Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1006
Copyright (C) HIX
2001-11-11
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 sutemeny cukrosoknak 1 (mind)  67 sor     (cikkei)
2 sutemeny cukrosoknak 2 (mind)  52 sor     (cikkei)
3 sutemeny cukrosoknak 4 (mind)  80 sor     (cikkei)
4 turogomboc (mind)  14 sor     (cikkei)
5 Re: rosejbni (mind)  6 sor     (cikkei)

+ - sutemeny cukrosoknak 1 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Van egy receptkonyvem Balog Gabor: Sutemeny cukrosoknak. Ebbol irok be
nehany receptet. Cukor helyett glukonont hasznalunk, gyogyszertarban
kaphato.
Nyugodtan ehetik a nem cukrosok  es a dietazok is.

Madartej.
5 adag.
1 adag sulya:12 dkg
Energiatartalom: 709 kJ /170 kcal
Szenhidrat: 16.14 g. ebbol glukonon: 11.38 g.
Hozzavalok: 5 dl tej, 4 tojassargaja, 3 tojasfeherje, 6 dkg glukonon, 1
kiskanal vaniliakivonat.
A tojasfeherjet kemeny habba verjuk. A tejet a glukononnal felforraljuk,
majd a tuzet takareklangra allitva, a habot evokanallal a tejbeszaggatjuk.
Addig fozzuk mig a habgaluskak meg nem kemenyednek. Ezutan szurokanallal
kiszedjuk, talalasig felre tesszuk. A tojassargakat egy keves tejjel simara
keverjuk,, es a forrasban levo tejhez ontjuk.Kevergetve kisse besuritjuk,
kihutjuk, a habgaluskakat a tetejere fektetjuk es jol behutve talaljuk.

Vaniliakivonat.
4 dkg.
Energia: 0 , szenhidrat: 0,
Hozzavalok: 1 dkg vaniliarud.
A vaniliarudat feldaraboljuk, fel dl vizzel egy percig fozzuk, majd a tuzrol
leveve lefedjuk, es amikor kihult, atszurjuk. Izesitesre hasznaljuk.

Csokolades vaniliakrem poharban.
6 adag
1 adag sulya:15 dkg
Energiatartalom:1613kJ /386 kcal
Szenhidrat: 23.18 g, ebbol glukonon: 9.48 g.
Hozzavalok: 3 dl tej, 1/3 vaniliarud, 5 tojassargaja, 5 dkg liszt, 6 dkg
glukonon, 5 dkg kakao, 4 dl tejszin.
A tojassargakat a liszttel, a glukononnal meg egy keves tejjel suru peppe
keverjuk.A visszamaradt tejet a vaniliaruddal felforraljuk, es a pepes
keverekhez ontjuk,majd ujra nehany percig forraljuk. Ket egyenlo reszre
osztjuk, az egyik reszt a szitalt kakaoporral simara keverjuk, es meg
melegen, de nem forron, poharakba toltjuk. A krem masik felet kihutjuk, majd
a habba vert tejszin ketharmadaval gazdagitjuk, es a mar kihult csokolades
kremre simitjuk. A maradek tejszinhabbal diszitjuk és 20-30 percre
hutoszekrenybe rakjuk.

Piskotateszta.
45 dkg.
Energiatartalma: 5676 kJ /1345 kcal.
Szenhidrat: 195.16 g, ebbol glukonon 94.8 g
Hozzavalok: 6 tojas, 10 dkg glukonon, 14 dkg liszt, 1 citrom reszelt heja, 5
g sutopor.
A tojasok sargajat 3 dkg glukononnal kikeverjuk, a feherjet 7 dkg
glukononnal habba verjuk. A felvert feherjet aprankent a sargajahoz
keverjuk, vegul a sutoporral elkevert lisztet es a citromhejat is
hozzaadjuk.
A piskotamasszat suthetjuk: tortaformaban ( 35-40 perc a sutesi ido),
Papirral belelt tepsiben tekercsnek (25-30 perc a sutesi ido), Zsirozott,
lisztezet sutolemezen ( 20-25 perc a sutesi ido). A suto homerseklete 170 -
180 fokos, azaz kozepesen meleg legyen.

Majd meg irok a piskotaalapot felhasznalo kulonbozo tortakrol, valamint
vajas- es leveles tesztakrol.
Mara ennyi.
Folyt. kov.

Udv.

Ilse
+ - sutemeny cukrosoknak 2 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Citromtorta.

16 szelet
1 szelet sulya:6.6 dkg
Energiatartalma:1067 kJ / 255 kcal
Szenhidrat: 20.53 g, ebbol glukonon13.63 g.
Hozzavalok: egy kerek, 45 dkg-os piskotateszta, 1 dl tejszin, 10 dkg
glukonon, 25 dkg Rama margarin, ket nagy citrom reszelt heja, 1 citrom leve,
disziteshez gyumolcszsele.
A tejszint a glukononnal felfozzuk, kihutjuk, majd a margarinnal habosra
keverjuk, kozben a citrom levet es reszelt hejat is hozzaadjuk. A
piskotatesztat 3 egyenlo lapba vagjuk, a citromkremmel megkenjuk, es a torta
oldalat es tetejet is bevonjuk vele. A tortat jol kifagyasztjuk, utána a
tetejet a vekony karikakra vagott masik citrommal kirakjuk. A langyos
gyumolcszselevel (25-28 fokos) bevonjuk, es ujra hagyjuk megdermedni. Meleg
vizbe martott, szarazra torolt eles kessel felszeleteljuk.

Epertorta.
16 szelet
Egy szelet sulya: 7.7 dkg
Energiatartalom: 1006 kJ / 241 kcal
Szenhidrat: 21.43 g, ebbol glukonon: 13.63 g.
Hozzávalok: egy kerek 45 dkg-os piskotateszta, 10 dkg glukonon, 25 dkg Rama
margarin, 30 dkg eper, 1/2 dl citromle,15 dkg gyumolcszsele.
A glukonont a margarinnal habosra keverjuk, es hozzaadunk 10 dkg attort
epret. Ezzel tovabb keverjuk, a citromlevel izesitjuk. Ha a krem nem lenne
sima, grizesedne, akkor vizgozon kisse megmelegitjuk es utana atkeverjuk.
A tortakarikat 3 lapba vagjuk, es a kremmel megtoltjuk, bevonjuk.A maradek
eperszemeket kettevagjuk, es lapjukkal a tortara fektetjuk. majd az
elkeszitett langyos zselevel bevonjuk. Amikor a zsele megkemenyedett, a
tortat melegvizbe martott, megtorolt kessel felszeleteljuk.

Gyumolcszsele (tortabevonat).
1 kg
10 dkg energiatartalma:330.6 kJ / 79 kcal.
Szenhidrat: 19.42 g, ebbol glukonon: 18.96 g.
Hozzavalok: 6 dkg zselatin, 20 dkg glukonon, 20 dkg citrom.
A zselatint 3 dl hideg vizzel simara keverjuk. 7 dl vizet a glukononnal meg
a karikara vagott citrommal felfozzuk, majd leszurjuk. A megduzzadt
zselatint beleontjuk, es allandoan keverve addig fozzuk mig egyet nem forr.
Az edenyt hideg vizbe allitva, es allandoan keverve 25-30 fokra hutjuk. Az
igy hutott zselevel a gyumolccsel kirakott torta tetejet bevonjuk, igy
fenyezzuk a sutemenyt.
Ha diabetikus befottet hasznalunk akkor a fele viz helyett hasznalhatjuk a
befott levet.
Folyt kov.

Udv.

Ilse
+ - sutemeny cukrosoknak 4 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Vajas teszta.
90 dkg.
10 dkg energiatartalma: 1818.11 kJ / 434.89 kcal.
Szenhidrat: 31.48 g, ebbol glukonon: ---
Hozzavalok: 35 dkg vaj, 35 dkg liszt, 5 g so, 1 evokanal 10%-os ecet; a
nyujtashoz 5 dkg liszt.
30 dkg vajat 7-8 dkg liszttel osszegyurunk, kocka alakura formazzuk, es fel
oraig a hutoszekrenyben pihentetjuk. A sot 2 dl vizben feloldjuk, az ecetet
hozzaontjuk, es a megmaradt liszttel, meg vajjal jol kidolgozzuk, hogy
retestesztahoz hasonlo legyen. A tetejet bevagdossuk, es 30 - 35 percig
huvos helyen pihentetjuk. Lohere alakura formazzuk, a kozepere fektetjuk a
lisztes zsiradekot, es becsomagoljuk, mint egy turostaskat. Lisztezett
gyurodeszkan ovatosan kinyujtjuk, es szimplan behajtjuk. ( 3 retegu a
teszta). Ismet kinyujtjuk , es duplan behajtjuk. ( 4 retegu, es a szelei a
tesztaan belul vannak). Ezutan 1 oraig huvos helyen pihentetjuk, majd ismet
szmplan, utana duplan hajtogatjuk. 1 - 2 orai pihentetes utan megfelelo
vastagsagura nyujtva mar formazhatjuk, suthetjuk.

Almas tiroli retes.
16 szelet.
1 szelet sulya: 6 dkg.
Energiatartalma: 846 kJ /202 kcal.
Szenhidrat: 18.67 g, ebbol glukonon: 2.37 g.
ozzavalok: 50 dkg vajasteszta, 60 dkg almatoltelek, 3 dkg buzadara, 1 tojas;
nyujtashoz 3 dkg liszt.
A tesztat 3 - 4 mm vastagra nyujtjuk, es ket egyforma, 8 - 10 cm szeles
csikot vagunk belole. A ket hosszanti szelet megkenjuk tojassal, a buzadarat
a tesztacsikok kozepere szorjuk, majd a tolteleket rahalmozzuk. A tesztat
ugy hajtjuk ra, hogy a tolteleket korulolelje, es a tojassal megkent reszek
1 - 2 cm szelesen takarjak egymast. A teszta tetejet tojassal ketszer
megkenjuk, villaval megszurkaljuk, es forro sutoben ( 200 fok) toljuk.  8 -
10 perc mulva a tuzet mersekeljuk, es a tesztat kozepesen meleg ( 160 -170
fok ) sutoben aranysargara sutjuk.

Makos-megges tiroli retes.
16 szelet.
1 szelet sulya: 6 dkg.
Energiatartalma: 976 kJ / 233 kcal.
Szenhidrat: 20.62 g, ebbol glukonon: 4.5 g.
Hozzavalok:50 dkg vajasteszta, 32 dkg maktoltelek, 18 dkg kimagozott meggy,
1 tojas, 3 dkg buzadara, csipetnyi orolt fahej; nyujtashoz 3 dkg liszt.
Hasonloan keszul, mint az almas. A kulonbseg csupan az, hogy alma helyett
máktoltelekel kenjuk meg, es a levetol lecsurgatott meggyet a makra
teritjuk.

Almatoltelek.
1.2 kg.
10 dkg energiatartalma: 541.49 kJ / 129.23 kcal.
Szenhidrat: 16.38 g, ebbol glukonon: 6.32 g.
Hozzavalok:1 kg tisztitott alma, 8 dkg glukonon, 2 dkg daralt dio, 1 dkg
fahej, 5 dkg buzadara.
A tisztitott almat vekony szeletekre vagjuk, az osszes tobbi hozzavaloval
elkeverjuk, es 25 - 30 percig allni hagyjuk. Ezutan kulonbozo sutemenyeket
tolthetunk vele.

Dios toltelek.
32 dkg.
10 dkg energiatartalma: 1786.75 kJ /426.68 kcal.
Szenhidrat: 28.02 g, ebbol glukonon: 20.74 g.
Hozzavalok: 15 dkg daralt dio, 7 dkg glukonon, 1 dl tej, 1 nagy citrom
reszelt heja, 1 kiskanal vaniliakivonat,5 g orolt fahej.
A tejet a glukononnal meg az izesitokkel felforraljuk, a diot hozzaadjuk, es
kihutjuk.

Makos toltelek.
32 dkg.
10 dkg energiatartalma: 1541.75 kJ /368.18 kcal.
Szenhidrat: 34.12 g, ebbol glukonon: 20.74 g.
Hozzavalok: 16 dkg daralt mak, 7 dkg glukonon, 1 dl tej, 1 nagy citrom
reszelt heja, 1 kiskanal vaniliakivonat, 5 g orolt szekfuszeg, 5 g orolt
fahej.
Ugyanugy keszul, mint a diostoltelek.

Folyt. kov. Sos es edes teasutemenyekkel.

Udv.

Ilse
+ - turogomboc (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, szia Topy!

>Hasonló a dolog ahhoz, ahogy egy ideje próbálok a Nyugati környékén
>túrógombócot _étteremben_ felhajtani. De csak pizzériákban sikerült találni
>eddig :(((

Igaz, jo regen volt mar, meg nem is a Nyugati kornyeken :-), de en
etteremben egyedul a Nancsi neninel Huvosvolgyben ettem finom turogombocot.
Akkora volt, mint egy teniszlabda, es habkonnyu. 
Nem egy nagy durranas elkesziteni, megse csinaljak ettermekben. Mert ha
kisporoljak belole a turot (hogy legyen rajta haszon :-(( ), akkor
borzalmas lesz. 

Zita
+ - Re: rosejbni (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Na ezt jol megkaptam!  Viccesen irtam, ott volt a smiley (szma'jli) is
utana, s ugy hangzott a dolog, mintha nem tudnam, hogy a rosejbni karika
alaku.  Ha't kerem, legkozelebb majd jobban vigyazok.  A tobbit, amit
irtam, tovabbra is tartom - az komoly volt!  ;-)

Martha

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS