1. |
vaj olivabol (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
2. |
mertekegysegek (mind) |
18 sor |
(cikkei) |
3. |
olivaolaj + rizs (mind) |
37 sor |
(cikkei) |
4. |
=?windows-1250?Q?hidegen_sajtolt_=E9tolaj?= (mind) |
14 sor |
(cikkei) |
5. |
mezeskalacs (mind) |
47 sor |
(cikkei) |
6. |
zoldsegfozes, puliszka (mind) |
47 sor |
(cikkei) |
7. |
olivaolaj (mind) |
68 sor |
(cikkei) |
8. |
Preventa105 (mind) |
14 sor |
(cikkei) |
9. |
Marton napi liba (mind) |
70 sor |
(cikkei) |
10. |
Karfiol, oliva (mind) |
12 sor |
(cikkei) |
|
+ - | vaj olivabol (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Agni:
>oliva-vajat is, de kenyerre kenve nem jo mivel olyan mint a disznozsir:)
>csak olivabol. Altalaban a sutoben sulo etlekhez szoktam tenni az olaj
>kibovitesehez es az iz miatt
Itt bizony megjelent egy uj keszitmeny. Ket fele kiszerelesben van. Az egyik
valoban csak sutesre, fozesre jo (sima papir csomagolasu), de a dobozos
valtozat _nagyon finom_ kenyerre is. Ha jol emlekszem, Bertolli marka. Ha
mashol is megjelenik, erdemes kiprobalni.
Udv, Odette
|
+ - | mertekegysegek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Martha, abszolut igazad van :-), ezentul igyekszem jobban odafigyelni.
Az az igazsag, hogy siettem, es gyorsan bemasoltam a receptet.
Az a csomag zabpehely 25 dkg - legalabbis nalunk itthon ilyen van.
A "darab margarint" azt hiszem nem en irtam, egy "kocka" margarin itthon
szinten 25 dkg, bar van mar tegla formaju is, az a duplaja, vagyis fel kilo.
Majd gondolkodom meg, milyen "standard" konyhai mertekegysegek vannak, amik
a kulfoldon eloknek nehezseget okozhatnak.
Emlekszem, kezdo haziasszony koromban nekem is az agyamra ment, mikor a
receptekben olyan adatokat talaltam, hogy "erzesre", vagy "izles szerint",
avagy "amennyit felvesz" . :-)))))
A "csomag sutoport" ugye mar irtuk? 12-13 g van benne. Ugyanigy a vanilias
cukorban is. A kocka eleszto 5 dkg.
Zita
|
+ - | olivaolaj + rizs (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Hat most legyunk okosak! :-))
Berni irta:
>A hidegen sajtolt olajat felmelegitve, biztosan "tavoznak"
>belole ertekes anyagok, de korantsem annyi, mint
>a "normalisbol", ami ugye eleve sokkal szegenyebb
>vitaminokban :-))Szerintem hasznald batran a hidegen
>sajtolt olajakat suteshez is.
Az utobbi idoben igyekszem en is ebben sutni, mert sokkal finomabb, nekem
jobban izlik, mint az egyeb olajokban sutott husok.
Emilia meg azt irta, hogy:
>En mar tobbszor olvastam, hogy pont hidegen sajtolt _oliva_olaj nem jo a
>sutesre. Nem lehet annyira felheviteni mert nem birja, megeg. Ha
>tevedtem, bocs :-)
Ezt sajnos epp tegnap tapasztaltam. Egy vekony szelet pulykamellet sutottem
hidegen sajtoltban, es ugy telefustolodott a konyha, hogy szornyu. :-(((
Pedig kisebb langon csinaltam, mint ahogy napraforgo olajban szoktam.
* * * * * *
Egy masik tema: a "paraboiled" rizs (ez elogozolt, nem az elofozott
zacskos) barmilyen etelre ugyanugy hasznalhato, mint a normal? A multkor
vettem, mert olcsobb volt, mint a hagyomanyos rizs :-O, es informacio hijan
ugyanugy keszitettem el, mint szoktam. Tehat pici olajban piritva,
ketszeres vizzel felengedve, hagymat bele + kicsit fuszerezve.
Zita
|
+ - | =?windows-1250?Q?hidegen_sajtolt_=E9tolaj?= (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
A hidegen sajtolt étolaj egyrészt olcsóbb és ízletesebb a finomított
változatnál, másrészt jóval egészségesebb is, mivel egyáltalán nem tartalmaz
telített zsírsavakat. Hátránya azonban, hogy hőkezelés hiányában könnyen
avasodik. Ezért ha mód van rá csavarjuk le a kupakját, és szagoljuk meg,
hogy nem dohos–e. A másik előnytelen tulajdonsága, hogy tartósan sütni nem
lehet benne, mert 150 °C felett megkeseredik. Ezért csak főzéshez
használjuk. Erre a célra viszont kiválóan alkalmas, mivel természetes
állapota igen finom ízt és illatot kölcsönöz az ételnek. Aromaanyagainak
érintetlensége következtében sokan alkalmazzák salátaöntetekhez is.
Majonézhez azonban ne használjuk, mert a túl intenzív íze zavarólag hat.
Egyszerre 1 palacknál többet ne vegyünk, mivel ennek a fajta olajnak a
szavatossága max. fél év, és csak kevés fogy belőle.
lonci
|
+ - | mezeskalacs (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szevasztok!
Kicsi Nia irta egy regebbi szamban, de valaszt azota sem lattam ra.
>Kozeledik a karacsony, szeretnem megkerdezni ismeri-e kozuletek valaki,
>hogyan kell mezeskalacs hazat kesziteni. :o) Iden szeretnek csinalni
egyet..
>esetleg tobbet, ajandekba.
Azt javaslom, hogy ne mezeskalacshazat keszits. Valaki esetleg a Vasorru
Ba'ba'ra asszocial rola. Keszits inkabb mezeskalacs karacsonyfat, bar
szerintem az anyagabol a haziko is elkeszitheto.
Ime a receptje.
Mezeskalacs karacsonyfa
Hozzavalok: liszt 1 kg, mez 50 dkg, kristalycukor 30 dkg, tojassargaja 3 db,
tojas 1 db, szalalkali 2 dkg, szodabikarbona 1 teaskanalnyi ( pici tejben
oldva ), lekvar ( barack ) 2-3 evokanalnyi, orolt szegfuszeg, fahej,
szerecsendio-virag, anizs 1-1 dkg, 1 citrom reszelt heja.
A mazhoz: tojasfeherje 1 db, porcukor 10 dkg, rizsliszt 2-3 dkg.
A tesztahoz valokat osszedolgozzuk, es egy-ket napig allni hagyjuk.
Rajzlapbol 7 db negyzetet, vagy haromszoget vagunk ki. A legnagyobb
arasznyi, a legkisebb max. 5 cm atmeroju legyen. A tobbi merete ezek kozott
aranyosan valtozzon.
A tesztat kisebb darabokban kivesszuk, atgyurjuk. Lisztes deszkan 4-5 mm
vastagra nyujtjuk.
A kivagott papirformakat rateve eles kessel korulvagjuk, majd sutolapon
elomelegitett sutoben megsutjuk.
Kulon sutunk egy 5 cm atmeroju, kisse vastagabb korongot a talpnak, es 6 db
1 cm atmerojut az agak kozenek.
Meg melegen hurkapalcara szurjuk. Talp, legnagyobb forma, korong stb.
sorrendben. A formak felfele egyre kisebbek legyenek, es az alatta levonek
mindig az oldala kozepen erjen tul a csucsa. (Sutes elott, meg a
papirformakkal ki lehet probalni, hogyan fog kinezni. ) Tetejebe gyertyat,
vagy a tesztabol sutott csillagot tehetunk. Megvarjuk, amig kihul.
A mazhoz a tojasfeherjekbe allando keveres kozben belerakjuk aprankent a
porcukrot, majd annyi rizslisztet, hogy suru, nem folyos masszank legyen.
Nyomozsakbol "behavazzuk" a fat, es tetejen befestjuk a csillagot.
Tobb hetig elall. Az allas soran csak puhul.
Jo munkalkodast
Gyula
|
+ - | zoldsegfozes, puliszka (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Zita,
ha ebben a paroloedenyben fozod a karfiolt tokeletes lesz, nem esik szet de
rendesen megpuhul.
A kukoricalisztrol jutott eszembe a finom erdelyi puliszka amit
gyerekkorunkban melytanyerban tejjel ettuk, vagy beretgeztuk a tesibe finom
jo csipos turoval es miutan megpirult, nyakonontottuk tejfollel es ugy
ettuk. Sajnos en nem szoktam kesziteni. Szokott valaki kozuletek? Vagy ez is
mar a multe..:(
KEMENYPULISZKA
Egy liter vizet felforralunk 1 kaveskanal soval, 1/2 liter megszitalt
kukoricalisztet egyszerre a forro viz kozepere ontunk es a fakanal nyelevel
a liszt kozepebe lyukat furunk le az edeny aljaig, azutan igy hagyjuk foni
egesz lassu tuzon pontosan egy 1/2 oraig, azutan fakanallal vagy
puliszkakeverovel alaposan kikeverjuk, vizes kanallal az oldalakrol a
kozepre szedjuk es 1 percig keveres nelkul a langon tartjuk, utana deszkara
boritjuk, feher cernaval alulrol felfele vagva, felszeleteljuk.
FELKEMENY PULISZKA
Ot csesze vizet keves soval felfozunk. Kimerunk 2 csesze lisztet, egyik
kezunkkel eresztjuk a lisztet, a masikkal verjuk a habverovel, mig az egesz
lisztmennyiseget beleraktuk. Akkor a habverot kivesszuk, a puliszkat
lefedjuk, a kalyha szelere huzzuk, vagy ha langon fozunk, a leheto
leggyengebbre allitjuk a langot es igy hagyjuk 20 percig csendesen foni.
Azutan 5 percig erosen keverjuk es utana 5 percig az asztalon hagyjuk allni,
csak azutan talaljuk.
KONNYU HIGPULISZKA
Betegnek, kisgyereknek is adhatjuk. Ugyanugy keszul mint a felkemeny
puliszka, azzal a kulonbseggel hogy 2 csesze liszthez 6 csesze vizet
veszunk.
(Dan Franciska: A gondos haziasszony - megjelent Erdelyben, hogy mikor, az
mar nem latszik, de kb. 40 eve)
_________________________________________________________________________
Get Your Private, Free E-mail from MSN Hotmail at http://www.hotmail.com.
Share information about yourself, create your own public profile at
http://profiles.msn.com.
|
+ - | olivaolaj (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Mivel szo volt rola, bekuldok nektek par sort az olivaolajrol.
**************************
Az olivaolaj eme jotekony hatasairol a sok mas adat kozott, a Mu:nsteri
Egyetem Arteroszklerozis Intezetenek az informacios lapjain lehet olvasni.
A koszoruer megbetegedes lehetoseget fokozzak egyes kockazati tenyezok. Ezek
koze tartozik a koleszterin. A koleszterinszint csokkenese szorosan
osszefugg a szivinfarktus veszelyenek a csokkenesevel - ezt bizonyitja a
tapasztalat es a rengeteg eziranyu kiserlet. Amint mar ismert a koleszterin
ketfele, beszelhetunk az LDL es a HDL koleszterinrol, amiket nepiesen
"rossz" es "jo" koleszterinnek neveznek. Azt is tudjak mar hogy a magas HDL
vedelmet nyujt a koszoruer betegsegekkel szemben mig a magas LDL veszelyes.
Ezekhez jarul meg a magas triglicerid ertek. A koszoruer megbetegedesek
kivedeseben es terapiajaban nagy szerepe van a helyes etkezesnek.
A kulonfele olajokban, zsirokban levo savak hozzajarulnak a koleszterinszint
emelesehez (palmaolaj, dioolaj, vaj, kokuszolaj, allati zsirok). Ezeknek a
karos anyagoknak a csokkentese celjabol olyan olajakat celszeru hasznalni
amikben sok a "jo" savas anyag, mint peldaul a lensav (ha nem ez a magyar
neve tessek kijavitani) ami a novenyi eredetu olajokban talalhato (pl
napraforgoolaj). Ugyanennyire hasznos, de masfajta vegyuleteket tartalmaz
meg a szojaolaj, ugyancsak hasznosak a tengeri allatokbol nyert olajak,
zsirok mint pl. a hering, makre'la amelyek csokkentik a ver triglicerid
szintjet. Egy masik hasznos olajsavat tartalmaz az olivaolaj.
Az olivaolaj a mediterran nepek etrendjenek fontos alkotoeleme.
Megfigyelesek igazoltak hogy ezeknel a nepeknel sokkal alacsonyabb a
koszoruer megbetegedesek szama.
A rakkal kapcsolatos megfigyelesek azt mutatjak hogy egyreszt a
rakbetegsegek elofordulasa sokkal alacsonyabb a mediterran orszagokban mint
az eszak es nyugat europaiakban ahol az elhalalozasi szam 20%-a rak miatt
van, masreszt a rakos megbetegedesek 35%-a etrendi tenyezokre vezethetok
vissza. Kulonfele megfigyelesek es kiserletek latjak igazolodni azt a tenyt
hogy az olivaolaj fogyasztasa forditott aranyban all bizonyos rakbetegsegek
megjelenesevel, mint a mell es a gyomorrak. Habar meg sok kiserletet kell
vegezni, maris bizonyitva latjak a kutatok a tenyt hogy a sok olivaolaj
fogyasztas vedelmet alakit ki a mellrakkal szemben. A gyomorrakra vonatkozo
megfigyelesek nem ennyire bizonyitottak meg. Megfigyeleseken alapul meg az
is hogy valoszinuleg jo hatassal van a vastagbel, meh es petefeszekrak
megelozesre is.
Kutatasok, eredmenyek:
1997 aprilis 11-en Olaszorszagban volt egy konferencia ahol 17 Europai
specialista vett reszt es a cel egy kozos nyilatkozat kiallitasa volt a
mediterran etrend fontos szereperol, ahol az olivaolaj a fo zsiradekforras,
a betegsegmegelozesrol es az emberi egeszsegrol.
Ket kutatasi elmelet amik a Kaliforniai Los Altos Health Research & Studies
Center -ebol szarmaznak, bizonyitva latjak a tenyt hogy a mediterran etrend
nem okoz sulyfelesleget.
Ugyanakkor a "Journal of Hypertension"-ban megjelent cikk nyoman, spanyol
kutatok felfedeztek hogy magas vernyomasu asszonyok akik rendszeresen
olivaolajat hasznaltak, csokkentettek a vernyomasukat eredmenyesen ezaltal.
A sved kutatasi eredmenyek (Archives of Internal Medicine-ben 1998-ban
megjelent cikk) azt irjak hogy a jo vegysavban gazdag olivaolajbol egy kanal
naponta (10 gr) mas zsiradekbevitel csokkentesevel parhuzamosan 45%-al
csokkenti a mellrak megjelenesenek a veszelyet.
_________________________________________________________________________
Get Your Private, Free E-mail from MSN Hotmail at http://www.hotmail.com.
Share information about yourself, create your own public profile at
http://profiles.msn.com.
|
+ - | Preventa105 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok konyhalakók!
Eddig csak passzív olvasótok voltam, de most segítségre
lenne szükségem. Nem tudjátok hol és mennyiért kapható a
Preventa nevű csökkentett deutérium tartalmú víz?
A rákos megbetegedésekre ajánlják,( de megelőzésre is) de
itt ahol lakom (Szombathelyen) nem találtam még meg a
helyet ahol kapni lehet. Budapest sem okoz problémát
elérhetőség szempontjából.
Várom esetleges válaszaitokat, akár magánban is.
Köszönet a segítségért:
Horváthné Ágnes
|
+ - | Marton napi liba (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhasok!
Szegeny libak. Vajon honnan eredhet a mondas: buta liba. Es mikor
alakult ki az asszociacioja? Nem eletbevagoan fontos, de jo lenne tudni.
A napokban azt hiszem minden libuskanak ereznie kellene a hivo szo
mogott rejtozo valodi szandekot.
Nem mindegy, hogy liba mama, vagy pedig a gazdasszony csalogatja maga
kore a libuskakat! Ha mar a nevezett allaton rajta maradt a buta jelzo,
ne varja senki tole, hogy ismerje a naptarat. De meg ha ismerne is, az
semelyik naptarba nincs bejegyezve, hogy a Marton nap a libak szamara a
legszomorubb valosagot jelenti.
A baromfiudvar nyari onfeledt, boldog ricsaja alabbhagyott mar a meleg
napsugarak tavozasaval, de az igazi szomorusag csak most kezd bekoltozni
a deszkafalak koze. A hamis joletet sugarzo boseges ennivalo, mar masok
ehsegenek csillapitasat lesz hivatott szolgalni.
A lassan lebuko nap magaval viszi a kenyszeruen jollaktatott libak
tiltakozo gagogasanak visszhangjat.
A gazdasszony, a megszokott izzaszto hetkoznapok arnyekabol kilepve,
elore megfontoltan kissebbiti a tollas allomany letszamat.
Semmi nem terithetne el szandekatol, mert mar erezni veli a fokhagymas
sult libacomb illatat, gozolni latja a leveses talban a libaaprolek
levest. Nyelven, -mint edes csokot- erzi szetmallani a fenseges
libamajt.
Meg a kisparnaba is friss ludpehely kerul.
Igazi unnep lesz holnap, mikor a ma hidegre tett tisztitott allat
elokerul, hogy a nap fenypontja legyen.
Az alabbi koltemeny egy nemet mesterszakacs muve es elegge munkaigenyes,
de hatha valakinek megis van batorsaga nekilatni.
Ime a recept: Marton napi toltott liba csipkebogyoval.
Hozzavalok: 1 liba,
4 gerezd fokhagyma, 1 csomag leveszoldseg, 2 db nem tul aprora vagott
hagyma, 10 db csipkebogyo, 6 ek Sherry, 1 ek Sherryecet, 1 kk
gyomberpor, 1,5 dl szarnyasbol keszult husle, so, bors.
A libat a gerince menten felvagjuk es mindig a bordak menten, a kessel
levalsztjuk a hust a csontokrol. A comboknal egy kicsit korulmenyesebb
a dolog, de kello turelemmel itt ki tudjuk vagni a csontokat.
Ha keszen vagyunk, egy csontvaz nelkuli liba hever elottunk, arra varva,
hogy megtoltsuk belsejet.
A hust megsozzuk, borsozzuk es megtoltjuk a toltelekkel, eredeti
formajat visszaadva osszevarjuk, majd a boret jo erosen besozzuk es
borsozzuk.
A sutot elomelegitjuk 180 C°-ra es a libat kb. 2 oran keresztul paroljuk
a sutoedenyben, melle teve a kockara vagott leveszoldsegeket, darabolt
hagymat es fokhagymat. Rendszeresen locsoljuk vizzel (!).
Ha keszen van, a szoszrol levesszuk a zsirjat es hozzaadjuk a gyombert,
az ecetet es a Sherry-t, majd atpaszirozzuk.
A csipkebogyokat felbe vagjuk, kimagozzuk es a leheto legvekonyabb
csikokra vagva a szoszhoz adjuk. Fedo nelkul 10 percig fozzuk.
A hust az asztalnal szeleteljuk fel.
A toltelek:
Hozzavalok:
4 db zsemle, 2 dl tej, 10 dkg daralt dio,
2 ek vaj, 2 tojas, 5 dkg szaritott roka gomba, 1 db aprora vagott
kimagozott paprika, 3 dkg finomra vagott fustolt hasaalja szalonna,
egy csomag aprora vagott petrezselyemzoldje, so, fekete bors es egy
kis szerecsendio.
A szaritott gombat bo vizben 15 percig aztatjuk. A tejbe beaztatjuk
a zsemleket. A paprikat a szalonnaval egyutt megdinszteljuk egy keves
vajban. A gombat aprora vagjuk es a petrezselyemzolddel, a dioval es a
zsemlevel osszekeverjuk. Borsozzuk, sozzuk es szerecsendioval izesitjuk.
Parolt kaposztat ajanl a szakacs melle.
Jo etvagyat kivan mindenkinek: Misi
|
+ - | Karfiol, oliva (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kerem szepen, mi az a csillagkarfiol? A szagarol es az
izerol mar irtatok, de hogy nez ki?
En akkor hasznalok oliva olajat suteshez ha vajjal keverem.
Kimondottan szeretem az izet. Ja, es wokban is hasznalom
hirtelen kisuteshez.
En is jarulok Marthahoz (errol mar volt szo) hogy irjatok
mennyiseget, mert mi a hazanktol elszakadt szakacsok nem
tudunk olyan konnyen vasarolni mint Ti.
Juli
|
|