Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 453
Copyright (C) HIX
2000-02-08
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 kenyersuto, turopuffancs (mind)  20 sor     (cikkei)
2 tojaspor (mind)  12 sor     (cikkei)
3 kanalak (mind)  29 sor     (cikkei)
4 kandirozott narancshej (mind)  23 sor     (cikkei)
5 kanalak (mind)  26 sor     (cikkei)
6 Neprajzi Inyesmesterseg-I (mind)  70 sor     (cikkei)
7 Ertetlenkedes (mind)  22 sor     (cikkei)
8 Re: afonya es fuszerek (mind)  39 sor     (cikkei)
9 Re: Szovjet Tudomany es Kultura Haza (mind)  12 sor     (cikkei)

+ - kenyersuto, turopuffancs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Olyan sok jo kenyérreceptet olvastam toletek, hogy felbuzdultam,
beszerzek egy kenyersutogepet. Milyen gyakran hasznaljatok?
Milyen tipust ajanlotok, korulnezve Severint es Hausert lattam.

"Cserebe" egy nagyon finom es egyszeru suti receptje:
25 dkg turo, attorve, 1 tojas, 2 pohar tejfol, 1 teaskanal
szodabikarbona, 1 cs vanilias cukor, 25 dkg liszt.
Jol osszekavarcsoljuk, negyed orat pihentetjuk es evokanallal
forro olajba beleszaggatjuk.
Megnonek es ha van helyuk, maguktol megfordulnak.
Mi lekvarral szoktuk enni.
A ket tejfol helyett (uszogumi...:o( ) szoktam ugy is csinalni, hogy 1-1
tejfol es kefir, v. joghurt, ugy is jo, es legkozelebb csak joghurttal
fogom megprobalni.
Nagyon egyszeru es finom, egyszer megprobalom majd sutoben
megsutve is. ( Az uszogumiktol valo retteges miatt )

Jo etvagyat!
Keeano
+ - tojaspor (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Van itt a kozelunkben egy babolnai baromfibolt, es nagyon hirdetik a
tojasport. Van teljes tojaspor es _csak sargaja_ por is.  Kiprobalta mar
valamelyikotok? 
Mihez alkalmas ez? Pl. sutemenyek tetejenek megkenesere, ahol csak sargaja
kell, esetleg jol jonne. Vagy olyan esetekben, ahol rengeteg tojassargaja
kell...

Varom tapasztalataitokat,

Zita
+ - kanalak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Aliz    irta:

>En 3 keszletet
>hasznalok, de a kanalak meret nem teljesen egyforma.

Sot, _nagyon_ nem egyforma. :-) 
Regebben szerintem egysegesebbek voltak a meretek, mostanaban a dizajn ;-)
sokszor fontosabb, mint a praktikum. Nemelyik evokanal olyan lapos, hogy
keptelenseg egy jot kortyolni a levesbol. :-)

DE: lehet kapni az IKEA-ban egy nagyon jo kis keszletet (meg 200 ft sincs), 
5 db kis nyeles muanyag kanalacska van osszefuzve, en mar regota ezzel
merem a kanalmertekben megadott hozzavalokat.

Tegnap Gabi mar megirta a "hivatalos" ml-eket, ide masolom, ami az en
merokeszletemen van - termeszetesen svedul, de abszolut ertheto. Azert
Agnes, vagy Edit biztos segit a forditasban. :-) 

1 ml - krydmatt (az a-n van egy kis karika)
5 ml - tesked
15 ml - matsked
van meg egy 50 ml-es es egy 100 ml-es kanalacska is. 

Ezekkel igazan pontosan ki lehet merni a hozzavalokat. 


Zita
+ - kandirozott narancshej (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Noa kerdezte a cukrozott narancshej receptjet.

En a kovetkezokeppen keszitem:
A narancshej negyedeket kb. 3-4 napig valtott hideg vizben kiaztatom. Utana
suru cukorszirupot forralok (nem szoktam mericskelni, kb. annyi cukor,
amennyi viz) es ebben fozom a narancshejakat 20-25 percig. Ha sutemenybe
akarom felhasznalni (pl. puspokkenyer, muffin), akkor kihules utan apro
kockakra vagom, es keves cukorszirupba visszateve csavaros teteju uvegbe
teszem. Hutoben szoktam tarolni - bar elmeletileg a magas koncentracioju
cukor jol konzerval. Gyerekkoromban az anyukam talan higabb cukros leben
fozte a narancshejat, mert utana meg kristalycukorban is meghempergette, es
igy nassoltuk. :-) 

Sok sutemeny tesztajaba is finom a narancshej ize, akkor erdemes pl.
husdaralon ledaralni (a cukorral felfozott hejat) es igy - mint egy lekvart
- uvegben tarolni. Talan akkor nem is kell olyan hosszu ideig fozni. 

Meg is jott a kedvem hozza, lehet hogy en is csinalok. :-) 


Zita
+ - kanalak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary] irta:

>15 ml = 1 evokanal
>5  ml = 1 teaskanal
>1  ml = 1 mokkaskanal (1 pinch)

>Ezeket tudom "biztosra". :)

Hat ezek oriasi kanalak. :-)

Annyira tulzottnak talaltam, hogy az itthoni valasztekot megmertem.
Evokanal [az atlagnal nagyobb] 12ml
Evokanal [az atlagnal kisebb] 6 ml [Nem gyermekkanal! csak az atlagnal
megis kisebb, talan Japan]
Teaskanal [atlagos] 2,5 ml
Mokkaskanal [atlagos, vagy annal nagyobb, mert eleg mely] 1,5 ml.

Tehat 15 ml-es evokanal nem mondom, hogy nincsen, de csak egeszen
kivetelesen lehet olyannal talalkozni, jellemzoen regi melyublu
ezustoknel. Az atlagos kb. 10 ml.
Teaskanalbol az irt 5 ml-es csak 1 ml-el marad el az egyik itthoni
keszlet evokanalatol! Erosen eltulzott ertek. Jellemzoen 2,5ml.

Mindezeket csapott kanalakra ertem, mint ahogyan az a receptekben is
szokasos. Mert a pupozottsag erosen anyagfuggo. Lisztbol a haromszorosa
is rafer, finomszemcses sobol a duplaja sem.  Udv, Peter.
+ - Neprajzi Inyesmesterseg-I (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Germany] irta:

>Udv es koszonet Peternek,

Kevesbe nekem, es Erdeinek, inkabb a falusi "Janos bacsiknak".

>(en borsot es komenymagot is tettem bele, remelem nem
>volt szentsegtores),

Hat??? Bevallom en is annyira megszoktam, szerettem a szo szerint
agyonkomenyezett
gulyasokat, hogy amikor eloszor csinaltam, a recepttol elteroen en is
raktam bele, nem is keveset. :-))) Ugyhogy mosolyogtam, amikor olvastam.
De latatlanban lefogadom, hogy ki fogod meg Te is probalni komeny
nelkul. :-) Annal inkabb, mert a komenynek nem kell sok ido, hogy
kifojjon az ize. Ezert nyugodtan lehet komeny nelkul is csinalni, aztan
mikor kesz megkostolhatod, es ha veletlenul nem smakkol, akkor utolag is
bele lehet tenni komenyt [frissen orolve sokkal kevesebb kell] es meg
tiz percet rotyogtatni. Sot, a friss, orolt komeny meg a tanyerba is
johet, ki-ki megkomenyezheti a sajatjat, ha ugy kivanja. Figyeljetek a
friss, puha komenymagra! Sokkal izesebb, sokkal kevesebb kell belole.
Olyan olcso, hogy en nem varom meg, mig elfogy [hetente egyszer fozok],
gyakran veszek belole frisset. Es vasarlaskor figyelek ra, hogy ne
legyen regi, szaraz.

De leveledet olvasva valami hetedik erzekemmel arra gondoltam, nem
csuszott-e be a vekony hajlekony fuzetecske a szekrenyben a
szakacskonyvek moge. Megneztem, es ott volt. Igy hat aprankent bemasolom
izes mivesebb nyelven az eredetit. Legfokent azert, mert volt, ahol
tevesen emlekeztem dolgokra. Ma keves az idom, igy a rovid gulyasrol
szolo reszt. Kesobb majd jon a porkolt, a halaszle, es a tobbi.

Erdei Ferenc: Neprajzi Inyesmesterseg [reszlet] Gulyas.
"A vendeglatoiparban es a haziasszonyi konyhan keszitik ugy is, hogy
szabalyszeru marhapaprikast foznek, kulon megfozik a burgonyat,
felhigitjak a marhapaprikast, es beleteszik a fott burgonyat. Igy is
lehet, de nem az igazi. Fozik ugy is, hogy zoldseget es komenymagot
tesznek bele; ez mar nemcsak nem igazi, hanem az alapveto szabalyok
megsertese. (A csipetke nem ilyen szabalysertes, de felesleges
hozzaadas.)

A szigoruan hagyomanyos gulyasfozes technologiaja az, ahogyan a gulyasok
foztek, ezert gulyas a neve. Ez adja a legizesebb marhahuslevet, s ez a
legegyszerubb fozesi mod: a bogracsba egyszerre bele kell tenni a hust
es a hagymat, hidegen hozzatenni a szukseges mennyisegu vizet, s
feltenni a tuzre. Minjart bele lehet tenni a piros csovespaprikat, de
sozni, paprikazni legjobb a felforras utan. Es amikor mar elorehaladt a
hus puhulasa, akkor kell hozzatenni a burgonyat, hogy egyszerre fojjon
meg a hussal. Ennyi az egesz, igy foz az, aki nem er ra pepecselni, es
nem akar sok mosatlant.

Am az igy keszult gulyas minden mas marhahuslenel jobb izu. Nem
huslevesizu, nem is olyan, mint a paprikas, hanem a ketto kozott allo
sajat ize van. En nem ettem gulyasfozte gulyast, de ettem hasonlot
katonakoromban. Gyakorlaton voltunk, s a szazad szakacsa - aki gulyasok
ivadeka, szentesi henteslegeny volt - fozott igy. Igaz fiatalok, katonak
es ehesek voltunk, de meg ehhez kepest is feltunoen izlett a
"gulyasagyuban" fozott es arkon-bokron at lotyogtetett gulyas. Annyira,
hogy utana jartam, hogyan keszult? Elmondta a szakacs, hogy ugy, ahogyan
azt gulyas-nagyapjatol tanulta, s azert fozte igy a szokott szakacsi
normaktol elteroen, mert "hadra kelve" sokkal egyszerubb ez a mod. Magam
is foztem igy surgos kerti munkak idejen, s mondhatom, hogy kivalo.
Olyan tokeletes egytaletel, ami minden massal versenykepes. Otthon elo
lehet kesziteni a hozzavalo hust, krumplit es hagymat, s bar a fozes
kisse soka tart (2-3 ora a marha koratol fuggoen), oly vegtelenul
egyszeru, hogy mellette tovabb dolgozhat az ember, csak a tuzre kell
olykor odanezni."

[sajat kiegeszites: ne kalkulaljatok 2-3 oraval! Sokszor 5 ora is kell
neki, es csakis labszarbol, errol mashol ir.]
+ - Ertetlenkedes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok!

Topy irta:

>Az orvostudomany mai allasa szerint (?) 1 eves korig nem javallott a
>tojasfeherje es a tehentej (valamint tejszin,tejfol), viszont

>nem biztos, hogy rogton szalonnas-hagymas rantottaval kellene nyitni,
>melyet nagy bogre tejjel oblitunk le :)

Meg tudna nekem valaki indokolni, hogy mitol valtozott meg az
orvostudomany allasa??? Van nekem egy 17 eves hugom, jol emlekszem
ra, hogy miket kajalt mar egesz kicsi koraban. Pl. felevesen videki 
rokonainknal szarazkolbaszt szopogatott, es kapott a szuleim tojas-
rantottajabol is, es a vilagon semmi baja nem lett tole. Gondolom, hogy
a batyam es en is hasonlo etrenden nottunk fel... :-) 

Mostansag a tejjel, tojassal van a baj, vagy a kisbabak erzekenyebbek?
Esetleg ez csak egy ujabb aktualis dili? :-) 

Udv,
Mariann
+ - Re: afonya es fuszerek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szep Jo Napot Mindenkinek!
Agnes irta:
>Felado :  [Sweden]
>Temakor: afonya ( 25 sor )
>Idopont: Mon Feb  7 15:02:11 EST 2000 KONYHA #452
>
>>Felado :  [Hungary]
>
>>mellett. Skandinaviaban az afonya ilyen regi keletu nemzeti fuszer.
>>A fuszerek igazi hazaja India.
>
>az afonya NEM fuszer hanem gyumolcs.

Kedves Agnes!
Valamit felreertettel, mert en ideztem ugyan Afonyatol, de nem azt
amire reagaltal, az  afonya, mint fuszert, nem Afonya irta. :-))
Ha emlekszel meg is irtam a forrast, ahonnan ideztem a
fuszerekrol irtakat, megegyszer ideirom:
Fuszernovenyek, zsebkonyv, irta:Ja'raine Dr. Komlodi Magda.
No most, hogy Jaraine honnan szedte, hogy a skandinavoknal
fuszerkent hasznaltak valaha az osidokben az afonyat, hat
azt csak o tudja, en csak ideztem ot. :-)
********
Kedves Afonya! Te irtad:
>Akkor mar csak azt nem ertem, hogy ha a magyar konyha sem a paprikat sem
>pedig a hagymat nem hasznalta, akkor hogy az ordogbe lehet osi magyar
>etel a porkolt?! Azt mar allitottak itt a listan, hogy a porkolthoz nem
>kell paprika (bar senki nem emlitett egyetlen paprika nelkuli porkoltet
sem),
>de hogy hagyma se? Akkor mitol porkolt?

Jaraine Dr. Komlodi Magda irta, amit ideztem. Jelzem nekem is
nagyon santit a voroshagyma es a fokhagyma nem osi idokboli
hsznalata. :-))) Fogalmam sincs mire alapozta ez a szerzo az
allitasat. Azt azert megis meg lehet gondolni, hogy bizonyos fuszereket
tenyleg csak az Amerikai kontinens felfedezese ota hasznaltak
oseink. ;-) Leginkabb a paprikat, no de hogy a hagymakat.....

Udvozlettel paprikatlanul : Zsoka :-)))))
+ - Re: Szovjet Tudomany es Kultura Haza (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Vica!

Teljesen egyet ertek veled ami a valamikori muintezet
bufejeben kaphato friss pirozskit illeti, nekem is tobbszor
volt hozza szerencsem. Nagyon jo volt!

Azon meg tenyleg semmi ertelme vitatkozni, hogy Moszkvaban
minek hivtak ezt a mi derelyenkhez hasonlo etelt, de az
teny, hogy Ukrajnaban, Harkovban, a menzan varenyikinek volt
kiirva 5 heten keresztul :-)) ez a toltott kifott teszta. Nem izlett. :((

Szeretettel : Zsoka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS