Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 896
Copyright (C) HIX
2001-07-07
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 folyos torta :) (mind)  13 sor     (cikkei)
2 zsele/kenyer (mind)  21 sor     (cikkei)
3 zsele-problema (mind)  14 sor     (cikkei)
4 Re:zselatin (mind)  12 sor     (cikkei)
5 Re: Csulok babbal (mind)  33 sor     (cikkei)
6 Olasz tezstak (mind)  43 sor     (cikkei)
7 Csulok es bab (mind)  52 sor     (cikkei)

+ - folyos torta :) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Mindent a recept szerint csinaltam, [...]
> Mit rontottam el? ( a zsele meg meleg volt, amikor hozzaadtam a joghurthoz)

Szia Rita!

Egyszer volt az index Konyhatrukkok foruman szo arrol, hogy a H-val
kezdodo es aas-szal vegzodo nevu zsele nem szokott "megkotni". Nem az volt
veletlenul? 
En egyebkent erre is sima, mezei zseletint (poralakut) hasznalok (alt.
szoktam izesiteni, szinezni szorppel, gyumolcslevel is), es azzal eddig
nem volt gondom.

zsani
+ - zsele/kenyer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

avagy joghurt torta maskepp: javaslatom a zselatin, es a biztonsag kedveert
egy kicsit tobb, mint irva van, monjuk +1 teaskanallal. Egy poharnyi
joghurtot javaslok egy kicsit langyositani, ebben kellene a zselatint lassan
adagolva csomomentesre keverni/feloldani, ugy, hogy a tuzhelyen van kozben
es melegszik az egesz. Ha felforrt, akkor kell hagyni langyosra hulni, es
igy lehet hozzakeverni a maradek joghurthoz/tejszinhez/turohoz stb. Volt
olyan tortam, hogy az egesz ilyenkor teljesen higan folyt. Es eleg sok ido
kell a hutoben (tobb ora, de jobb egy egesz ejszaka), hogy megszilarduljon. 
A kerdesed az volt, hogy mit rontottal el: azt gondolom, hogy siethettel az
egesszel. Tovabbi eredmenyes probalkozat, kiskanallal azert gondolom finom
volt 8)))

Tipp: babapiskota vagy haztartasi keksz kivalo a joghurtos tortak
"tesztajakent". 



Csatlakozva a napokkal elottem szolokhoz, a kenyer mennyisegei nem voltak
sajna olvashatok, es engem is erdekelne a tobbi variacio. Kulonosen egy
ahhoz hasonlo, amit egyszer egy kostolon ettem, sonka, hagyma, es mindenfele
finom olasz fuszerek is voltak benne. VALAKI!!!!
+ - zsele-problema (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, szia Rita!

Egyetlen fontos momentumot hagytal ki, nevezetesen a "hires-nevezetes"
homerseklet kiegyenlitest. Sokan a rantast is igy szurjak el, hogy egybol
beleontik az etelbe az olajban megpiritott lisztet.
Szoval a teendo: a felforrositott zselebe aprankent, kanalazva kell
beletenni a joghurtos masszabol valamennyit, igy lassacskan csokken a
homerseklete, es ezt a zseles joghutot mar bele lehet keverni az egesz
joghurtmasszaba. Igy nem eri 'ho"sokk' :-))))), es garantaltan sikerulni
fog a tortad. 

Sok sikert!
szia,
Zita
+ - Re:zselatin (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Rita!

> A problemam a kovetkezo: a hetvegen joghurtos
> gyumolcstortat csinaltam, amihez zsele is kellett. A zselet
> ahogy azt kell feloldottam vizben , felforraltam

Szerintem itt rontottad el. Tényleg az volt írva a zselatinra, hogy forrald
fel?
Vagy nem is zselatin volt? A tortazselé erre a célra nem jó, de szerintem
azt sem kell felforralni, csak felmelegíteni.

Edit (Gyor)
+ - Re: Csulok babbal (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Zsolt!
> Bogracsban szeretnenk elkesziteni, igazabol meg a nevet sem tudom. A
csulok
> es valamilyen babbol keszitett nemtudommiezt

Nem igazán szerencsés ezt bográcsban fozni, de Ti tudjátok. (Fedo alatt
fozve is legalább két-három óra)
Nevezzük talán csülkös bablevesnek:
Súlyban kb. fele annyi babot vegyél, mint a csülök, és áztasd be hideg
vízbe, legjobb este, de még korán reggel is idoben lehet. A csülköt tedd fel
foni annyi vízben, ami ellepi, tegyél mellé 2-3 babérlevelet, egy nagyobb
hagymát, két szál sárgarépát, egy szál petrezselyemgyökeret egészben, néhány
gerezd fokhagymát, 10-15 szem borsot, lehet bele tenni borókát,
szegfuborsot, szerecsendiót , egy-két zöldpaprikát, paradicsomot is, ha
szeretitek, a rozmaring is nagyon jó a babhoz. Ha félig megfott, kóstold meg
a levét, ha túl sós (vagy, ha nem tudod eldönteni, hogy az-e, mert a bab
azért felvesz még belole, de a nagyon sós lében lassabban is puhul), pótold
vízzel, öntsd hozzá a babot az áztatóvízzel együtt, és most már csak fozni
kell, míg minden megpuhul, meg az elfott vizet pótolgatni (akár a félretett
fozovízzel is lehet, csak figyelni kell a sóra).  Ha "pirosan" szeretitek, a
végén hozzá lehet keverni egy kanál pirospaprikát. Leginkább csipetkét
szokás bele fozni, és tálaláskor tejfölt adni mellé.

Gulyásszeruen is lehet csinálni, akkor a hagymát megpirítod egy kis zsíron,
pirospaprikát teszel hozzá, felengeded, és onnantól ugyanez.

Hamarabb van, ha a csülköt elore megfozöd, még hamarabb, ha nem szárazbabot,
hanem fejtetbabot (zsengéspaszuly, hol hogyan nevezik) fozöl, úgyis itt a
szezonja:-)))

Jó étvágyat!

Edit (Gyor)
+ - Olasz tezstak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

A mult hetet sikerult Olaszorszagban, Kalabriaban eltoltenem.
Igaz, hogy itthon is lehet kapni, de mi onnan hoztunk tortellini nevu
tesztat, valamint egy masikat, aminek nem tudom a nevet, de az is egy
toltott teszta, csak negyzet alaku.
A boltban az elado holgy nagyon kedvesen ajanlott egy kis 200 ml-es dobozban
levo ontet felet. A neve Panna da Cucina.
A gond az, hogy ez csak az egyik adag tesztara elegendo.
Mivel lehetne a masik adagot is igazan izletesse tenni?
Megkoszonom, ha valaki eloszlatja tudatlansagomat.
Lehet, hogy nem leszek nepszeru ezen a listan, de elarulom, hogy egyik este,
mikor beultunk egy szorakozohelyre, ugy gondoltam, hogy kiprobalom itt
milyen az igazi olasz spagetti. Bar ne tettem volna!
Mivel ezt a helyet Miami Pub-nak hivjtk, nyilvanvalo volt, hogy nem a konyha
a fo specialitasuk, ezert nem is volt kettonel tobb spagetti az etlapon.
Az ar sem volt huzos, az egyik 10 000, mig a masik 11 000 liraba kerult.
A baj csak az volt, hogy mindket etelnel a spagetti szo utan meg valami volt
irva, amirol fogalmunk sem volt, hogy mi lehet.
Ezert aztan egyik ismerosommel egyutt talalomra kivalasztottuk az egyiket es
megrendeltuk.
Mar az gyanus volt, hogy a szakacs mar vagy fel oraja surgott-forgott a
konyha ablaka mogott, mire megkaptuk a koltemenyt. Koltemenyt, mert olyan
szepen volt talalva, hogy fenykepre kivankozott volna. Hatalmas, ovalis
talon oriasi mennyisegu spagetti volt, valamilyen szaftban megforgatva,
benne kagylok es valami kocka alaku piros, vagy bordo tengeri herkentyu
husa, korberakva kettenyitott hejas kagyloval.
Szoval a latvany lenyugozo volt, de a szag, az iszonyatos.
Soha sem birtam a halpiacok jellegzetes szagat, ahol a polipok, rakok,
egyebb tenger gyumolcsei  arasztottak a szagot, de most ez aradt a kajabol
hatvanyozottan, hiszen meg voltak fozve. Hosiesen lekuzdottem kb harmadat,
hiszen ha mar itt voltam, ezt is meg kellett kostolnom, de bizony vagy harom
napig meg a tenger szagatol is forgott a gyomrom.
Hat ennyit arrol, hogy milyen sokat szamit a nyelvtudas etlapbongeszes
kozben.
Elnezest azoktol, akik szeretik a kagylot es tarsait, nekik tovabbra is jo
etvagyat kivanok hozza.

Minyu

Ui: lehet, hogy rossz helyen kostoltam, de a pizzajuk sem izlett, a
piritoshoz hasonlatos tesztaja miatt.
Az emberek es taj, valamint a tenger persze mindenert karpotolt.
+ - Csulok es bab (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhasok!

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Fustolt csulok babbal
>A lenyeg a fustolt csulok es a bab. Mit lehet ebbol egy bogracsban
kihozni?

Szia Zsolt!
1.  A legalapvetobb otlet a bableves bogracsban. :-)) Persze fustolt
csulokkel.
A csulkot jol ki kell aztatni nehogy elsozza a levest. En ugy szoktam
csinalni, hogy amikor mar felig megfott a csulok, akkor kiveszem es
feldarabolom, majd a csonttal egyutt ismet visszateszem. Szerintem igy
intenzivebb ize lesz a levesnek.

2.  A masodik otletem: babos csulokporkolt.
Ezt ketfele modon szoktam csinalni, - marmint a csulokporkoltet.
Vagy az elobb leirt modon elofozom a csulkot fokhagymakkal. vagy nyersen
darabolom ossze es a csonttal egyutt hasznalom. A csontrol ugyis lefo a
rajta maradt hus. A fozolevet felhasznalom a porkolthoz, ha marad belole,
megy a fagyasztoba.
Fustolt szalonnat fel centi vastag szeletekre vagok, kisutom es a szalonnat
friss kenyerrel talalom eloetelnek! Akar hagymaval, akar kovaszos
uborkaval.
A kisult zsirban jo sok hagymat uvegesre piritok, -ha keves a zsir akkor
potolom-, de felidoben beledobok 2-3 zoldpaprikat amit elotte a hagyma
nagysagura daraboltam. (Geppel szoktam mindkettot apritani.)
Beledobom a kockara vagott csulkot es megpiritom, surun keverve, vagy
razogatva, addig amig kezd levet engedni. Ekkor egy kis csuloklet ontok ra,
akar frisset, akar a fagyasztobol, hogy a fuszerezes alatt ne tudjon
odaegni.
Sozni nem szoktam altalaban eleg sos a csulok, de ha megsem, a vege fele
meg lehet sozni.
Fuszerezem csemege pirospaprikaval, frissen orolt borssal, egy pupos
kaveskanalnyi majorannaval, ugyanennyi Vegetaval, fele annyi orolt
komennyel. Ket db hejatol megszabaditott paradicsomot vagdalok bele,
belepreselek 3 gerezd fokhagymat, hozzaontok 3-4 dl szaraz vorosbort.  Az
egeszet jol osszekeverem es ha szukseges, felontom annyi csuloklevel, hogy
a hust eppen ellepje. Beledobom a csontokat, par percig osszeforralom es
utana csak eppen bugyogni hagyom. A fuszerezes utan fedot szoktam ratenni,
amit kesobb leveszek, amikor mar lassan bugyog. Csak ovatosan keverem meg
ritkan fakanallal, inkabb forgatni szoktam rendszeresen a bogracsot.
En soban fott krumplit szoktam hozzaadni, de mar olyan is volt, hogy
belefoztem a krumplit.
De teged most a bab erdekel! Hogy a babot mikor teszed bele, az
sokmindentol fugg. Milyen bab, milyen szaraz, aztatod e?
En pl. nem szoktam a babot beaztatni, igy kb a nyers csulokkel egyszerre
fol meg, ha bablevest csinalok. De megfozheted a babot kulon, es amikor mar
a hus majdnem jo, hozzaadod, de igy nem lesz olyan finom ize, az biztos.
Remelem nem felejtettem ki semmit a leirasbol.

Jo etvagyat kivan mindenkinek: Misi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS