Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 488
Copyright (C) HIX
2000-03-15
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Kunsagi Szakacskonyv (mind)  19 sor     (cikkei)
2 Elo es sult husi (mind)  74 sor     (cikkei)
3 heti etrend-4 (mind)  93 sor     (cikkei)
4 Nyulmajpastetom (mind)  31 sor     (cikkei)
5 Gombaval toltott dagado... (mind)  27 sor     (cikkei)

+ - Kunsagi Szakacskonyv (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Jo etvagyat Mindenkinek!
Van egy anyosomtol orokolt szakacskonyvem, a targyban leirt cimmel 1937-bol.
Sokfele recept van leirva benne. Eredeti Kunsagi Szakacskonyv a teljes cime.
(Sajat tapasztalatai alapjan osszeallitotta Simon Elemerne dezseri Boleman
Ilona Kisujszallason).
Ebben talaltam a XXIII. fejezetben egy haziszappan leirast, azert tunt fel
mert Epe szappan a neve. Ideirom kuriozumkent. :-))

Epe szappan
1 kg haziszappant feldarabolva olvassz el 2 jo nagy marha epeben. 2 dkg
kamfort meleg palinkaban,. Mindezeket fozd ossze 1 db gliceryn szappan, 4-5
csepp rozsaolaj es 1 kaveskanal sparmacettel. (????) Ontsd formaba vizes
ruhaba kihulve darabold fel.

Meg soha eletemben nem hallottam arrol, hogy marha epebol szappan is
keszult, de aztan a "sparmacet" igy ekezet nelkul mi a fenet jelenthet,
hat errol meg vegkeppen nincs fogalmam sem. :-( Van ra tippetek? :-))

Sziasztok  J. Zsoka
+ - Elo es sult husi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Volt egy kis zavarodas az utobbi idoben korulottem, meg a HIX
sem jott meg rendes idoben.
Ma vegre eljutottam odaig, hogy ujra jelentkezzem egy par nem
egeszen ide illo sorral, de egy percre tegyetek le a fakanalat es
ne gondoljatok a mosatlan edenyekre se. :-)))

A Pilis es a Matra lejtoin kezd olvadni a hotakaro, kivancsian
nyujtogatjak nyakukat az eddig eltakart novenyek, azonnal tudni
akarvan mi tortent az elmult ido alatt, mirol maradtak le, milyen uj
hirekkel szallnak agrol agra a termeszet hangpostasai, a tavasz
erkezeset vidam enekkel koszonto madarak.
Mint kisgyerek, kinek tiltott annyi szepnek velt elmeny, olyan
kivancsisaggal bujnak hotakarojuk alol a regismert fenyre vagyo
novenyek.
Am nem csak ok orulnek az elso melegebb sugaraknak, hanem
a hoviragot tukrozo csillogo szemek is orommel tudatjak a
korhatar nelkuli szeretet mindenki szamara ertheto nyelven,
nagy dolog van itt keszuloben. A tavasz uzent!
Ki az, kit e hir nem erint?
Kedves kiralylanynak oltozott, mesekbol reg eluzott, gonosz
lidercek halnak e szavak hallatan, mert olvadni kezd jegszivuk,
am a vegen mar kialtva hadart varazsszo is hatastalan ekkora
hatalom ellen.
Van e szebb emlek az elso papirszeletre irt >szeretlek<
betuinel, mit meg rovid nadragban es pirosan langalo fulekkel
dugtunk a Kedves iskolakopenyenek zsebebe?
O pedig mar regen varta talan, hiszen boldog erzelmunkrol mar
tobbszor adtunk jelzest oly modon, hogy racsaptuk az ajtot
vigyorogva, vagy tobbszor probaltuk elgancsolni a folyoson.
Lehet tan feledni az elso erintest, a bizonytalanul adott elso
puszi egeto erzeset?
Uj Elet inditasanak parancsa ez, ami igen okosan van talalva,
mert ugy erzi mindenki, maga oromet eli csak.
Jo szaga van a tavasznak!
Ha Amor mamoros szerenek hatasa pillanatnyi idore mulik,
es valossa valik, hogy testunk ket nagyon jo erzest adni
tudo helye, - a sziv es egy lentebbi pont  - kozott
gyomrunk van, -szinten oromre vagyva-, azonnal eszleljuk,
finom illatu fust tereli gondolatunkat mas iranyba.
Nemcsak a feszes polokat attorni keszulo, hanem a barkaagon
rugynek indulo bimbok hangtalan uzenete is arra kesztet, ideje
teli almabol riasztani oblos bogracsunkat es a grillsuto is alljon
ezentul bevetesre mindig keszen.

Ehhez kapcsolodo receptet masolok be a Zilahy szakacskonyvbol.

Szénen, illetve rostélyon sült (Fleck.)

Ehhez egy kiló, lehetőleg fiatal marhából dagadót, vagy a
vesepecsenyének bőrös, leppentyüs részét használjuk, mert ez
éppen ilyennek való, igen jó és puha pecsenye.
A takarék tüzhelyből szedjünk ki a tüzhely lapjára egy jó nagy rakás
parázs-szenet. Egy e czélra készült, alacsony, négy lábon álló
dróthálót tegyünk a parázs-szénre. A drótháló, (melyet
akármelyik drótostót pár hatosért megcsinál) legyen körülbelül 25
czentiméternyi s négyszegletű formája. A hust daraboljuk
fel tányérnyi nagyságuakba, sózzuk meg és rakjuk a szén felett
 lévő drothálóra egy sorjában. A drotháló alatt folyvást élesszük
a tüzes szenet, mert ha folyvást erős tüzön nem sülhet,
elromlik a pecsenye. Ha a pecsenye egyik fele szép pirosra
sült, villával forditsuk meg; ha mind két fele megpirult, szedjük le
csinos apró, fehér deszkákra. Tányér helyett minden személynek
egy ilyen deszkán szokás e hust feltálalni, hogy ki-ki maga
tetszése szerint vagdalhassa fel, azon forrón fogyasztván el.
Paprikát, sót kell egy-egy kávés kanállal minden személy számára
a deszkácska szélére önteni. Sütéskor rendkivül füstöl és
kellemetlen szagot terjeszt; azért, ha csak lehet szabad helyen kell
ezt sütni. Férfiak által nagyon kedvelt étel ez. Lehet ezt sütni juh
dagadóból is; az sokkal puhább; de lehet szép, nagy marha
rostélyosból is késziteni. Ha kövér a hus, annál jobb.

Jo etvagyat kivan mindenkinek: Misi
+ - heti etrend-4 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho Mindenkinek!

HETI ETREND
VASARNAP: Sajtleves, csirkecomb bundaban, holland vegyes salataval,
parfe
HETFO: Csurgatott tojasleves, paprikas burgonyasalataval, citromos
joghurtkrem
KEDD: Husos karalabeleves, tojasos galuska fejessalataval. 
SZERDA: Hideg gyumolcsleves, toltott kelfejek, napolyi 
CSUTORTOK: Majorannas burgonyaleves, gongyolt sonka, ribiszkehab 
PENTEK: Karfiolleves, uborkas sertessziv rizzsel, sajt
SZOMBAT: Hideg paradicsomleves, parajpure pofeznivel, csokolades lepeny

RECEPTEK

Gongyolt sonka 

Simara keverunk nyolc tojast egy evokanal tejfollel, csipetnyi soval, 
reszelt szerecsendioval meg 1-1 csokor finomra vagott snidlinggel, 
petrezselyemmel meg kaporral. ot deka vajon, kevergetve nem tul 
szaraz rantottat sutunk belole, majd negyfele osztjuk, es negy nagy 
szelet gepsonka kozepere, egy csikban rateritjuk. A sonkaszeleteket 
egyenkent osszegongyoljuk, tuzallo talra fektetjuk es tetejuket vajjal 
megkenjuk. A forro sutoben atmelegitjuk, de nem piritjuk meg. 
Ha gazdagabban akarjuk adni, akkor a sonkagongyoleget leontjuk 
ket deci tejfol meg egy tojassarga keverekevel, es ugy sutjuk meg a 
sutoben. Megint mas izu etelt kapunk, ha csak sajtszeleteket 
fektetunk a sonkagongyolegekre es csak annyi idore toljuk a 
sutobe, amig a sajt ra nem olvad.

Uborkas sertessziv 

Vasarolunk 60 deka sertesszivet, es boretol meg a benne levo feher 
reszektol megszabaditjuk. Ezutan a szivet annyi vizben, amennyi 
ellepi, feltesszuk foni, soval, nehany szem borssal, cikkekre vagott 
ket voroshagymaval meg egy baberlevellel izesitve.
Fedo alatt kis langon puhara fozzuk, ami gyorsabban megy, ha 
kuktafazekban puhitjuk meg. Ezutan a fozolebol kiemeljuk es kockakra 
vagjuk a puha szivet. Ket evokanal olajon aranysargara piritunk egy fej
aprora vagott voroshagymat, beletesszuk a hust meg 50 deka uborkat, 
amelyet elozoleg meghamoztunk, hosszaban felbevagtunk, a magjatol 
megtisztitottunk es ujjnyi szeles szeletekre vagtunk. Alaontunk egy
keves fozovizet, meglocsoljuk egy evokanal citromlevel, es egy nagy 
csokor osszevagdalt friss kaporral fuszerezzuk.
Fedo alatt, kis langon 10 percig paroljuk. Vegul simara keverunk egy 
deci tejfolt egy pupos kiskanalnyi liszttel meg egy keves fozovizzel, 
es ezzel suritjuk be az uborkas ragut. Talalas elott csipetnyi cukorral
szeliditjuk a ragu savanyu izet. Parolt rizs illik hozza.

Csokolades lepeny 

Osszegyurunk 14 deka finomlisztet 14 deka Rama margarinnal egy tojas 
sargajaval, egy evokanal vizzel, meg egy csipetnyi soval, es huvos
helyen legalabb egy oraig pihentetjuk. Ket cipoba osztjuk, es az 
egyiket vekonyra nyujtva, kibelelunk vele egy kisebb tepsit. Kikeverunk 
harom tojassargat 17 deka cukorral, beleteszunk harom evokanal 
kakaot, ot deka daralt.diot, vegul a tojasok habba vert feherjet. 
(Osszesen negy feherjebol verjuk a habot, mert egy a tesztabol is
maradt.). A tesztara simitjuk, es raboritjuk a masik tesztacipobol 
nyujtott lapot. Tetejet villaval megszurkaljuk, es forro sutoben 
aranysargara sutjuk. Azon forron porcukorral meghintjuk, de csak 
hidegen szeleteljuk ovatosan kockara, mert nagyon torik.

Meggybefott (olvasoink keresere) 

Egy liter vizet egy kilo cukorral, meg harom kiskanal szalicillal 
felforralunk, es felkilos adagokban belevetunk negy kilo, lecsumazott 
meggyet. Csak addig hagyjuk a szirupban a gyumolcsot, amig a le 
ujra gyongyozni nem kezd, akkor szurokanallal kiszedjuk, es 
uvegekbe toltjuk. Ha valamennyi gyumolcsot igy kifozzuk, raontjuk 
a szirupot, es ha kihul. minden liter mennyisegu befottre 1-1 
kiskanal eros rumot vagy tiszta szeszt ontunk, majd az uvegeket 
lekotve a kamraba rakjuk. Nyitva is elall, igy nagyobb uvegekben
 is tarolhatjuk.

E HETI SALATANK 
Holland vegyes salata Sos vizben 15percig fozunk egy szep tomor, 
kb. 70 dekas, rozsaira szedett karfiolfejet, majd leszurjuk, es hideg
vizzel leoblitjuk, igy ropogos marad. Ha kihul, osszekeverjuk egy 
doboz mirelit majonezzel, melyet ket tejfollel gazdagitottunk, 
mokkaskanalnyi mustarral, porcukorral meg par csepp citromlevel 
izesitunk. Egy fel napig hideg helyen allni hagyjuk, es talalas 
elott kozekeverunk egy kis fej megmosott, megszikkasztott, laskara
vagott salatat, 2-3 cikkekre vagott kemeny tojast, meg 20 deka, 
szinten cikkekre vagott paradicsomot. Azonnal kinaljuk,
nehogy a salatalevelek az allas soran osszeessenek.
F. N. A.

-- 
                         Üdv.: Szászika*(2+2)
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - Nyulmajpastetom (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Legyetek udvozolve, eme szep tavaszi napon!

Nyulmajpastetom

Hozzavalok: 60 dkg nyulmaj, 30 dkg friss sertes szalonna, 1 fej
voroshagyma, 1 mk orolt bors, 1 keshegynyi orolt 
szegfuszeg, egy keshegynyi orolt szegfubors, 1 csapott kk. reszelt
szerecsendio, 2 tojas, so. 
A forma kikenesehez, 40 dkg friss szalonna, szeletelve.
	
Elkeszites: A megtisztitott nyulmajat, es a 30 dkg friss szalonnat
kockakra vagom, es a finomra vagott 
voroshagymaval egyutt, ledaralom. Hozzakeverem az orolt fuszereket, es a
nyers tojasokat. Addig gyurom, amig az egesz, 
egynemu, kenheto masszava nem valik.
A szalonna szeletekkel beburkolok egy kb. 1 literes hosszukas
sutoformat. Egyenletesen elosztom benne a majpastetomot. 
A tetejet is beboritom szalonnaval, es betakarom alufoliaval. A folia
szeleit, a formahoz simitom.
A format, egy forro vizes edenybe teszem, vigyazva, nehogy a viz, a
formaba folyjek. A vizfurdoben levo pastetomot, forro 
sutoben kb. masfel oraig gozolom.
Eltavolitom rola a foliat, es a kesz foliat, elohutes utan
hutoszekrenybe teszem.
Talalaskor, forro vizbe martott kessel szeletelem. 
 
-- 
                         Üdv.: Szászika*(2+2)
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - Gombaval toltott dagado... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok !

Hozzavalok:
70 dkg sertesdagado
so
20 dkg gomba
dionyi vaj
3 zsemle
tej
2 tojas
keshegynyi orolt bors
1 csokor petrezselyem
2-3 ek. olaj.
	A sertesdagadot felszurjuk, kivul-belul megsozzuk es allni
hagyjuk. A megtisztitott, megmosott gombat felszeleteljuk es enyhen
megsozva a vajon megparoljuk. A zsemleket hideg vizben, meg jobb,
ha tejben aztatjuk, majd kicsavarjuk. A parolt gombaval meg a tojasokkal 
osszekeverjuk, megsozzuk, megborsozzuk es aprora vagott petrezselyem-
mel fuszerezzuk. A dagadoba toltjuk, a nyilast hustuvel vagy hurkapalcaval 
osszetuzzuk. Utana a hust olajjal megkenegetve tepsibe fektetjuk, es kozep-
meleg sutoban jo 1 ora alatt pirosra sutjuk. Talalas elott rovid ideig pihen-
tetjuk, csak ezutan szeleteljuk fel. A tolteleket elozetesen felig megparolt 
sargarepaval meg zoldborsoval is gazdagithatjuk.
-- 
(Ollozas!)
Jo etvagyat!    :)
                                      <<<<<<<<> Üdv.:Csavajda László <>>>>>>>>>

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS