuk ls eltesszuk.
Bogdanne Szontagh Vilm a 1936
Fugebor
1936- os rceptkonyvbol
"(szazeves recept. A fugebor ugy szinre, mint izre azonos a tokaji
szomorodnival es literje 55 fillerbe kerul) Egy kg fuget fevagunk, nagy
uborkas uvegbe tesszuk. Egy dk elesztot, egy dk borkovet teszunk ra s egy
kg kockacukorbol es 3,5 l vizbol fozott szirupot hidegen ontunk ra s ket
hetig allni hagyjuk a pinceben. Ekker levet leontjuk s a fugere ismet egy
dk eleszto, egy dk borko s meg ugyan annyi szirup hidegen raontve es ismet
ket hetig rajta hagyjuk, majd leszurjuk. Ugyanezt az eljarast harmadszor is
megismeteljuk ugyanazon fugere, de most harom hetig hagyjuk allni. A harom
szuretet osszeontjuk, lehiggasztjuk s uvegekbe toltjuk. MIndjart is
elvezheto, de evtizedekig is eltarthato.
Ozv. Acs Gustavne"
Fugeszalami
Hozzavalok: 1 koszorus fuge vagy 25 dk a fent leirt cukrozott fugebol,
narancsiz, egy marek cukrozott narancshej, (Ha nem ismered a receptjet azt
is tudom kuldeni) kristalycukor.
A fuget ledaraljuk es annyi narancsizzel meg aprora vagott cukrozott
narancshejjal dolgozzuk ossze, hogy formazhato legyen. Egy deszkara
kristalycukrot ontunk es a fugemasszabol rudat formazva beleforgatjuk.
Ket-harom napig szellos helyen szikkadni hagyjuk, majd eles kessel ujjnyi
szeletekre vagjuk. Keszithetjuk ugy is, hogy a masszabol kis gomboket
formaznk, es ezeket forgatjuk a kristalycukorba.
A vegere meg egy kuriozum, amit valoszinuleg nem fogunk elkesziteni, de
erdekes.
Ez a recept egy ezernyolcszaz-valahanyban kiadott konyvbol valo.
"Fugekave
Az igzi fuge-kave tisztan fugebol keszul, ugy, hogy a koszoru-fuget ket
karejra metszik, vaslemezen megaszaljak barnara es melegen megtorik. Ez a
kavenak izere es szinere is kedvezoen hat. Hamisitani szoktak arpaval meg
makkal."
Ezzel kimerult fugevel kapcsolatos tudomanyom.
Szeretettel udvozollek benneteket
Eva
|
|