Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 589
Copyright (C) HIX
2000-07-04
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Katicabogar torta. (mind)  8 sor     (cikkei)
2 Re: Edenyek (mind)  23 sor     (cikkei)
3 600-as, ill. padlizsan recept (mind)  59 sor     (cikkei)
4 mindenfele (mind)  144 sor     (cikkei)
5 Aszalt gyumolcs (mind)  7 sor     (cikkei)
6 savanyusag (mind)  30 sor     (cikkei)
7 Lisztek (mind)  64 sor     (cikkei)

+ - Katicabogar torta. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Egy ismerosom kereset szeretnem tolmacsolni feletek. Nagyon kellene neki a
Meglepetes c. ujsag 21. szamaban (2000 majus 24-30) megjelent Katicabogar
torta receptje. Ha valaki tudja, vagy tudna idezni, nagyon megkoszonnenk.
Es ha mar lesz ilyen segitokesz valaki, akkor megkernem, hogy mindezt
maganba irja meg, mert nem vagyok rajta a listan. Elore is nagyon
koszonjuk.
Kovacs Jozsef.
+ - Re: Edenyek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Peter kerte:

> Engedj meg par kiegeszitest!

:-) Erre kesobb, most nincs 5 percnyi idom sem, holnap telepitek egy
adatbazis alkalmazast. Csak ama gyanusitas ellen tiltakoznek hamarjaban,
hogy nem tudnam, mi a Kukta. Ha te tudnad, milyen tuzes vizet foztunk mi
meg a hiro:s magyar alu-ban anno fu:gebol :-)) Vizezes nelkul nem is
lehetett meginni...

> Na ez az, amiert elsosorban billentyuzetet ragadtam. Mi ez? Mi a
> neve? Talan fenn van a neten, es utana lehet nezni. Milyen vastag az
> oldalfala???? Mit tudsz rola??? Ha arra jarsz vegyel rogton

Errol is meg fogok irni (a'rak stb), addig itt egy cim:
http://www.spring.ch

(gondolom, annyit tudsz kulfoldiul :-) )

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - 600-as, ill. padlizsan recept (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sok husito finomsagot mindenkinek! Sziasztok!

Feltuntem ismet, kicsiny szunet utan. :-))))

Hi Misi!
Nagyon jo otletnek tartoma a jubileumi 600-as szamot. :-)
Legutobb szinte egyszerre szuletett az unokad az 500-dik
Konyhaval :-)), vagy nem emlekszem jol? Remelhetunk
megint egy kis Konyhas  ujszulottet? :-)))

Jutka irta:
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: padlizsan ( 6 sor )
>Idopont: Tue Jun 27 01:53:31 EDT 2000 KONYHA #584
>
>Ti miket suttok/foztok padlizsanbol? Irjatok sok-sok receptet!
>

Igaz, hogy mar tobbfele dolgot leirtunk padlizsanbol, de ugy tunik az
archivumbol nehezebb elokeresgelni. :-)

Korabban Krisztina irta, idezem:
Padlizsanos eteleket en is nagyon szeretem. Itt a listan
volt mar a sult padlizsan fuszeres turoval a 136-os
szamban, a pikans padlizsankoret a 208-asban,  a 209-es
szamban volt vagy 5-8 fele padlizsanetel, a 220-asban is 3,
a Ratatouille a 324-es szamban, a tojasos padlizsan a 348-
asban, a toltott padlizsan sajtosan a 361-esben, a
padlizsankrem a 363-asban, a turogombocos padlizsan a 372-
esben, az Imam elajult (toltott padlizsan)  a 384-esben.
(Ha nem fersz hozza az archivumhoz, szivesen kuldok belole :-)!)

Azert egyet idemasoltam:
Toltott padlizsan:
Hozzavalok:
2 kozepes nagysagu padlizsan
8 ek. olaj
20 dkg natur kremsajt
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
koriander
komenymag
orolt bors
so
1 tojas
olaj a suteshez.
A padlizsanokat kettevagjuk es sos lobogo forro vizben felpuhara
fozzuk. Lecsepegtetjuk es eles kessel kivajjuk a belsejuket, amit
kockara vagunk. 2 ek. olajban nagy langon keveres nelkul
szikkasztjuk, amig a nedvesseg el nem parolog belole, majd
hagyjuk kihulni. Jol elkeverjuk a kremsajttal, az aprora vagott
fokhagymaval, a petrezselyemmel, a korianderrel, a
komenymaggal, a borssal es a soval. A tojasbol rantottat sutunk,
majd belekeverjuk a kremsajtos toltelekbe. A padlizsanok hejat
olajjal megkenjuk, majd szorosan egymas melle tesszuk egy
tepsibe. Meglocsoljuk a maradek olajjal, megtoltjuk a toltelekkel es
forro sutoben megsutjuk. Salatalevellel, paradicsommal talaljuk.

Szeretettel Zsoka
+ - mindenfele (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Felreteve kicsit munkam, raszantam magam, hogy irjak. Csak hat
valahogy nem az erossegem az iras. Kitalaltam, hogy rendszerezem
tulajdonomban levo recepteket, ami nem egy konnyuseg, mert a konyveket
leszamitva /azokat szerencsere nem kell rendezni/ is tobb ezer recept
gyult fel az elmult masfel evtized alatt, aminek egy resze idegen
nyelven van, katalantol a francian at az arabig.
Ezeket meg forditanom is kell, s mar 2 hete ezzel toltom ejjeleim
reszet. Azonban ennek koszonhetoen jopar recept begepelesre is kerul,
hatha osszejon valamikor nagy almom, es sajat kis vendeglom,
cukraszdam lesz :)))

Egy szamomra nagy problemam adodott. Mig szuleimnel, koleszban,
kulfoldon eltem, mindig volt min 4-5 ember akire fozhettem, suthettem,
es szerencsere eleg jo etvagyu banda volt, tehat kielhettem eme
szenvedelyeim. Aztan megismertem Kedvesemet. Egyutt elunk, es most
neki suthetnek, fozhetnek, ha...
Ha nem utalna enni, es kicsit nagyobb etvagya lenne. Mar minimalis
adagokat keszitek, de igy is eleg 3-4 naponta fozni, rosszabb esetben
heti 1-szer, sutni meg jo ha kethetente megejthetem, mert nem fogy. En
nem szeretem az edesseget, csak kesziteni, es enni sem szeretek, igy
magam oromere sem csinalhatom. Van valakinek egy jo otlete, hogy
tudnam ezt megoldani???? :(((((((((((

Elore is koszonom.

Addig is egy sorozat:

Tiroli retes:

7,5 dkg mazsit 1/2 likorospohar rumba aztatok. (en helyette vagy teaba, szorpbe
, aromaba
teszem) 25 dkg lisztet, 2 tojast, 5 dkg olvasztott vajat, 1,5 dl langyos vizet,
 1 csomag vanilias
cukrot, 1 citrom hejat, csipet sot egy mely talban gyorsan osszedolgozom, es 1 
orat
pihiztetem.
Kozben kb 40 dkg almat meghamozok, lereszelem. (en ideny szerint helyettesitem 
az almat
eperrel, barackkal, cseresznyevel, meggyel, banannal stb....)
A tesztat lisztezett konyharuhan kinyujtom (nem kell megijedni, ha csak kanalla
l lehet
szetkenni, de arra figyelni kell, hogy jo vastagon kell lisztezni a konyharuhat
), vekonyan
megkenem ribizlilekvarral (helyettesitheto mindenfele lekvarral, ami eppen van 
otthon, csak
elterjen a gyumolcstol!) Rateszem a gyumolcsot, megszorom mazsival, feltekerem,
 veget
vizes kezzel benyomom. Kivajazott talba teszem, megkenem olvasztott vajjal (van
 hogy
mezes tejjel helyettesitem), s forro sutoben megsutom.

Tiramisu eperrel:

Hozzavalok 4 szemelyre:
50 dkg eper, 35 dkg tehenturo, 30 dkg mascarpone, 0,7 dl tejszin, 8
dkg babapiskota, 10 dkg cukor, 1 tk vanilias cukor, 5 ek Amaretto
(mandulalikor)/en helyette eperlet hasznaltam/, 1 tk kakao

1. A babapiskotat szettordeljuk, meglocsoljuk a likorrel, és 20 percig
allni hagyjuk.
2. A megmosott epret felbevagjuk, meghintjuk 3 dkg cukorral.
3. A kremsajtot kikeverjuk az atpasszirozott turoval, a tejszinnel, a
maradek cukorral es a vanilias cukorral.
4. Az eperbol 10 szemet felreteszunk, a tobbit a beaztatott piskotaval
es a kremmel egy talba retegezzuk. A porcukrot osszekeverjuk a
kakaoval, es meghintjuk a tiramisut. Eperrel diszitjuk.


Enchiada de jocoque (Mexikoi lepeny):

Hozzavalok:
20 dkg kukoricaliszt, 2 tojas, so, olaj, 2 ek vaj, 1 porehagyma (vagy
mas zoldseg, pl parolt repa, borso, gomba, karfiol, brokkoli) 2 dl
tejfol, 15 dkg reszelt sajt, petrezselyemzold

1. A kukoricalisztet osszekeverjuk egy csapott mk soval, majd
aprankent hozzaadunk 1 l vizet, pihentetjuk.
2. A megmosott poret felkarikazzuk es vajon megparoljuk.
3. A kukoricalisztes masszaban elkeverunk 2 nyers tojast, es
kiolajozott palacsintasutoben 8 lapos palacsintat sutunk, de nem
piritjuk meg nagyon, hogy felbe lehessen hajtani.
4. A palacsintakat lapatkanallal forgatjuk, es ha szukseges, sutes
kozben is potoljuk az olajat.
5. A kisult palacsintakat kivajazott tepsibe tesszuk, parolt poret
(vagy egyeb zoldseget) teszunk rajuk, majd felbehajtjuk. Mindegyik
tetejere sajttal elkevert tejfolt kanalazunk, es kozepesen meleg
sutoben rapiritjuk.


Villamgyors gyumolcsleves

1 kg gyumolcsot (eper, malna, sarga-oszibarack, alma stb.. izles
szerint vagy akar vegyesen), 1/2 kg turo, izles szerint cukor vagy mas
edesitoszer, 2 ek mez, 1 liter tej, ha valaki meg izletesebbre akarja
csinalni, akkor 2 dl tejszin

A gyumolcsbol kb 30 dkg-ot felreteszunk, a tobbit a turoval, cukorral,
keves tejjel (es a tejszinnel) összeturmixoljuk, majd hozzaadjuk a
tobbi tejet. Egy mely talba tesszuk, beletesszuk a felretett (aprora
vagott) gyumolcsot, es behutjuk. Tejszinnel talaljuk.
Aki akarja diszitheti mentaval, citromfuvel, megszorhatja fahejjal,
csak pikansabb lesz tole.

Sziciliai rizs

Mikor kint voltam Sziciliaban, vendeglatom eme modon keszitette a
rizst.
Megfozzuk a rizst, es amikor leszurtuk, meg forron hozzakeverunk egy
nagyon keves olivaolajat, es egy keves borst. Jol elkeverjuk, es igy
hagyjuk hulni.
Ha valakinek melegen nagyon eros lenne, hagyja kihulni, addigra
elvesziti erejet, es ujboli melegites utan fogyaszthatja.

Lehet hogy mar elkuldtem egyszer, akkor bocsanat erte.

Tejszines ragu:

Hozzavalok: 40 dkg hus (eredetileg sertescomb kellene, de en mindig csirkemellb
ol,
pulykamellbol keszitem), 5 dkg vaj, 2 db sargarepa, 1 zellergumo, 10 dkg gomba,
 2 db
kozepes nagysagu voroshagyma, 2 dl tejszin, 2 db edes paprika, 2 db eroleveskoc
ka, 3-4
ujjnyi vastagsagu ementali sajt, orolt szerecsendio, orolt komeny, so, bors, 1 
evokanal liszt

Elkeszites:
A hust kocka alakura vagjuk, a zoldseget, gombat jol megmossuk es felszeletelju
k. A
hagymat darabokra vagjuk. a vajat egy magasabb falu serpenyoben felolvasztjuk e
s a
huskockak mindket oldalat megpiritjuk. Hozzaadjuk a zoldseget, fuszerezzuk, es 
felontjuk az
eroleveskockabol (3 dl vizzel) keszult levessel. Fedo alatt 20 percig paroljuk,
 majd a fedot
levesszuk. Ha szukseges keves huslevest ontunk hozza, es 20-25 percig tovabb fo
zzuk.
Hozzakeverjuk a tejszint, s keszre fozzuk.



Cintia
+ - Aszalt gyumolcs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Kostoltam aszalt gyumolcsoket es igen finomak.
Hogyan lehet hazilag kesziteni:
korte,sbarack,alma,narancs stb.

Koszi, Tibor
+ - savanyusag (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>A mama'm szeretne egy (15 vagy 30 literes) hordo'ba savanyu'sa'g levet
ke'sziteni, amibe ege'sz nya'ron bele lehetne tenni az ide'nyzoldse'geket,
mint pl. karfiol, re'pa, hagyma, uborka. Tavaly ke'szult ilyen le', de az
ize valahogy nem volt az igazi. Ha meg tudna'tok orvendeztetni egy finom
savanyu'sa'gle'  recepttel, nagyon tudna'nk orulni....

Udv!

Mi igy csinaljuk.

30 l-es hordohoz

15 l viz
1,5 kg kristalycukor
75 dkg so
1,8 l 10 %-os ecet
5 dkg timso
2 dkg citromsav
2 dkg borken
6 dkg natrium benzoat
2 dkg baberlevel
3 dkg szemesbors
meggyfalevel, kapor, koriandermag, mustarmag izles szerint.

A vizbe a magok es levelek kivetelevel berakunk mindent es kevergetessel
feloldjuk, ezutan belerakjuk a magokat es leveleket. Ez az alaple. Ebbe
lehet rakni a zoldsegfeleket. Eros paprikaval csinjan kell banni, mert a
tobbi zoldsegfele is atveszi az eros izt.

Gyula
+ - Lisztek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!


Elozo cikkem nem sikerult olvashatora, mindenkitol elnezest kerek.
Probalkozom meg egyszer.

Most epp harom fajta teljes kiorlesu liszt van itthon.
Idezet a csomagolasrol:
Durum simaliszt: A durum vagyis kemeny buzabol keszitett
lisztbol tojas hozzaadasa nelkul is keszithetunk kivalo, jol
fozheto tesztafeleseget.

Bio graham buzaliszt: A korpa mennyiseget az orles soran
durvara orolve hagyjuk a lisztben, igy sutesi tulajdonsaga
kedvezobb es a belole keszult teszta tetszetosebb. A
teljesorlesu liszt fogyasztasa ajanlatosabb, ugyanis megfelelo
aranyban tartalmaz rostanyagot, a korparesz pedig gazdag
vitamin es nyomelem forras.


Erdemes oket keresni Bio- ill. Zold boltokban.
Az aruk sem sokkal tobb mint a "hagyomanyos" liszteke.
Van egy Zold bolt a kek metro Ferenc koruti megalloja kozeleben.
A Petofi hid fele indulva jobb oldalon 3. vagy 4. uzlet.
Itt az arak:
graham: 130,-
durum: 84,-
rozsliszt: 94,-

Igy, hogy megszuletett ez a cikk, leirok egy nagyon finom
graham lisztbol keszulo lepeny receptet.
Ime:
Lepeny

Hozzavalok:
3 csesze Graham-liszt
3 csipet tengeri so
3 gerezd fo
khagy
ma, zuzva
2 evokanal hidegen sajtolt olaj

A hozzavalokat egy csesze szuken mert vizzel egy talban
osszekeverjuk es kb. tiz percig dagasztjuk. Akkor kesz,
ha a kezunktol es a taltol elvalik. Letakarva, meleg helyen
egy oran at pihentetjuk. Kis gombocokat formalunk belole.
Ezeket lisztezett gyurodeszkan palacsinta nagysagu,
ket-harom millimeter vastagsagu formara kinyujtjuk.
Palacsintasutoben - olaj nelkul - mindket oldalan megpiritjuk.
Meg melegen fokhagymas olajjal megkenjuk.
Fogyaszthatjuk lekvarral. pastetommal megkenve vagy
szezammaggal megszorva. (A szezammagot fogyasztas
elott piritsuk meg - zsiradek nelkul palacsintasutoben 
nehany perc.)
(En sajttal-tejfollel szoktam enni.)

Visszaterve a gabonakra meg egy mondat erejeig: a lisztek
azert kulonboznek, mert mindegyik gabonanak megvan a maga
elettanilag fontos szerepe.

Remelem tudtam segiteni.
Jo etvagyat mindenkinek!

Andi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS