Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 469
Copyright (C) HIX
2000-02-24
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re:Majonez (mind)  26 sor     (cikkei)
2 Party Grill (mind)  14 sor     (cikkei)
3 tojasfeherje 4 (mind)  54 sor     (cikkei)
4 re: szalontudo (mind)  16 sor     (cikkei)
5 tatarbifsztek (sajat recept) (mind)  35 sor     (cikkei)
6 Rakoczi turos (mind)  39 sor     (cikkei)
7 Padlizsan (mind)  10 sor     (cikkei)
8 Pasztinak (mind)  8 sor     (cikkei)
9 arak (mind)  17 sor     (cikkei)
10 Rakoczi turos (mind)  40 sor     (cikkei)
11 Ez a Rakoczi turos (mind)  51 sor     (cikkei)
12 Pavlova (mind)  28 sor     (cikkei)

+ - Re:Majonez (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

> Majonezrol is olvasok, en mindig mindent egyszerre beteszek a
blenderbe es
> par
> perc mulva kesz a majonez. 2 tojas+kaveskanal mustar+mokkaskanal
> citromle+so+bors+kaveskanal liszt vagy kemenyito + annyi olaj amennyit
> felvesz.

Blender - azaz mixer/konyhagep - igen, ha neha nagyobb mennyiseget
csinalok 2 tojasbol. De 1 tojassal (ketten vagyunk) nem erdemes, az tul
keves a konyhagepbe es kezzel nekem irto hamar megy. Es konyorgom: ne
tegyetek lisztet vagy hasonlot a majonezbe, nem tartozik az oda!
Egyebkent ez az elso eset hogy errol hallok :-)

> Viszont: olivaolajjal nekem meg nem sikerult majonezt keszitenem,
akinek

En egyszer regebben probaltam, amugy sikerult, de nem szerettem az izet
(persze lehet, amit itt uvegben arulnak az mas mint az ottani friss).
Tul eros volt az olivaiz, mert eleg sok olaj megy bele. Ajanlanam,
eloszor kezdjed normal olajjal, oszt a vegen tegyel meg hozza akarmennyi
olivat.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Party Grill (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Ismet a Party Grillen lovagolok. Koszonom a leveleket amiket kuldott nehany
listatag. Van-e meg koztetek olyan ember, aki szeret kerti suton husokat
sutni? Ha van, legyszi ird meg nekem a receptet!
Valaki furcsalta, hogy ilyenkor akarok sutogetni. Nem tudom Ti hogy vagytok
vele, de nalam elkezdodott a szezon. A hetvegen felavattam a sutot. igaz a
vegere kicsit begyorsult a suto mert elkezdett csopogni az eso. Elo kellett
venni a nagy napernyot is. Na nem a tuzo nap miatt, hanem a csepego eso
ellen vedett. Ez benne a romantikus. A gyerek eddig nem ette a sultet, de
most hetvegen megtort a jeg. Mint a kisangyal befalt ket szeletet.

Kuldjetek nekem recepteket! Sziasztok, Zsolt

+ - tojasfeherje 4 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Meg ketto:

Epres joghurtfagylalt

Osszeallitas: 15 perc + egy ejszakan at fagyasztas

30 dkg eper
1 kiskanal zselatin
2 kiskanal narancsle
5 dl sovany joghurt
2 tojasfeherje
1 ek cukor

A gyumolcsot megtisztitjuk es turmixoljuk. A zselatint a 
narancslevel simara keverjuk, es gozon kevergetve 
felolvasztjuk.
A joghurtot a mezzel (az osszetevok kozott nem sorolt fel 
mezet, de szerintem 1-2 evokanalnyi lehet) simara keverjuk, 
a zselatinos narancslevet beledolgozzuk.
A tojasfeherjekbol kemeny habot verunk, a cukrot aprankent 
beledolgozzuk, majd az epres kremet evokanallal 
beleforgatjuk. Hideg vizzel kioblitett formaba toltve 
megfagyasztjuk, majd talba attoltve ujra felverjuk. A 
fagyasztoba visszateve egy ejszakan at hutjuk. 1 oraval 
talalas elott a hutoszekrenybe attesszuk, hogy kisse 
meglagyuljon.
Gyumolcssalataval vagy friss gyumolccsel kinaljuk.

Sargabarackfelfujt

Osszeallitas: 25 perc + 30 perc sutes

15 dkg aszalt sargabarack
1/4 liter narancsle
3 tojasfeherje
2 ek kristalycukor
2 kiskanal porcukor

A sutt 180 C-ra bemelegitjuk, 4 mely, kicsi format 
kiolajozunk vagy kivajazunk, es porcukorral meghintjuk. 
Sutopapirbol a forma peremenel magasabb gallert tekerunk 
kore, es azt is kikenjuk.
A barackot a narancslevel leontve puhara fozzuk, majd 
turmixgepbe toltve pepesitjuk.
A tojasfeherjeket kemeny habba verjuk, es a kristalycukrot 
aprankent beledolgozzuk.
A barackpuret evokanallal beleforgatjuk, es az elokeszitett 
formakba merjuk. Tepsire egymas melle ultetve kb 20 perc 
alatt megsutjuk.
A papirgallert lebontva rola a felfujt tetejet porcukorral 
megszorjuk es azonnal talaljuk.

Byte,
Krisztina
+ - re: szalontudo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

  [United Kingdom] irta
> Temakor: szalontudo sajat recept ( 40 sor )

Jaj, nem tudnal nekem egy csomagot kuldeni ebbol?  Angliaban szalontudot
vegkep nem lehet kapni.

Igerem, ha legkozelebb szalontudot fozok, zippel becsomagolom, es egy tanyerral
 elkuldok.
Remelem, hogy nem fog kilotyogni utkozben, mire odaer! :-)))
-- 
                              Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - tatarbifsztek (sajat recept) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Most mar negyedszerre, remelem, csak sikerul elkuldenem ezt a levelet, de ha be
lepuszztulok is, akkor is felteszem  mostmar! :-)))

Sziasztok!

Tatar bifsztek 

Ahogyan egy hentes kesziti: 

Hozzavalok: 

1 Kg. marha vesepecsenye, vagy gombolyu felsal, 4 fej kozepes nagysagu voroshag
yma, 1,1/2 dkg. so, 1 dkg. orolt bors, 2 dkg. szep pirospaprika (orolt), pici e
ros paprika izles szerint, 8 dkg. vaj, egy kis tubus (80 gramm) globus mustar, 
3 evokanal ketchup, 1 ek. worcestershire (ejtsd vuszter) szosz, 6-7 tojassargaj
a (elhagyhato), 1,5-2 dl. etolaj.    

Elokeszites: A marhahust hartyaitol megtisztitjuk, majd apro kockakra vagjuk, j
enai talba tesszuk, sozzuk, borsozzuk, hozzakeverjuk a mustart es leontjuk az o
lajjal, hogy teljesen ellepje. A jenaira rarakjuk a tetejet es 1-2 napra hutosz
ekrenybe tesszuk.

Elkeszites: Leontjuk a husrol az olajat, hozzakeverjuk a finomra vagott hagymat
, es lehetoleg apro lyuku rostelyon 2-3 szor atdaraljuk a hagymaval egyutt. maj
d hozza adjuk a fuszereket, a tojassargakat, vajat es jo alaposan osszekeverjuk
. Piritos kenyerrel kinaljuk. 

Bar milyen ital illik hozza, csak sok legyen! 


-- 
                              Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - Rakoczi turos (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Rakoczi turos

Hozzavalok:
Tesztahoz:
12 dkg liszt, 7 dkg margarin, 4 dkg cukor, 1 tojassargaja
Kremhez: 35 dkg turo, 2-3 tojassargaja,  4 pupos evokanal porcukor, reszelt
citromhej, 5 dkg mazsola,
tetejere: 4 tojasfeherje, 12 dkg kristalycukor, nehany csepp citromle.

Osszegyurjuk a tesztat, kinyujtjuk, es kibelelunk vele egy kisebb tepsit. A
sutoben feleig megsutjuk, majd kivesszuk, es rasimitjuk a tolteleket.
Az attort turot simara keverjuk a tojassargakkal, a cukorral, a
citromhejjal,
meg a mazsolaval. Visszatesszuk a sutobe, es teljesen (de vilagosra)
megsutjuk.
Kozben a tojasok feherjet par csepp citromlevel es a cukorral habba verjuk
es a kisult tesztara simitjuk. Harmadszor is betesszuk a sutobe, es nagyon
pici langon inkabb szaritjuk, mint sutjuk.
Hidegen, vizes kessel szeleteljuk.

En meg egy csomag vaniliascukrot is szoktam a turoba keverni. Kb. 200 °C-os
sutoben sutom, de amikor mar a hab is rajta van, akkor kb. 100 °C-on.
Mikor a habot elsimitom a tetejen, villaval hullamvonalakat huzok, ami jol
mutat, miutan megsult. Mivel a hab nagyon finom a tetejen, es jol is nez ki
ha magas, ezert ha van meg pluszban 1-2 tojasfeherje, azt is hozza szoktam
tenni. (A melyhotoben mindig akad lefagyasztva nehany tojasfeherje.) A habot
jo kemenyre kell verni!!!
Nem tudom, hogy itt is irtam-e mar, hogy a turo szitan valo attoresenek van
egy
sokkal egyszerubb modja. Merulomixerrel (rudturmix, ki hogy ismeri)
tokeletes, sima kremturot lehet kesziteni, pillanatok alatt, felteve, hogy
van ilyen keszulekunk. (A duplakeses aprito is jo, ha nem tul nagy a gep,
vagy nem tul keves a turo.)
Annyira finom ez a suti, hogy pillanatok alatt elfogy, ezert celszeru
masfelszeres vagy dupla adagbol kesziteni. A masfelszeres mennyiseg egy
lasagne tepsihez eleg.

Udv.
Aliz
+ - Padlizsan (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Nagyon sok koszonet mindenkinek aki kuldott nekem padlizsanreceptet. Tenyleg
nagyon orultem mindegyiknek, csak sajnos egy banatom, hogy a padlizsankrem
receptjet nem talaltam meg sehol. Pedig allitolag nagyon finom. Ha valaki
tud, kerem ebben segitseget!

Elore is kulon koszi

Udv.: VIC
+ - Pasztinak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Azoknak, akik nem szeretik a pasztinakot:

A petrezselyem es a pasztinak igaz, hogy nagyon hasonlit, de a 
levele teljesen mas. Ha olyan petrezselymet vesztek, amin rajta van a level,
nem adhatnak helyette pasztinakot! 
Huslevesbe is lehet tenni: keveset. Egy termetes pasztinak negyedet csak,
mert tul illatos, elnyomna a tobbi zoldseg zamatat.
                                               Sida
+ - arak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Krisztina irta:
>Regebben beszeltunk a paradicsomkonzervek ararol. Azt
>mondtad, hogy 150 Ft alatt nemigazan lehet kapni a
>hamozott, darabolt 400 g-osat. Tegnap vettem az Auchanban
>145 Ft-ert.

Inkabb csak azt nehezmenyeztem, hogyha ugyanonnan importaljak, miert kerul
nalunk kb. ketszer annyiba, mint Ausztriaban. :-o 
Az AFA es a Mwst. kozti csekely %-elteres nem indokolja ezt az arkulonbseget. 
Persze sejtem, hogy nalunk tul sok a kozvetito kereskedo, es az arresek is
hatalmasak. Persze valamibol fenn kell tartani az oriasi aruhazakat, ahol
kb. ketszer annyi az elado, mint a vevo....  A Camponaban es a Lurdyban is
voltam par napon belul a Meinl-ben, mindket helyen ez volt a helyzet. 

Zita
+ - Rakoczi turos (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedveskeim!
Ket hetig impotento tutto voltam Gerzson nelkul /ez a gepem neve/. De
ennek a bojtnek is megvan a maga orome: egyszerre zudult a fejemre a
sok-sok nyalcsorgato recept, no meg Misi rekeszizom probalo sorai. Jo
dolog hozzatok tartozni, meg akkor is ha sokszor csak a betufalasig
jutok el.
Krisztina:
Ha az aztatott mazsolat lecsorgatod , forgasd meg kis lisztben, ez
ratapad es nem engedi lesullyedni. Pl. a kimagozott meggyel is igy
banok el, ha meggyes piskotat sutok.
Nem tudom, hogy ki kerdezte a gazsutot - kb. 30 Konyha vart ram!- ?
Az elozo tuzhelyem gazsutojebe eloszor samott- teglakat tettem, de ez
nem jott be. Azutan egy ismerosom reven hozzajutottam nagyon vastag
alufoliahoz -szinte mar vekony aluminium lemez- ezzel vontam be a
suto aljan levo lapos tepsit. Ez tokeletes megoldas volt. De az igazi
valoban a felul gaz alul villany. Ket eve ilyet vettem es nem bantam
meg.
Ha vendeget vartok, finom kajat akartok adni, de beszelgetni is
szeretnetek, ajanlom a kovetkezo receptet:
Rakott csirkemell
Hozzavalok:
60-70 dkg csirkemellfile
so, orolt bors
finomliszt
3 tojas
15-15 dkg trappista ill. fustolt sajt / en Karavant hasznalok/
8-10 szelet vekony husos szalonna / kolozsvari vagy bacon/
8-10 szelet csirkesonka / lehet pulyka is /
2 dl tejfel
     A csirkemelleket lapjaban szeletekre vagjuk, enyhen sozzuk,
borsozzuk. Lisztbe, a felvert tojasba, a reszelt sajtok keverekebe
forgatjuk oket. Kerek jenait /kb. 17 cm atmeroju, 10 cm magas/ alul
es oldalt is kibelelunk a szalonnaval es a bundazott melleket a
sonkaval felvaltva beleretegezzuk. Tejfollel meglocsoljuk es kozepes
langon kb 1 orat sutjuk. Talalaskor cikkekre vagjuk mint a tortat,
sok salataval, savanyusaggal kinaljuk.
Latvanynak se kutya es rendkivul finom. A sozassal vigyazzatok, mert
minden hozzavalo sos. Elore lerakhato, a suto elvegzi a tobbit.
Udv mindenkinek
Csiri
+ - Ez a Rakoczi turos (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello!
Meg lehet a velemenyetek rolam! Az elobbi levelemnek a cime Rakoczi
turos volt, csak a recept maradt ki belole. Mentsegemre legyen
mondva, kisse mar szenilis vagyok. De most bepotolom.
A receptet a Lajos Mari- Hemzo" Karoly: 99 sutemeny es torta 33
szines etelfotoval cimu szep konyveben talaltam.
Rakoczi turos / 8-10 szemelyre /

A tesztahoz:
240 g liszt
120 g vaj vagy margarin
 60 g cukor
1     tojassargaja
1 dl  tejfol
      so
1     sutopor
1     citrom reszelt heja
    A toltelekhez:
500 g tehenturo
1oo g cukor
3     tojas
50  g mazsola
      zsemlemorzsa
   A disziteshez:
3     tojasfeherje
120 g porcukor
      baracklekvar
  A hozzavalokbol omlos tesztat keszitunk, fel oraig pihentetjuk,
lisztezett deszkan kb. 1 cm vastagsagu lapra kinyujtjuk. Kivajazott,
lisztezett tepsibe teritjuk, villaval megszurkaljuk es elomelegitett
sutoben, mersekelt tuznel / 180 fok C/ vilagos rozsaszinure felig
megsutjuk. Kozben a turot attorjuk, a cukorral es a tojassargakkal
habosra kikeverjuk, hozzaadjuk a megaztatott es lecsepegtetett
mazsolat /itt nem kell lisztbe forgatni!/ , vegul ovatosan a csipet
soval kemeny habba vert tojasfeherjeket. A teszta tetejet meghintjuk
kb. fel maroknyi zsemlemorzsaval, rasimitjuk a tolteleket,
visszatesszuk a sutobe es keszre sutjuk. A diszitesre szant
tojasfeherjeket kemeny habba verjuk a cukorral, nyomozsakba tesszuk
es megracsozzuk vele a turo tetejet. Meg annyi idore visszatesszuk a
sutobe, hogy a tojashab egy kis szint kapjon. A sutobol kiveve a
habracsok kozeit megkenjuk baracklekvarral. A tepsiben hagyjuk
kihulni. 
Vizbe martott kessel kockara vagjuk.
Megjegyzes: - nevet nem a fejedelemrol hanem egyik hires
cukraszmesterunkrol kapta.
Erdekel-e valakit egy igazi alfoldi parasztetel? Az "o:reg tarhonya".
En a Tiszazugbol szarmazom, ott gyakran ettuk. Kisse ugyan
atalakitottam, de igy is jo " parasztizu". Es gyors, laktato.
Szoljatok, szivesen leirom.
A holnapi viszontlatasig!
Csiri
+ - Pavlova (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ez egy ausztral recept, az egyetlen amirol tudok (kengurut nem vagyok
hajlando fozni, megegyem Kangat es  Zsebibabat?) nagyon mutatos es
felhasznal 6 tojas feherjet.  A nevet Anna Pavlova ballerinatol kapta.

Hozzavalok: 6 nagy tojas feherje, 1.75 dk kristalycukor
2.75 dl tejszin habba verve, 35 dk puha gyumolcs (malna, eper, ribizli), bar
az eredeti Kiwi  gyumolccsel keszul) es egy kis porcukor.

Verjuk a tojast ameddig puha csucsai lesznek es fel lehet forditani a talat
anelkul hogy kicsuszna belole (Nagyon fontos hogy ne verjuk tul a habot,
mert ossze fog esni.)  Most verjuk bele a cukrot ket dekankent, amig az
egesz cukor benne van.

Egy femkanallal kanalazzuk a habot egy sutolapon szilikon papirra (zsirpapir
vagy rizspapir is megteszi) hogy egy 20 centis kort formaljon.  (En a masik
oldalara rarajzolom a kort.)  Ezutan kanalazzuk korbe ugy hogy pereme
legyen.  Huzzuk fel ezt a peremet hogy a habkosarnak melysege legyen.

1 oraig sutjuk gaz 1-en vagy 140C fokon.  Akkor kioltjuk a sutot, de
bennehagyjuk a habot amig egeszen ki nem hul.  Legjobb este kesziteni es
reggel kivenni a sutobol.  Ez a habcsok titka.

Ratesszuk egy talra es mielott szervirozzuk megtoltjuk a tejszinhabbal,
ratesszuk a gyumolcsot es kis porcukrot szorunk a tetejere.

(Kiprobalt recept)

Juli

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS