Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 592
Copyright (C) HIX
2000-07-07
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Wok *** #591 (mind)  151 sor     (cikkei)
2 Re:Velencei lakoma, gorog izek (mind)  16 sor     (cikkei)
3 Re: Katicabogar torta (mind)  55 sor     (cikkei)
4 arab konyha (mind)  24 sor     (cikkei)

+ - Wok *** #591 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,
miutan ´visszagurultam´a szabimrol es fogyokurazom, ma kicsit kinoztam magam
egy, a sogornomtol kapott kis ´hasznalati utmutato a wok-hoz´
leforditasaval. Elkuldom Nektek is, van egy-ket jo dolog benne.  

Bevezetes a kinai konyhaba
-ami egy muveszet.
Minden etelt kis kockara vagottan, gyorsan foznek/sutnek at.
Minden etel falatnyi szeletre vagnak meg elokesziteskor es evopalcikakkal
esznek meg.

A kevergetessel valo sutes miatt a fontos tap- es izanyagok megmaradnak. A
legfontosabb darabja a wok-konyhanak az ontottvasbol keszult wok-edeny.
Valamennyi olaj mindig szukseges az etelek felforrositasahoz.
Az eteleket lassankent adagoljuk es allandoan kevergetjuk.
A felesleges olaj amugyis osszegyulik az edeny aljan, az etel viszont
izletes lesz tole.
A wok eppugy hasznalhato parolasra mint omlettsutesre. Husokat es rizst is
parolhatunk benne.

Az edeny elokeszitese
Kivul-belul forro vizzel es mosogatoszerrel elmossuk majd szarazra toroljuk.
Belulrok olajjal atkenjuk majd 3-5 perc mulva eloblitjuk. Hasznalat utan
mindig kitisztitjuk es konnyeden olajjal atkenjuk a rozsda ellen.

Az olajrol
A legmegfelelobb olaj a foldimogyoroolaj, melyet a kinai konyha igen
szivesen hasznal. Magas hofokra hevitheto anelkul hogy maga megegjen,
megbarnuljon. Szoja es napraforgo valamint kukoricaolajat is hasznalhatunk.
Izles szerint olivaolajat is hasznalhatunk a suteshez.

A fuszerezesrol
Fokhagymat (egesz gerezdeket vagy megtorve) es kb 1/4 teaskanal sot kell az
olajhoz adni marha vagy serteshusok sutesekor.
Gyombert, szojaszoszt, glutamatot, mezet es/vagy egyeb fuszereket 1/2-1
perccel a sutes utan kell hozzaadni.

Az iz roppant fontos a kinai konyhanal. Megse hasznaljunk tul sok fuszert,
konnyeden fuszerezettnek kell lennie az etelnek.

Az etelek elokesziteserol
A husokat papirvekonyra vagjuk es utana kis csikokra. A kukoricat is aprora
vagjuk (**a pici gyonge csutkas kukoricarol lehet szo!!), vagy
konzervkukoricamagot hasznalunk. A zoldsegeket is aprora vagjuk. A
mereteknek es szineknek harmonizalniuk kell egymassal.



Serteshus uborkaval  (4 adag)
1/4 kg serteshus apro kockara vagva, 1/2 nagy uborka, 1 teaskanal surito
(**mondamin; vagy liszttel oldjuk meg), 1 evokanal szojaszosz, 30 gr
foldimogyoroolaj, viz
Keszitsunk a suritobol kis vizzel pasztat. A hust forgassuk ebbe bele.
Az uborkat vagjuk kis kockakra es 3 percig suru keveres kozben sussuk at az
olajban. Adjuk hozza a hust es 5 percig kevergetve sussuk. Allitsuk
tartalekra a gazt es fozzuk tovabb a szojaszosz hozzaadasaval 2-3 percig. 
Megjegyzes: uborka helyett lehet spargat vagy zoldbabot hasznalni.

Ananaszos csirke (4 adag)
1/2 csirke, 1/2 kg ananasz (lecsopogtetve ha konzerv), szezamolaj izles
szerint, mogyoroolaj, tyuklevesle, 1 teaskanal cukor, surito, 1 teaskanal
konyak, 1 teaskanal szojaszosz
Vagjuk a csirket apro kockakra. Forrositsunk egy keves olajat a wokban,
adjuk hozza az ananaszt, kis sot es eleg levest. Fozzuk 1 percig. A csirket
keverjuk ossze a vizzel felengedett erositovel. A szezamolajat, a konyakot,
a szojaszoszt es a cukrot adjuk hozza, tegyuk a wokba es allando eros
keveres kozben 2-3 percig sussuk. Azonnal talaljuk.

Kinai sult rizs (4-6 adag)
2 teaskanal olaj, 2 bogre durvara vagott voroshagyma, 2 bogre hideg fott
rizs, 2 konnyeden felvert tojas, 1 teaskanal szojaszosz, 1/2 teaskanal so
Forrositsuk fel a wokot, adjuk az olajat bele es sussuk benne barnasra a
hagymat. Adjuk hozza a rizst majd a felesleges olajat ontsuk le. Adjuk hozza
a tojast , szojaszosszal es soval izesitsuk (**kevergetes!).
Tojas helyett lehet 2 bogre aproravagott sulthust, sonkat, szalonnat,
csirket vagy rakot, torott zod borsot, egesz vagy torott foldimogyorot
hozzaadni.

Zoldbab marhahussal (4 adag)
1/4 kg marhahus apro kockara vagva, 2 evokanal szojaszosz, 1 teaskanal
cukor, 1 evokanal surito, 1/2 teaskanal so, 1 evokanal sherry, 2 evokanal
olaj, 1 bogre hideg zoldbab
Keszitsunk marinadot a szojaszoszbol, cukorbol, suritobol, sobol es
sherrybol, a hust keverjuk bele. Forrositsuk fel a wokot, adjuk bele az
olajat es nehany masodpercig (!) sussuk benne at a hust. Adjuk hozza a
zoldbebot es kis vizzel meg nehany masodpercig fozzuk. Forron talaljuk.

Sult rizs rakkal (6 adag)
4 bogre hideg sult rizs, 1 aprora darabolt hagyma, 3 felvert tojas, 3
evokanal olaj, 1/2 kg rak, 1/2 bogre darabolt gomba, 1/4 bogre vagdalt
vizigesztenye, 1/2 bogre zsazsa, 2 evokanal szolyaszosz, 1/2 teaskanal cukor
Forrositsunk meg 1 evokanal olajat es a tojast sussuk meg benne. Vegyuk ki a
wokbol. A maradek olajon a hagymat es a rizst barnitsuk meg. A rakot sussuk
at ebben mig halvanypiros lesz. Minden egyeb hozzavalot tegyunk bele es 5-8
percig fozzuk, a vegen cc. 1 percig a tojasrantottaval.

Eros paradicsomleves
20 gr. serteszsir, 375 gr kevert daralthus (sertes+marha), 1 kozepes hagyma,
2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 pepperoni, bors, so, edesnemes paprika, tobasco,
worchesterszosz, 1/2 l husle, 1/2 l. paradicsomszaft, 1 uveg Sangrita
picanta (**ezt nem ismerem, majd utananezek)
A zsirt a wokban felforrositjuk. a daralthust agyutt az aprora vagott
hagymaval hozzaadjuk es erosen atdinszteljuk.  szalkakra vagott fokhagymat
es a nagyon finomra vagott pepperonit kozekeverjuk es a tobbi fuszerrel
e´osre-izletesre fuszerezzuk. A huslevel es a paradicsomszafttal felontjuk
es a vegen a Sangritat hozzakeverjuk. Kostolgatjuk, kivansag szerinti
erossegure fozzuk.
Megjegyzes: ez a leves kivaloan alkalmazhato ´kidobolevesnek´ egy hosszu
party utan, vagy macskajaj eseten turbulens bulik utan :o)

Halleves
250 gr halfile, 1 evokanal surito, 2 evokanal szojaszosz, 5 evokanal sherry,
1 l. husle, 3-4 zoldhagyma, so, bors, currypor.
A halfilet kockazzuk es a suritovel alaposan beszorjuk. A szojaszosszal es a
sherryvel megontozzuk. A huslet a wokban felforraljuk, A zoldhagymat finom
karikakra vagjuk, az elokeszitett hallal egyutt beletesszuk. fedo alatt kis
langon kb 5 percig fozzuk. A vegen fuszerezzuk.

Wok-krumpli
1 csomag rosti (300 gr) (**esetleg krumplipureporral helyettesitheto), 1 l.
husle, 4 evokanal ketchup, 1/2 bogre sargarapaszirup, 3 teaskanal eros
mustar, 3 evokanal borecet, frissen orolt bors, 150 gr hajszalvekonyra
vagott fustoltsonka.
A rostit a huslevel a wokban kb 10 percig fozzuk, amig puresse valik. A
ketchupbol,szirupbol,mustarbol, ecetbol es borsbol szoszt keverunk, a
purehez adjuk es lefedjuk a sonkaszeletekkel. Fedo alatt tovabbi 5 percig
paroljuk.

Reszeges tukortojas
1/8 l. konnyu borjule, 6 evokanal szaraz sherry, nehany friss
bazsalikomlevel, 6 tojas, fekete bors.
A tojasokat kulon sutjuk; mindegyikhez 2 evokanal husl´t 1 kanal sherryvel
felfozunk, egy bazsalikomlevelket beledobunk. A felutott tojast vigyazva
beleengedjuk, ha a feherje megszilardult, elomelegitett tanyerra kiemeljuk,
borsozzuk, es a levevel korulontjuk. Feherkenyerrel talaljuk.
Tip: az edes valtozata kivalo desszert: a husle helyett feherbort hasznalunk
es a vegen vaniliascukorral es fahejjal talaljuk.


Udv
Ildiko
(a ** megjegyzesek az enyemek)

> ----------
> Von: 	HIX KONYHA[SMTP:]
> Antwort an: 	HIX KONYHA
> Gesendet: 	Freitag, 7. Juli 2000 03:30
> An: 	
> Betreff: 	*** HIX KONYHA *** #591
> 
>
+ - Re:Velencei lakoma, gorog izek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!
Kedves Izabella!
Nagy-nagy koszonet a beszamolodert! Igazan olyan elvezetes volt, hogy
meg szegenyes fantaziaval is ott erezte magat az ember a meghivottak
kozott. :-))). En rendkivul elveztem, amit leirtal es ahogyan leirtad.
Legyszives, ne hanyagolj el bennunket :-) es irj maskor is, hadd
gazdagodjon a kepzeloeronk. ;-)

Mas:
A legutobbi Elixir ujsagban talaltam Vilagkonyha cimmel: Gorog izek
osszefoglalo vegetarius recepteket. Nemelyik egeszen jo otlet, es
szinesitheti az amugy unalmas menujeinket ;-)).
Ime idemasolok belole, de meg nem probaltam ki csak majd hamarosan :-)
!!

Cukkinifasirt joghurtmartassal
+ - Re: Katicabogar torta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, Szia Jozsef!

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Katicabogar torta. ( 8 sor )
>Idopont: Tue Jul  4 15:03:30 EDT 2000 KONYHA #589
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>!
>Egy ismerosom kereset szeretnem tolmacsolni feletek. Nagyon kellene
neki a
>Meglepetes c. ujsag 21. szamaban (2000 majus 24-30) megjelent
Katicabogar
>torta receptje. Ha valaki tudja, vagy tudna idezni, nagyon
megkoszonnenk.
>Es ha mar lesz ilyen segitokesz valaki, akkor megkernem, hogy mindezt
>maganba irja meg, mert nem vagyok rajta a listan. Elore is nagyon
>koszonjuk.
>Kovacs Jozsef.


Ugy gondoltam, hogy nem csak maganban kuldom el a kert receptet, amire
eppen ma bukkantam, :-) rendszerezve a felgyulemlett kepeslapokat, de
esetleg a listan levo, ifjabb gyerkocokkel biro, mamakat is
erdekelheti. :-)))

Katicabogar-tortacska (2,5 ora)

A katica testehez:
3 piskota-tortalap, 20 dkg malna, piros tortazsele, 1 ek. cukor, 1
csomag tortadara.
A kremhez:
6 dl habtejszin, 30 dkg malna, 6 ek. cukor, 3 tk zselatin,
A katica testehez:
10 dkg haztartasi keksz, 5 dkg margarin, fel dl tej, 1 ek. cukor, 1
kk. vanilias cukor, par csepp rumaroma, 1 ek. buzacsira, 1 tk. kakao,
tortadara, keves feher marcipan
A kremhez a malnat osszeturmixoljuk, a tejszint cukorral felverjuk. A
zselatint 12 ek. meleg vizzel elkeverjuk, es kevergetve, kis langon
felforraljuk. Ha langyosra hult, hozzaadjuk a malnat es a
tejszinhabot, es hutobe tesszuk. A tejet, a cukrot es a margarint kis
langon addig kevergetjuk, amig a cukorszemcsek elolvadnak. Hozzaadjuk
az aprora tort kekszet, a kakaot, es felretesszuk. Bedolgozzuk a
buzacsirat es a rumaromat. Hutobe tesszuk. Amikor a krem megdermedt,
megtoltjuk a tortalapokat, kozben csatos tortaformaba rakjuk. A torta
tetejere is kenunk kremet, majd megrakjuk malnaszemekkel. A
tortazselet eloirasszeruen felfozzuk vizzel , es bevonjuk vele a
tortat. Ha megdermedt, kivesszuk a formabol, kettevagjuk, az oldalara
is kenunk kremet, majd tortadaraval bevonjuk, es tortatalra rakjuk. A
katica fejehez egy kivajazott merokanalat kekszes mazzsaval
telenyomkodunk, es a szarnyak ele boritjuk. A tetejet surun
teleszorjuk csokidaraval. Feher marcipanlapocskat teszunk tetejere.
(Megjegyzesem: ezek a pettyek, egyebkent az egesz torta ugy nez ki,
mint a szarnyait kinyitni keszulo bogar. Ha valaki keri szivesen
beszkennelem a kepet is az ujsagbol.)

Szeretettel : J. Zsoka
+ - arab konyha (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Nem kuldenel be egy-ket olyan arab receptet, amihez itt nalunk egy videki
varosban is meg tudnam szerezni a hozzavalokat?

Szevasztok!

Bar a keres nem nekem szolt, kuldok egy arab receptet.

Csirke pasa modra.

Hozzavalok: 1 csirke, olaj, 3 fej hagyma, 4 tv. paprika (kimagozva), 4
paradicsom (lehejazva), 2 gerezd fokhagyma, 1 dl husleves, so, orolt bors,
pici fahej, kakukkfu, baberlevel, fel citrom reszelt heja es leve, 1 ek-nyi
petrerzselyemlevel, 2 dl tejfol.

A feldarabolt csirket az olajban felsutjuk, majd kiszedjuk. Az olajban
megfonnyasztjuk a hagymat, majd a huslevessel felontjuk. beletesszuk a
csirket, a paprikat, paradicsomot, fokhagymat (aprozva), fuszereket. Fedo
alatt paroljuk. Mielott kesz beletesszuk a citromhejat es -levet,
petrezselyem levelet, majd a tejfolt.
Korete: parolt rizs

Jo etvagyat

Gyula

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS